Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Naturens egne materialer er endnu ikke blevet overgået

Af Annoncør

Den teknologiske udvikling har gennem tiden bragt os nogle ting og materialer, som er svære at undvære. Men når det kommer til følelsen af tekstil mod hud, er der stadig ikke meget, der kan følge med Moder Naturs egne design. Derfor ser man også en tendens til, at både danske og udenlandske brands, der dyrker den lidt mere eksklusive stil, gør brug af de rene organiske muligheder – og faktisk også fremhæver det i deres beskrivelser af produkterne. 

Op gennem 1980’erne og 1990’erne var der fokus på tøj fremstillet af syntetiske materialer, som desuden ofte havde kraftige farver. Disse tekstiler var i en eller anden udstrækning baseret på plastik. Derfor var brugen af disse materialer ikke hensigtsmæssige ud fra et miljømæssigt og menneskeligt perspektiv. Men tiderne har det heldigvis med at skifte, og nu er der også en fremherskende stemning blandt de fleste forbrugere, der tager udgangspunkt i, at vi er nødt til at passe lidt bedre på vores natur og derigennem også os selv.     

Mange fortrinlige materialer kan bruges

Mulighederne i naturens bidrag begrænser sig ikke til nogle få materialer. Der findes mange forskellige naturlige ressourcer, som til forskel fra de kemisk fremstillede produkter er naturligt fornybare. Det gælder materialer som uld, bomuld, silke og hamp, for bare at nævne nogle få – og der forskes stadig i at få mest muligt ud af disse materialer, mens man undgår spild i produktionsleddene. Desuden er de organiske materialer i højere grad biologisk nedbrydelige, hvilket på sigt vil reducere mængden af affald i samfundet, hvis tendensen til at købe produkter med omtanke for miljøet fortsætter.

Materialer med flere fordele

Flere af de organiske materialer har fordele, der rækker ud over de naturvenlige. De naturlige fibre har for eksempel ofte nogle termiske egenskaber, som gør dem anvendelige i mange forskellige situationer. Tag for eksempel originale uldhjemmesko fra glerups, der er fremstillet af 100% ren naturlig uld. De holder fødderne varme, når det er koldt, og er køligere, når fødderne får det varmt. Her er der ingen intentioner om at ændre opskriften, som grundlæggende har været den samme i de årtier, som glerups har eksisteret. Det eneste, der har ændret sig en smule, er sammensætningen af uldtyper, som gør skoene holdbare og giver dem deres unikke æstetiske kvalitet, som de er kendt for både herhjemme og i udlandet.

Måske er forkærligheden for at vælge materialer, der tiltaler brugeren og giver ham eller hende den bedste oplevelse ved at lade materialet træde frem som noget særligt, en dansk egenskab. Mange design har gennem de sidste mange årtier haft fokus på de materialer, der er tilgængelige i den skandinaviske natur, hvor træ og uld blandt andet har dannet grundlag for utallige klassikere inden for møbler og tøj. Derfor er der god grund til at glæde sig over at se denne designfilosofi stige i popularitet – ikke kun herhjemme, men også internationalt, hvor man blandt andet i USA er ved at få øjnene op for de mange kvaliteter i den nordiske stil.

Del artikel

Andre læser også