Nedkøling i varmen: 7 bud på byens bedste iskaffe

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Vejrguderne har været gavmilde i år, og antallet af sommerdage nærmer sig allerede nu de 40 – hvorimod vi sidste år måtte nøjes med sølle 13 af slagsen.

Én anden ting danskerne er vilde med, udover sol og blå himmel, er kaffe. Faktisk har vi det tredje største forbrug i hele verden, og vores cravings bliver ikke mindre bare fordi temperaturerne stiger.

Heldigvis behøver kaffe jo ikke nødvendigvis at blive serveret varm, og en dampende cappuccino kan næsten være helt uoverskuelig i de varme måneder. Langt de fleste steder i byen viser heldigvis hver dag, at kvalitetskaffe også sagtens kan nydes afkølet.

Iskaffe er blevet en hel videnskab i sig selv, og balancen mellem det søde og bitre er altafgørende for den gode oplevelse.

Vi har her samlet vores bud på den bedste iskaffe i byen:

Fru Ronne by UnoKaffebar

Vi havde på forhånd hørt lokale rygter om, at UNO skulle være blandt byens elite, når det kommer til at servere den ultimative iskaffe.

Derfor lagde vi selvfølgelig også vejen forbi den lille kaffebar i Reberbansgade, nok bedst kendt som Fru Ronne, der for knap et år siden blev overtaget af den hjørringensiske UNOkaffebar.

Menukortet afslørede ikke meget om indholdet i den legendariske iskaffe, så vi forsøgte på bedste detektiv-manér at lokke de hemmelige ingredienser ud af stedets kaffepige.

“Vanilje-shake, et shot og det, der plejer.” var svaret.

Javel ja. Nu var vi da kun endnu mere spændte på at placere sugerøret i mundvigen og lade os forføre af, hvad der skulle være blandt byens bedste, når det kommer til kaffe i kold format – men da indtaget skulle foregå i arbejdstiden, var det altså også med et nervøst håb om, at der var tale om et espresso-shot fremfor noget stærkere, der måske mere hører sig weekenden til…

På den anden side siger vi heller aldrig nej til at prøve noget nyt.

På trods af sit ydmyge ydre, så faldt iskaffen i virkelig god jord (… mave?). Den var tilpas sød med syndig smag af vanilje, tilpas læskende i sommerheden – og havde gudskelov en helt perfekt eftersmag af KAFFE!

Vores iskaffe-smagsløg sang enstemmigt, og trods den hemmelighedsfulde præsentation kan vi kun hoppe med på vognen om, at UNO ved lige præcis, hvad de laver.

Eatlow

Lidt længere nede i Reberbansgade finder man den lille takeaway Eatlow.

Eatlow har, med Linda Bruun i spidsen, efterhånden eksisteret i fire år og antallet af aalborgensere, som ønsker sig en lidt sundere hverdag er fortsat stigende.

Det er vist ingen hemmelighed, at iskaffe ofte bliver forbundet med tunge kalorier og måske mere sukker end reel kaffe – men hos Eatlow er iskaffen udviklet fuldstændig efter stedets visioner: Low carb, low sugar – for alle.

Nå, men så er den vel bare lavet på espresso, isterninger og en ordentlig portion (varm) luft? ZZzZZzzzZZzzz … Eller hvad?

Faktisk ikke. For Linda er det nemlig en hjertesag, at alt hvad der ryger over disken, samtidigt er lækkert, så man ikke føler, at man mangler noget – selvom man tager et bevidst sundt valg.

At den proteinrige iskaffe er lavet helt uden sukker og sødemidler camoufleres fuldstændig i en syndig smag af vanilje og cremet mælk – og indeholder kun små 189 kalorier.

(Og vi ved jo allesammen godt, at hvad der er sparet, er tjent – så kan man vel for eksempel lige tage en ekstra burger med, inden man går? Nemt.)

“Den går lige i guns!” siger Linda om sin bestseller iskaffe; der altså ikke bare smager fortryllende – men samtidigt også vækker et lille håb om, at man måske den efterfølgende morgen vågner op med stenhård sixpack og svulmende biceps.

PERFEKT!

Cafeministeriet

Langt de fleste caféer i Aalborg har iskaffe på menuen – omend har de i hvert fald klogt fået det tilføjet, nu hvor den danske sommer omsider viser sig fra sin hotteste side.

