Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

20 år på Aalborg Teater: Martin Ringsmose er klar til ny sæson

Af Stine Kjølby Christensen

I 144 år har Aalborg Teater været byens kunstneriske centrum, hvor hundredevis af skuespillere har haft deres gang.

Her har aalborgensere, nordjyder og alle andre kunne nyde godt af store, fantastiske oplevelser på scenerne i Jernbanegade – og det fortsætter de med.

Ulig mange andre teatre, så ansættes skuespillerensemblet på årskontrakter, der sikrer både dem og publikum, at man mere end én gang får lov at opleve dem på scenen i Aalborg. Og disse kontrakter forlænges ofte.

Én af dem, der i den grad har nydt godt af de nordjyske teaterrammer er Martin Ringsmose.

20 år på Aalborg Teater: Martin Ringsmose er klar til ny sæson

Kan fejre stort jubilæum

Har man bare en lille smule indblik i teatret, så ringer navnet sandsynligvis en klokke. Martin Ringsmose har nemlig været ansat på Aalborg Teater i intet mindre end 20 år – og i 2021 kunne han ovenikøbet fejre sit 25 års jubilæum som skuespiller.

Langt de de fleste år er altså blevet brugt hos Aalborg Teater, hvilket som nævnt ikke er normalen for skuespillere, der ofte ansættes på freelance-kontrakter. Men Martin Ringsmose har hængt ved.

I anledning af sit flotte jubilæum og den snarlige premiere på Hvem er bange for Virginia Woolf?, hvor Martin Ringsmose endnu engang er aktuel i en hovedrolle, har vi taget en snak med ham om årene som skuespiller.

Skuespiller ved et tilfælde

Når man møder Martin Ringsmose bliver man – som det faktisk ofte er med skuespillere – taget imod af et varmt og imødekommende menneske, hvis drømmeri næsten stråler ud af ham.

Han er velovervejet, når han skal svare på spørgsmål om sig selv. Ikke fordi, at han er bange for at sige noget forkert, men mere fordi, at det virker som om, at han gerne vil udtrykke det helt rigtigt – og det er måske heller ikke en helt dårlig egenskab som netop skuespiller.

20 år på Aalborg Teater: Martin Ringsmose er klar til ny sæson

“Det var ret tilfældigt, at jeg blev skuespiller.

Jeg havde en fornemmelse af, at der var noget i teatret, der tiltrak mig: At blive en del af et fællesskab, hvor man var sammen om at hengive sig til en fantasiverden. Det har altid – på godt og ondt – været en stor del af mig,” forklarer Martin, og tilføjer:

“Men det kunne sagtens være gået et helt andet sted hen.”

Ideelt at starte karrieren i Aalborg

Heldigvis – i hvert fald for publikum – blev Martin uddannet ved Skuespillerskolen på Aarhus Teater i 1996 – og ikke længe efter gik turen altså til Aalborg.

“Jeg gjorde mig tidligt nogle tanker om Aalborg Teater. Som koldingenser var mit syn på byen, at man var lidt afsondret i en afkrog i Danmark, hvilket passede mig godt.

Det har været svært for mig at skulle håndtere den bevågenhed, der kan følge med som skuespiller, så et job i Aalborg virkede ideelt for mig,” siger han om sin første tid.

Det viste sig heldigvis at være et godt sted for Martin og hans ambitioner. Det aalborgensiske CV er efterhånden langt og tæller alt fra ”Lykke-Per”, ”Anna Karenina”, ”Kong Lear”, ”3 søstre”, ”Macbeth”, ”Woyzeck”, ”Don Ranudo”, “Begravelsen”, “Den spanske flue”, “Kirsebærhaven”, “Jeppe på bjerget”, “Altid for Aab”, ”En folkefjende”, ”Idioten”, “Et dukkehjem” og “Cyrano”.

20 år på Aalborg Teater: Martin Ringsmose er klar til ny sæson

Ramte muren, men Aalborg Teater hjalp ham tilbage

For nogle år siden ramte Martin dog ind i en mur.

“Jeg mistede mig selv i det, hvilket udviklede sig til at blive en ret voldsom krise. Jeg gik og tænkte, hvad fanden der egentlig foregik.

Det begyndte at kamme over med rutinerne, de samme gåture på de samme gange og en stærk optagethed af, at jeg var nødt til at finde på noget nyt,” fortæller Martin.

Heldigvis havde Martin ikke kun en god arbejdsplads, men også en anerkendende teaterdirektør, der formåede at gribe ham dér, hvor han havde det allersværest.

