Nedkøling i varmen: 7 bud på byens bedste iskaffe

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Vejrguderne har været gavmilde i år, og antallet af sommerdage nærmer sig allerede nu de 40 – hvorimod vi sidste år måtte nøjes med sølle 13 af slagsen.

Én anden ting danskerne er vilde med, udover sol og blå himmel, er kaffe. Faktisk har vi det tredje største forbrug i hele verden, og vores cravings bliver ikke mindre bare fordi temperaturerne stiger.

Heldigvis behøver kaffe jo ikke nødvendigvis at blive serveret varm, og en dampende cappuccino kan næsten være helt uoverskuelig i de varme måneder. Langt de fleste steder i byen viser heldigvis hver dag, at kvalitetskaffe også sagtens kan nydes afkølet.

Iskaffe er blevet en hel videnskab i sig selv, og balancen mellem det søde og bitre er altafgørende for den gode oplevelse.

Vi har her samlet vores bud på den bedste iskaffe i byen:

Fru Ronne by UnoKaffebar

Vi havde på forhånd hørt lokale rygter om, at UNO skulle være blandt byens elite, når det kommer til at servere den ultimative iskaffe.

Derfor lagde vi selvfølgelig også vejen forbi den lille kaffebar i Reberbansgade, nok bedst kendt som Fru Ronne, der for knap et år siden blev overtaget af den hjørringensiske UNOkaffebar.

Menukortet afslørede ikke meget om indholdet i den legendariske iskaffe, så vi forsøgte på bedste detektiv-manér at lokke de hemmelige ingredienser ud af stedets kaffepige.

“Vanilje-shake, et shot og det, der plejer.” var svaret.

Javel ja. Nu var vi da kun endnu mere spændte på at placere sugerøret i mundvigen og lade os forføre af, hvad der skulle være blandt byens bedste, når det kommer til kaffe i kold format – men da indtaget skulle foregå i arbejdstiden, var det altså også med et nervøst håb om, at der var tale om et espresso-shot fremfor noget stærkere, der måske mere hører sig weekenden til…

På den anden side siger vi heller aldrig nej til at prøve noget nyt.

På trods af sit ydmyge ydre, så faldt iskaffen i virkelig god jord (… mave?). Den var tilpas sød med syndig smag af vanilje, tilpas læskende i sommerheden – og havde gudskelov en helt perfekt eftersmag af KAFFE!

Vores iskaffe-smagsløg sang enstemmigt, og trods den hemmelighedsfulde præsentation kan vi kun hoppe med på vognen om, at UNO ved lige præcis, hvad de laver.

Eatlow

Lidt længere nede i Reberbansgade finder man den lille takeaway Eatlow.

Eatlow har, med Linda Bruun i spidsen, efterhånden eksisteret i fire år og antallet af aalborgensere, som ønsker sig en lidt sundere hverdag er fortsat stigende.

Det er vist ingen hemmelighed, at iskaffe ofte bliver forbundet med tunge kalorier og måske mere sukker end reel kaffe – men hos Eatlow er iskaffen udviklet fuldstændig efter stedets visioner: Low carb, low sugar – for alle.

Nå, men så er den vel bare lavet på espresso, isterninger og en ordentlig portion (varm) luft? ZZzZZzzzZZzzz … Eller hvad?

Faktisk ikke. For Linda er det nemlig en hjertesag, at alt hvad der ryger over disken, samtidigt er lækkert, så man ikke føler, at man mangler noget – selvom man tager et bevidst sundt valg.

At den proteinrige iskaffe er lavet helt uden sukker og sødemidler camoufleres fuldstændig i en syndig smag af vanilje og cremet mælk – og indeholder kun små 189 kalorier.

(Og vi ved jo allesammen godt, at hvad der er sparet, er tjent – så kan man vel for eksempel lige tage en ekstra burger med, inden man går? Nemt.)

“Den går lige i guns!” siger Linda om sin bestseller iskaffe; der altså ikke bare smager fortryllende – men samtidigt også vækker et lille håb om, at man måske den efterfølgende morgen vågner op med stenhård sixpack og svulmende biceps.

PERFEKT!

Cafeministeriet

Langt de fleste caféer i Aalborg har iskaffe på menuen – omend har de i hvert fald klogt fået det tilføjet, nu hvor den danske sommer omsider viser sig fra sin hotteste side.

