MEAT bevarer magien: Derfor kunne vi ikke sige nej til Styggekrumpen

Skrevet af: Michael Qureshi
Gitte Jensen i midten er glad for, at gæsterne er rykket med ned til det gamle Styggekrumpen. Til venstre sønnen, Niclas.
Gitte Jensen i midten er glad for, at gæsterne er rykket med ned til det gamle Styggekrumpen. Til venstre sønnen, Niclas.

Det føles bekendt, når man træder ind i restauranten, eller sætter sig ude på terrassen.

Det er et helt nyåbnet sted, men man sidder med fornemmelsen af, at man har været i samme omgivelser før. Men maden på aften-menuen. Det er noget andet. Noget magisk.

Vi er på adressen Vesterå 1. Lokalerne er ganske vist bevaret som Styggekrumpen, der i årtier har været en institution i Aalborg.

Men maden smager af C.W. Obels plads. Nærmere bestemt restaurant MEAT.

Den populære restaurant, der med deres ekstreme fokus på godt kød, har sikret, at vi i Aalborg ikke er ærgerlige over, at trendy MASH har overset den nordjyske hovedstad.

For MEAT gør det mindst ligeså godt. Og nu i nostalgiske rammer. Parret bag MEAT Gitte og Michael Jensen var forelsket i Styggekrumpens store rum og gode forhold, og de havde brug for den ekstra plads, da de efterhånden var vokset ud af lokalerne på C.W. Obels plads.

Så da puslespillet pludselig gik op med, at Bruno Benzon gav slip på Styggekrumpen, og Brødrene Price åbner om få måneder i de gamle MEAT-lokaler, så var lykken gjort.

”Vi sagde alt for ofte nej til gæster. 50-80 stykker i weekenden. Nogle gange 100 gæster. Det gjorde ondt, hver gang vi måtte afvise folk på grund af manglende plads. Vi voksede ud af det lille lokale. Og selv om jeg elskede de omgivelser som mit eget lille barn, så kunne vi bare ikke følge med deroppe. Så da chancen bød sig, så sprang vi til. Vi kunne ikke sige nej,” fortæller Gitte Jensen i restauranten, der er godt fyldt op.

”Man er selvfølgelig altid i tvivl om det er maden eller omgivelserne, som folk kommer for. Men heldigvis tyder alt på, at vores gæster er rykket med os, og det er vi virkelig taknemmelige for,” forklarer Gitte Jensen.

MEAT har nu været åbent i Styggekrumpens gamle lokaler i et par uger, og der har været godt fyldt.

Der er et nærvær, som giver en helstøbt oplevelse, når Gitte og sønnen Niclas selv er på gulvet. Når de ved hver servering fortæller om kødets oprindelse og forskellen på fodringen af kvæget.

Aalborg-parret Gitte og Michael Jensen er hurtigt faldet godt til i Styggekrumpens gamle lokaler, og de har gjort en dyd ud af at bevare meget af den historiske restaurants sjæl.

”Hvis du kigger dig omkring, så har vi ikke ændret særlig meget ved stedet. Vi har stor respekt for de ting, som Bruno Benzon har gjort, og for selve stedet. Derfor har vi også bevaret Styggekrumpens frokost-kort. For mig har Styggekrumpen mest været en frokostrestaurant. Så det er det stadig om dagen. Aftenkonceptet har så ændret sig, i og med at det er MEAT nu,” forklarer Gitte Jensen.

En af de ting der gør MEAT så populær er, at al deres mad grilles på enorme Weber-grill. Så selv om frokost-menuen er nogenlunde den samme fra Styggekrumpens tid, så grilles alt nu. Det er absolut kun en forbedring.

Der er også en forkærlighed for Weber-grillen i familien. Michael Jensen startede nemlig op som importør af Weber-grill i Norden og sidenhen i Dubai. Så han kender om nogen, hvor lækker mad, der kan laves på dem.

Kommer man fra København eller Aarhus og besøger restaurant MEAT kunne man hurtigt finde på at kalde konceptet identisk med det MASH fik gennembrud på for flere år tilbage. Men det er ikke der, at inspirationen er hentet.

”Jeg har kun spist på MASH en enkelt gang. Vi var faktisk inspireret af en skøn restaurant i Dubai, som hedder The Meat company. Der kom vi i forbindelse med, at min mand startede Weber op i Dubai,” fortæller Gitte Jensen.

Det er dog i Hals, at parret har boet de sidste 15 år, og de er glade for den respons, de får fra aalborgensere hver eneste dag.

