Mærk historiens vingesus: Ny byvandring i vikingetidens Aalborg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Aalborg Historiske Museum har stor succes med byvandringer i Aalborgs historie – og billetterne bliver altid revet væk på 0,5.

I dag har muséet meldt ud, at de i august og september inviterer til nogle helt nye af slagsen: Denne gang i de aalborgensiske vikingers fodspor.

De fleste er vel efterhånden bekendt med Lindholm Høje, der med en storslået udsigt over Limfjorden og Aalborg rummer Danmarks største gravplads fra vikingetiden.

Foto. Nordjyllands Historiske Museum
På Lindholm Høje kan man se næsten 700 stensætninger, som hver især markerer en grav fra perioden yngre jernalder til og med vikingetiden.

I de kommende byvandringer er der dog i stedet fokus på vikingernes færden i selve midtbyen.

I disse måneder vil forskellige pop-up udstillinger nemlig i forvejen præge byrummet i Aalborg og berette om den allertidligste by: Vikingebyen, der opstod ved bredden af Østerå omkring år 800.

Tidligere udgravninger ved Budolfi Plads har også bekræftet arkæologernes teori om, at vikingerne byggede og boede i såkaldte grubehuse – lige midt i Aalborg.

I forbindelse med byvandringen vil du blive ført gennem Aalborg bys historie fra dens opståen i den tidlig vikingetid til middelalderens storslåede byggerier som Budolfi Kirke og Helligåndsklosteret.

Sådan var vikingetiden i Aalborg

På turen gennem Aalborg kan du blandt andet høre mere om dengang, hvor Kong Hardeknud (1035-42) slog mønt i byen.

Ved Budolfi Kirke er der ved tidligere udgravninger fundet rester af den møntsmedje, der formentlig har fremstillet 1000-tallets mønter – deriblandt Kong Hardekuds mønter fra midten af 1000-tallet.

Det er på den, hvor navnet Alabu (Aalborg) optræder første gang.

Byvandringen fortæller også om den livgivende Limfjord, om hverdagslivet og om de tidligste kirkers fremkomst.

På rejsen vil du komme forbi både de synlige og de usynlige spor af de mennesker, der har befolket og beboet området i de første århundreder af Aalborgs historie.

I løbet af turen kommer man forbi de førnævnte pop-up udstillinger, som fortæller mere om den tidligste by og om steder som Budolfi Kirke, Helligåndsklosteret, Gammeltorv, Østerå, Algade, Gråbrødreklosteret og Vor Frue kirke – steder, som alle er betydningsfulde i den tidligste bys historie.

Hvad: Byvandring i vikingetidens Aalborg
Hvor: Fra elevatoren til Gråbrødrekloster Museet (ved Salling)
Hvornår: 26. august, 29. august, 2. september, 4. september og 10. september, 19-20.30
Hvor meget: 85 kr. inkl. 10 kr. i online administrationsgebyr.

Du kan købe billetter her.