Caféministeriets udendørsareal er en vanvittig populær destination, når vejret skal nydes i samspil med god mad og kolde drikkevarer – og her kommer caféens bud på den ultimative iskaffe ind i billedet.

Bestiller du din iskaffe her, så skal du altså være en sucker for både det bløde og søde – for så tør vi godt garantere, at de forskellige variationer kan få dine smagsløg til at synge i takt imens din kropstemperatur langsomt nærmer sig noget menneskeligt.

Menukortet afslører både en Iskaffe og en Latte Ice – og for at kunne give den mest troværdige bedømmelse, bestilte vi selvfølgelig én af hver.

Iskaffen bestod af en valgfri sirup, isterninger, mælk og et dobbelt espressoshot, imens de samme ingredienser i Latte Ice på sødeste vis blev akkompagneret af cremet vaniljeis. Holy moly!

Café-burger, go home … Café-iskaffe er det nye!

Kochs Kaffebar

Kaffebaren i Algade er lige nu igennem en omfattende renovation med tilhørende udvidelse, der skal vare helt frem til efteråret. Men det betyder ikke, at kaffelækkerierne er gået på sommerferie.

Kochs Kaffebar byder på intet mindre end tre forskellige udgaver af iskaffe: Islatte, kaffeblend ooooog … ÆGTE ISKAFFE!

Islatten beskrives som en sød og forfriskende iskaffe lavet på espresso, isterninger, mælk og vaniljesirup, imens kaffeblend er – som navnet antyder – blendet espresso, vanilje, minimælk, isterninger og toppet med flødeskum og kakaodrys.

But they got nothing on the Ægte iskaffe! Dette skulle altså være det ultimative vidunder inden for sin kategori med vaniljeis, espresso, mælk og chokoladesauce: Alle vores livretter samlet under ét plastiklåg!

Iskaffen blev toppet med iskugler så store, at vi næsten savnede et kræmmerhus i bunden og en flødebolle på toppen.

Og selvom vi naturligvis ikke ønsker at sætte spørgsmålstegn ved så stærkt et statement, så kunne vi alligevel ikke lade være med at spørge, hvad der gjorde lige præcis denne iskaffe til den ægte.

“Det er fordi der er ægte is ovenpå.” var svaret.

Selvfølgelig.

Psst! I denne måneds ClubAalborg kan du tilmed kaste dig over Kochs islatte til en eksklusiv sommerpris!

Læs mere her:

SALT Café

Varmebølger og højtryk er lige nu medvirkende til, at Danmark har det bedste sommervejr i hele Europa. 

Det er altså næsten ikke nødvendigt at drage sydpå til lyden af græske cikader og krydret moussaka i skyggen af de oldgamle oliventræer.

Drømmer du alligevel om smagen af ægte Grækenland, så finder du den kun et stenkast fra centrum i det splinternye Vestre Fjordpark. Her holder SALT Café nemlig til, som til dagligt drives af Katerina Komselis, der med sine græske rødder nok serverer det nærmeste vi kommer en autentisk græsk frappé uden for den græske landegrænse.

Faktisk blev konceptet med kold kaffe opfundet i netop Grækenland tilbage i 50’erne, og for Katerina er det blevet en principsag at servere den fuldstændig originalt.

I følge Katerina skal der ikke alt muligt “crap” i den iskolde kaffe – og det, på trods af at SALT jo primært er en isbod … hvorfor det måske kunne være fristende at toppe frappéen med eksempelvis soft ice?

Men nej. I SALT er opskriften på iskaffe ligeså hellig som Bibelen, og derfor tilføjes der intet andet end kaffe, sukker og vand, der skummes sammen til en blød masse – afslutningsvis toppet med en sjat iskold mælk.

Vi må sige, at der er meget langt til det ellers trofaste sukkerrush, som vi har oplevet flere gange under tilblivelsen af denne guide.

Til gengæld faldt vi altså pladask for det forfriskende koffein-kick, der hørte til denne udgave – og vi forstår altså godt, hvorfor Katerina insisterer på at holde fast i den nærmest antikke frappé-tradition!

Gia mas!

WeFeat

Den newyorker-inspirerede foodbar på Boulevarden har med sit stærke koncept haft vind i sejlene lige siden åbningen i december 2016.