”Det er hele essensen for os. Vi skal møde de her glade mennesker hver eneste dag. Det er det, der gør det store arbejde og de mange arbejdstimer noget værd.”

Om den stigende vækst i Aalborg siden starten i 2012 forklarer Gitte Jensen;

”Vi har vores fødder solidt plantet i jorden. Vi laver kvalitetsmad af kvalitetsvarer, og vi gør det på Weber-grill. Vi laver ikke gourmet, men vi er gode til at finde det bedste kød. Du aner ikke, hvor mange smagsprøver vi foretager i løbet af en uge. Jeg vil vove og påstå, at vi har det bedste kød, fordi vi er så grundige i at udvælge det allerbedste.

Vi er så heldige, at vi denne aften selv får lov til at smage os igennem nogle af de lækre retter på menuen.

Til forret får vi serveret jomfruhummer-hale, tigerrejer, pulled pork der har langtidsstegt i 14 timer, udsøgt laks og tomatsalat serveret på lækkert brød.

Til hovedret blev der serveret signatur-retten MEAT symfoni (serveres kun for 4 personer), hvor vi i en himmelsk smagsoplevelse røg igennem mørt kød lige fra Himmerland tournedos, Amerikansk Rib eye, New York strip, filet fra Uruguay til Wagyu filet Kobe Style.

Lad os bare konkludere, at MEAT holder magien. Bare i nye større og lækre omgivelser.

MEAT i Aalborg
Lækre forretter på MEAT
Meat i Aalborg
Der kommer kød i adskillige serveringer i MEATs symfoni

Fremadrettet er det heller ikke sikkert, at vi i Aalborg får lov til at beholde Gitte og Michael Jensen for os selv. Der er planer om at ekspandere MEAT-konceptet.

”Der er nogle planer i støbeskeen. Vi vil gerne videre til Aarhus og København, men vi har ikke travlt. Vi vil også gerne lave nogle små udspring af MEAT med nogle små butikker rundt omkring. Måske hvor der er fokus på MEAT at home, hvor man købe maden med hjem hvor alt er forberedt, så man kun selv skal grille eller stege kødet.”

Kom helt tæt på historien: Museum åbner pop-up udstilling på Budolfi Plads

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Gennem de sidste par år har en af Aalborgs centrale pladser været igennem voldsomme forandringer, og en helt ny Budolfi Plads har taget form.

Under byggeprocessen har arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum fået lov til at kigge med, og selvom de kun har udgravet mindre områder af pladsen, så er der dukket mange flotte fund frem.

Og nu rykker historien ud af museet og ind på pladsen. Det sker lørdag 16. november, når museet i tæt samarbejde med Budolfi Plads A/S åbner en udstilling med Budolfi-fund netop der, hvor de mange fund er gjort.

Det skrivre Nordjyllands Historiske Museum i en pressemeddelelse.

”En vores fornemste opgave som museum er at formidle historien til publikum. Men der er ingen, der siger, at det kun skal foregå på selve museet.

Det kan også være det sted, hvor tingene blev fundet, fordi det tilfører en ekstra dimension til fortællingen om fortidens aalborgensere,” siger Lars Christian Nørbach, museumsdirektør for Nordjyllands historiske Museum.

Også bygherre Budolfi Plads A/S er glade for samarbejdet, som har resulteret i den nye udstilling.

”Vi har haft et rigtig godt samarbejde med Nordjyllands Historiske Museum gennem hele byggeperioden, og vi har fulgt udgravningerne og de spændende fund meget tæt.

Det gode samarbejde og naboskab vil vi gerne fortsætte, og en pop-up udstilling er en god platform til at formidle information og historien om fundene fra byggeperioden,” udtaler Mikkel Højsleth fra Budolfi Plads A/S.

Arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum har de seneste par år udgravet mindre områder af Budolfi Plads ifm. anlæggelsen af den nye plads. Fundet at blandt andet et grubehus fra vikingetiden har rykket ved det sted, hvor Aalborg by opstod for mere end 1000 år siden.
Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Ridderspore og kniv

Under byggefasen har arkæologerne fundet spor af blandt andet huse og værksteder fra både vikingetiden og middelalderen – blandt andet et skomagerværksted fra slutningen af 1300-tallet.

Et andet levn fra fortidens mennesker på Budolfi Plads, som kan ses i den nye udstilling, er en velbevaret kniv fra 1300-tallet. Den er lavet af jern og har et skaft af ben. Den er fra før gaflen blev almindelig, og fortæller om en tid, hvor alle havde sin egen personlige kniv, som man brugte, når man spiste.

Blandt fundene, der vises frem i Budolfi-udstillingen, er også en spore fra 1300-tallet, som var en del af krigerelitens udstyr.