Caféministeriets udendørsareal er en vanvittig populær destination, når vejret skal nydes i samspil med god mad og kolde drikkevarer – og her kommer caféens bud på den ultimative iskaffe ind i billedet.

Bestiller du din iskaffe her, så skal du altså være en sucker for både det bløde og søde – for så tør vi godt garantere, at de forskellige variationer kan få dine smagsløg til at synge i takt imens din kropstemperatur langsomt nærmer sig noget menneskeligt.

Menukortet afslører både en Iskaffe og en Latte Ice – og for at kunne give den mest troværdige bedømmelse, bestilte vi selvfølgelig én af hver.

Iskaffen bestod af en valgfri sirup, isterninger, mælk og et dobbelt espressoshot, imens de samme ingredienser i Latte Ice på sødeste vis blev akkompagneret af cremet vaniljeis. Holy moly!

Café-burger, go home … Café-iskaffe er det nye!

Kochs Kaffebar

Kaffebaren i Algade er lige nu igennem en omfattende renovation med tilhørende udvidelse, der skal vare helt frem til efteråret. Men det betyder ikke, at kaffelækkerierne er gået på sommerferie.

Kochs Kaffebar byder på intet mindre end tre forskellige udgaver af iskaffe: Islatte, kaffeblend ooooog … ÆGTE ISKAFFE!

Islatten beskrives som en sød og forfriskende iskaffe lavet på espresso, isterninger, mælk og vaniljesirup, imens kaffeblend er – som navnet antyder – blendet espresso, vanilje, minimælk, isterninger og toppet med flødeskum og kakaodrys.

But they got nothing on the Ægte iskaffe! Dette skulle altså være det ultimative vidunder inden for sin kategori med vaniljeis, espresso, mælk og chokoladesauce: Alle vores livretter samlet under ét plastiklåg!

Iskaffen blev toppet med iskugler så store, at vi næsten savnede et kræmmerhus i bunden og en flødebolle på toppen.

Og selvom vi naturligvis ikke ønsker at sætte spørgsmålstegn ved så stærkt et statement, så kunne vi alligevel ikke lade være med at spørge, hvad der gjorde lige præcis denne iskaffe til den ægte.

“Det er fordi der er ægte is ovenpå.” var svaret.

Selvfølgelig.

Psst! I denne måneds ClubAalborg kan du tilmed kaste dig over Kochs islatte til en eksklusiv sommerpris!

Læs mere her:

SALT Café

Varmebølger og højtryk er lige nu medvirkende til, at Danmark har det bedste sommervejr i hele Europa. 

Det er altså næsten ikke nødvendigt at drage sydpå til lyden af græske cikader og krydret moussaka i skyggen af de oldgamle oliventræer.

Drømmer du alligevel om smagen af ægte Grækenland, så finder du den kun et stenkast fra centrum i det splinternye Vestre Fjordpark. Her holder SALT Café nemlig til, som til dagligt drives af Katerina Komselis, der med sine græske rødder nok serverer det nærmeste vi kommer en autentisk græsk frappé uden for den græske landegrænse.

Faktisk blev konceptet med kold kaffe opfundet i netop Grækenland tilbage i 50’erne, og for Katerina er det blevet en principsag at servere den fuldstændig originalt.

I følge Katerina skal der ikke alt muligt “crap” i den iskolde kaffe – og det, på trods af at SALT jo primært er en isbod … hvorfor det måske kunne være fristende at toppe frappéen med eksempelvis soft ice?

Men nej. I SALT er opskriften på iskaffe ligeså hellig som Bibelen, og derfor tilføjes der intet andet end kaffe, sukker og vand, der skummes sammen til en blød masse – afslutningsvis toppet med en sjat iskold mælk.

Vi må sige, at der er meget langt til det ellers trofaste sukkerrush, som vi har oplevet flere gange under tilblivelsen af denne guide.

Til gengæld faldt vi altså pladask for det forfriskende koffein-kick, der hørte til denne udgave – og vi forstår altså godt, hvorfor Katerina insisterer på at holde fast i den nærmest antikke frappé-tradition!

Gia mas!

WeFeat

Den newyorker-inspirerede foodbar på Boulevarden har med sit stærke koncept haft vind i sejlene lige siden åbningen i december 2016.

Inden længe indtager WeFeat den næste storby med økologiske bowls, juicer, shakes, raw cakes – og naturligvis deres helt specielle kaffeblend, som kan gøre selv de mest bitre kaffeentusiaster varme om hjertet.

