Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Næste etape indledes: Genåbning af Østerå vil skabe nyt byliv

Af Emil Kjær Jørgensen

I årevis har Østerå løbet gennem Aalborg indkapslet i beton under jordoverfladen, men et nyt projekt skal bringe åen ud under åben himmel igen.

Aalborg er for alvor en by i vækst, og det ses også tydeligt rundt omkring i bybilledet – nye byggeprojekter skyder op overalt, lige fra Budolfi Plads til Musikkens Plads, hvor A. Enggaard lige nu er i gang med at genåbne en del af Østerå, som i mange år har løbet skjult i en betonkanal under jorden.

Stykket fra Musikkens Hus og ud til fjorden er blot 1. etape af en lang række projekter, som selvfølgelig vil medføre en del anlægsarbejde og vejarbejde undervejs.

Vejarbejde og byggerod det hele værd

Efter vi har set tegningerne til det aalborgenserne har i vente, tør vi godt love, at det trods udsigten til gravemaskiner i bybilledet bliver det hele værd.

Hvis man har besøgt Aarhus, er det tydeligt, at åen i centrum af byen her virkelig er noget, som både borgere og besøgende nyder godt af.

Næste etape indledes: Genåbning af Østerå vil skabe nyt byliv
Detaljer for Østerå-projektet

Det bliver noget af det samme, som vi kan se frem til, inden for den nærmeste fremtid. Genåbningen af Østerå vil nemlig skabe en masse nye attraktive byrum, hvor der bliver noget for enhver smag.

”Der er ingen tvivl om, at hele dette projekt vil give områderne omkring åen et enormt løft. Vi har tidligere set, hvor stor betydning det kan have med området omkring Nordkraft og med den nye havnefront, og på samme måde vil det her projekt skabe en række naturlige og rekreative mødesteder langs åløbet,” fortæller Anne Juel Andersen, der er arkitekt ved Aalborg Kommunes By- & Landskabsforvaltning, og som siden 2007 har været med til at udvikle og planlægge projektet.

Næste etape indledes: Genåbning af Østerå vil skabe nyt byliv

Anden del af første etape starter snart

I foråret 2018 starter 2. del af første etape, mellem Nyhavnsgade og Vestre Havnegade. Hele stykket fra Musikkens Plads og hen til Karolinelund kommer til at stå klar i løbet af 2018.

Den næste etape bliver en strækning af åen, der løber henover det gamle godsbaneareal. Åparken bliver en grøn oase midt i byen. Her vil åen løbe i et selvstændigt forløb, og den vil ligne en naturlig å, som man kender det.

”Det bliver nogle frodige områder, som kommer til at skabe en naturlig, grøn omkransning af den centrale midtby. Der bliver broer på tværs af åen, som vil sikre en nem og hurtig fodgænger- og cykelforbindelse, samtidig med at der bliver plateauer og skråninger, hvor man kan slå sig ned og koble af eller fiske. Jeg er meget begejstret, og det tror jeg også både borgerne i Aalborg og byens besøgende vil blive,” siger Anne Juel Andersen.

Næste etape indledes: Genåbning af Østerå vil skabe nyt byliv

Smart kloakering er nøglen til Østerås åbning

Selvom genåbningen af Østerå i Aalborg selvfølgelig vil bidrage til både attraktive boliger og rekreative områder, er der også andre fordele ved det store anlægs- og gravearbejde, som for alvor starter i 2018.

Arbejdet med Østerå er nemlig tæt forbundet med arbejdet med at separatkloakere i Aalborg.

”Indtil nu har Aalborg i høj grad haft overløbsbygværk, som er en sikkerhedsforanstaltning, der træder i kraft, når vi har meget kraftige regnskyl. Men det udleder urenset spildevand ud i vandløb, åer og fjord,” fortæller Morten Steen Sørensen, vandplanlægningschef ved Aalborg Forsyning.

”Når vi i stedet separatkloakerer, adskilles regnvand og spildevand i to separate rør. Dermed kan koncentreret spildevand løbe til vores renseanlæg, og det renere regnvand kan løbe ud i vandløb, åer og fjord i stedet – til gavn for både rensningsanlæg og livet i vandløb, å og fjord.”

Næste etape indledes: Genåbning af Østerå vil skabe nyt byliv

Separatkloakering åbner for rekreative områder

Netop separatkloakeringen, er derfor en del af forklaringen på, at det nu er muligt at skabe en række rekreative områder langs med Østerå, der tidligere har haft så mange overløbsbygværker tilknyttet, at det derfor ikke har været forsvarligt at genåbne åen.

”Derudover ruster vi byen til fremtiden, hvor vi på grund af klimaforandringerne får kraftigere regnskyl. I perioder med meget store nedbørsmængder, kan separatkloakeringen være med til at lette det pres, der kan betyde oversvømmede kældre i byen eller at åen løber over sine breder.”

Det nuværende indsatsområde for separatkloakeringen vil også blive gennemført i etaper, og strækker sig helt fra midtbyen og ud til Kjærs Mølle Å på Aalborg-siden.

Det er planen, at de rekreative områder kommer til at følge åens forløb fra Åparken og det gamle godsbaneareal, videre gennem området ved Karolinelund og ned til Musikkens hus, hvor Østerå løber ud i Limfjorden.

Arbejdet kommer til at foregå i etaper, og det forventes, at hele projektet står færdigt i 2022.

Del artikel

Andre læser også