ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nedkøling i varmen: 7 bud på byens bedste iskaffe

Af Stine Kjølby Christensen

Vejrguderne har været gavmilde i år, og antallet af sommerdage nærmer sig allerede nu de 40 – hvorimod vi sidste år måtte nøjes med sølle 13 af slagsen.

Én anden ting danskerne er vilde med, udover sol og blå himmel, er kaffe. Faktisk har vi det tredje største forbrug i hele verden, og vores cravings bliver ikke mindre bare fordi temperaturerne stiger.

Heldigvis behøver kaffe jo ikke nødvendigvis at blive serveret varm, og en dampende cappuccino kan næsten være helt uoverskuelig i de varme måneder. Langt de fleste steder i byen viser heldigvis hver dag, at kvalitetskaffe også sagtens kan nydes afkølet.

Iskaffe er blevet en hel videnskab i sig selv, og balancen mellem det søde og bitre er altafgørende for den gode oplevelse.

Vi har her samlet vores bud på den bedste iskaffe i byen:

Fru Ronne by UnoKaffebar

Vi havde på forhånd hørt lokale rygter om, at UNO skulle være blandt byens elite, når det kommer til at servere den ultimative iskaffe.

Derfor lagde vi selvfølgelig også vejen forbi den lille kaffebar i Reberbansgade, nok bedst kendt som Fru Ronne, der for knap et år siden blev overtaget af den hjørringensiske UNOkaffebar.

Nedkøling i varmen: 7 bud på byens bedste iskaffe

Menukortet afslørede ikke meget om indholdet i den legendariske iskaffe, så vi forsøgte på bedste detektiv-manér at lokke de hemmelige ingredienser ud af stedets kaffepige.

“Vanilje-shake, et shot og det, der plejer.” var svaret.

Javel ja. Nu var vi da kun endnu mere spændte på at placere sugerøret i mundvigen og lade os forføre af, hvad der skulle være blandt byens bedste, når det kommer til kaffe i kold format – men da indtaget skulle foregå i arbejdstiden, var det altså også med et nervøst håb om, at der var tale om et espresso-shot fremfor noget stærkere, der måske mere hører sig weekenden til…

På den anden side siger vi heller aldrig nej til at prøve noget nyt.

Nedkøling i varmen: 7 bud på byens bedste iskaffe

På trods af sit ydmyge ydre, så faldt iskaffen i virkelig god jord (… mave?). Den var tilpas sød med syndig smag af vanilje, tilpas læskende i sommerheden – og havde gudskelov en helt perfekt eftersmag af KAFFE!

Vores iskaffe-smagsløg sang enstemmigt, og trods den hemmelighedsfulde præsentation kan vi kun hoppe med på vognen om, at UNO ved lige præcis, hvad de laver.

Eatlow

Lidt længere nede i Reberbansgade finder man den lille takeaway Eatlow.

Eatlow har, med Linda Bruun i spidsen, efterhånden eksisteret i fire år og antallet af aalborgensere, som ønsker sig en lidt sundere hverdag er fortsat stigende.

Det er vist ingen hemmelighed, at iskaffe ofte bliver forbundet med tunge kalorier og måske mere sukker end reel kaffe – men hos Eatlow er iskaffen udviklet fuldstændig efter stedets visioner: Low carb, low sugar – for alle.

Nå, men så er den vel bare lavet på espresso, isterninger og en ordentlig portion (varm) luft? ZZzZZzzzZZzzz … Eller hvad?

Faktisk ikke. For Linda er det nemlig en hjertesag, at alt hvad der ryger over disken, samtidigt er lækkert, så man ikke føler, at man mangler noget – selvom man tager et bevidst sundt valg.

At den proteinrige iskaffe er lavet helt uden sukker og sødemidler camoufleres fuldstændig i en syndig smag af vanilje og cremet mælk – og indeholder kun små 189 kalorier.

(Og vi ved jo allesammen godt, at hvad der er sparet, er tjent – så kan man vel for eksempel lige tage en ekstra burger med, inden man går? Nemt.)

