Nedkøling i varmen: 7 bud på byens bedste iskaffe

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Vejrguderne har været gavmilde i år, og antallet af sommerdage nærmer sig allerede nu de 40 – hvorimod vi sidste år måtte nøjes med sølle 13 af slagsen.

Én anden ting danskerne er vilde med, udover sol og blå himmel, er kaffe. Faktisk har vi det tredje største forbrug i hele verden, og vores cravings bliver ikke mindre bare fordi temperaturerne stiger.

Heldigvis behøver kaffe jo ikke nødvendigvis at blive serveret varm, og en dampende cappuccino kan næsten være helt uoverskuelig i de varme måneder. Langt de fleste steder i byen viser heldigvis hver dag, at kvalitetskaffe også sagtens kan nydes afkølet.

Iskaffe er blevet en hel videnskab i sig selv, og balancen mellem det søde og bitre er altafgørende for den gode oplevelse.

Vi har her samlet vores bud på den bedste iskaffe i byen:

Fru Ronne by UnoKaffebar

Vi havde på forhånd hørt lokale rygter om, at UNO skulle være blandt byens elite, når det kommer til at servere den ultimative iskaffe.

Derfor lagde vi selvfølgelig også vejen forbi den lille kaffebar i Reberbansgade, nok bedst kendt som Fru Ronne, der for knap et år siden blev overtaget af den hjørringensiske UNOkaffebar.

Menukortet afslørede ikke meget om indholdet i den legendariske iskaffe, så vi forsøgte på bedste detektiv-manér at lokke de hemmelige ingredienser ud af stedets kaffepige.

“Vanilje-shake, et shot og det, der plejer.” var svaret.

Javel ja. Nu var vi da kun endnu mere spændte på at placere sugerøret i mundvigen og lade os forføre af, hvad der skulle være blandt byens bedste, når det kommer til kaffe i kold format – men da indtaget skulle foregå i arbejdstiden, var det altså også med et nervøst håb om, at der var tale om et espresso-shot fremfor noget stærkere, der måske mere hører sig weekenden til…

På den anden side siger vi heller aldrig nej til at prøve noget nyt.

På trods af sit ydmyge ydre, så faldt iskaffen i virkelig god jord (… mave?). Den var tilpas sød med syndig smag af vanilje, tilpas læskende i sommerheden – og havde gudskelov en helt perfekt eftersmag af KAFFE!

Vores iskaffe-smagsløg sang enstemmigt, og trods den hemmelighedsfulde præsentation kan vi kun hoppe med på vognen om, at UNO ved lige præcis, hvad de laver.

Eatlow

Lidt længere nede i Reberbansgade finder man den lille takeaway Eatlow.

Eatlow har, med Linda Bruun i spidsen, efterhånden eksisteret i fire år og antallet af aalborgensere, som ønsker sig en lidt sundere hverdag er fortsat stigende.

Det er vist ingen hemmelighed, at iskaffe ofte bliver forbundet med tunge kalorier og måske mere sukker end reel kaffe – men hos Eatlow er iskaffen udviklet fuldstændig efter stedets visioner: Low carb, low sugar – for alle.

Nå, men så er den vel bare lavet på espresso, isterninger og en ordentlig portion (varm) luft? ZZzZZzzzZZzzz … Eller hvad?

Faktisk ikke. For Linda er det nemlig en hjertesag, at alt hvad der ryger over disken, samtidigt er lækkert, så man ikke føler, at man mangler noget – selvom man tager et bevidst sundt valg.

At den proteinrige iskaffe er lavet helt uden sukker og sødemidler camoufleres fuldstændig i en syndig smag af vanilje og cremet mælk – og indeholder kun små 189 kalorier.

(Og vi ved jo allesammen godt, at hvad der er sparet, er tjent – så kan man vel for eksempel lige tage en ekstra burger med, inden man går? Nemt.)

“Den går lige i guns!” siger Linda om sin bestseller iskaffe; der altså ikke bare smager fortryllende – men samtidigt også vækker et lille håb om, at man måske den efterfølgende morgen vågner op med stenhård sixpack og svulmende biceps.

PERFEKT!

