Madanmeldelse: Dejavú er klassisk fransk, når det er bedst

Skrevet af: Jan L. Pedersen

Jan L. Pedersen er professionel madanmelder og er stifter af aarhusupdate, som er det 2. største bymedie i Aarhus. MigogAalborg har allieret sig med en række af landets bedste anmeldere til Nordjyllands restauranter, som vi fremadrettet sender afsted.

Bistro-segmentet er en blandet pose bolsjer. En af de “nye” i den franske klasse er Bistro Dejavú Ved Stranden. Den ligger inde i en baggård. Godt gemt, og i ly for de mange turister.

København har Bistro Boheme. Aarhus har Restaurant ET. Og nu har Aalborg så fået Bistro Dejavú, som er i samme liga.

Høje forventninger

De skriver på deres website, at bistroen har nogle rammer, som giver et dejavú til The Great Gatsby. Det er store ord, som er mere end almindelig modigt at bruge, og som klart forpligter. Det sætter nogle høje forventninger, hvilket kræver, teamet på Bistro Dejavú kan indfri dem.

Jeg vil gerne indrømme, at jeg tvivlede på det, inden jeg trådte ind i baggården.

Mad som i Frankrig

Menukortet er fyldt med dem. Retter som er ærkefranske, og i flere tilfælde er ført up to date. Ikke alle, men nogle er.  Om menukortet passer ind i det segment, som den typiske franske bistro hører til i, er jeg tvivlende overfor. Jeg måtte senere konkludere, at det mere er et brasserie. Men det er i og for sig underordnet.

Vi startede i gårdhaven og flyttede senere ind i den hyggelige restaurant. Stolene indendørs var bløde og polstret. Der sad man godt. Her var også mere ro, da de fleste gæster havde valgt at sidde udenfor i baggården.

 

En fransk menu er med mindst tre retter

De var a la carte. Når en restaurant har frølår, så indgyder det til respekt. Det fortæller ganske enkelt, at vi er på et vist niveau, og at man ikke behøver spørge yderligere ind til retterne. Det er der styr på.

Frølårene kommer man ikke uden om, hvis man er fan af det franske køkken. På Dejavú er serveringen uhyre enkel. Frølårene er stegt med persille og hvidløg. Intet andet. Prisen var 85 kroner. Ikke så meget hokus pokus her.

Det spises nemmest med fingrene, og tjeneren var klar med en ny serviet efterfølgende. Saftigt og mørt kød. Hvidløget var gennemtrængende, og en smule mere salt kunne retten godt trække. Men det var der råd for i saltkværnen på bordet.

Det samme med bouillabaissen. En fond kogt på hummerskaller, pighvarben og tomatpuré. Radiser, gulerod, torsk og kammusling. Klassisk fransk er nok for meget sagt, men den smagte forrygende godt, og så var der mere frisk fisk i, end man typisk får i Frankrig. Smagen var mere moderne, og tomatsmagen bankede elegant igennem. Prisen var sølle 165 kroner.

Den udødelige klassiker

Tournedos Rossini. En grillet bøf af oksemørbrad på en smørstegt crouton med stegt foie gras, en sauce bordelaise og friskrevet trøffel. Det er den klassiske servering.

Nu er Tournedos Rossini en gammel ret, og blev lavet for omkring 170 år siden. Dengang serverede man ikke sommergrønt, urter, marvfedt og knuste kartofler til. Men det gjorde intet. Et forrygende mørt stykke kød. Stegt så den ikke var for rød. Den stegte foie gras var der ikke sparet på. Det samme gjaldt den revede trøffel.

Prisen var 395 kroner, hvilket var hver en krone værd. Den her var bedre, og mere præcis tilberedt, end den jeg fik for et par måneder siden til 600 kroner på en anden restaurant.

Hvad er der med fisk og Nordjylland?

Pighvar med en blanquette på purløg og med blåmuslinger. Knuste, røgede kartofler med spæde gulerødder og radiser i. Pighvarren var i en størrelse, som kun er forbeholdt nordjyske restauranter.

I de andre store byer har man ganske enkelt ikke råd til at købe dem. Fisken var en oplevelse. Saftig og sart i smagen. Den dansede nærmest på tungen. Saucen var mild og muslingesmagen var næsten mere markant end ved friske muslinger. En helt igennem kongeservering.

French toast

Det var desserten. En toast stegt med smør og sukker på panden. Den her var ikke for sød. Vaniljeis på et leje af mørk og hvid chokolade, så den ikke skred nogle steder. Lidt florsukker drysset på toppen gjorde toasten mere indbydende. 95 kroner var prisen.

