Melder ud: Genbrugspladserne i Aalborg genåbner i morgen med restriktioner

Skrevet af: Michael Qureshi

Genbrugspladserne har været lukket for private og kun nødåbent for erhverv siden 12. marts, efter at regeringen ønskede store dele af den offentlige sektor lukket ned for at begrænse smittespredning af coronavirus.

På baggrund af KLs seneste anbefalinger, genåbner Aalborg Kommune fra i morgen kl. 12.00 genbrugspladserne Over Kæret, Sundsholmen, Storvorde, Nibe, Hou og Gandrup.

“Vi har selvfølgelig lyttet til de mange borgere, der har efterspurgt en snarlig genåbning af genbrugspladserne, men har samtidig respekteret KLs hidtidige anbefaling om at holde dem lukket.

Ovenpå KLs udmelding i weekenden om at, landets genbrugspladser nu igen kan åbne, følger vi naturligvis den anbefaling.

Vi skal dog stadig alle gøre, hvad vi kan for at minimere smitterisikoen, hvorfor vi appellerer til borgerne om at passe på sig selv og hinanden ved at overholde retningslinjerne,” siger Lasse P. N. Olsen, rådmand i Aalborg Kommunes Miljø- & Energiforvaltning.

“Vi forventer, at der kommer pres på pladserne, så vi har håber, borgerne vil overveje, om turen til genbrugspladsen kan vente til senere, og når de besøger pladserne vil udvise samfundssind og følge retningslinjerne, holde afstand osv., så genåbningen kan forløbe så gnidningsfrit som muligt,” tilføjer han.

Ikke haveaffald på alle

Der er dog nogle restriktioner på enkelte af de seks genbrugspladser.

De har åbent i deres normale åbningstider, dvs. 12-20.00 for Sundsholmen og Over Kæret (10-20.00 i weekenden) og fra 12-18.00 for de fire øvrige (10-18.00 i weekenden).

I det tidsrum vil private kunne komme af med alle deres normale affaldstyper med en vigtig undtagelse: Sundsholmen og Over Kæret har IKKE mulighed for at modtage haveaffald på grund af det høje antal besøgende pladserne får.

Borgere, der gerne vil aflevere haveaffald henvises i stedet til de øvrige fire genbrugspladser eller Affalds- og Genbrugscenter Rørdal, som også vil være åbent for modtagelse af haveaffald fra 12-18.00 på hverdage – og der arbejdes desuden på at kunne holde ekstraordinært åbent i weekenden.

Indkaldt ekstra mandskab

På grund af forventningen om øget pres på pladserne er der kaldt ekstra mandskab ind til at betjene borgerne, så driften kan foregå så smidigt som muligt.

Smitterisikoen betyder dog samtidig, at der på hver enkelt plads vil være et maksimalt antal besøgende ad gangen.

“Vi er alle fortsat nødt til at sætte sundheden først og derved undgå så meget kontakt med hinanden som muligt. Hvis genbrugspladserne ikke skal risikere at lukke ned igen, er vi alle nødt til at have den rigtige adfærd og dermed gøre vores til at minimere risikoen for smittespredning.

Derfor vil vi gerne nok engang appellere til, at borgerne udviser tålmodighed, tolerance og samfundssind, udsætter deres besøg på genbrugspladsen til det værste pres er overstået og i øvrigt følger retningslinjerne og personalets anvisninger,” siger Lasse P. N. Olsen.

Indsamling af restaffald en prioritet

Førsteprioriteten for Aalborg Forsyning er dog fortsat først og fremmest indsamling af restaffald fra kommunens borgere og virksomheder, selvom genåbningen af genbrugspladserne nu også er blevet prioriteret.

I løbet af den kommende uge vil det blive vurderet, i hvilket omfang indsamling af pap/papir og plast/metal hos enfamiliehuse og andre ordninger kan genoptages.