Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Festivalleder melder ud: Her er planerne for årets Nibe Festival

Af Stine Kjølby Christensen

6. april 2020 blev en historisk dag for Nibe Festival. For første gang i 35 år blev Den Lille Fede aflyst.

Scenerne blev aldrig sat op i Skalskoven, teltene blev hjemme i haven – og det samme gjorde det fysiske fællesskab og den store kærlighed til festivalkulturen, som vi i et helt år havde glædet os til at genopleve under de vibrerende bøgeblade.

Det skyldtes naturligvis den situation, som samfundet var havnet i, efter at corona-virussen havde ramt os alle, som et lyn fra en klar himmel.

Optimisme fra festivalleder

Et år er nu snart gået, og spørgsmålet, om vi overhovedet tør at glæde os til en festival i 2021, presser sig på.

Kommer der overhovedet en festival? Og i så fald hvordan? Hvilke forholdsregler skal man tage højde for?

Vi har taget en snak med festivalleder Peter Møller Madsen, der trods aflysninger og udskydelser har haft rigeligt at se til det seneste år.

Festivalleder melder ud: Her er planerne for årets Nibe Festival

“Det er vigtigt for mig at sige, at vi i organisationen aldrig nogensinde er holdt op med at lave festival.

Vi arbejder målrettet på det hele vejen igennem – lige indtil, at myndighederne i værste fald beder os om ikke at gøre det,” fortæller han.

“Siden sidste år har vi målrettet fokuseret på 2021. Der har helt klart været perioder, hvor fremtidsudsigterne har set dystre ud og troen på, at det ville lykkes i år, har været dæmpet.

Heldigvis står vi nu et sted, hvor vi er meget optimistiske. Og det skyldes flere faktorer,” siger Peter Møller Madsen til MigogAalborg.

Blandt andet fremhæver han myndighedernes vaccinationsplan, der indtil videre skal sikre, at alle er vaccineret senest 27. juni. Nibe Festival 2021 afvikles efter planen 30. juni til 3. juli.

“For os kan det ikke blive mere konkret og positivt. Hvis det hele fra nu af bliver styret i den rigtige retning, så tror vi på, at vi forhåbentlig kan få noget, der generelt minder om en normal sommer,” siger Peter Møller Madsen.

Festivalleder melder ud: Her er planerne for årets Nibe Festival
Foto: Nibe Festival

Corona-pas kan blive løsningen

For at komme på festival og til større arrangementer er det i øjeblikket på tale, at der skal indføres krav om fremvisning af corona-pas ved indgangen.

Et corona-pas kan bruges som dokumentation for, at du er blevet vaccineret og dermed ikke kan bringe smitten videre i større forsamlinger. Samtidig vil det også give mening, at der dokumenteres test-historisk eller at du allerede har haft sygdommen.

“Der er ingen tvivl om, at det er myndighederne, der bestemmer, hvad vi kan. Det skal vi respektere, og vi vil altid prioritere folks ve og vel højest.

Derfor tænker vi også meget over, hvordan vi kan afvikle så sikkert et arrangement som muligt.”

Festivalleder melder ud: Her er planerne for årets Nibe Festival

Trods den store optimisme, så er Peter Møller Madsen og resten af Nibe Festival også realistiske i sin tankegang omkring, hvordan fremtidens festival bliver. For som han siger: Meget kommer til at ændre sig.

“Mange ting bliver aldrig, som de var engang – og vi ved godt, at en vaccine ikke er en fribillet til verden, som den var, sidst vi holdt festival.

Hvis vi får lov at holde festival i år, så bliver det uanset hvad med forskellige foranstaltninger, der gør, at vi stadig passer på hinanden.

For eksempel tror jeg ikke, at håndspritten nogensinde forsvinder fra vores samfund. Det er et redskab, der fremover bliver lige så normalt som håndsæbe,” siger han.

Programmet er endnu ukendt

Under normale forhold ville Nibe Festival forlængst have afsløret, en stor del af de kunstnere, vi kunne glæde os til at opleve på Nibe Festival. Sådan bliver det ikke i år.

“Vi er løbende i dialog med både artister og indholdsleverandører, og det fortsætter vi også med.

De hungrer jo også efter at komme ud og møde publikum og få gang i deres lille butik igen,” siger Peter Møller Madsen om hele musikplanlægningen. Han fortsætter:

“Vi har været tilbageholdende indtil videre, men nu begynder der at være tiltagende optimisme, der gør, at vi kan optrappe dialogen. Vi skal helt sikkert nok få leveret et superfedt program til Nibe 2021.”

Festivalleder melder ud: Her er planerne for årets Nibe Festival

Trods et manglende program og en uvis fremtid har det dog ikke afholdt de loyale festivalgængere fra at købe billetter.

“Nibe Festival er så meget mere end musik. Vi er et unikt samfund, hvor folk har kunnet mødes i nogle vanvittige, lyriske omgivelser. Det er også det, vi sælger – kulturen og fællesskabet,” fortæller Peter Møller Madsen.

Billetsalget taler da også sine tydelige sprog: Folk savner at komme ud.

“Vi har solgt knap 60 % af alle årets billetter – hvilket for os vidner om en enorm loyalitet blandt vores mange gæster. Vi tror på – og kan mærke – at vi sælger flere og flere billetter i takt med optimistiske nyheder.

Vi trænger jo allesammen til at komme ud,” siger han.

Fællesskabet lever videre

Selvom mange ting rent praktisk har måtte sættes på pause i festivalplanlægningen, så slår Peter Møller Madsen endnu engang fast, at de på intet tidspunkt har opgivet håbet.

“Vi har 4700 fantastiske frivillige, hvor langt de fleste står derude og venter i kulissen. Alle de sociale dele af Nibe Festival, der har holdt os sammen, er blevet taget fra os – men her har de fundet nye måder at bidrage til fællesskabet på.

Energien og lysten til at lave festival er tydeligvis ikke forsvundet hos de frivillige.

Det gør mig så stolt,” siger han.

Festivalleder melder ud: Her er planerne for årets Nibe Festival

Når snakken falder på aflysninger og nedlukninger, så drejer spørgsmålene sig logisk nok til det økonomiske aspekt. Men for Peter Møller Madsen er der også andre aspekter, der er mindst lige så vigtige.

“Én ting er, at alt det her får kæmpe konsekvenser for blandt andet erhverslivet, men vi må heller ikke glemme, hvor vigtig kulturen er, når det kommer til menneskets ve og vel. Det giver én så meget – og det koster også lige nu, at vi mangler den,” forklarer han.

“Jeg vil til enhver tid påstå, at da vi vandt EM i 92, fik vi alle 14 dage mere at leve i. Ganske enkelt på grund af oplevelsen, stoltheden, glæden og fællesskabsfølelsen.

Kulturen bringer os sammen på et helt andet niveau, og det trænger vi virkelig til snart at opleve igen.

De kommende uger ser mørke ud på grund af den massive nedlukning, men jeg tror og håber på, at lyset  og sommeren byder på bedre tider for os alle.

Og så kan vi endelig være sammen igen. Det bliver godt igen,” slutter han.

Du kan sikre din billet til årets Nibe Festival lige her

Del artikel

Andre læser også