Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Aalborg under besættelsen: Kom på medrivende byvandring i byens gader

Af Aske Bisgaard Pedersen
Foto: Nordjyske Museer
Foto: Nordjyske Museer

Anden verdenskrig er for mange et spændende emne, som vi – trods årene, der er gået – stadig har stor fornøjelse i at dykke ned i.

For en aalborgenser kan det dog blive ekstra spændende (og lokalt), når Nordjyllands Historiske Museum inviterer på byvandring i Aalborgs gader, netop med besættelsestiden som tema.

Tyske soldater var nemlig en markant del af bybilledet under besættelsen af Danmark fra 1940-1945.

Byvandringen har fundet sted flere gange med stor succes, og søndag den 9. april har du muligheden igen – og blive klogere på den grufulde tid, der har præget os i mange år efter.

Det kan du se frem til

På byvandringen kommer du forbi steder, hvor den tyske værnemagt holdt til.

Der er blandt andet tale om Gestapos hovedkvarter i Nordjylland, der lå ved Højskolehotellet på Boulevarden, samt Birks Missionshotel på hjørnet af Jernbanegade og Prinsensgade, som var tyskernes militære hovedkvarter fra april 1941 og frem til krigens afslutning i 1945.

Der gemmer sig også mange historier om modstandsfolk og sabotage under besættelsen, og i løbet af byvandringen kommer du forbi nogle af de steder, hvor de mest dramatiske begivenheder fandt sted, mens museets guide fortæller levende historier, så du næsten kan høre maskingeværerne i det fjerne.

Få historien om Aalborg-drengene

Den kendte Churchill-klub var en af Danmarks første modstandsgrupper. De havde tilholdssted ved Helligåndsklosteret i Aalborg, og ved byvandringen får du naturligvis den fascinerende historie om de modige, unge drenge fra modstandsgruppen.

Undervejs kommer du også forbi steder, hvor der foregik sabotage og schalburgtage (modsabotage), og hvis du kigger godt efter, vil du opdage flere mindeplader for faldne modstandsfolk.

Turen slutter ved modstandsmandens Niels Erik Vangsteds grav på Almen Kirkegård. Vangsteds begravelse i august 1943 blev startskuddet til det såkaldte Augustoprør.

Efter flere dages uroligheder i Aalborg og andre danske byer blev den tyske rigsbefuldmægtigede Werner Best kaldt til Berlin for at stå skoleret.

Efterfølgende vendte han tilbage med nye krav til den danske regering, som førte til et brud med regeringens samarbejdspolitik med tyskerne søndag 29. august 1943.

Læs mere og køb billet her.

Del artikel

Andre læser også