Cafeministeriet

Langt de fleste caféer i Aalborg har iskaffe på menuen – omend har de i hvert fald klogt fået det tilføjet, nu hvor den danske sommer omsider viser sig fra sin hotteste side.

Caféministeriets udendørsareal er en vanvittig populær destination, når vejret skal nydes i samspil med god mad og kolde drikkevarer – og her kommer caféens bud på den ultimative iskaffe ind i billedet.

Bestiller du din iskaffe her, så skal du altså være en sucker for både det bløde og søde – for så tør vi godt garantere, at de forskellige variationer kan få dine smagsløg til at synge i takt imens din kropstemperatur langsomt nærmer sig noget menneskeligt.

Menukortet afslører både en Iskaffe og en Latte Ice – og for at kunne give den mest troværdige bedømmelse, bestilte vi selvfølgelig én af hver.

Iskaffen bestod af en valgfri sirup, isterninger, mælk og et dobbelt espressoshot, imens de samme ingredienser i Latte Ice på sødeste vis blev akkompagneret af cremet vaniljeis. Holy moly!

Café-burger, go home … Café-iskaffe er det nye!

Kochs Kaffebar

Kaffebaren i Algade er lige nu igennem en omfattende renovation med tilhørende udvidelse, der skal vare helt frem til efteråret. Men det betyder ikke, at kaffelækkerierne er gået på sommerferie.

Kochs Kaffebar byder på intet mindre end tre forskellige udgaver af iskaffe: Islatte, kaffeblend ooooog … ÆGTE ISKAFFE!

Islatten beskrives som en sød og forfriskende iskaffe lavet på espresso, isterninger, mælk og vaniljesirup, imens kaffeblend er – som navnet antyder – blendet espresso, vanilje, minimælk, isterninger og toppet med flødeskum og kakaodrys.

But they got nothing on the Ægte iskaffe! Dette skulle altså være det ultimative vidunder inden for sin kategori med vaniljeis, espresso, mælk og chokoladesauce: Alle vores livretter samlet under ét plastiklåg!

Iskaffen blev toppet med iskugler så store, at vi næsten savnede et kræmmerhus i bunden og en flødebolle på toppen.

Og selvom vi naturligvis ikke ønsker at sætte spørgsmålstegn ved så stærkt et statement, så kunne vi alligevel ikke lade være med at spørge, hvad der gjorde lige præcis denne iskaffe til den ægte.

“Det er fordi der er ægte is ovenpå.” var svaret.

Selvfølgelig.

Psst! I denne måneds ClubAalborg kan du tilmed kaste dig over Kochs islatte til en eksklusiv sommerpris!

Læs mere her:

SALT Café

Varmebølger og højtryk er lige nu medvirkende til, at Danmark har det bedste sommervejr i hele Europa. 

Det er altså næsten ikke nødvendigt at drage sydpå til lyden af græske cikader og krydret moussaka i skyggen af de oldgamle oliventræer.

Drømmer du alligevel om smagen af ægte Grækenland, så finder du den kun et stenkast fra centrum i det splinternye Vestre Fjordpark. Her holder SALT Café nemlig til, som til dagligt drives af Katerina Komselis, der med sine græske rødder nok serverer det nærmeste vi kommer en autentisk græsk frappé uden for den græske landegrænse.

Faktisk blev konceptet med kold kaffe opfundet i netop Grækenland tilbage i 50’erne, og for Katerina er det blevet en principsag at servere den fuldstændig originalt.

I følge Katerina skal der ikke alt muligt “crap” i den iskolde kaffe – og det, på trods af at SALT jo primært er en isbod … hvorfor det måske kunne være fristende at toppe frappéen med eksempelvis soft ice?

Men nej. I SALT er opskriften på iskaffe ligeså hellig som Bibelen, og derfor tilføjes der intet andet end kaffe, sukker og vand, der skummes sammen til en blød masse – afslutningsvis toppet med en sjat iskold mælk.

Vi må sige, at der er meget langt til det ellers trofaste sukkerrush, som vi har oplevet flere gange under tilblivelsen af denne guide.

Til gengæld faldt vi altså pladask for det forfriskende koffein-kick, der hørte til denne udgave – og vi forstår altså godt, hvorfor Katerina insisterer på at holde fast i den nærmest antikke frappé-tradition!