Inden længe indtager WeFeat den næste storby med økologiske bowls, juicer, shakes, raw cakes – og naturligvis deres helt specielle kaffeblend, som kan gøre selv de mest bitre kaffeentusiaster varme om hjertet.

Men i sommermånederne kan den mørkristede bønne på kølig vis også forvandles og i stedet vokse direkte ind i den blå himmel.

Iced Latte er navnet – og fås med enten sød- eller skummetmælk, sojamælk, havremælk eller mandelmælk. Derudover er den naturligvis brygget på de legendariske kaffebønner.

Selvom der er mange valg at tage stilling til, i hvert fald når det kommer til mælken, så er der tværtimod – modsat de fleste andre aalborgensiske iskaffe –  ikke en række uoverskuelige valgmuligheder, når det kommer til at forsøde tilværelsen … og kaffen.

“Hvis du gerne vil have den sødere, kan du få honning i.” oplyste indehaveren, Benjamin Hvid, efterfulgt af et omsorgsfuldt:

“Det ligner du én der trænger til.”

Den iskolde latte – med en lækker bismag af honning – gled lige ned i vores efterhånden kræsne kaffehjerte, og vi savnede på ingen måde det manglende blodsukkerudsving, der jo ofte følger med sirup, is og sukker.

WeLike!

Behag Din Smag

På Gabels Torv finder man en sand perle inden for kaffekategorien. Den hyggelige kaffebar arbejder hver dag på at behage din smag med kvalitetskaffe og nøje udvalgte leverandører fra kaffefarme i hele verden.

Her er kaffe et håndværk, der skal tages seriøst – og derfor er der selvfølgelig tænkt over hver en detalje.

Hos Behag din Smag skifter menukortet løbende efter sæson, og i sommermånederne er der selvfølgelig flere valgmuligheder, når kaffen skal være kølig og kvaliteten i top.

Blandt andet er blendet iskaffe med espresso, knuste isterninger, mælk og sirup på kortet – sammen med Iced Caffè Latte med dobbelt espresso, hjemmelavet vaniljesukker, mælk og hele isterninger.

Det er altså ingen hemmelighed, at indtagelsen af de søde iskaffe godt kan blive lidt kvalm i længden (i hvert fald hvis man har tænkt sig at gå os i bedene og komme gennem alle syv på én gang), men kaffebaren har i stedet formået at finde den helt perfekt balance mellem det søde og bitre – uden man føler, at man har badet direkte i sukkerskålen.

Smagen af kaffe skinner fortsat igennem, og der er slet ingen tvivl om, at man med en Iced Caffè Latte kan få stillet både behovet for kvalitetskaffe og tiltrængt nedkøling under den nordjyske sol.

Og med disse ord vil vi afslutningsvis gerne skåle for en god og – ikke mindst – varm sommer!

Lækker mad til hverdagen: KaffeFairs nye koncept kan alle være med på

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Du kender det måske?

Opvasken har hobet sig op i samme luftlag som den filtrede knold på toppen af hovedet, som efterhånden er fast inventar, når man omsider er halvvejs gennem ugen.

Den gastronomiske kreativitet er i samme sølle forfatning. Nu er der en redning i KaffeFairs nye hverdagskoncept: Folkekøkken.

Fra mandag til fredag i tidsrummet kl. 17.00- 20.00 kan aalborgensere invitere deres nabo, ven, partner eller kollega forbi KaffeFair på Strandvejen og spise sig mætte og glade for den nette sum af 85 kr. per mand.

Derudover kan der tilkøbes både forret og dessert – hvilket vil sige, at man på en ganske almindelig hverdagsaften kan forkæle sig selv med en treretters menu for under 200 kr. Dertil kan der opgraderes med en flaske vin for kun 200 kr. eller 40 kr. pr. glas.

Hos MigogAalborg besluttede vi os for at teste konceptet, og besøgete derfor KaffeFair på Strandvejen på en ikke særlig glamourøs, onsdag.

Og på netop sådan en dag er det oplagt at slå vejen forbi KaffeFairs nyeste afdeling.

Stemningen er uformel og hyggelig. Prisen er mere end fair, og man er garanteret ikke at gå sulten i seng.