Men i sommermånederne kan den mørkristede bønne på kølig vis også forvandles og i stedet vokse direkte ind i den blå himmel.

Iced Latte er navnet – og fås med enten sød- eller skummetmælk, sojamælk, havremælk eller mandelmælk. Derudover er den naturligvis brygget på de legendariske kaffebønner.

Selvom der er mange valg at tage stilling til, i hvert fald når det kommer til mælken, så er der tværtimod – modsat de fleste andre aalborgensiske iskaffe –  ikke en række uoverskuelige valgmuligheder, når det kommer til at forsøde tilværelsen … og kaffen.

“Hvis du gerne vil have den sødere, kan du få honning i.” oplyste indehaveren, Benjamin Hvid, efterfulgt af et omsorgsfuldt:

“Det ligner du én der trænger til.”

Den iskolde latte – med en lækker bismag af honning – gled lige ned i vores efterhånden kræsne kaffehjerte, og vi savnede på ingen måde det manglende blodsukkerudsving, der jo ofte følger med sirup, is og sukker.

WeLike!

Behag Din Smag

På Gabels Torv finder man en sand perle inden for kaffekategorien. Den hyggelige kaffebar arbejder hver dag på at behage din smag med kvalitetskaffe og nøje udvalgte leverandører fra kaffefarme i hele verden.

Her er kaffe et håndværk, der skal tages seriøst – og derfor er der selvfølgelig tænkt over hver en detalje.

Hos Behag din Smag skifter menukortet løbende efter sæson, og i sommermånederne er der selvfølgelig flere valgmuligheder, når kaffen skal være kølig og kvaliteten i top.

Blandt andet er blendet iskaffe med espresso, knuste isterninger, mælk og sirup på kortet – sammen med Iced Caffè Latte med dobbelt espresso, hjemmelavet vaniljesukker, mælk og hele isterninger.

Det er altså ingen hemmelighed, at indtagelsen af de søde iskaffe godt kan blive lidt kvalm i længden (i hvert fald hvis man har tænkt sig at gå os i bedene og komme gennem alle syv på én gang), men kaffebaren har i stedet formået at finde den helt perfekt balance mellem det søde og bitre – uden man føler, at man har badet direkte i sukkerskålen.

Smagen af kaffe skinner fortsat igennem, og der er slet ingen tvivl om, at man med en Iced Caffè Latte kan få stillet både behovet for kvalitetskaffe og tiltrængt nedkøling under den nordjyske sol.

Og med disse ord vil vi afslutningsvis gerne skåle for en god og – ikke mindst – varm sommer!

Kæmpe Second Hand marked: Mega Kup slutter året af med et brag i Aalborg

Skrevet af: Simone Vestergaard

Så er det ved at være sidste chance i år for at besøge det store second hand marked Mega Kup!

Lørdag d. 8. december slår de et sidste smut forbi Aalborg, inden året går på hæld.

Henriette Iversen fra Mega Kup glæder sig til at byde indenfor til deres Mega Kup! Christimas Edition.

“På grund af julen har vi skruet godt op for julestemningen, og sørget for goodiebags til de første 50 besøgende gæster.

Vi får også julemanden på besøg, og han har lidt julegodter med til børnene.

Og ellers byder vi jo op til en hyggelig dag, hvor man har mulighed for at sælge ud af alt det tøj, man ikke får brugt, og på den måde skrabe lidt ekstra penge sammen til julegaver.

For dem der ikke sælger, er der jo en oplagt mulighed for at finde tøj til de kommende julefrokoster.” fortæller Henriette.

Nye tiltag forbliver

Sidste gang var ét af de nye tiltag et område med prøverum og spejle, således at man har mulighed for at prøve tøjet på, inden man køber det. Det var en stor succes, og et tiltag der gavnede de besøgende gæster.

Derfor vil det også være tilstede d. 8. december.

Ligeledes vil Aalborg Freja igen stå med en lille bod med salg af drikkevarer og let mad.

Og for at give eventet lidt juledrys, vil der være lækre giveaways, konkurrencer og lotterier – både på dagen og på Mega Kups Facebookside op til eventet.

Man kan blandt andet vinde en gratis stand eller entré i 2019.

Støt den gode sag

Mega Kup har et fantastisk bæredygtigt perspektiv. Man kan købe billigt og pænt tøj, og på samme tid gøre noget godt for miljøet.