Gia mas!

WeFeat

Den newyorker-inspirerede foodbar på Boulevarden har med sit stærke koncept haft vind i sejlene lige siden åbningen i december 2016.

Inden længe indtager WeFeat den næste storby med økologiske bowls, juicer, shakes, raw cakes – og naturligvis deres helt specielle kaffeblend, som kan gøre selv de mest bitre kaffeentusiaster varme om hjertet.

Men i sommermånederne kan den mørkristede bønne på kølig vis også forvandles og i stedet vokse direkte ind i den blå himmel.

Iced Latte er navnet – og fås med enten sød- eller skummetmælk, sojamælk, havremælk eller mandelmælk. Derudover er den naturligvis brygget på de legendariske kaffebønner.

Selvom der er mange valg at tage stilling til, i hvert fald når det kommer til mælken, så er der tværtimod – modsat de fleste andre aalborgensiske iskaffe –  ikke en række uoverskuelige valgmuligheder, når det kommer til at forsøde tilværelsen … og kaffen.

“Hvis du gerne vil have den sødere, kan du få honning i.” oplyste indehaveren, Benjamin Hvid, efterfulgt af et omsorgsfuldt:

“Det ligner du én der trænger til.”

Den iskolde latte – med en lækker bismag af honning – gled lige ned i vores efterhånden kræsne kaffehjerte, og vi savnede på ingen måde det manglende blodsukkerudsving, der jo ofte følger med sirup, is og sukker.

WeLike!

Behag Din Smag

På Gabels Torv finder man en sand perle inden for kaffekategorien. Den hyggelige kaffebar arbejder hver dag på at behage din smag med kvalitetskaffe og nøje udvalgte leverandører fra kaffefarme i hele verden.

Her er kaffe et håndværk, der skal tages seriøst – og derfor er der selvfølgelig tænkt over hver en detalje.

Hos Behag din Smag skifter menukortet løbende efter sæson, og i sommermånederne er der selvfølgelig flere valgmuligheder, når kaffen skal være kølig og kvaliteten i top.

Blandt andet er blendet iskaffe med espresso, knuste isterninger, mælk og sirup på kortet – sammen med Iced Caffè Latte med dobbelt espresso, hjemmelavet vaniljesukker, mælk og hele isterninger.

Det er altså ingen hemmelighed, at indtagelsen af de søde iskaffe godt kan blive lidt kvalm i længden (i hvert fald hvis man har tænkt sig at gå os i bedene og komme gennem alle syv på én gang), men kaffebaren har i stedet formået at finde den helt perfekt balance mellem det søde og bitre – uden man føler, at man har badet direkte i sukkerskålen.

Smagen af kaffe skinner fortsat igennem, og der er slet ingen tvivl om, at man med en Iced Caffè Latte kan få stillet både behovet for kvalitetskaffe og tiltrængt nedkøling under den nordjyske sol.

Og med disse ord vil vi afslutningsvis gerne skåle for en god og – ikke mindst – varm sommer!

Kom med bag facaden: Foredrag med Rolf, Ritter og Valgren

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

For mange er Tour de France lyden af sommer. De larmende helikoptere, de historiske fortællinger fortalt af Jørgen Leth og ikke mindst kommenteringen af Dennis Ritter og Rolf Sørensen.

Tour de France er nemlig ikke bare verdens største cykelløb og sommerens sportslige højdepunkt for millioner af seere over hele verden. Det er også et stykke kultur, som har en helt særlig aura over sig.

Det kan du komme meget tættere på, når Dennis Ritter, Rolf Sørensen og Tour de France stjernen Michael Valgren holder et helt eksklusivt foredrag ved Bayern Autogroup i forbindelse med det stort anlagte gadeløb Spilnu.dk Grand Prix d. 24 august.

Udover foredraget vil Dennis Ritter og Rolf Sørensen også kommentere gadeløbet i Aalborg fra kl 18, hvor Michael Valgren er en af storfavoritterne til sejren.

Læs også: Unikt børnecykelløb: Kør på samme rute som de professionelle

Kom med bag facaden

Rolf Sørensen og Dennis Ritter har tilsammen været en del af Tour de France 25 gange, så de har oplevet dramaerne, mens de skete.