Gennemført lækkerhed

Denne onsdag stod Folkekøkken-menuen på spansk hakkebøf med bagte grøntsager og krydrede kartofler som hovedret, men vi sprang selvfølgelig også på både forret og dessert – hvilket viste sig, at være et klogt træk.

Forretten var denne dag blomkåls-pannacotta, sprød kalkunchorizo samt grillet ølandsbrød med en lækker cremet grønkålspesto. Frisk og smagfuld og godt afstemt imellem det salte og søde.

Da sidste bid velstegt hakkebøf i hovedretten var sunket, var vi allerede kommet godt rundt fyldt godt op på alle fronter af sansespektret.

Men selvfølgelig måtte aftenen fuldendes med dessert, som denne dag stod på kokkens udvalgte kagetapas bestående af henholdsvis hindbærsnitte, cheesecake, islagkage og brownie.

Det gennemgående for retterne var først og fremmest, at de var velsmagende og ærlige: Man får, hvad man bestiller – og meget mere til.

Der er slet ikke nogen tvivl om, at KaffeFairs køkken har flair for kokkekunsten og ved, hvad der skal til for at få en ganske almindelig hverdagsret til at blomstre, både smags- og udseendesmæssigt:

Det sprøde ølandsbrød knasede i ganen, hakkebøffen smeltede på tungen og garnituren var afstemt, mens kagetapas-tallerkenen sang en duet så sød, at den overgik enhver godnatsang.

Alt i alt en perfekt måde at fejre en ganske almindelig og uformel hverdagsaften på – uden at gå på kompromis med hverken smag eller det gode selskab – og uden at få et hul i pengepungen.

Ugens fristende Folkekøkken-menu bliver løbende præsenteret på KaffeFair’s Facebookside.

Du kan holde dig opdateret her.

Kvalitet og ærlig mad for 85 kr.

KaffeFair Strandvejen er den socialøkonomiske virksomheds seneste satsning. I marts måned kunne de slå dørene op til den nye restaurant og café.

Med denne beliggenhed kan KaffeFair være tilstede i den bydel, hvor mange aalborgensere har deres hverdag. Strandvejen er central, men alligevel tilpas tilbagetrukket fra centrums til tider hektiske stemning.

Det betyder, at der blandt andet har været rum til at dyrke nogle af de folkelige koncepter og værdier, som den socialøkonomiske virksomhed især er kendte for – og stolte af.

Især lørdagsbrunchen og de store månedlige langbordsspisninger, Aalborg Spiser Sammen, har været en bragende succes, og derfor udvider caféen nu med det nye hverdagstiltag, Folkekøkken.

Hverdagsretter med et twist

Som med alt andet hos KaffeFair er der i deres Folkekøkken tænkt over hver en detalje. Foruden at kreere genkendelige livretter med et kulinarisk twist, gør køkkenet også en dyd ud af at tænke forbruget af råvarer bæredygtigt.

“Vi bestræber os på at kunne servere økologisk, folkelig mad med lokale rødder – og vi bruger det, der er i sæson og tænker over, hvordan råvarerne kan indgå som ingredienser på tværs af menuplaner for at reducere den typiske risiko for madspild”, fortæller Jørgen Rasmussen, som er kok i KaffeFair.

Du kan holde øje med menuen hos KaffeFair Strandvejen lige her.

Fylder storcentre til bristepunktet: Gurli Gris kommer til Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi

Hvem havde troet, at en lille tegneserie-gris kunne fylde storcentre til bristepunktet landet over?

Men sådan er det bare med Gurli Gris. Hun er blevet et globalt fænomen, som er elsket på samtlige kontinenter i verden.

I Kina mente de endda, at det blev så meget med Gurli og hendes skøre familie, at en kinesisk videodelingstjeneste fjernede 30.000 klip med Gurli Gris.

Angiveligt fordi Gurli Gris blev så populær, at hun blev brugt i modkulturer til skade for ‘mainstream værdier.

Fænomenet er skabt i England, hvor hun bærer navnet “Peppa Pig”.

Du kan møde Gurli og Gustav i Aalborg

I Danmark elsker vi derimod den glade gris og hendes lillebror Gustav, og børnene svælger de sjove små tegnefilmen med den lille gris i sig både fra Ramasjang og Netflix.

