Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Museum sagsøger kunstner: 550.000 kroner er ikke vendt retur

Af Nathalia Hentze Nielsen
Foto: Mette Kirstine Goddiksen/Kunsten
Foto: Mette Kirstine Goddiksen/Kunsten

Den danske kunstner Jens Haaning har de seneste par måneder været aktuel med værket “En gennemsnitlig dansk årsindkomst, 2021” og “En gennemsnitlig østrigsk årsindkomst 2021” på Kunsten, der skulle illustrere en gennemsnitlig årsindkomst i henholdsvis Danmark og Østrig.

Det drejer sig helt konkret om 338.122 danske kroner og 25.702 euro.

Men hvad der skulle have været en udstilling af et værk, der består af to glasrammer med pengesedler, blev i stedet to tomme glasrammer, hvor der kun var lidt tape tilbage fra, hvor pengesedlerne har været. Jens Haaning kaldte det nye værk Take the Money and Run.

Sagen startede i september 2021, og direktør for Kunsten, Lasse Andersson, sagde dengang, at pengene skulle tilbagebetales den 14. januar 2022.

Den skæringsdato er kommet og gået, og nu skriver DR.dk, at Kunsten har anlagt et civilt søgsmål mod Jens Haaning.

Ingen politianmeldelse – indtil videre

Lige nu er det kun et civilt søgemål, da museet ikke vil politianmelde kunstneren og dermed eskalere sagen, fortæller museumsdirektør Lasse Andersson yderligere til DR.

Siden sagen begyndte at rulle har Jens Haaning fortalt, at han tog pengene i protest med den aflønning, han var stillet i udsigt.

Kunstnerens handlinger vakte stor opmærksomhed internationalt, da medier som CNN, The Guardian, Daily Mail, Euronews, The Washington Post og CBS News valgte at skrive om det.

Del artikel

Andre læser også