Citrontærte

Frankrig og citrontærte er tæt forbundet. En creme af citron og hyldeblomst. Brændt marengs. En markant creme holdt styr på det hele, så intet stak af. Hvor jeg dog elsker desserter, som ikke er for søde. Tærten kostede 85 kroner.

Det enkle valg

Vinene var fra Bourgogne. Eller rettere, det var to af dem. Thibault Liger-Belair 2014 fra Nuits-Saint-Georges. En flaske, selvfølgelig, fristes jeg til at sige. 595 kroner og hver en krone værd. Giv dig selv den oplevelse, er mit råd. Mindre kan også gøre det, og der er drikkevarer i alle prisklasser. Den var køligt serveret. Perfekt til sommervarmen.

Vinen til pighvarren var også Bourgogne. Domaine Monthelie – Cuvée Miss Armande. En pivren og klassisk vin, med 15 måneder på fad. Det kan drikkes til det meste fisk og skaldyr, og er det sikre valg. 110 kroner for et glas.

Dessertvinen var aftenens største overraskelse. Xavier Weisskopf fra Montlouis området i Loire. Petillant Original er en mousserende vin i en klasse for sig. Sjælden rank, og med en uimodståelig afbalanceret syre. Den passede uovertruffen til desserterne. Husk den, for den skal ganske enkelt opleves. 95 kroner per glas.

Betjeningen

Betjeningen var opmærksom og var hurtig til at tage imod bestilling. Hun var godt inde i de forskellige retter og vejledte pænt. Køkkenchefen selv kom og præsenterede retterne, hvilket gjorde, at der var fuldstændig styr på præsentationen. En smilende og ærlig betjening, som jeg ikke kan sætte en finger på. 

Hvad løb det så op i?

Terminalen stod på 1.965 kroner inklusiv alt, da jeg skulle betale min regning. Jeg betalte, men måtte efterfølgende lige tjekke regningen. Ikke fordi de havde taget for meget. Tværtimod. Nej, de måtte have glemt noget til den pris.

Priserne er sympatiske på Bistro Dejavú. Ikke i byens laveste ende, men maden var også i den bedste liga. Prisen skal ses op mod de råvarer, vi fik – og ikke mindst den kvalitet, de havde. Hvis jeg sammenligner med Aarhus og København, bliver priserne endnu bedre. Det skal sammenholdes med, at portionerne også er større.

 

Vurderingen

  • Vores forventninger var høje. Rigtig høje endda. Men de blev indfriet til fulde. Jeg er vild med den ydmyge tilgang, vi oplevede.

 

  • Det er ikke en bistro. Det er et brasserie, og maden er ikke kun klassisk fransk. Så er det på plads.

 

  • Jeg er vild med Bistro Dejavú. De behøver ikke have mindreværd over for franske restauranter i København, Aarhus og Frankrig. Tværtimod. Folkene på Dejavú formåede at være til stede og skabe en stemning, som jeg ikke troede, jeg skulle finde i Aalborg. Never. Men der tog jeg så fejl. De er gået all in.

 

  • En overvejelse, som ikke er uvæsentlig, er, at du sparer turen til Paris. Aalborg er ikke Paris, men maden på Bistro Dejavú kan fint måle sig med rigtig meget af det mad, jeg har spist i Frankrig.

 

  • Jeg er ikke i tvivl. Bistro Dejavú er i min karakterbog den bedste bistro, jeg har spist hos i Nordjylland. Det er helt sikkert. At Dejavú kan blande sig med de bedste franske restauranter i Danmark, tvivler jeg ikke på. Hvis de kan holde det niveau, jeg oplevede, er de selvskrevne i toppen. En ærkefransk anbefaling herfra. Dejavú skal opleves. Velkommen til Aalborgs nye stjerneskud!

 

Bistro Dejavú

Ved Stranden 7D
9000 Aalborg
Website

 

Bliver en kæmpe begivenhed: Forventer 25.000 til flytning af Rubjerg Knude Fyr

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Toppen af Danmark
Foto: Toppen af Danmark

Om godt en måned sker der noget helt usædvanligt i Nordjylland, som i den grad også tiltrækker enorm interesse fra aalborgensere og øvrige nordjyder.

Det 23 meter høje fyr Rubjerg Knude, en af Nordjyllands mest kendte attraktioner, skal nemlig flyttes 80 meter til en ny placering.

Dem der har set det i virkeligheden eller endda været oppe i fyret kan nok skrive under på, at det altså er ret stort.