Nu kan børnene i Aalborg og omegn også møde selveste Gurli Gris. Tegneserie-hittet er for tiden på en større landstour i storcentre, og hvor end de kommer, så fyldes de helt op.

Når efterårsferien starter så kommer Gurli Gris og lillebror Gustav til Aalborg Storcenter. Det sker søndag d. 14 oktober klokken 12.00.

Det bliver en halv times show med søde sang og masser af sjov. Derefter kan alle børn kramme og få et billede sammen med Gurli og Gustav.

Først show og så en selfie med Gurli

Aalborg Storcenter skriver på sin Facebook-side;

“Der vil først være show. Det starter kl. 12.00 og varer ca. 30 minutter. Efter showet får børnene mulighed for at komme helt tæt på deres idoler og hilse på både Gurli og Gustav Gris.

Meet & Greet starter ca. kl. 12.45 og varer til der ikke er flere børn der mangler at møde dem – alt efter hvor mange mennesker der kommer, vil der være pause i løbet af Meet & Greet, da Gurli og Gustav Gris har brug for luft

Stor støtte: I regn og blæst blev der løbet penge ind til Børns Voksenvenner

Skrevet af: Tess Amelung
Manden bag løbet Søren Klinsmann (tv) og kammeraten Carsten Jacobsen
Manden bag løbet Søren Klinsmann (tv) og kammeraten Carsten Jacobsen

Calvin Harris’ store sommerhit ’One Kiss’ brager ud af de to store sorte højtalere, der er placeret uden for indgangen til Utzon Centeret ved Østre Havn.

Måske prøver den desperat at jage de sorte skyer væk, der truer på himlen og tilbagebringe den varme sommer. Men den ser ud til at tabe slaget.

Næsten 200 løbere er blevet sendt afsted på en i alt knap 5,3 kilometer lang rute til velgørenhedsløbet for organisationen Børns Voksenvenner, hvor deltagerne selv kunne vælge, hvor mange de runder, de løb.

Adskillige modige løbere tog den 16 omgange, så det svarede til et marathon, og især ved Kulturbroen var det en udfordring, da man løb i vand til knæene.

Flere steder på ruten står under vand, det styrter ned i flere omgange, og det blæser en halv pelikan. Men folk gennemfører og sikrer, at der bliver støttet op om det gode formål.

Børns Voksenvenner er en landsdækkende humanitær forening med et hovedkontor i København og 41 lokalafdelinger rundt omkring i Danmark, hvor voksne kan søge om at blive ven til et barn, der mangler en ekstra voksen i sit liv.

Børn, som eksempelvis har mistet en forælder eller som altid kun har haft en. Organisationen består primært at frivillige hænder, der får sat vind i sejlene og sørger for en velfungerende organisation.

Han er manden bag velgørenhedsløbet

En af de frivillige er 43-årige Søren Klinsmann, som er manden bag Børns Voksenvenners løbearrangement, som løb af stablen i går lørdag i Aalborg.

Og så er han selv voksenven gennem fem år til Magnus Guldager Slipsager på 13 år. Med 48 sponsorater fra virksomheder primært med base i Aalborg, og en række frivillige fra Børns Voksenvenner i ryggen, har han arbejdet siden begyndelsen af året på at skabe velgørenhedsløbet.

”Jeg lavede aftalen om at benytte Utzon Centeret i januar, og så har jeg arbejdet på det siden marts, hvor jeg fra maj måned brugte hver dag. Det har jeg også gjort siden august.”

 

Søren Klinsmann er en ægte ildsjæl.

Med sin egen fortid som både overvægtig og ordblind, har han viet sit voksenliv til at hjælpe andre, der har brug for ekstra omsorg og vejledning i hverdagen.

Fortid som overvægtig inspirerede

De store vinduespartier oplyser det store rum med det lyse træloft skabt af nu afdøde Jørn Utzon, men de bevidner også om den kommende regn, der truer de løbeglade deltagere langs havnefronten.

Rummet er udsmykket med runde borde beklædt med hvide duge, og på to langborde står store chokoladekager pyntet med click mix og hasselnødsflager klar, til når løberne vender tilbage. Kager, de fleste nok ville have svært ved ikke at kaste sig over.

Men Søren Klinsmann selv – han skal ikke have noget.