Når middelalderens adelige, beredne kriger pakkede sin hest ind i rustning, var det nødvendigt med sporer, for at hesten kunne mærke rytterens anvisninger. Den fundne spore er af en type, der blev brugt i 1200- og 1300-tallet – en periode, hvor flere kæmpede om kongemagten i Danmark. Fundet af sporen indikerer, at også Aalborg var ramt af disse urolige tider.

En særlig aalborgenser træder frem af fortidens skygge

I udstillingen kan man også se et segl. Eller rettere selve seglstampen, som ejeren har brugt, når han skulle sætte sit segl på et dokument.

Seglstampen blev fundet ved resterne af et hus og et latrin fra 1400-tallet, og den har været brugt til at underskrive dokumenter med. Den latinske inskription afslører, at det har tilhørt en mand ved navn Nicolaus.

Og det betyder ifølge arkæologerne, at huset efter al sandsynlighed har været beboet af netop denne Nicolaus.

Arkæologerne fra Nordjyllands Historiske Museum har fundet mange enkeltgenstande på Budolfi Plads. Blandt andet denne særdeles velbevarede kniv fra 1300-tallet. Den er lavet af jern og har et benskaft. Kniven er fra før gaflen vandt indpas, og stammer fra en tid, hvor bestikket bestod af en personlige kniv, som blev brugt, når man spiste. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Det er ifølge arkæologerne sjældent, at man kan knytte rester af et hus fra senmiddelalderen til en bestemt person. For den Nicolaus, der nævnes på seglstampen, kender vi også andre steder fra.

Skriftlige kilder fra den tid omtaler nemlig en Nicolaus Hanssøn, der i 1491 blev medlem af det eksklusive selskab i Guds Legemeslav, der var en social forening for byens spidser. Og det er sandsynligt, at seglet har tilhørt netop ham.

Ud over seglet, er der fundet tre pilgrimsmærker, som var datidens form for souvenirs, som man hjembragte efter rejser til religiøse steder. De har formentlig alle tilhørt denne Nicolaus, og de kan alle tre ses i udstillingen sammen med seglstampen.

Både seglstampen og pilgrimsmærkerne samt medlemskabet af Guds Legemslav fortæller os, at Nicolaus var en mand af et vist økonomisk og socialt format.

At han har haft et segl, vidner om, at han haft brug for dette i det daglige. Det peger i retning af en større købmands- eller håndværkervirksomhed med forbindelser til den store verden udenfor Aalborg.

Selv små genstande kan rumme en stor historie. Sejlstampen her blev fundet i resterne af et hus fra middelalderen (sidste halvdel af 1400-tallet), og det har blandt andet været med til at identificere ejeren af huset. Pilgrimsmærker fundet samme sted understreger, at ejeren – en Nicolaus Hanssøn – har været en berejst herre. Foto: Nordjyllands Historiske Museum

Åbner lørdag 16. november

Sammen med museets genstande kan man se arkivbilleder af Budolfi Plads udlånt af Aalborg Stadsarkiv samt billeder og video fra selve byggeprocessen.

Pop-up udstillingen er indrettet i et af butikslokalerne med indgang fra Budolfi Plads. Adressen er Budolfi Plads 14, 9000 Aalborg.

Den åbner lørdag 16. november, og der er åbent hver dag i tidsrummet kl. 9.00-17.00. I første omgang kan den ses til og med fredag 31. januar 2020.

Lækre biler til særpriser: Kæmpe Brugtbils Festival med kendte mærker i weekenden

Skrevet af: Redaktionen

Det er ikke så tit, at man kan få en Audi, Golf, Passat eller Skoda til en særpris.

Men i den kommende weekend lørdag d. 16. november og søndag d. 17. november inviterer bilhuset Semler Retail på Ny Kærvej til stor Brugtbils Festival. Fra klokken 11-16 begge dage.

Her kan man få særligt gode priser på de tre kendte mærker Audi, Volkswagen + Volkswagen Erhverv og Skoda.

De kører skarpe priser på deres brugte biler + GRATIS undervognsbehandling på alle brugte biler solgt denne weekend, og ugen efter.

Ender man med at købe en brugt bil derude i weekenden deltager man automatisk i lodtrækningen om et gavekort på 4000,- til et spaophold.

Derudover er der også en anden konkurrence, som alle kan deltage i, hvor man kan vinde et gavekort på 1000 kr.

Gratis pølser, balloner og sodavand

Udover bilerne er der andre gode grunde til at kigge forbi og man kan let tage hele familien med. Der er nemlig sørget for pølsevogn, der deler GRATIS pølser ud, samt sodavand.

