Fra Gug til Michelin-stjerne i Sverige: Nicolai fra Aalborg vækker opsigt i udlandet

Ved den årlige Michelin-prisuddeling i mandags var der – heller ikke i år – nogen stjerner til Nordjylland.
Og så alligevel. For én af årets mest markante Michelin-debutanter i Norden er faktisk aalborgenser.
Kun to timers kørsel fra Gøteborg, i et gammelt savværk midt i naturen, har den aalborgensiske kok Nicolai Tram og hustru Eva Tram skabt deres livsdrøm.
Den nykårede restaurant hedder: Knystaforsen.
Foruden den klassiske Michelin-stjerne kan ægteparret også bryste sig af en grøn Michelin-stjerne for bæredygtig gastronomi.

Mad over bål og gourmet i naturen
Rejsen mod Michelin-stjernerne er sket med rekordfart, for Restaurant Knystaforsen åbnede for bare halvandet år siden.
Eventyret for det danske par – og deres to drenge, Finn og Bjørn – startede dog i 2017.
Hverdagen i byen var blevet et hamsterhjul, og dagligdagen føltes triviel. Et pseudoliv, som kok Nicolai Tram selv kalder det. Familien mærkede en dyb længsel efter at leve i naturen.
Så familien flyttede fra Danmark til Sverige, helt ud i den svenske natur.

Tempoet og rytmen blev en anden. De skrev kogebøger, blandt andet ‘Cooking on Fire’ om at lave mad over bål.
Bål som redskab er nemlig ét af deres specialer. Filosofien er, at mad over åben ild er den oprindelige og enkle måde for mennesket at koble natur og måltid på. Begge dele som noget basalt i livet.
Fra savværk til Michelin-restaurant
Hvis vægge kunne tale, ville Restaurant Knystaforsen uden tvivl både smile og fortælle.
For da familien Tram en dag besøgte et loppemarked i et gammelt savværk – huset Knystaforsen fra år 1871 – var de solgt.

“Pludselig stod vi foran det her svensk-røde træhus. Vi kiggede på hinanden og sagde: ‘Her skal vi skabe en restaurant’,” fortæller 43-årige Nicolai Tram.
Savværket blev købt og gennemrenoveret, og familien flyttede ind.
Og når du i dag sætter dig til bords i restauranten, med kig til både skov og en brusende flod, er det i familiens eget køkken. Et par dage om ugen forvandles underetagen i huset simpelthen til restaurant.
Aalborg godt på vej til en Michelin-stjerne
Da vi taler med Nicolai Tram, dvæler han gerne ved sin barndomsby.
Nicolai Tram er født i 1978, opvokset i Gug og gik på Gug Skole.
Da barndom blev til ungdom, husker han især Restaurant Kunst & Spaghetti ved Gåsepigen som et af de spisesteder, der inspirerede ham – med sin topmoderne tolkning af italiensk mad.
Siden blev Nicolai Tram uddannet kok – og nu også Michelin-kok, verdens fineste pris for restauranter.
“Jeg besøger tit Aalborg, og der er sket utrolig meget på restaurantfronten de sidste fem år. I mine øjne er det kun et spørgsmål om tid, før byen får en Michelin-stjerne,” siger Nicolai Tram.
Han besøger tit sin hjemby og kender tydeligvis byens restaurantliv.
Knystaforsen er kun en dagstur væk fra Aalborg
Er du blevet nysgerrig på Eva og Nicolai Trams Michelin-restaurant midt i svensk natur?
Restaurant Knystaforsen ligger faktisk kun en dagstur væk. Du tager færgen fra Frederikshavn til Gøteborg og kører små to timer sydpå – 147 kilometer – til den lille by Rydöbruk, hvor restauranten ligger.
Prisen for en middag på den nykårede Michelin-restaurant er cirka 2.000 kr.
Du kan læse mere om Restaurant Knystaforsen på deres hjemmeside her.
Læs også Michelin-guidens beskrivelse af restauranten her.