Og hvis man som sælger ikke orker at slæbe det resterende tøj med hjem igen, så kan man donere det til Blå Kors Danmark.

Sidste gang blev der doneret en del tøj i den gode sags tjeneste. Derfor vil de igen være at finde ved eventet.

En spændende nyhed til 2019

Siden second hand markedet for første gang slog dørene op i april, er der blevet introduceret en del nye tiltag til gavn for de mange besøgende gæster.

Næste år bliver inden undtagelse.

“Vi glæder os til at afsløre en spændende nyhed der kommer til at have stor betydning for næste år. Det er endnu ikke noget, jeg kan sige noget om, men alle nyheder bliver delt på de sociale medier, så man kan med fordel følge med der.”

Og mens vi spændt venter, er der stadig stande at booke. Der er, ligesom altid, stor interesse omkring eventet, så man skal ikke vente for længe.

“Vi satser på at få udsolgt ligesom sidste gang. Sidst havde vi dog over 20 på venteliste, så man skal være ude i god tid,” afslutter Henriette.

Du kan booke din stand her.

Åbningstiderne er kl. 12-15 i Freja Hallen, Aalborg.

Brødre står bag nyt møbelfirma: Bruun Hansen laver helt unikke møbelserier

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Boligindretning er det, der giver hjemmet personlighed, og er med til at skabe den perfekte synergi i boligen.

At leve smukt gør noget ved sindet.

Bruun Hansen er et nyt lokalt møbelfirma, som slog dørene op i sommer.

Deres vision er at skabe kvalitetsbevidst dansk design til den kræsne køber, der har sans for kvalitet og godt håndværk.

Beton er grundelementet

Bag firmaet står de to nordjyske brødre, Thomas Bruun Hansen og Jakob Hansen.

Møbelsortimentet består i dag af syv bordserier, hvor kun de bedste modeller er udvalgt.

“Alle vores borde er håndlavet. Bordben og stel har vi nøje tilpasset de enkelte møbelserier, og alle beton -bordpladerne er af 100% massiv beton, i modsætning til mange andre på markedet,” fortæller Jakob Hansen.

I øjeblikket foregår produktionen i Svenstrup, syd for Aalborg, hvor deres administration og Showroom også holder til.

“Betonbordene er vores varemærke. Vi har designet møblerne med perfektionisme, og hvert bord er unikt for os,”  fortæller Thomas Bruun Hansen.

Udover de seks møbelserier i beton, lancerede Bruun Hansen den 3. november deres helt nye KUBE serie. Serien består af 4 kubeformet borde, med enten marmor- eller betonplade.

Alle bordene passer ind i alle typer rum i hjemmet – og ikke kun de funktionelle.

Her kan de indrettes som sofaborde, coffee table, og natborde – det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvor de smukke borde kan placeres i hjemmet.

“Formålet er at kunne kombinere farver og stil, lige meget om man ønsker at bruge dem som sofaborde, opsats, sengeborde eller noget helt fjerde.

De fungerer perfekt sammen eller hver for sig,” fortæller Jakob Hansen.

Udvider sortiment

Fremtidens indretningstips kan, lige nu, være en abstrakt tanke – især når det har med boligindretning og interiør at gøre.

Men allerede nu gør Bruun Hansen en indsats og er klar til at udvide deres sortiment i januar 2019.

“KUBE – Coffee table er stilrene borde i vores kendte KUBE serie. Bordene fås i tre forskellige højder med fire forskellige farver marmor- eller betonplade,” fortæller Jakob Hansen.

Thomas supplerer;

”Vi glæder os til at udvide vores sortiment. Visionen er den samme; at skabe et eksklusivt bord, som passer hjem i alle stilarter,” slutter Thomas Bruun Hansen af med.

Vind et Bruun Hansen KUBE bord

Lige nu har du mulighed for, at vinde et eksklusivt KUBE bord fra Bruun Hansens nyeste serie KUBE.

Du kan se konkurrencen her.

Men hvis ikke du kan vente, til konkurrencen er afsluttet, så kan du lige nu eksklusivt få en rabatkode til at få 30% på hele KUBE serien.

Rabatkoden er “november”, og skal anvendes ved et køb på Bruun Hansens hjemmeside.

Wildebeest har lige lanceret juleburgere: Vi har testet dem

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi her på redaktionen er vilde med alt, der har med jul at gøre.

Det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi er vilde med alt, der har med burger at gøre.