Desuden er der balloner til børnene.

Blandt helt skarpe tilbud kan man bl.a. købe en Audi A3 30 TDI Sport Limited Sportsback S Tronic der kun har kørt 8.000 kilometer til 310.000 kr.

En Audi A6 2,0 TDI 190 Ultra Avant S Tronic med 101.000 kilometer på tælleren står i 335.000 kr. Så altså meget bil for gode penge.

En Skoda Fabia 1,0 TSI 95 Ambition Combi der har kørt 3.000 kilometer kan man købe 175.000 kr.

Se flere tilbud på dette link Brugtbil Festival

Hvad: Brugtbil Festival
Hvor: Ny Kærvej 47
Hvornår: Lørdag & søndag d. 16 og 17. november
Klokken 11-16 begge dage

Ugens tip: Grillen Burgerbar laver den ultimative andeburger

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Vi elsker at forkæle jer med de bedste nyheder fra verdens fedeste by, og nu er vi klar med endnu et tiltag, som forhåbentlig får jer til at udnytte endnu flere af de mange lækre kulinariske sager, som byens madsteder byder på.

Ugens Tip er en stor succes på vores søstermedie MigogKbh, hvor redaktionen tipper om alt fra gourmet-pita, lækkert kaffe, smørrebrød og varm chokolade.

Det er vi nu også klar med her på MigogAalborg, og Ugens Tip er et højaktuelt og indbydende ét af slagsen.

Den ultimative andeburger

Vi har før skrevet om Grillen Burgerbars geniale julefrokost-koncept, hvor flæskesteg, kartofler og sovs er byttet ud med burger og bajere.

Hovedingrediensen i julefrokosten er burgeren Grill De Canard, som er deres bud på den ultimative andeburger med rødkål, sprøde flæskesvær og Confit de Canard.

Men den greasy andeburger er ikke kun gæst til julefrokosten, for den findes nemlig også på menukortet i en begrænset periode.

Sidste år kunne burgeren kun bestilles i perioden 1.-23. december, men på grund af stor efterspørgsel har de i år valgt at sætte burgeren på menuen allerede d. 8. november og helt frem til 31. december.

Det virker altså til, at Grill De Canard er ved at blive et decideret julehit, og det så vi som den perfekte andledning til lige at lave en lille tester.

Derfor satte vi GPS’en til Ved Stranden 1 og satte os for at lave en lille andmeldelse af den populære burger.

ANDmeldelse af Confit De Canard

Confit de Canard består som beskrevet af confiteret and, rødkål, flæskesvær og er smurt med Grillen’s mayo.

Kender du endnu ikke til confiteret and, fortjener du næsten at blive kogt i dit eget fedt … for det er netop, hvad andekødet er gået igennem for at blive så mørt, at du kan spise det uden gebis.

Det gik ikke længe fra vi andkom til den fristende burger stod foran os.

Efter kyndig vejledning fra tjeneren valgte vi at supplere burgeren med ekstra and og flæskesvær til 25. kr. ekstra (… for hvorfor ikke?!) og så en gang pickles (+ 5 kr.), som skulle være et tiltrængt syrligt indspark til de mange tunge elementer i burgeren.

Kombinationen af det fede og møre (!) and, den let-syrlige rødkål, mayo’en og brioche-bollen var virkelig lækker!

Men vores klare holdning er, at du ligeså godt kan gå all in og bestille den med ekstra kød og pickles, for det gjorde den samlede smagsoplevelse helt suveræn.

Du vælger selvfølgelig at bestille Confit De Canard som menu (129 kr.), hvor du kan vælge mellem Curly Fries, Fries, Cheese Fries (+10 kr.), Oh My Fries (+20 kr.) eller Sweet potato fries (+10 kr.).

Dertil får du også en valgfri mayo, og her faldt vores valg naturligvis på den hjemmelavede Bearnaise mayo … det var simpelthen for fristende ikke lige at prøve kombinationen af confiteret and og bearnaise sauce.

Spoiler alert: Det fungerer selvfølgelig glimrende!

Den samlede pris for oplevelsen landede på 159 kr. og så tør vi godt garantere, at du ikke går sulten derfra.

Hvad: Grill De Canard (Andeburger med rødkål, sprøde flæskesvær og Confit de Canard)
Hvor: Grillen Burgerbar
Hvornår: Frem til 31/12
Pris: Burger: 109 kr. (både i restauranten og takeaway) Menu: 129 kr (Ekstra and og flæskesvær: 25 kr., Pickles: 10 kr.)