ANNONCE
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Studentereksamen med efterskolevibes: Hos MARTEC er alle muligheder åbne

Af Nathalia Hentze Nielsen
MARTEC. svømmehal i Sæby.
Foto:  Lars Horn / Baghuset
MARTEC. svømmehal i Sæby. Foto: Lars Horn / Baghuset

Det er nu 2 år siden, at MARTEC i Frederikshavn lancerede en ny gymnasial uddannelse til maritim student, og interessen har været overvældende fra både drenge og piger fra hele landet.

Ja, faktisk kommer mere end 2 ud af 3 fra regioner udenfor Nordjylland; eksempelvis Fabian fra Bornholm og Karla fra København NV, som du kan møde senere i artiklen.  

Maritim Student – STX og HF er en kombination af traditionelle gymnasiefag, maritime fag og et togt med Skoleskibet DANMARK.

Det betyder, at man som dimittend har både en studentereksamen, en uddannelse som ubefaren skibsassistent samt et halvt års merit for enten skibsfører- eller maskinmesteruddannelsen.

Samtidig kan man bruge et evt. sabbatår på at arbejde indenfor søfart og vurdere om den karrierevej er noget for dig.  

Studentereksamen med efterskolevibes: Hos MARTEC er alle muligheder åbne
Elever på Skoleskibet vinker

Skolehjem og efterskolevibes

Som elev på Maritim Student og HF bor du sammen med en kammerat på et tomandsværelse på MARTECs skolehjem på Kragholmen i Frederikshavn.

Her er der stor fokus på tryghed og sammenhold, og du får god forplejning hele dagen fra MARTECs køkken. I fritiden kan du gøre brug af skolehjemmets sportsudstyr og samarbejdsaftaler med lokale sportsforeninger og sejlklub.

På skolehjemmet tilbyder Coach spændende fysiske aktiviteter og en god snak. Hertil kommer at der for nylig er ansat en trivselsperson til pigegruppen.

Studentereksamen med efterskolevibes: Hos MARTEC er alle muligheder åbne
Elever på Skolehjemmet.

Nedenfor kan du møde tre af uddannelsens elever, som vi har spurgt indtil deres valg af netop denne studentereksamen eller HF:  

Carla Galtt Frydendal er 16 år og kommer fra København
”Min største motivation var, at jeg kunne kombinere togt med Skoleskibet DANMARK med en maritim uddannelse og ‘efterskolevibes’.

I min familie er der ved at blive en tradition for at tage på togt med DANMARK – jeg er den tredje,” fortæller Karla, som ikke lægger skjul på, at det var en stor beslutning: 

”Jeg har ofret familie, venner og lokalkendskab. På grund af corona har jeg jo ikke engang været til åbent hus. Men jeg synes, det er superfedt, og jeg vil gerne vise mine forældre, at jeg kan flytte hjemmefra i en ung alder og gro og udvikle mig personligt.

Her er supergode forhold, vi har allerede været gennem en masse krævende kurser, og jeg har allerede nu supermange gode venner. Det er som en efterskole, men med mere frirum. Jeg føler mig privilegeret at kunne tage sådan en uddannelse,” slutter Karla.

Studentereksamen med efterskolevibes: Hos MARTEC er alle muligheder åbne
Carla Galtt Frydendal

Fabian Nielsen er 16 år og kommer fra Bornholm:
Siden han var 7 år gammel, har Fabian vidst, at han ville være skibsfører, men det var først på en uddannelsesmesse på Bornholm, at han hørte om Maritim Student og HF i Frederikshavn:  

”Jeg mødte Jan Bjeldbak fra Frederikshavn Gymnasium, som fortalte om uddannelsen, og jeg vidste straks, at det ville jeg gerne. Men først skulle jeg overtale min mor om, at det var en god idé.

Det var ikke helt nemt, men for hende betød det meget, at der er ordnede forhold. Og det er der – vi bor jo på et skolehjem og har altid voksne omkring os. Uden for skoletiden har vi en coach, som laver en masse aktiviteter. Ham er det altid hyggeligt at tale med,” siger Fabian.