Nedkøling i varmen: 7 bud på byens bedste iskaffe

“Den går lige i guns!” siger Linda om sin bestseller iskaffe; der altså ikke bare smager fortryllende – men samtidigt også vækker et lille håb om, at man måske den efterfølgende morgen vågner op med stenhård sixpack og svulmende biceps.

PERFEKT!

Cafeministeriet

Langt de fleste caféer i Aalborg har iskaffe på menuen – omend har de i hvert fald klogt fået det tilføjet, nu hvor den danske sommer omsider viser sig fra sin hotteste side.

Caféministeriets udendørsareal er en vanvittig populær destination, når vejret skal nydes i samspil med god mad og kolde drikkevarer – og her kommer caféens bud på den ultimative iskaffe ind i billedet.

Bestiller du din iskaffe her, så skal du altså være en sucker for både det bløde og søde – for så tør vi godt garantere, at de forskellige variationer kan få dine smagsløg til at synge i takt imens din kropstemperatur langsomt nærmer sig noget menneskeligt.

Menukortet afslører både en Iskaffe og en Latte Ice – og for at kunne give den mest troværdige bedømmelse, bestilte vi selvfølgelig én af hver.

Nedkøling i varmen: 7 bud på byens bedste iskaffe

Iskaffen bestod af en valgfri sirup, isterninger, mælk og et dobbelt espressoshot, imens de samme ingredienser i Latte Ice på sødeste vis blev akkompagneret af cremet vaniljeis. Holy moly!

Café-burger, go home … Café-iskaffe er det nye!

Kochs Kaffebar

Kaffebaren i Algade er lige nu igennem en omfattende renovation med tilhørende udvidelse, der skal vare helt frem til efteråret. Men det betyder ikke, at kaffelækkerierne er gået på sommerferie.

Kochs Kaffebar byder på intet mindre end tre forskellige udgaver af iskaffe: Islatte, kaffeblend ooooog … ÆGTE ISKAFFE!

Islatten beskrives som en sød og forfriskende iskaffe lavet på espresso, isterninger, mælk og vaniljesirup, imens kaffeblend er – som navnet antyder – blendet espresso, vanilje, minimælk, isterninger og toppet med flødeskum og kakaodrys.

But they got nothing on the Ægte iskaffe! Dette skulle altså være det ultimative vidunder inden for sin kategori med vaniljeis, espresso, mælk og chokoladesauce: Alle vores livretter samlet under ét plastiklåg!

Nedkøling i varmen: 7 bud på byens bedste iskaffe

Iskaffen blev toppet med iskugler så store, at vi næsten savnede et kræmmerhus i bunden og en flødebolle på toppen.

Og selvom vi naturligvis ikke ønsker at sætte spørgsmålstegn ved så stærkt et statement, så kunne vi alligevel ikke lade være med at spørge, hvad der gjorde lige præcis denne iskaffe til den ægte.

“Det er fordi der er ægte is ovenpå.” var svaret.

Selvfølgelig.

Psst! I denne måneds ClubAalborg kan du tilmed kaste dig over Kochs islatte til en eksklusiv sommerpris!

Læs mere her:

SALT Café

Varmebølger og højtryk er lige nu medvirkende til, at Danmark har det bedste sommervejr i hele Europa. 

Det er altså næsten ikke nødvendigt at drage sydpå til lyden af græske cikader og krydret moussaka i skyggen af de oldgamle oliventræer.

Drømmer du alligevel om smagen af ægte Grækenland, så finder du den kun et stenkast fra centrum i det splinternye Vestre Fjordpark. Her holder SALT Café nemlig til, som til dagligt drives af Katerina Komselis, der med sine græske rødder nok serverer det nærmeste vi kommer en autentisk græsk frappé uden for den græske landegrænse.

Faktisk blev konceptet med kold kaffe opfundet i netop Grækenland tilbage i 50’erne, og for Katerina er det blevet en principsag at servere den fuldstændig originalt.