Igennem hele sin barn-og ungdom har han været overvægtig. Han elskede mad, slik og så drak han for meget alkohol.

Men glæden ved mad og drikke skulle vise sig at være et uligt kærlighedsforhold. For det satte sine markante og farlige spor, for en dag vejede han 185 kilo.

En december-dag i 2007 tog han derfor en beslutning, der skulle vise sig at være livsændrende for den madglade mand.

”Jeg sagde til mig selv, at nu skulle jeg tabe mig 15 til 20 kilo. Den 7. april 2008 stoppede jeg med at spise kage, slik og chips, og jeg har ikke spist det siden. Jeg kommer aldrig til det igen,” fortæller han.

Medaljen alle deltagere fik

Har løbet 231 halvmarathons og 65 hele

To år efter stopper Søren Klinsmann med at drikke alkohol.

”Det kommer jeg heller aldrig til igen.”, fortæller han med et fastbesluttet ansigtsudtryk.

Siden sin livsstilsændring har Søren Klinsmann løbet 231 halvmarathons og 65 hele af slagsen, og så har benene også taget ham gennem blandt andet fem gange Aalborg Brutal Marathon og The Polarbear Challenge i Grønland.

I dag er han ikke bare 20 men hele 90 kilo lettere og tusindvis af overskud rigere. Det overskud bruger han blandt andet på at være voksenven.

At være voksenven skaber glæde for begge

De første løbere begynder ligeså stille at indtage det store oplyste rum. Det er både voksne og børn, der kommer ind. ”Bare tag alt det kage, I vil, drenge”, råber Søren Klinsmann igennem lokalet til to lyshårede drenge. Det skulle han ikke sige to gange.

”Jeg følte, at nu havde jeg tid og energi til at være voksenven, og jeg havde ikke selv noget barn, og så ville jeg gerne gøre det. Det kræver ikke så meget. I starten troede jeg, at man skulle noget hele tiden, og at det skulle koste penge. Det behøver det ikke.”

Søren Klinsmann og Magnus Guldhammer Slipsager ser nu hinanden cirka hver 14. dag, hvor de blandt andet dyrker motion sammen og tager i svømmehallen.

”Så har jeg en åben folkevogn, den kører vi rundt i om sommeren”, fortæller han med et smil.

For at kunne blive voksenven skal man netop, som Søren Klinsmann, have noget at tilbyde. Birgit Klitgaard Leong er centerleder for Børns Voksenvenner i Aalborg, og fortæller, at det ikke bare er alle, der kan blive voksenven.

”Man skal have ren straffeattest for at blive voksenven. Man skal have tid og være stabil i sit liv, så man bliver et stabilt holdepunkt for barnet.”

For det at være voksenven skal være noget, man virkelig vil, og som man ikke føler som en sur pligt. Birgit Klitgaard Leong fortæller også, at venskabet ikke kun er givende for barnet. At være voksenven giver mindst ligeså meget.

”De synes, det er dejligt. Det er sjovere at være i Zoologisk Have med et barn, end det er at være det selv.”, fortæller hun.

Jeg har vundet en grill

Flere af deltagerne begynder at indtage de runde borde og stille sig i kø til kaffen. Håret på de fleste afslører, at de har været ramt af regnen.

”Jeg har vundet en grill. Jeg er lige flyttet i rækkehus, så det mangler jeg.”, siger en glad kvinde. ”Jeg har aldrig vundet noget før”.

”Det er jo hovedpræmien. Tillykke”, svarer Søren Klinsmann hende.

Gasgrillen er bare en af de sponsorgaver, som bliver givet til dagens løb. Med i præmiepuljen finder man blandt andet også sko, weekendophold og en række gavekort.

Med Søren Klinmanns fortid har han med lørdagens velgørenhedsløb forenet sin passion for løb og sin rolle som voksenven til at sprede glæde for andre igennem en god sag og et godt formål.

Som prikken over i’et kommer Magnus Guldhammer Slipsager ind i rummet knap 5,3 kilometer senere. Plaskvåd i håret. Også ramt af det ubarmhjertige regnvejr.

Han stikker Søren Klinsmann en high five, som spørger ham ”Gik det godt?”, hvortil hans ven svarer med et smil malet i ansigtet ”det var sjovt.”