Michelin-stjerner uddeles i morgen: Disse kan vinde i Nordjylland

Skrevet af: Michael Qureshi
Restaurant Tabu
Restaurant Tabu

I morgen mandag den 19. februar offentliggør Guide Michelin, hvilke restauranter, som i 2018 tildeles de eftertragtede Michelin-stjerner, der internationalt skaber så meget opmærksomhed.

Gourmetverdenen holder lige nu vejret i håb om, at de igen tildeles en stjerne eller måske flere. For nogle bliver det allerførste gang.

Nordjylland har aldrig fået en Michelin-stjerne, selv om niveauet efterhånden er skyhøjt i Danmarks nordligste region.

Det er dog meget tvivlsomt om 2018 bliver året, hvor Michelin-guiden udvides med Nordjylland, hvor København og Aarhus eller har vist vejen.

GastroNorth udvides for at lande en Michelin-stjerne

I Nordjylland arbejdes der dog benhårdt på at skabe den fornødne opmærksomhed med det professionelle fællesskab GastroNorth

Fem af de mest anerkendte nordjyske toprestauranter har netop sluttet sig til de oprindelige stiftere af GastroNorth-selskabet.

Brøndums Hotel, Strandhotellet Blokhus samt Aalborg-restauranterne Applaus, La Locanda og Textur slutter sig dermed til og udvider GastroNorth-kredsen.

De oprindelige restauranter var Ruths Gourmet og Vendia Gourmet i Skagen og Hjørring samt de tre Aalborg-restauranter Bühlmann, Fusion og Mortens Kro.

”Samarbejde skal der til. Det gør os alle bedre. Vi er enige i visionen og har set, at GastroNorth holder fokus på at skabe international medieopmærksomhed. Det arbejde vil vi gerne støtte og have gavn af,” siger Dennis Juhl fra en af de nye GastroNorth-medlemsrestauranter, Textur.

Textur

Nordjylland er en stor oplevelse gastronomisk

Restauratør Kristian Rise fra Vendia Gourmet på Bryghuset Vendia, en af de oprindelige initiativtagere til det et år gamle selskab, er enig:

”Vi kan noget i de nordjyske restaurantkøkkener. Nordjylland er en oplevelse at rejse til som international gastroturist. Det er samarbejdet og GastroNorth-visionen med til at fokusere på hos international presse.

Vi vil gerne lukke flere af de bedste og mest motiverede restauranter med ind i kredsen. Det giver projektet flere muskler og skaber mere interesse hos potentielle samarbejdspartnere for projektet,” forklarer Kristian Rise.

Michelin-stjerne vil være til gavn for alle i Nordjylland

Nogle af de vigtigste nordjyske samarbejdspartnere er de 11 Visit-organisationer i de nordjyske kommuner samt VisitNordjylland, der allerede leverer stor opbakning til GastroNorth-tanken.

”Mere international mediebevågenhed om nordjysk topgastronomi tiltrækker flere turister til Aalborg og Nordjylland. Det er til gavn ikke bare for den enkelte restaurant, der måske er så dygtig at opnå Michelin-stjernen.

Det vil være til gavn for hele turisterhvervet og tanken om mere fødevareturisme i Nordjylland. Vi kan kun bakke om, at de bedste går med i GastroNorth,” lyder det fra Visit Aalborgs direktør, Rasmus Jerver.

I GastroNorth-organisationen er direktør Ole Hall ligeledes meget tilfreds med, at man nu kan leve op til delmålsætningen om udvidelsen af medlemskredsen efter et godt opstartsår:

”For at nå Michelin-målet arbejder vi med flere delmål. Heriblandt også at være med til at skabe bedre forretninger for de enkelte medlemsvirksomheder på baggrund af bedst muligt gastronomiske niveau. Sammen kan vi løfte mere, når flest mulige af de toprestauranterne med den rette motivation, går med,” forklarer Ole Hall.

Skal opnå en stjerne senest i 2020

GastroNorth har sat sig som succeskriterie, at en eller flere nordjyske toprestauranter skal have opnået Michelin-stjerner efter tre år, altså senest i 2020.

Sidst år modtog initiativet bl.a. 200.000 kr. i opstartsstøtte til sit arbejde fra Aalborg Erhvervsråd. Ligesom projektet opnåede et opstartstilskud via Finansloven for 2017.

Det vil være en kæmpe sensation, hvis Nordjylland får den første Michelin-stjerne i morgen mandag.

Men vi vurderer her, hvem der står med bedste kort på hånden for at lande en lige nu.

Ruths Gourmet

Med Dennis Juhl i køkkenet var Ruths Gourmet klart Nordjyllands gastronomiske flagskib. Dennis Juhl har siden forladt Ruths i efteråret 2017, og har åbnet sin egen succesfulde Textur.

Ny ankermand blev Jakob Spolum, og han er først nu ved at sætte sit præg på hele opbygningen af den prestigefyldte gourmetrestaurant på Ruths Hotel.

Tabu

Ingen er i tvivl om, at Michael Miv Pedersen er en mesterkok i den øverste liga i hele landet.

Tabu er kommet supergodt fra land siden åbningen i september 2016, og er rangeret som nummer 25 i hele Danmark i den nyeste udgave af anerkendte White Guide.

Tabu har klart potentialet til at nå Michelin-stjernen om få år.

Mortens Kro

Med 20 år på bagen i Aalborg er der erfaringen til at trække en stjerne til den populære restaurant.

Morten Kok har formået at bevare Mortens Kro helt i top i Nordjylland, og var blandt andet nomineret til Årets Restaurant i hele Danmark af Den Danske Spiseguide.

Vinh fra Fusion (yderst venstre), Morten Kok (Mortens Kro) samt Peter Christian Jensen (direktør Ruths Hotel) og Kristian Rise fra Vendia (yderst højre).

Vendia Gourmet

Kristian Rise har formået at skabe en gastronomisk perle med Vendia. Den er placeret i Hjørring, og det kan tale lidt imod i forhold til Michelin.

Men hvis de omfavner Nordjylland, så kan der argumenteres med, at Hjørring trods alt ligger i fornuftig køreafstand fra storbyen Aalborg.