Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Masser af politi på vejene: Stor kontrol starter i dag

Af Emil Kjær Jørgensen

I uge 41 kontrollerer politiet uopmærksomme trafikanter på vejene i hele landet.

Uopmærksomhed eller utilstrækkelig orientering er en medvirkende faktor ved knap 2/3-dele af dødsfaldene i trafikken.

For at få flere til at holde fokus på trafikken, sætter hovedparten af landets 12 politikredse ind med en uopmærksomhedskontrol fra mandag den 9. oktober til søndag den 15. oktober.

Det skriver Rigspolitiet i en pressemeddelelse.

”Mange trafikanter falder for fristelsen til at lave andre ting, når de bevæger sig rundt i trafikken, og et øjebliks uopmærksomhed kan være nok til at uheldet er ude.

For at forebygge disse ulykker sætter politiet ind med kontrol i den kommende uge”, Christian Berthelsen, Rigspolitiets Koncernkommunikation i pressemeddelelsen.

Hvad laver folk bag rattet?

En af de hyppigste årsager til distraktion er brug af håndholdt mobiltelefon, hvor sms’er eller sociale medier spiller en stor rolle. Betjening af GPS eller autoradio under kørslen fjerner også opmærksomheden fra vejen, og det er direkte forbundet med fare at kigge væk fra vejen, da man ikke når at opdage at faren opstår.

Bare det at have tankerne et andet sted end i trafikken er også en form for distraktion, da det også kan nedsætte reaktionstiden, og dermed gøre en farlig situation endnu farligere. 

”Selv få sekunders uopmærksomhed kan betyde, at man overser en anden trafikant eller kommer til at trække over i modsatte vognbane og rammer en modkørende.

Uopmærksomhed er risikabelt for alle trafikanter, og derfor er det vigtigt at alle, som bevæger sig rundt i trafikken, også holder fokus på trafikken og ikke foretager sig noget, der kan aflede opmærksomheden”, siger Christian Berthelsen, Rigspolitiets Koncernkommunikation.

Uopmærksomhed er en faktor i 60 procent af dødsulykkerne 

Tal fra Vejdirektoratet viser, at i 60 procent af alle dødsulykker i trafikken er uopmærksomhed og/eller manglende/utilstrækkelig orientering en medvirkende faktor.

De sidste fem år har 505 mennesker mistet livet i ulykker, hvor uopmærksomhed eller manglende/utilstrækkelig orientering indgår, hvilket svarer til, at der hver fjerde dag dør en person i trafikken pga. uopmærksomhed eller manglende/utilstrækkelig orientering.

Ulykker hvor 2 køretøjer rammer hinanden frontalt er uden sammenligning den hyppigste ulykkestype inden for ulykker relateret til uopmærksomhed.

Gode råd til at undgå uopmærksomhed

• Forbered din tur og tag afsted i god tid.
• Undlad at have adgang til din mobiltelefon eller tilslut den bilens anlæg eller brug headset.
• Lad telefonen blive i lommen og ring evt. af inden du kører, hvis du er på cykel.
• Hold ind til siden på et egnet sted, hvis du skal foretage dig noget, som fjerner din opmærksomhed.
• Få evt. din passager i bilen til at indstille GPS og finde god musik til turen eller række dig dine solbriller.
• Brug aldrig store hovedtelefoner, som dækker ørerne. Dette gælder både når du er i bil, gående eller på cykel.
• Hvis du ikke kan undvære musik i ørerne, når du cykler, så brug kun én ørebøf og skru ned for lyden. Således har du stadig et øre frit.
• Hvis du skal bruge din telefon til rutevejledning, når du er på cykel, så montér den, således den sidder fast på cyklen, så du kan overskue skærmen og trafikken.
• Følg med i trafikken. Kig på trafikken også selvom du bliver talt til af en medpassager i bilen.

Uopmærksomhed retter sig ikke kun mod bilister

Det er ikke kun bilister, som er uopmærksomme i trafikken. Uopmærksomhed findes blandt alle færdsels-arter, hvor blandt andet cyklister og gående også har fokus andre steder end i trafikken.

Som cyklist skal alle dine sanser være aktiveret, når du bevæger dig rundt i trafikken, således du kan reagerer på uforudsete hændelser, der pludselig opstår.

Mange cykelulykker sker fordi cyklisten har været uopmærksom pga. fokus på mobiltelefonen, høj musik i ørerne, kører i egne tanker, er træt eller bare har travlt.

Hvis du er uopmærksom i trafikken, når du kører på cykel, kan du nemt komme til at slingre, glemme at give tegn, overse andre trafikanter, køre over for rødt og lignende, hvilket potentielt kan være årsag til uheld.

Del artikel

Andre læser også