Til foredraget kan man se frem til at høre hele historien om aftenen, hvor Michael Rasmussen blev taget ud, om møderne med Lance Armstrong samt højdepunkterne fra årets Tour de France.

Det er naturligvis med stor stolthed af Spilnu.dk Grand Prix kan præsentere så store personligheder.

”Dagen er i sikre hænder, når Rolf og Ritter kigger forbi. Der findes vel næppe bedre formidlere af sporten i Danmark, og når Michael Valgren også deltager, så kan vi kun være tilfredse,” fortæller Jonas W. Mikkelsen, arrangør af Spilnu.dk Grand Prix, til MigogAalborg.

Anekdoter fra en ægte cykelstjerne

Michael Valgren har i år markeret sig som en af cykelsportens allerstørste profiler med sin sejr i Amstel Gold Race. Den kan betegnes som en af de største sportspræstationer af en dansker i nyere tid.

Til foredraget vil Michael Valgren selvfølgelig fortælle om den historiske sejr, og ikke mindst sjove anekdoter fra livet på landevejen og dette års Tour de France.

Foredraget varer fra 15.30-17 og dørene åbner kl. 15.  Billetter til foredraget kan købes her.

Indtil 1. august kan du få Early Bird billetter til kun 150 kr. Herefter stiger prisen til 200 kr.

Billetten kan ombyttes til en øl/vand ved Meat’s salgsbod på Nytorv i forbindelse med Spilnu.dk Grand Prix.

Eksklusiv pris med ClubAalborg

Medlemmer af ClubAalborg kan få 100 kr. rabat på billetten til foredraget. Du finder fordelen i din Goodiepack.

Er du endnu ikke medlem af ClubAalborg kan du tilmelde dig lige her. Det koster 35 kr. pr. måned at være medlem og dermed får du adgang til fede fordele til byens bedste restauranter og events.

Plads til masser af sjov: Maritim legeplads indviet i Aalborg Vestby

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Der var liv og glade dage, da Springeren i juni inviterede til indvielse af den helt ny maritime legeplads med navnet Aalborg Minimarina.

Legepladsen har kostet hele 1,5 mio. kroner, og den skal være med til at udbygge Springerens oplevelsessortiment og ikke mindst introducere flere aktivteter til de mindste besøgende.

Springeren blev grundlagt i 1992 under navnet Aalborg Søfarts- og Marinemuseum, men skiftede navn i 2012 til Springeren efter museets ubåd af samme navn. Oplevelsescenteret er placeret ved Limfjorden tæt på Skudehavnen og Friluftsbadet i Aalborg Vestby.

Se videoen, hvor Zjakalen prøver kræfter med den nye legeplads:

Det var Claus Hald Andreasen, som er Fondskoordinator for Spar Nord Fonden, der klippede snoren til den nye legeplads.

Samtidig poppede sundheds- og kulturrådmand Mads Duedahl sammen med administrerende direktør for Aalborg Havn Claus Holstein champagne, og Springerens direktør kan således glæde sig over, at oplevelsescenteret nu kan tilbyde endnu en oplevelse til sine gæster.

Mads Duedahl (t.v.) og Claus Hald

“På Springeren vil vi gerne involvere og overraske vores gæster, og derfor har vi de seneste år haft stor fokus på en højere grad af interaktion med de besøgende.

Det skal Aalborg Minimarina bidrage til. Her kan gæsterne sejle med små både i vores bassin, og børn kan lege sørøvere på legeskibet – de får altså en rigtig god maritim oplevelse,” lyder det fra Mads Sølver Pedersen, som er direktør for Springeren.

Masser af maritime oplevelser for børn og barnlige sjæle

Den nye legeplads består af et stort, flot legeskib med tilhørende sandkasse, der forventes at blive et hit blandt museets mindste gæster. Legepladsen er desuden lavet i forlængelse af et stort bassin, hvor besøgende kan sejle med fjernstyrede modelbåde, som de selv kan medbringe eller leje af museet.

