Mark Wood overlevede leverkræft: Nu lever han i frygt for corona

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Siden corona-virussens start i Danmark er vi blevet fortalt vidt og bredt om, hvorfor det er så vigtigt, at vi undgår smittespredningen.

I starten var de flestes umiddelbare reaktion “Jamen er det ikke bare en almindelig influenza?” eller “Overdriver de ikke lidt?”

Siden er vi heldigvis blevet meget klogere, og selvom de fleste af os nok skal overleve, hvis vi skulle at blive smittet med en omgang COVID-19, så findes der desværre udsatte risikogrupper, der ikke nødvendigvis er lige så heldige.

Og hvem er de så?

Foto: Sundhedsstyrelsen

Regeringen har ved flere lejligheder løftet pegefingeren og bedt dem, der stadig begiver sig ud på fyldte gader og stræder, om at tænke sig om en ekstra gang, holde afstand fra andre – og allerhelst: Blive hjemme.

Mange har allerede valgt at gøre sidstnævne. Heriblandt dem, der befinder sig i en såkaldt risikogruppe.

Én af dem er Mark Wood.

Udadtil er Mark en flot, sund og rask mand i sin bedste alder, der lever en helt normal tilværelse som universitetsstuderende, crossfitter og kæreste til Erika.

Desværre er virkeligheden en anden, og faktisk er Mark én af dem, som vi skal sende en ekstra tanke, når vi vasker hænder, holder afstand til hinanden og generelt respekterer regeringens anbefalinger.

Følger vi ikke rådene, kan det nemlig få livsfarlige konsekvenser for én som ham.

Ramt af leverkræft

I maj 2018 ændrede Marks liv sig for altid, da han ud af det blå, og som bare 27-årig, blev med diagnosticeret med leverkræft i stadie 3.

På trods af at Mark var stærkere end nogensinde og netop havde slået sin PR i dødløft med 375 kilo, havde han den seneste tid gået med bekymringer for sit helbred.

Han havde i en længere periode været småsyg med feber, opkast og halsbrand, og det var også begyndt at gøre ondt i maven.

“Jeg kunne mærke en bule under mine ribben, hvilket jeg syntes, var meget mærkeligt,” fortæller Mark.

En dag blev feberen så høj, at Mark besluttede at tage til sin egen læge, der straks sendte ham videre til hospitalet.

Herefter var beskeden klar: Han havde leverkræft. Og det var slemt.

Mulighederne for behandling var stort set ikke-eksisterende: Tumoren var for stor.

Den eneste mulighed for ham ville være en levertransplantation. Men ventetiden drejede sig om måneder, og det var ikke tid, som Mark havde, sagde lægen.

For Mark var der ikke noget andet valg: Han måtte bevare troen på, at det ikke var slut. Han ønskede ikke, at Erika skulle efterlades, eller at hans forældre skulle miste deres barn.

Derfor klyngede han sig optimistisk til håbet om, at en levertransplantation var mulig.

En ny chance

Ikke længe efter – nærmere bestemt juli 2018 – skete der et mirakel.

Mark fik det opkald, som ingen havde regnet med: De havde fundet en lever til ham.

Herefter gik det stærkt med at komme på operationsbordet, og næste dag slog Mark øjenene op til beskeden om, at alt var forløbet planmæssigt – og at tumoren, der havde været på størrelse med en håndbold, nu var væk.

Mark havde fået en ny og kræftfri lever, der forhåbentlig skulle forlænge hans levetid med mange, mange år.

Selvom Mark fik reddet sit liv, så startede der nu nye bekymringer: For det at få indopereret en ny lever er selvfølgelig ikke uden komplikationer.

Kan ikke bekæmpe virussen

Mark kunne nu i stedet risikere, at hans krop ville udstøde den nye lever, og det har også betydning for hans liv i dag, knap to år senere.

“Eftersom jeg har fået en transplantation, betyder det, at jeg skal tage immunforsvarsnedsættende medicin resten af mit liv.

Medicinen gør, at jeg ikke afstøder min lever – men samtidigt betyder det også, at jeg i virkeligheden intet immunforsvar har,” forklarer Mark til MigogAalborg.

“Hvis jeg fanger virussen, som andre raske mennesker med et godt immunforsvar kan klare, så kan jeg ikke bekæmpe den.

Derfor er det meget farligt for mig at blive smittet.”

