Madanmeldelse: Dejavú er klassisk fransk, når det er bedst

Skrevet af: Jan L. Pedersen

Jan L. Pedersen er professionel madanmelder og er stifter af aarhusupdate, som er det 2. største bymedie i Aarhus. MigogAalborg har allieret sig med en række af landets bedste anmeldere til Nordjyllands restauranter, som vi fremadrettet sender afsted.

Bistro-segmentet er en blandet pose bolsjer. En af de “nye” i den franske klasse er Bistro Dejavú Ved Stranden. Den ligger inde i en baggård. Godt gemt, og i ly for de mange turister.

København har Bistro Boheme. Aarhus har Restaurant ET. Og nu har Aalborg så fået Bistro Dejavú, som er i samme liga.

Høje forventninger

De skriver på deres website, at bistroen har nogle rammer, som giver et dejavú til The Great Gatsby. Det er store ord, som er mere end almindelig modigt at bruge, og som klart forpligter. Det sætter nogle høje forventninger, hvilket kræver, teamet på Bistro Dejavú kan indfri dem.

Jeg vil gerne indrømme, at jeg tvivlede på det, inden jeg trådte ind i baggården.

Mad som i Frankrig

Menukortet er fyldt med dem. Retter som er ærkefranske, og i flere tilfælde er ført up to date. Ikke alle, men nogle er.  Om menukortet passer ind i det segment, som den typiske franske bistro hører til i, er jeg tvivlende overfor. Jeg måtte senere konkludere, at det mere er et brasserie. Men det er i og for sig underordnet.

Vi startede i gårdhaven og flyttede senere ind i den hyggelige restaurant. Stolene indendørs var bløde og polstret. Der sad man godt. Her var også mere ro, da de fleste gæster havde valgt at sidde udenfor i baggården.

 

En fransk menu er med mindst tre retter

De var a la carte. Når en restaurant har frølår, så indgyder det til respekt. Det fortæller ganske enkelt, at vi er på et vist niveau, og at man ikke behøver spørge yderligere ind til retterne. Det er der styr på.

Frølårene kommer man ikke uden om, hvis man er fan af det franske køkken. På Dejavú er serveringen uhyre enkel. Frølårene er stegt med persille og hvidløg. Intet andet. Prisen var 85 kroner. Ikke så meget hokus pokus her.

Det spises nemmest med fingrene, og tjeneren var klar med en ny serviet efterfølgende. Saftigt og mørt kød. Hvidløget var gennemtrængende, og en smule mere salt kunne retten godt trække. Men det var der råd for i saltkværnen på bordet.

Det samme med bouillabaissen. En fond kogt på hummerskaller, pighvarben og tomatpuré. Radiser, gulerod, torsk og kammusling. Klassisk fransk er nok for meget sagt, men den smagte forrygende godt, og så var der mere frisk fisk i, end man typisk får i Frankrig. Smagen var mere moderne, og tomatsmagen bankede elegant igennem. Prisen var sølle 165 kroner.

Den udødelige klassiker

Tournedos Rossini. En grillet bøf af oksemørbrad på en smørstegt crouton med stegt foie gras, en sauce bordelaise og friskrevet trøffel. Det er den klassiske servering.

Nu er Tournedos Rossini en gammel ret, og blev lavet for omkring 170 år siden. Dengang serverede man ikke sommergrønt, urter, marvfedt og knuste kartofler til. Men det gjorde intet. Et forrygende mørt stykke kød. Stegt så den ikke var for rød. Den stegte foie gras var der ikke sparet på. Det samme gjaldt den revede trøffel.

Prisen var 395 kroner, hvilket var hver en krone værd. Den her var bedre, og mere præcis tilberedt, end den jeg fik for et par måneder siden til 600 kroner på en anden restaurant.

Hvad er der med fisk og Nordjylland?

Pighvar med en blanquette på purløg og med blåmuslinger. Knuste, røgede kartofler med spæde gulerødder og radiser i. Pighvarren var i en størrelse, som kun er forbeholdt nordjyske restauranter.

I de andre store byer har man ganske enkelt ikke råd til at købe dem. Fisken var en oplevelse. Saftig og sart i smagen. Den dansede nærmest på tungen. Saucen var mild og muslingesmagen var næsten mere markant end ved friske muslinger. En helt igennem kongeservering.

French toast

Det var desserten. En toast stegt med smør og sukker på panden. Den her var ikke for sød. Vaniljeis på et leje af mørk og hvid chokolade, så den ikke skred nogle steder. Lidt florsukker drysset på toppen gjorde toasten mere indbydende. 95 kroner var prisen.

Citrontærte

Frankrig og citrontærte er tæt forbundet. En creme af citron og hyldeblomst. Brændt marengs. En markant creme holdt styr på det hele, så intet stak af. Hvor jeg dog elsker desserter, som ikke er for søde. Tærten kostede 85 kroner.

