Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Fra Norge til Aalborg: Prisvindende børneforestilling opføres i Aalborg

Af Stine Kjølby Christensen

Der skal ikke meget mere end navnet “Astrid Lindgren” til at trække mange mennesker ind for at se en forestilling.

Den svenske forfatter er kendt og elsket i hele verden for sine stærke karakterer, fantasifulde verdener og ikke mindst tidsløse samfundsperspektiver.

Alt dette gør sig også gældende i eventyret om Min, min Mio fra 1954.

Det er netop denne historie, der er omdrejningspunkt på Aalborg Teaters Lille Scene lige nu, hvor instruktøren Hilde Brinchmann er i fuld gang med at få vakt Mio til virkelighed.

Forventningerne til forestillingen er store, for det er langt fra første gang, at Hilde har hænderne i historien.

I Norge har hendes bud på Mio, min Mio spillet for fulde sale, hvilket også sikrede hende en Hedda-pris for Bedste Børneforestilling i 2019.

Nu er Hilde Brinchmann kommet til Aalborg – og mere end klar til at introducere den rørende historie om Mio for aalborgenserne.

Med inspiration fra … Ringenes Herre

Trods at Mio, min Mio handler om et helt kongerige, er der ikke noget stort folkefærd på scenen. Tværtimod.

På rollelisten finder man nemlig kun tre navne. Og det var faktisk det, der satte hele projektet i gang.

“Det hele begyndte som en bestilling fra et teater i Norge i 2018, der ønskede sig en klassisk børneforestilling, men med kun tre skuespillere,” fortæller Hilde Brinchmann til MigogAalborg.

Hilde så hurtigt potentialet i Mio, min Mio – en stærk historie, der kunne fortælles af få skuespillere, hvis de blot skiftede mellem rollerne gennem forestillingen.

Selvom Astrid Lindgrens eventyr er stort nok i sig selv, så fandt Hilde hurtigt inspiration til opsætningen fra et andet stort og kendt univers. Nemlig Ringenes Herre.

Mio, min Mio blev udgivet få måneder før Ringenes Herre, og jeg fandt hurtigt ligheder, jeg kunne bruge i dramatiseringen.

For eksempel handler begge historier om to små mennesker, der går ind i et land af ultimativt mørke for at kæmpe imod ondskaben.

Flere af scenerne ligner også til forveksling hinanden, så det gav mig og mit kunstneriske team mod på at lave Ringenes Herre til børn,” fortæller hun.

Fortælles fra et helt særligt perspektiv

Ifølge Hilde er der mange elementer i Mio, min Mio, der gør den til en helt unik fortælling.

Blandt andet det faktum, at historien er én af de første i verdenslitteraturen, der fortælles fra et barns perspektiv. Og det taler i den grad til instruktøren.

“Når jeg laver forestillinger til børn, så er det meget vigtigt for mig, at alt i dem er lavet til dem.

Jeg har for eksempel aldrig voksenjokes eller tematikker med, der går hen over hovedet på børnene. Aldrig!” siger Hilde.

“Det ville være respektløst over for dem, så i stedet forsøger jeg at skabe så stærk og god en fortælling for børnene, at de voksne også bliver revet med.

Men det skal være en ekstra bonus – for det er børnene, jeg arbejder for.”

Fra Norge til Aalborg: Prisvindende børneforestilling opføres i Aalborg

Vi har alle været Mio på et tidspunkt

Hilde Brinchmann har som bekendt allerede opnået stor anerkendelse i Norge for forestillingen – og selvom den er lavet til den yngste målgruppe, så viste den sig også at ramme noget i den ældre.

“Det har overrasket mig lidt, hvor stærkt den også kommunikerer til de voksne. Men alligevel ikke så meget … For den handler jo om båndet mellem forældre og deres børn.

Min erfaring siger mig også, at når du virkelig rammer noget, der brænder hos børn i den aldersgruppe, rammer det også de voksne.

Vi har jo alle sammen været barn på et tidspunkt og kan genkende hans følelser,” siger Hilde.

“Det er bare noget, vi leger”

Det er ikke kun perspektivet, der fremstilles “barnligt” i forestillingen.

Også forskellige elementer inden for eksempelvis scenografien er lavet med respekt for netop børn og deres fantasi. For eksempel er Mios hest Miramis blot et hestehoved på et skaft.

“Forestillingen er til tider meget dyster og mørk, men ved at bruge de her elementer, som børnene kender fra hverdagen, minder vi dem også om, at det bare er noget, vi leger,” forklarer Hilde.

Mens langt de fleste af Aalborg Teaters familieforestillinger fremføres på Store Scene med masser af skuespillere, kostumer og diverse vilde effekter, er det en helt anden snak med Mio, min Mio.

Forestillingen opføres nemlig på Lille Scene med kun plads til 90 publikummer. Men det giver i stedet plads til andre ting.

“Publikum er hele tiden indlejret i fortællingen på den ene eller anden måde.

Mio taler direkte til publikum, lydene bevæger sig i hele rummet – og man sidder midt i det hele tiden,” forklarer Hilde.

Hun ønsker, at publikum skal kunne opleve forestillingen fra forskellige vinkler og være en del af det teatrale univers.

Fra Norge til Aalborg: Prisvindende børneforestilling opføres i Aalborg

Stolt over resultatet

At forestillingen er både prisvindende og har turneret land og rige rundt i Norge, er langt fra steget Hilde til hovedet.

Hun er stadig mest af alt optaget af, at publikum skal have en god oplevelse fremfor at vinde priser – og nu er turen altså kommet til aalborgenserne.

“Selvom rammerne her er de samme, har Aalborg Teater også gjort Mio, min Mio til sin egen.

Det sker jo naturligt, når der er nye skuespillere og nye omgivelser, og jeg er meget stolt og glad for det resultat, vi er nået frem til.

Nu håber jeg bare, at Aalborg kan lide den, og at folk kommer og ser den,” slutter Hilde.

Mio, min Mio har premiere den 1. september og anbefales til “modige eventyrere” fra 6 år og opefter.

Du kan købe billetter til forestillingen her.

Hvad: Mio, min Mio
Hvor: Aalborg Teater
Hvornår: 1. september – 21. oktober 2023

Del artikel

Andre læser også