Så det er svært at forestille sig, at man sådan fysisk lige skal flytte fyret.

Kan ryge i vandet

Rubjerg Knude Fyr er nemlig i overhængende fare for på et tidspunkt at ryge i vandet, hvis man ikke reagerer i tide.

Den lokale murerforening Lønstrup Murerforretning skal stå for den komplekse opgave med at rulle attraktionen et stykke væk.

Fyret skal nærmest have rulleskøjter på, og det vil kunne bevæge sig med cirka otte meter i timen.

Det ligger fast, at det sker i uge 43 men selve dagen afhænger af vind og vejr. Ikke desto mindre har man allerede indikationer hos Hjørring Kommune, at det bliver en kæmpe begivenhed.

Faktisk forventer man, at over 25.000 nysgerrige kigger forbi for at se fyret blive flyttet.

Det skriver TV 2 Nord.

Marker som p-pladser og shuttle busser

Man forventer også rigtig mange fra Aalborg, som tager turen op samt fra hele oplandet omkring det berømte fyr.

Flere marker inddrages til at være p-pladser i uge 43, hvor man har en kapacitet på 1500 biler. Derudover indsættes der shuttle busser fra Løkken og Hjørring, som skal køre i pendulfart mellem byerne og Rubjerg Knude Fyr.

“Vi skal hyre busser, vi skal leje telte til de aktiviteter, der skal foregå. Vi skal lave aftaler med rigtig mange mennesker. Vi skal jo have politi, hjemmeværn og beredskab på plads,” fortæller Leif Lund Jakobsen fra Hjørring Kommune til TV 2 Nord.

Beregninger siger, at det det ikoniske fyr med garanti vil skride i vandet, hvis man ikke gør noget.

Derfor tager man den store risiko med at flytte fyret, selv om der kan komme skader på det ved flytningen.

Dansk astronaut gæster Aalborg: Kom med Andreas Mogensen ud i rummet

Skrevet af: Michael Qureshi

I september 2015 blev Andreas Mogensen den første dansker i rummet, da han ombord på et russisk rumfartøj rejste op til Den Internationale Rumstation.

Her arbejdede han sammen med en europæisk delegation i otte dage, før han vendte sikkert retur til jorden.

Nu kan du komme helt tæt på den danske astronaut, når han om få uger gæster Aalborg med et foredrag. Det foregår torsdag d. 10. oktober på Create Aalborg Universitet, som ligger ud til Aalborgs Havnefront.

Det er i forbindelse med endnu et folkemøde med Aalborg som værtsby. Og alle kan deltage.

Flere prominente navne holder oplæg

I august havde vi IDRÆTSMØDET, og i oktober er det så tid til Videnskabsmødet. Ud over Andreas Mogensen kommer profiler som DR-vært Nikolaj Sonne og den kendte Youtuber Kristine Sloth til at holde oplæg.

Videnskabsmødet vil formidle ny viden på anderledes og mere tilgængelige måder og har som mål at gøre forskningen og dens betydning forståelig og let at relatere til for alle.

Mange anser videnskab som noget uforståeligt og måske endda usexet, og det vil man forsøge at bygge en bro imellem med over 60 aktiviteter rundt omkring i Aalborg i to dage.

Det nye folkemøde foregår 10.-12. oktober i Aalborg og er arrangeret i et samarbejde mellem DR Viden og Aalborg Universitet.

”Viden giver indsigt, og vi har som universitet et ansvar for at dele den forskningsbaserede viden med resten af verdenen.

Videnskab er kommet i toppen af den politiske dagsorden, fordi det skal være med til at tackle de store udfordringer, vi som samfund står overfor.

Derfor er det nu det helt rigtige tidspunkt at etablere Danmarks største folkemøde med viden og den seneste forskning i fokus”, siger Per Michael Johansen, rektor på Aalborg Universitet.

Debatter og live-udsendelser

I løbet af de tre dage, som Videnskabsmødet varer, vil prominente oplægsholdere som astronaut Andreas Mogensen, tv-vært Nikolaj Sonne, hjerneforsker Troels W. Kjær og youtuber Kristine Sloth præsentere involverende eksperimenter, åbne debatter, live-radioudsendelser, workshops og oplæg for publikum.

En workshop med DR’s teknologiprojekt ultra:bit, hvor skoleelever skal afprøve ideer til at løse klimaproblemer, må allerede nu melde udsolgt.

”Det er en ambition for DR at samarbejde og indgå partnerskaber i bestræbelserne på at give vores indhold et liv uden for radio- og tv-programmernes formater.