Så hvad sker der, når en lokal restaurant melder ud, at de går all in på årets julemenu og opgraderer deres i forvejen lækre sliders til udgaver, der er selveste Julemanden værdig?

Vi er selvfølgelig på pletten.

Især fordi vi sidste år stadig havde deres slider, Apple Slices, i baghovedet.

En slider med top af æbleskive; dog ikke et nyt “koncept” på Wildebeest Gastropub, hvor best selleren Normandy Flapjack‘s top siden åbningen har bestået af en pandekage med flødeostcreme.

Det er heller ikke noget nyt, at Bæstet udvikler nye sliders til hver sæson – men vi glædede os alligevel især til at se, hvad årets juleinficerede menu bestod af denne gang.

Dansk julemad i islandske rammer

Wildebeest kunne afsløre hele tre nyheder på menukortet: Sæsonens slider, Sankt ANDreas samt Fondant a la mande.

Sæsonens slider bestod af flæskesteg med brombærkompot, rødkål, kartoffelchips, brøndkarse og mayonnaise. En række ingredienser, som den julemadglade dansker i den grad kan godkende.

Gastropubben på Østerbro er ellers kendt for at have bragt Islands velsignede bud ind i Aalborg.

Restauranten blev nemlig åbnet af den islandske familie, Gudbergsson, tilbage i 2016. Familien havde tidligere erfaring fra restaurantionsbranchen på Island og drømte om at introducere gastropubkonceptet for aalborgenserne – men julemenuen er alligevel blevet holdt i den danske julesmag.

“Vi har holdt os til det danske i denne omgang, da vi ikke var sikre på, at danskerne kunne klare den islandske mad, som kæst skata – fermenteret rokke – vi traditionen tro spiser d. 23. december,” fortæller Gudmundur Gudbergssonmed et smil.

Og selvom fermenteret rokke da også lyder interessant, så var vi nu alligevel ret begejstrede for, at valget denne gang faldt på den danske udgave af julen.

Dette gjaldt også den anden slider Sankt ANDreas, med braiseret and, grønkål, citron/appelsin-kompot, græskarpuré, saltede hasselnødder, marineret æble og brøndkarse.

Det kunne tydeligt smages, at der er lagt mange tanker bag begge sliders og sammensætningen af ingredienserne, er intet mindre end geniale.

Man kunne ligefrem gå på opdagelse gennem de mange lag af råvarer, og ind i mellem var vi nødt til at udbryde til hinanden: “Det her smager godt! Hvad var det nu, det var … ?”

Smagsnuancerne var med andre ord lige til at bryde ud i julesang over, og her gav sæsonbetonede råvarer virkelig mening. Sæsonen for og smagen af jul.

Revolutionrende juledessert i nye klæder

Aftenens helt store vinder blev dog (overraskende nok) ikke én af de to jule-sliders. Derimod løb sæsonens nye dessert, fondant a la mande, af med aftenens førsteplads.

Vi kan vist godt tillade os at kalde desserten revolutionerende på den aalborgensiske desserthimmel. Den smukke anretning bestod nemlig af chokolade fondant, ris a la mande-iscreme, kirsebærsovs og et perfekt chokoladejuletræ – som stjernen på toppen.

Man kan måske fristes til at tænke, at ris a la mande-is da i bund og grund ikke lyder så revolutionært – og er det måske endda lidt blasfemisk at begynde at eksperimentere ved så legendarisk en juledessert? Men … I dette tilfælde er der kun én ting at sige: JA!

De fleste har vel, gennem deres juletid, været igennem flere ris a la mande-oplevelser? Nogle rammer plet, mens andre kan forekomme både tynde og smagløse.

Netop denne her udgave af ris a la mande smagte – og vi citerer – som “den helt ægte vare”. Der var slet ingen tvivl om, at den kolde kugle af ris a la mande, der havde fundet vejen til vores tallerken, smagsmæssigt kunne godkendes af selv den mest perfektionistiske bedstemor.

At den blev akkompagneret af en lavine af flydende chokoladefondant, gjorde bestemt ikke begejstringen mindre. Så er det altså i orden at “rode i historien”.

Der bliver i hvert fald ikke noget brok fra os, hvis en kopi af denne dessert blev serveret på årets julebord. Og skulle der være julesliders til forret, er det også heeeeeeelt okay!

Du kan booke bord til årets julebord på Wildebeest lige her.