Fabian har allerede sejlet en del og fik dispensation til at komme i erhvervspraktik på Bornholmslinjen, selv om han ikke var gammel nok: 

”Jeg har altid været meget målrettet. Jeg elsker at sejle og denne uddannelse er ideel for mig, da det veksler mellem det boglige og praktiske øvelser.

Jeg kan godt lide at bruge hænderne og er glad for den variation, uddannelsen tilbyder. Det er utroligt fedt at gå her – her er lækker mad, gode aktiviteter og et fantastisk sammenhold, også på tværs af årgange.” 

Både Carla og Fabian ser deres familier i ferier, men ikke weekender på grund af den lange rejsetid. 

Studentereksamen med efterskolevibes: Hos MARTEC er alle muligheder åbne
Fabian Nielsen.

Sara Astrid Svendsen er 18 år og kommer fra Frederikshavn:
Sara bor ikke på skolen, men er alligevel glad for sit valg af uddannelse: 

”Min familie har sejlet i mange generationer, og jeg har altid været fascineret af havet. Mit mål er at komme ud på havet og gerne gøre karriere i Flåden.

For mig er det klart et plus, at der indgår et togt med DANMARK i uddannelsen, men jeg valgte også uddannelsen, fordi undervisningen veksler mellem traditionelle gymnasiefag og maritime kurser og færdigheder.

Samtidig er uddannelsen fyldt med dejlige, åbne mennesker. Vi har det altid sjovt, selv om vi er forskellige, og der er også plads til at koncentrere os i undervisningen,” fortæller Sara, som opdagede uddannelsen under brobygning i 10. klasse. 

”Det er fantastisk, hvor meget man får ud af det. Jeg ville både det gymnasiefaglige og det praktiske, så HF-uddannelsen passer fint til mig. Samtidig er det et stort plus, at vi får bl.a. brandkursus og en uddannelse som ubefaren skibsassistent. Det er godt på CV’et,” fortæller Sara afslutningsvis. 

Studentereksamen med efterskolevibes: Hos MARTEC er alle muligheder åbne
Sara Astrid Svendsen.

Læs mere om uddannelsen her.

Skal du have en af de sidste pladser? Så søg ind nu via www.optag.dk  Ansøg til HF/STX på Frederikshavn Gymnasium og skriv ”MARTIM STUDENT” i kommentarfeltet.

Studentereksamen med efterskolevibes: Hos MARTEC er alle muligheder åbne
Carla og studiekammerater.

Om Maritim Student og HF

Maritim Student er en 3- eller 4-årig gymnasial uddannelse, der veksler mellem teori, skumsprøjt og praksis. Kort fortalt indeholder uddannelsen en fuld HF- eller STX-eksamen og et togt med Skoleskibet DANMARK, hvor man får kvalifikationsbevis som ubefaren skibsassistent.

Maritim student er en modernisering af HF Søfart, som MARTEC har tilbudt siden 1998. Der er ingen tilsvarende STX-uddannelse i Danmark. HF-søfart udbydes på flere navigationsskoler, f.eks. Marstal Navigationsskole og Svendborg Søfartsskole.

Uddannelsen veksler mellem undervisning på Frederikshavn Gymnasium og MARTEC, og man har som elev mulighed for at have studiejob eller dyrke sport og sejlads i skoletiden.

På andet år er det muligt at vælge mellem de to valglinjer: maskinteknisk- eller nautisk linje. Det giver mulighed for, at man selv kan tone uddannelsen i den ønskede retning og derved bedst muligt forberede sig på sit videre uddannelsesforløb.

Maritim Student er et direkte springbræt til skibsfører- og maskinmesteruddannelserne. Både HF og STX giver op til ½ års merit på disse uddannelser.

Under uddannelsen kan man bo på MARTECs skolehjem, hvor man bliver en del af et aktivt og socialt studiemiljø.

Del artikel