Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Blodrødt budgetforslag: Markante besparelser i vente

Af Emil Kjær Jørgensen
Byrådet  Aalborg Kommune 
Foto: Lars Horn / Baghuset 
Dato: 19.06.23
Byrådet Aalborg Kommune Foto: Lars Horn / Baghuset Dato: 19.06.23

Aalborg Kommunes Budgetforslag for 2024-2027 er nu blevet offentliggjort, og det er trist læsning.

Kombinationen af lavere befolkningsvækst og stramme økonomiaftaler i de seneste år har forårsaget, at service- og udgiftsniveauet har været for højt i forhold til de indtægter, som kommunen har haft.

Derfor skal der spares markant.

Både anlægsprojekter og udvalgte serviceydelser bliver ramt.

Slut med mågebekæmpelse

Der skal prioriteres benhårdt i budgetforslaget for at få økonomien på rette køl, og det betyder besparelser på stort set alle områder.

Kigger man helt specifikt på midtbyen, så rammer budgetforslaget også flere steder i byrummet.

Det foreslåes, at aktiviteten vedr. bekæmpelse af skadevoldende vildt nedlægges.

Det betyder helt konkret, at bekæmpelse af måger, råger og katte indstilles.

Hvis du har bevæget sig i midtbyen i få timer, har du nok ikke undgået at bemærke de mange måger, der både larmer, roder og forstyrrer både beboeres nattesøvn og sultne cafégæster.

Men det bliver ikke længere kommunen, der skal varetage reguleringen. Man vil i stedet kigge på en indsats fra private instanser.

Dermed vil man ikke længere have en mand ansat til at rykke ud og skyde mågerne.

“Det kan sagtens være, at det bliver en serviceforringelse, ligesom så mange andre ting. Altså det der med, at vi har en mand ansat, og der bliver ringet, og så kan vedkommende rykke ud med det samme,” “fortæller landskabsrådmand Jan Nymark Thaysen til Nordjyske.

Flere kulturelle institutioner rammes

Det er også foreslået, at man lukker springvandene på Louise Plads, 0 kilometer stenen, Nørresundby Torv, Springtudser, Bispensgade, Fontænefigur Vestergade, Hasseris brønden, Vandkunst byhaven og Mellem broerne.

Vandet i springvandet på Tolbod Plads får lov at blive, men driftsperioden indskrænkes.

Der er desuden lagt op til at færre fortove vil blive repareret eller udskiftet.

Budgetforslaget rammer også en række kulturelle institutioner i byen.

Der er bl.a. lagt op til, at tilskuddet til store steder som Springeren, Det Hem’lige Teater, Aalborg Tårnet, Aalborg Karneval og Nibe Festival fjernes, mens tilskuddet til Aalborg Zoo og Musikkens Hus reduceres.

Du kan dykke ned i budgetforslaget her.

Derfor skal der spares

Hele Aalborg Byråd har været samlet til budgetdrøftelser den 29. og 30. august 2023, hvor det samlede budgetforslag er blevet præsenteret for byrådets medlemmer.

“Budgetforslaget betyder, at vi nu skal i gang med de egentlige forhandlinger. På linje med resten af landets kommuner skal vi foretage nogle meget svære prioriteringer, da vi er i en økonomisk presset tid. De seneste år har Aalborg Kommune oplevet et markant udgiftspres.

Befolkningsvæksten er også faldet fra ca. 2.000 nye borgere årligt til omkring 1.000 nye borgere årligt pga. færre studiepladser og mindre årgange.

De svære prioriteringer gør ondt nu og her, men er nødvendige for, at vi får skabt et budget i balance og sikret handlemuligheder i fremtiden. Den borgernære velfærd står højt på dagsordenen, og jeg forventer, at det bliver vores hovedfokus i de kommende forhandlinger,” siger borgmester Lasse Frimand Jensen.

Det skal der ske nu

Budgetforslaget er et teknisk udarbejdet budgetforslag, som betyder, at de politiske udvalgs forslag til drift er kombineret med et samlet anlægsforslag.

Aalborg Byråd har frem mod budgetforslaget bedt alle politiske udvalg om at komme med reduktionsforslag på 1 procent i 2024 stigende til 2 procent i 2025 og 2,5 procent af kommunens driftsbudget frem mod 2026.

Reduktionsforslagene er alle med i budgetforslaget, da kassebeholdningen er lav. Årsagen er bl.a. en lavere befolkningsvækst og stramme økonomiaftaler i de seneste år.

Det har medført, at service- og udgiftsniveauet har været for højt i forhold til de indtægter, som kommunen har haft. Det betyder, at der er behov for at få genopbygget kassebeholdningen, så der på sigt bliver mulighed for igen at investere mere i kommunens udvikling.

De politiske forhandlinger går nu i gang baseret på budgetforslaget.

Den videre budgetproces

  • Den 20. september har byrådet 1. behandling af budgetforslaget, som foregår i byrådssalen i Medborgerhuset.
  • Den 20. september inviterer Aalborg Byråd borgerne i Aalborg Kommune til borgermøde om budgetforslaget i Skansen, Nørresundby.
  • Den 27. og 28 september mødes byrådets partier til forligsforhandlinger. Her forhandler partierne om, hvordan det endelige budget skal se ud.
  • Den 11. oktober er der 2. behandling af budgetforslaget. Det foregår i byrådssalen i Medborgerhuset på et åbent byrådsmøde. Her bliver budgettet endeligt vedtaget.

Du kan dykke ned i budgetforslaget her.

Del artikel

Andre læser også