Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Mød byens nye ansigt: Kristian Thulesen Dahls nye hverdag er fri af politik

Af Nana Sofia Hansen
Foto: Nana Sofia Hansen
Foto: Nana Sofia Hansen

Mandag havde et velkendt ansigt sin første arbejdsdag i Aalborg.

For nylig trådte Kristian Thulesen Dahl ud af dansk politik – efter 28 år i Folketinget og 10 år som formand for Dansk Folkeparti.

Fri af politik og som ny administrerende direktør i Port of Aalborg – Aalborg Havn – er en helt ny hverdag begyndt for den erfarne toppolitiker.

Barndomsferier og studieby

At det lige blev i Aalborg, er ikke tilfældigt – selvom de færreste nok ved, at Kristian Thulesen Dahl har en stærk tilknytning til Nordjylland.

Den 53-årige midtjyde – født i 1969 – voksede op i Brædstrup. Sommerferierne gik tit nordpå til bedsteforældrenes gård ved Brønderslev. Løkken var et fast udflugtsmål, når sommervejret indbød til en stranddag.

Da en ung Kristian Thulesen Dahl skulle vælge uddannelse, var det derfor naturligt at vælge Aalborg Universitet.

Mød byens nye ansigt: Kristian Thulesen Dahls nye hverdag er fri af politik
Luftfoto af Aalborg midtby set fra nordøst. Foto: Port of Aalborg

Han blev ungdomsformand i Fremskridtspartiet og læste erhvervsjura i Aalborg. Som 25-årig – i 1995 – blev han Cand.merc.jur.

“Min et-værelses lejlighed på Perikumvej var min base i Aalborg. Jeg havde kig til Mariendal Mølle, og jeg havde sågar min elskede hund med hjemmefra, som jeg ikke kunne undvære,” fortæller Kristian Thulesen Dahl.

Som andre unge kom han i Gaden, og den famøse juniaften i 1992, da Danmark vandt EM-finalen, festede han med sine studiekammerater. Han husker en fuldstændig tætpakket Jomfru Ane Gade.

Interessen for politik begyndte som barn

Det rolige væsen med det tænksomme blik ligner umiddelbart ikke arketypen, som orker de voldsomme stridigheder, som kendetegner politik.

Men for Kristian Thulesen Dahl har hans naturlige ro båret ham frem.

Mød byens nye ansigt: Kristian Thulesen Dahls nye hverdag er fri af politik
Foto: Nana Sofia Hansen

“Min indstilling har altid været, at jeg har al den tid, som en politisk forhandling kræver, uden bagkant eller kiggen på uret. Modsat de fleste andre. Og nok fordi det falder mig naturligt, er jeg ofte endt som en form for konfliktløser,” siger han.

Fra barndommen i Brædstrup med far, mor og to brødre husker han sin store nysgerrighed på at forstå samfundet.

Midt i leg med andre børn kunne han finde på at smutte ind og se TV-avisen sammen med sine forældre.

Mød byens nye ansigt: Kristian Thulesen Dahls nye hverdag er fri af politik
Indgangen til Port of Aalborg og til den nye hverdag. Foto: Kristian Thulesen Dahl

Som 13-årig meldte han sig ind i Fremskridtspartiet, støttet af sine forældre og en bedstefar, som var sognerådsformand for Det Radikale Venstre.

I 1994 tog hans politiske drømme fart. Først som Europaparlamentskandidat og siden som nyvalgt folketingmedlem for Fremskridtspartiet. I 1995 stiftede han Dansk Folkeparti sammen med blandt andre Pia Kjærsgaard og Peter Skaarup.

Kultur og erhverv side om side i Aalborg

Og nu – 28 år senere – er den rolige midtjyde landet her i byen, fri af politik.

“Én af mine store opgaver i Port of Aalborg er at skabe nye arbejdspladser på den del af havnen, som rummer den tidligere grønlandsfragt,” siger Kristian Thulesen Dahl.

Aalborgs nye havnedirektør kan gode lide den faglige bredde, som findes på havnen.

“Jeg nyder at møde alle de faggrupper, som spiller en vigtig rolle – alt fra kranføreren til idéudvikleren og forskeren,” siger han.

Mød byens nye ansigt: Kristian Thulesen Dahls nye hverdag er fri af politik
Centralhavnen øst for midtbyen. Foto: Port of Aalborg

“Jeg er kommet for at blive her i byen. Aalborg havn er så tydeligt både kulturhavn og erhvervshavn, og begge dele er en livsnerve for byen,” siger han.

Familiefar og glad for fodbold

Kristian Thulesen Dahl er gift med Berit, og sammen har de tre børn: Gustav på 21 år og tvillingerne Mette og Laurids på 17 år.

Familiens hjem er i Thyregod, men den nye hverdag i Aalborg betyder selvfølgelig, at Kristian Thulesen Dahl også har en lejlighed her. Køreturene til og fra Thyregod er han vant til.

Og fremover, når du ser Kristian Thulesen Dahl i bybilledet, er det godt at vide, at han er vild med fodbold. Den engelske klub Liverpool F.C. er hans all-time favorit – og selv vil han gerne spille med på et old boys-hold i Aalborg.

Mød byens nye ansigt: Kristian Thulesen Dahls nye hverdag er fri af politik
Foto: Nana Sofia Hansen

Del artikel

Andre læser også