“Hans Henriksen (Aalborg Teaters direktør, red.) så, at jeg havde det svært og hjalp mig tilbage på sporet. Det var her, at jeg stiftede bekendtskab med arbejdet som instruktør.”

For at udfordre rutinerne fik Martin den ære at blive instruktør på forestillingen “46+1: Mennesker med Downs”. Noget som Martin i dag ser tilbage på som en kæmpe gave.

“Jeg havde på daværende tidspunkt virkelig et behov for få instruktør-opgaven afprøvet, så den forestilling endte med at blive en kæmpe forløsning. Det var virkelig sundt for mig,” siger han.

20 år på Aalborg Teater: Martin Ringsmose er klar til ny sæson

Ikke draget af TV- og filmverdenen

Sideløbende med sit job som teaterskuespiller og instruktør har Martin også været at finde på tv-skærmen i forskellige roller.

Blandt andet tilbage i 2012, hvor han optrådte i et afsnit af Forbrydelsen som plejefar, og efterfølgende i Norskov, Arvingerne og filmen Klumpfisken.

Og trods Martins ønske om at holde sig lidt i baggrunden, er han dog taknemmelig for, at han har kunnet få lidt fra begge verdener.

“Jeg har aldrig rigtig været draget af dét at være tv-skuespiller, men det har givet mig nogle virkelig sjove oplevelser med nogle meget interessante mennesker,” forklarer han.

“Der ligger et billede af mig i en database, hvor castere kan gå ind at finde én. Mit billede er fra 1996, så det vidner nok om en vis dovenskab.

Dog vælger jeg at se det som et udtryk for, at jeg endnu ikke har haft behov for at sende en masse energi i den retning, men i stedet har været heldig, at nogen har ringet og spurgt,” siger Martin og udelukker ikke, at man kan opleve ham på skærmen igen i fremtiden – hvis den helt rigtige rolle banker på.

Forbereder sig til stor rolle

Lige nu er der ingen tv-roller på tapetet for Martin Ringsmose. I stedet går han og forbereder sig på at skulle spille George i Edward Albee’s Hvem er bange for Virginia Woolf? 

20 år på Aalborg Teater: Martin Ringsmose er klar til ny sæson

En rolle, som han af rigtig mange årsager glæder sig til at spille.

Mens mange har lært at hjemmearbejde under Corona, har tingene set ganske anderledes ud for Aalborg Teaters skuespillere.

Nedlukningen har betydet, at der i lange perioder ikke har været nogen at spille for, ingen at øve med og ingen viden om, hvornår hverdagen vendte tilbage.

“Det har været dybt frustrerende, og jeg blev da også lidt småskør af det. Et vakuum af tomhed,” som Martin beskriver tiden under nedlukningen.

“Når man ikke havde en premieredato at forholde sig til, så blev man lidt som et dovendyr, der bare gik og ventede. Så begyndte jeg at lægge sten i min have,” fortæller han med et grin.

Men nu lysner det endelig!

“Det bliver verdensklasse at starte op igen med Edward Albee’s fortælling, der virkelig er fra allerhøjeste hylde. Den er sindssygt godt skrevet og så rammende for de vilkår, der er for at være menneske.

Det har helt sikkert været et højdepunkt for mig at stifte bekendtskab med.”

Drømmer om en endnu større scene … i byen

Efter 20 år på Aalborg Teater har Martin, trods en krise for nogle år siden, ingen snarlige udsigter til, at han skal videre.

Aalborg Teaters dramatiske tilgang til kulturen og ikke mindst omsorgen for sine medarbejdere er nok til, at han ikke har travlt med at skulle noget andet.

Dog har han et stort ønske for teatret:

“Jeg håber virkelig, at vi inden for en overskuelig fremtid får mulighed for at få et nyt teater.

Det er voldsomt nødvendigt, at vi alle får de rigtige rammer, så vi kan give folk den allerbedste oplevelse,” forklarer han og henviser til, at teatret i Jernbanegade er over 100 år gammelt, og at der har været snakke om at flytte teateret til en ny og større lokation – noget som dog koster en del.

“Størrelsen på scenen betyder, at der er mange ting, vi ikke kan spille, det piver ind alle mulige steder, og mange ting må plastres til med gaffatape.

Så jeg håber virkelig, at der kommer til at ske noget inden for en overskuelig fremtid. Det appellerer jeg virkelig til,” slutter han.

Du kan opleve Martin Ringsmose i Hvem er bange for Virginia Woolf? fra 17. februar – 12. marts 2022. 

Køb billet her. 

Del artikel