 

Vis dette opslag på Instagram

 

Never let the circumstances of life dictate your ability to set out and accomplish goals. No matter what life throws at you, just remember: you’re not dead yet and someone has it worse. 100kg down, 210kg to go. This was my first time Back Squatting 100kg since the surgery. Swipe to see the video. I can’t be as explosive as I’d like so I’ve been working on Tempo Squats over the last few months. Beforehand, I performed a few sets of Box Squats at 140kg: everything has felt light so, I’m hoping this progress continues. Given everything that’s happened the last few months and the amount of prescriptions I’ve had to take everyday, I’m happy to be back in somewhat good shape. I’ll be back to normal soon enough. Lift heavier. Laugh harder. Fight longer. #TeamStrongwood #cancersucks #BodyStoreDK @bodystore.dk —————————————————- #crossfit #squatlife#deadliftparty #powerlifting#powerliftingmotivation #gymmotivation#barbellbrigade #stærk #flexfriday #pwrlft #bodybuildingmotivation#starnutrition #stronglikejesse #ipf #npc#strongman #gymmemes #bodybuilding#simplyshredded #sbdapparel #npf #usapl #fitfamdk#danmark #skwaats

Et opslag delt af Mark Wood (@teamstrongwood) den

Siden corona-epidemien startede, har Mark og Erikas hverdag igen ændret sig markant.

De sover nu i hvert sit rum, og Mark er isoleret i deres fælles lejlighed hele tiden. Det betyder også, at der i øjeblikket hverken er kys, kram eller anden fysisk kontakt imellem parret.

Mark har selvfølgelig været i kontakt med sine læger, der råder ham til at være påpasselig og ikke omgås nogen.

“Andre virusser kan også være farlige for mig, men det særlige ved corona-virussen er, at den smitter så hurtigt,” siger Mark.

Vi skal passe på hinanden

Normalt er Mark en meget aktiv og social person, som til dagligt læser en kandidat på Aalborg Universitet.

I dag skrives alle opgaver hjemmefra, og træningen foregår alene i lejligheden.

“Jeg må nøjes med at se mine kammerater over telefonen og computeren,” fortæller Mark, der trods de forfærdelige omstændigheder stadig er ved godt mod.

Han håber dog, at der for både ham og mange andre snart er lys forude, så han ikke længere skal bruge alle sine vågne timer på (igen) at frygte for sit liv.

“Min bøn til danskerne er, at de tager det her meget alvorligt og retter sig ind efter Mette Frederiksens anvisninger. Vi skal passe på hinanden!” siger han og fortsætter:

“Bare fordi at man er rask og ikke udviser symptomer på virussen, skal man huske på, at man sagtens kan være smittebærer alligevel.

Jeg appellerer derfor til, at folk så vidt muligt holder sig indendøre, så vi kan få stoppet smitten hurtigere og derefter komme tilbage til en normal hverdag igen.”

Du kan læse mere om, hvordan du passer på dig selv og andre lige her

Sammen hver for sig: Kom med til Danmarks største påskefrokost

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Danmark er lukket ned, og årets påskefrokost bliver ikke den velkendte sammenkomst med familie og venner.

Men selvom COVID-19 har vendt op og ned på hverdagen, skal der stadig være plads til at hylde fællesskabet og vores højtider.

Derfor vil Aalborg Akvavit og Gastromand samle danskerne om påskebordet, hver for sig.

Det skriver de i dag i en pressemeddelelse.

Danskerne opfordres til at holde fast i en af påskens bedste traditioner, også selvom det hyggelige frokostselskab i år er reduceret til husstandens familiemedlemmer.

Selvom du ikke skal lave mad til mange, skal der selvfølgelig stadig serveres gode påskeklassikere. Gastromand går forrest i forberedelserne og deler løbende deres bud på årets påskeretter, mens Aalborg Akvavit guider dig til påskeskænken.

Sådan foregår Danmarks største påskefrokost

Frokosteventet er et virtuelt fællesskab, søndag den 12. april, hvor danskerne kan sætte sig til bords fra kl. 13 til 16.

Hele oplevelsen deles med hinanden og resten af Danmark under #Danmarksstørstepåskefrokost på instagram og Facebook.

”Det kan godt være, at Corona-krisen forhindrer os i at mødes fysisk, men vi nægter at lade en pandemi holde os fra at have en klassisk påskefrokost med gode venner – sammen, hver for sig. Og vi er overbeviste om, at mange har det som os!

Så i år, er vi nødt til at være lidt kreative,” fortæller Frederik Lundberg, der er en del af teamet bag Gastromand.dk.

”Aalborg Akvavit er en naturlig del af det danske frokostbord. Men i år står familie og venner sammen på afstand, i stedet for at samles til det store påskebord.

Mange er spredt i hele landet og derfor er Aalborg Akvavit gået sammen med Gastromand, om en skål til alle, der savner sidemanden til påskefrokosten,” fortsætter Lajs Kaznelson, International Kategorichef, Aalborg Akvavit.

Sådan forbereder du dig

Du kan forberede dig på årets påskebord med inspiration til lækre opskrifter på gastromand.dk.

Fra den 1. april, kan du også lytte med på Radio NOVA, hvor du kan følge forberedelser på Danmarks største påskefrokost sammen med Aalborg Akvavit og Gastromand.