Det enkle valg

Vinene var fra Bourgogne. Eller rettere, det var to af dem. Thibault Liger-Belair 2014 fra Nuits-Saint-Georges. En flaske, selvfølgelig, fristes jeg til at sige. 595 kroner og hver en krone værd. Giv dig selv den oplevelse, er mit råd. Mindre kan også gøre det, og der er drikkevarer i alle prisklasser. Den var køligt serveret. Perfekt til sommervarmen.

Vinen til pighvarren var også Bourgogne. Domaine Monthelie – Cuvée Miss Armande. En pivren og klassisk vin, med 15 måneder på fad. Det kan drikkes til det meste fisk og skaldyr, og er det sikre valg. 110 kroner for et glas.

Dessertvinen var aftenens største overraskelse. Xavier Weisskopf fra Montlouis området i Loire. Petillant Original er en mousserende vin i en klasse for sig. Sjælden rank, og med en uimodståelig afbalanceret syre. Den passede uovertruffen til desserterne. Husk den, for den skal ganske enkelt opleves. 95 kroner per glas.

Betjeningen

Betjeningen var opmærksom og var hurtig til at tage imod bestilling. Hun var godt inde i de forskellige retter og vejledte pænt. Køkkenchefen selv kom og præsenterede retterne, hvilket gjorde, at der var fuldstændig styr på præsentationen. En smilende og ærlig betjening, som jeg ikke kan sætte en finger på. 

Hvad løb det så op i?

Terminalen stod på 1.965 kroner inklusiv alt, da jeg skulle betale min regning. Jeg betalte, men måtte efterfølgende lige tjekke regningen. Ikke fordi de havde taget for meget. Tværtimod. Nej, de måtte have glemt noget til den pris.

Priserne er sympatiske på Bistro Dejavú. Ikke i byens laveste ende, men maden var også i den bedste liga. Prisen skal ses op mod de råvarer, vi fik – og ikke mindst den kvalitet, de havde. Hvis jeg sammenligner med Aarhus og København, bliver priserne endnu bedre. Det skal sammenholdes med, at portionerne også er større.

 

Vurderingen

  • Vores forventninger var høje. Rigtig høje endda. Men de blev indfriet til fulde. Jeg er vild med den ydmyge tilgang, vi oplevede.

 

  • Det er ikke en bistro. Det er et brasserie, og maden er ikke kun klassisk fransk. Så er det på plads.

 

  • Jeg er vild med Bistro Dejavú. De behøver ikke have mindreværd over for franske restauranter i København, Aarhus og Frankrig. Tværtimod. Folkene på Dejavú formåede at være til stede og skabe en stemning, som jeg ikke troede, jeg skulle finde i Aalborg. Never. Men der tog jeg så fejl. De er gået all in.

 

  • En overvejelse, som ikke er uvæsentlig, er, at du sparer turen til Paris. Aalborg er ikke Paris, men maden på Bistro Dejavú kan fint måle sig med rigtig meget af det mad, jeg har spist i Frankrig.

 

  • Jeg er ikke i tvivl. Bistro Dejavú er i min karakterbog den bedste bistro, jeg har spist hos i Nordjylland. Det er helt sikkert. At Dejavú kan blande sig med de bedste franske restauranter i Danmark, tvivler jeg ikke på. Hvis de kan holde det niveau, jeg oplevede, er de selvskrevne i toppen. En ærkefransk anbefaling herfra. Dejavú skal opleves. Velkommen til Aalborgs nye stjerneskud!

 

Bistro Dejavú

Ved Stranden 7D
9000 Aalborg
Website

 

Kæmpe Second Hand marked: Mega Kup slutter året af med et brag i Aalborg

Skrevet af: Simone Vestergaard

Så er det ved at være sidste chance i år for at besøge det store second hand marked Mega Kup!

Lørdag d. 8. december slår de et sidste smut forbi Aalborg, inden året går på hæld.

Henriette Iversen fra Mega Kup glæder sig til at byde indenfor til deres Mega Kup! Christimas Edition.

“På grund af julen har vi skruet godt op for julestemningen, og sørget for goodiebags til de første 50 besøgende gæster.

Vi får også julemanden på besøg, og han har lidt julegodter med til børnene.

Og ellers byder vi jo op til en hyggelig dag, hvor man har mulighed for at sælge ud af alt det tøj, man ikke får brugt, og på den måde skrabe lidt ekstra penge sammen til julegaver.

For dem der ikke sælger, er der jo en oplagt mulighed for at finde tøj til de kommende julefrokoster.” fortæller Henriette.

Nye tiltag forbliver

Sidste gang var ét af de nye tiltag et område med prøverum og spejle, således at man har mulighed for at prøve tøjet på, inden man køber det. Det var en stor succes, og et tiltag der gavnede de besøgende gæster.

Derfor vil det også være tilstede d. 8. december.

Ligeledes vil Aalborg Freja igen stå med en lille bod med salg af drikkevarer og let mad.