Videnskabsmødet er et godt eksempel på lige netop det. Vi arbejder hver dag med at formidle viden på nye og spændende måder, og et folkemøde som Videnskabsmødet er en fantastisk platform.

Her er tid og plads til at tale videnskab og digital innovation, og publikum får bragt alle sanser i spil”, siger Henrik Bo Nielsen, direktør for DR Kultur, Børn og Unge.

Startede som et mindre pilotprojekt

Videnskabsmødet blev afholdt for første gang i 2018 som et mindre pilotprojekt, hvor cirka 400 besøgende i løbet af en dag var med i live-radioudsendelser og besøgte stande med ny teknologi.

Tilbagemeldinger fra både publikum og forskere var så positive, at ambitionen om at vende tilbage i 2019 med et stort, reelt folkemøde om videnskab mere eller mindre blev født på dagen.

Alle arrangementerne på Videnskabsmødet er gratis, og hele programmet kan ses her

Aalborgs nye All You Can Eat sushi-restaurant: Frister med flere friske tilbud

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Siden åbningen af Panda Sushi på Boulevarden i juni, er det gået stærkt for Aalborgs nyeste sushi-restaurant.

Panda Sushi’s all-you-can-eat koncept er blevet varmt omfavnet af aalborgenserne, som især fremhæver det høje service niveau, den friske sushi og gode priser.

Successen betyder, at der nu kommer forstærkninger på køkken-fronten, så restauranten kan følge med den store efterspørgsel.

Det er kokken Weihe Gao, der har 8-års erfaring i at lave sushi samt kinesiske retter, som er blevet hvervet til at forkæle gæsterne.

Med tilføjelsen af den nye kok, er der nu tre kokke, der står på spring til at servere sushi hele dagen.

For at fejre den gode opstart, lancerer Panda Sushi hele to nye tilbud, som taler lige ind i aalborgensernes mad- og tilbuds-glade hjerter:

Et fødselsdagstilbud, hvor du spiser for kun 8 kr samt et nyt tilbud på drikkevarer ad libitum for kun 100 kr.

Spis for kun 8 kr på din fødselsdag

Når du sætter dig til bords på Panda Sushi, behøver du ikke være beskeden med dine madønsker; restauranten serverer nemlig sushi og kinesiske forretter ad libitum.

Du udfylder en seddel med dine ønsker og får serveret helt frisklavet sushi lige til bordet – og der er meget at vælge mellem.

Fra de traditionelle sushi ruller som uramaki, hosomaki og maki til varme kinesiske retter som paneret andebryst og wokretter, kan du hurtigt spise dig mæt i frisk, farverig fisk og grøntsager.

Som noget nyt kan du fejre din fødselsdag i restauranten og spise al den sushi dit hjerte begærer til blot 8 kr. ekskl. drikkevarer.

Der skal minimum inviteres tre personer med ind på restauranten til fødselsdagen, men så slipper du også aldeles billigt.

Oveni ad libitum sushi er der også altid fri is- og kaffebar med i prisen og nu også mulighed for at tilkøbe drikkevarer ad libitum for blot 100 kr.

Drikkevarer og sushi ad libitum

Panda Sushi holder åbent hver dag fra 11.30 til 22.00.

Du kan få all-you-can-eat sushi fra søndag til torsdag for 178 kr til frokost og 198 kr til aften, mens det koster 188 kr til frokost fra fredag til lørdag og 218 kr om aftenen.

Børn mellem 3-11 år spiser for kun 99 kr alle dage, mens de helt små spiser gratis.

For kun 100 kr oveni den samlede pris, kan du nu også få drikkevarer ad libitum i to timer; det inkluderer både sodavand, øl og vin (rød og hvid).

Hvis du vil prøve noget andet end dansk øl og sodavand, kan du enten bestille kinesisk (Tsingtao og Lucky Buddha) eller japansk øl (Sapporo, Asahi og Krkirin Ichiban).

15% på takeaway

Henter du maden som take-away i restauranten, får du op til 15% rabat på menuen fra Panda Sushi’s hjemmeside.

Der er bl.a. otte take-away menuer at vælge mellem, hvor du får et mix af det bedste sushi fra menukortet i varierende størrelser, alt efter hvor sulten du er.

Vil du gerne prøve noget andet end sushi, kan du også bestille de kinesisk inspirerede retter med hjem; f.eks. wokstegte nudler, wokstegte ris og dybstegt andebryst.

Panda Sushi ligger på Boulevarden 22. Ved bestilling af bord skal der ringes på 31566513.