Hvad: Danmarks største påskefrokost
Hvor: Facebook og Instagram under #Danmarksstørstepåskefrokost
Hvornår: Søndag d. 12. april fra kl. 13-16

Rapport med friske tal: Antallet af indlagte i Nordjylland holder sig stabilt

Skrevet af: Redaktionen

90 danskere er nu afgået ved døden smittet med Corona-virus.

Det er 13 døde det seneste døgn. Det er dagens dårlige nyheder.

Men der er også små lyspunkter at finde i dagens overvågningsrapport fra Statens Serum Institut.

For første gang her i Corona-krisen er antallet af indlagte i hele Danmark faldet.

Ganske vist kun med 4 personer fra 533 til 529 personer, og det hænger desværre nok sammen med antallet af dødsfald.

Er ikke erstattet eller mangedoblet med nye indlagte

Lyspunktet er imidlertid, at de ikke samtidig er erstattet eller mangedoblet af nye indlagte, sådan som kurven har været i eksempelvis Italien og Spanien.

Antallet af indlagte i Nordjylland heriblandt på Aalborg Universitetshospital stiger på ingen måde eksplosivt.

Faktisk ligger de nogenlunde stabilt. De faldt med 10% søndag, steg med 15% mandag men er faldet igen tirsdag med 6%.

31 indlagt i Nordjylland

Og på landsplan er Nordjylland langt bedre stillet end de øvrige regioner på antal indlagte.

Mandag var tallene 33 indlagt på sygehusene i Nordjylland med 9 på intensivafdelingen, heraf otte i respirator.

Tirsdag d. 31. marts siger Epidemiologisk overvågningsrapport, at i Nordjylland er nu 31 indlagt med 12 på intensivafdelingen, heraf otte i respirator.

Det oplyses desværre ikke om det skyldes, at patienterne er døde de seneste døgn eller udskrevet.

Nordjylland er klart den region som har det bedst lige nu i Corona-krisen. Ud af de i alt 529 indlagte på de danske hospitaler er kun 30 af dem her i Nordjylland.

Der er dog ingen tvivl om, at det selvfølgelig lynhurtigt kan vende, hvis man tager for let på myndighedernes anbefalinger om at opholde sig mest muligt hjemme, og uden for vise hensyn, tage afstand og vaske hænder.

Har du en social – eller sundhedsfaglig baggrund kan du nu tilmelde dig Aalborgs Corona-jobbank. Se hvordan Asta Witt gjorde her

Meldingen regeringen frygter: I næste uge kan vi ramme 18 grader og sol

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Hvis vi bliver hjemme, holder god afstand og stadig isolerer os mest muligt, så kan Danmark gradvist og forsigtigt blive åbnet op efter påske.

Sådan lød det fra statsminister Mette Frederiksen på sit pressemøde i går.

Men stod det til regeringen og politiet, der skal sikre at folk ikke forsamler sig på mere end 10 personer, så var det nok bedst, hvis det bare regnede og stormede frem til 13. april.

Sådan bliver det ikke. Tværtimod.

For i løbet af weekenden vil vi opleve et større vejrskifte, som sender et højtryk ind over Danmark.

Over 17 grader på mandag

Her i Aalborg har DMI lige en prognose på 17,9 grader og sol på mandag.

Vagthavende hos DMI Klaus Larsen bekræfter over MigogAalborg, at temperaturerne vil stige markant i næste uge.

“Frem til søndag vil de ligge på 7-8 grader, men herefter begynder varmluften at stige, og temperaturerne vil herefter ligge på 12-13 grader.

Det begynder for alvor at se pænt ud mandag, hvor vi i Aalborg kommer til at passere de 15 grader,” lyder det fra Klaus Larsen.

Varmen kommer op til påske

Onsdag tegner også god på over 16 grader, men det er selvfølgelig langtids-prognoser som kan svinge. Man skal også huske på, at i weekenden oplevede Hovedstaden et større snefald.

Men varmen og solen ser altså ud til at komme op til påsken. I Sønderjylland regner man endda med, at temperaturen rammer de 20 grader.

Lige nu er det dog usikkert, hvorvidt selve påskedagene holder på de højere tocifrede temperaturer.

Kan vi forvente, at forårstemperaturerne er kommet for at blive?

“Det er ikke utænkeligt, at temperaturerne falder meget igen.

På denne årstid er vi afhængige af, hvor vinden kommer fra. Får vi vind igen i nord, så daler temperaturerne og der skal jo noget landopvarmning til, før vi kommer op på den slags temperaturer, som vi får i næste uge,” forklarer Klaus Larsen.

Hvis man har lyst til at komme ud og nyde det gode vejr, så har MigogAalborg lavet en guide til, hvor man kan tage hen i naturen tæt på Aalborg langt væk fra mange mennesker.

Den kan du læse lige her