I følge Katerina skal der ikke alt muligt “crap” i den iskolde kaffe – og det, på trods af at SALT jo primært er en isbod … hvorfor det måske kunne være fristende at toppe frappéen med eksempelvis soft ice?

Nedkøling i varmen: 7 bud på byens bedste iskaffeNedkøling i varmen: 7 bud på byens bedste iskaffe

Men nej. I SALT er opskriften på iskaffe ligeså hellig som Bibelen, og derfor tilføjes der intet andet end kaffe, sukker og vand, der skummes sammen til en blød masse – afslutningsvis toppet med en sjat iskold mælk.

Vi må sige, at der er meget langt til det ellers trofaste sukkerrush, som vi har oplevet flere gange under tilblivelsen af denne guide.

Til gengæld faldt vi altså pladask for det forfriskende koffein-kick, der hørte til denne udgave – og vi forstår altså godt, hvorfor Katerina insisterer på at holde fast i den nærmest antikke frappé-tradition!

Gia mas!

WeFeat

Den newyorker-inspirerede foodbar på Boulevarden har med sit stærke koncept haft vind i sejlene lige siden åbningen i december 2016.

Inden længe indtager WeFeat den næste storby med økologiske bowls, juicer, shakes, raw cakes – og naturligvis deres helt specielle kaffeblend, som kan gøre selv de mest bitre kaffeentusiaster varme om hjertet.

Men i sommermånederne kan den mørkristede bønne på kølig vis også forvandles og i stedet vokse direkte ind i den blå himmel.

Iced Latte er navnet – og fås med enten sød- eller skummetmælk, sojamælk, havremælk eller mandelmælk. Derudover er den naturligvis brygget på de legendariske kaffebønner.

Nedkøling i varmen: 7 bud på byens bedste iskaffe

Selvom der er mange valg at tage stilling til, i hvert fald når det kommer til mælken, så er der tværtimod – modsat de fleste andre aalborgensiske iskaffe –  ikke en række uoverskuelige valgmuligheder, når det kommer til at forsøde tilværelsen … og kaffen.

“Hvis du gerne vil have den sødere, kan du få honning i.” oplyste indehaveren, Benjamin Hvid, efterfulgt af et omsorgsfuldt:

“Det ligner du én der trænger til.”

Den iskolde latte – med en lækker bismag af honning – gled lige ned i vores efterhånden kræsne kaffehjerte, og vi savnede på ingen måde det manglende blodsukkerudsving, der jo ofte følger med sirup, is og sukker.

WeLike!

Behag Din Smag

På Gabels Torv finder man en sand perle inden for kaffekategorien. Den hyggelige kaffebar arbejder hver dag på at behage din smag med kvalitetskaffe og nøje udvalgte leverandører fra kaffefarme i hele verden.

Her er kaffe et håndværk, der skal tages seriøst – og derfor er der selvfølgelig tænkt over hver en detalje.

Hos Behag din Smag skifter menukortet løbende efter sæson, og i sommermånederne er der selvfølgelig flere valgmuligheder, når kaffen skal være kølig og kvaliteten i top.

Blandt andet er blendet iskaffe med espresso, knuste isterninger, mælk og sirup på kortet – sammen med Iced Caffè Latte med dobbelt espresso, hjemmelavet vaniljesukker, mælk og hele isterninger.

Nedkøling i varmen: 7 bud på byens bedste iskaffe

Det er altså ingen hemmelighed, at indtagelsen af de søde iskaffe godt kan blive lidt kvalm i længden (i hvert fald hvis man har tænkt sig at gå os i bedene og komme gennem alle syv på én gang), men kaffebaren har i stedet formået at finde den helt perfekt balance mellem det søde og bitre – uden man føler, at man har badet direkte i sukkerskålen.

Smagen af kaffe skinner fortsat igennem, og der er slet ingen tvivl om, at man med en Iced Caffè Latte kan få stillet både behovet for kvalitetskaffe og tiltrængt nedkøling under den nordjyske sol.

Og med disse ord vil vi afslutningsvis gerne skåle for en god og – ikke mindst – varm sommer!

Del artikel