Mads Sølver (t.v.) klar til at klippe snoren

“Der er rigtig mange børnefamilier, som besøger os her på centeret, så vi synes, at et legeskib var helt perfekt for os. Sidste år havde vi over 100 børnefødselsdage, og vi havde flere gange udsolgt af lokaler i løbet af efteråret,” fortæller Mads Sølver og afslutter:

“Så vi håber da, at endnu flere børnefamilier vil komme på besøg, når Aalborg Minimarina nu står færdigt.”

Spar Nord Fonden, A.P. Møller Fonden, Lauritzen Fonden og Aalborg Kommune har alle ydet støtte til projektet, som har kostet 1,5 millioner kroner.

Den nye legeplads er åbnet på adressen Vestre Fjordvej 81 i Aalborg Vestby.

Kæmpe opgradering: Aalborg Tekniske Gymnasium rykker til midtbyen

Skrevet af: Simone Vestergaard

Aalborg Tekniske Gymnasium, som er Danmarks største tekniske gymnasium, flytter ind i nye lokaler i FRIIS på Nyhavnsvej d. 15 august, der tidligere har huset blandt andet Aalborg Universitet.

Fede lokaler til de studerende

De studerende får store fede lokaler til brug af dagligdagens læring, uanset hvilken studieretning den studerende har valgt.

Det nye Aalborg Tekniske Gymnasium i FRIIS er fordelt ud på cirka 4600 kvadratmeter i 3. etager.

Lokalerne blevet bygget om, så der nu er 16 klasselokaler, 4 laboratorier, et træværksted, et tekstilværksted og et virtuelt laboratorium. Det inkluderer også flere store fællesområder, bibliotek og en lækker tagterrasse med boldbane.

Nogle af lokalerne er stadig under renovation, og Aalborg Tekniske Gymnasium er stadig igang med udpakningen.

Med den centrale placering har mange af lokalerne en fantastisk udsigt. De studerende får nemlig mulighed for at kigge på Limfjorden fra flere af lokalerne i det nye Aalborg Tekniske Gymnasium.

Byens mange faciliteter anvendes

Med godt 800 elever og 40 lærere kommer gymnasiet til at fylde godt i bylivet – og det er netop noget uddannelseslederen Carsten Jørgensen glæder sig meget til.

At vores gymnasium nu flytter ind til midtbyen betyder, at vi kommer til at bruge byens mange muligheder på en anden måde end før.” fortæller Carsten.

På nuværende tidspunkt benyttes Nordkraft, Østre Anlæg og Havnebadet allerede af beredskabslinjen til idrætsundervisning, og i fremtiden ligger det kun et stenkast fra gymnasiet.

Eleverne får forsmag på det virkelige liv

Aalborg Tekniske Gymnasium har også stor fokus på, at tilpasse de forskellige linjer til de videregående uddannelser, så eleverne er så parate som muligt.

Gymnasiet kommer til at tilbyde studieretninger inden for film og medie, beredskab og design.

”Grundessensen på vores gymnasium er, at vi gerne vil have et samspil med virkeligheden. Vores elever kommer til at arbejde med forskellige projekter rundt omkring i Aalborg, således at de får en fornuftig forståelse for, hvordan man gør tingene ude i den rigtige verden.

”Vores studieretninger skal klæde de studerende på til fremtiden. De forskellige linjer giver adgang til de fleste uddannelser, og det er vigtigt for mig, at de unge mennesker har så meget erfaring med i bagagen som muligt, når de skal ud i det virkelige liv,” fortæller Carsten.

Aalborg Tekniske Gymnasium differentierer sig fra andre gymnasier fordi de tager eleverne med hele vejen. Hvis de skal designe et produkt, så er det hele processen eleverne prøver, og ikke kun det at finde på ideen – den skal også produceres og videreudvikles.

Det giver eleverne mulighed for at bygge bro mellem teori og praksis.

”Det de lære på skolen skal være så håndgribeligt som muligt, således at de får en ordentlig forståelse for virkeligheden. Vi har derfor også fornyet fagene, og givet dem et ekstra skud energi, så de er mere spændende.

Vi håber, at en god kombination af effektive, motiverende timer og praksis giver eleverne den rette læring, så de ved hvad de vil i fremtiden, og er klar til at tage en videregående uddannelse.” afslutter Carsten.