Og for at give eventet lidt juledrys, vil der være lækre giveaways, konkurrencer og lotterier – både på dagen og på Mega Kups Facebookside op til eventet.

Man kan blandt andet vinde en gratis stand eller entré i 2019.

Støt den gode sag

Mega Kup har et fantastisk bæredygtigt perspektiv. Man kan købe billigt og pænt tøj, og på samme tid gøre noget godt for miljøet.

Og hvis man som sælger ikke orker at slæbe det resterende tøj med hjem igen, så kan man donere det til Blå Kors Danmark.

Sidste gang blev der doneret en del tøj i den gode sags tjeneste. Derfor vil de igen være at finde ved eventet.

En spændende nyhed til 2019

Siden second hand markedet for første gang slog dørene op i april, er der blevet introduceret en del nye tiltag til gavn for de mange besøgende gæster.

Næste år bliver inden undtagelse.

“Vi glæder os til at afsløre en spændende nyhed der kommer til at have stor betydning for næste år. Det er endnu ikke noget, jeg kan sige noget om, men alle nyheder bliver delt på de sociale medier, så man kan med fordel følge med der.”

Og mens vi spændt venter, er der stadig stande at booke. Der er, ligesom altid, stor interesse omkring eventet, så man skal ikke vente for længe.

“Vi satser på at få udsolgt ligesom sidste gang. Sidst havde vi dog over 20 på venteliste, så man skal være ude i god tid,” afslutter Henriette.

Du kan booke din stand her.

Åbningstiderne er kl. 12-15 i Freja Hallen, Aalborg.

Brødre står bag nyt møbelfirma: Bruun Hansen laver helt unikke møbelserier

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Boligindretning er det, der giver hjemmet personlighed, og er med til at skabe den perfekte synergi i boligen.

At leve smukt gør noget ved sindet.

Bruun Hansen er et nyt lokalt møbelfirma, som slog dørene op i sommer.

Deres vision er at skabe kvalitetsbevidst dansk design til den kræsne køber, der har sans for kvalitet og godt håndværk.

Beton er grundelementet

Bag firmaet står de to nordjyske brødre, Thomas Bruun Hansen og Jakob Hansen.

Møbelsortimentet består i dag af syv bordserier, hvor kun de bedste modeller er udvalgt.

“Alle vores borde er håndlavet. Bordben og stel har vi nøje tilpasset de enkelte møbelserier, og alle beton -bordpladerne er af 100% massiv beton, i modsætning til mange andre på markedet,” fortæller Jakob Hansen.

I øjeblikket foregår produktionen i Svenstrup, syd for Aalborg, hvor deres administration og Showroom også holder til.

“Betonbordene er vores varemærke. Vi har designet møblerne med perfektionisme, og hvert bord er unikt for os,”  fortæller Thomas Bruun Hansen.

Udover de seks møbelserier i beton, lancerede Bruun Hansen den 3. november deres helt nye KUBE serie. Serien består af 4 kubeformet borde, med enten marmor- eller betonplade.

Alle bordene passer ind i alle typer rum i hjemmet – og ikke kun de funktionelle.

Her kan de indrettes som sofaborde, coffee table, og natborde – det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvor de smukke borde kan placeres i hjemmet.

“Formålet er at kunne kombinere farver og stil, lige meget om man ønsker at bruge dem som sofaborde, opsats, sengeborde eller noget helt fjerde.

De fungerer perfekt sammen eller hver for sig,” fortæller Jakob Hansen.

Udvider sortiment

Fremtidens indretningstips kan, lige nu, være en abstrakt tanke – især når det har med boligindretning og interiør at gøre.

Men allerede nu gør Bruun Hansen en indsats og er klar til at udvide deres sortiment i januar 2019.

“KUBE – Coffee table er stilrene borde i vores kendte KUBE serie. Bordene fås i tre forskellige højder med fire forskellige farver marmor- eller betonplade,” fortæller Jakob Hansen.

Thomas supplerer;

”Vi glæder os til at udvide vores sortiment. Visionen er den samme; at skabe et eksklusivt bord, som passer hjem i alle stilarter,” slutter Thomas Bruun Hansen af med.

Vind et Bruun Hansen KUBE bord

Lige nu har du mulighed for, at vinde et eksklusivt KUBE bord fra Bruun Hansens nyeste serie KUBE.

Du kan se konkurrencen her.

Men hvis ikke du kan vente, til konkurrencen er afsluttet, så kan du lige nu eksklusivt få en rabatkode til at få 30% på hele KUBE serien.

Rabatkoden er “november”, og skal anvendes ved et køb på Bruun Hansens hjemmeside.

Wildebeest har lige lanceret juleburgere: Vi har testet dem

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Det er ikke nogen hemmelighed, at vi her på redaktionen er vilde med alt, der har med jul at gøre.

Det er heller ikke nogen hemmelighed, at vi er vilde med alt, der har med burger at gøre.

Så hvad sker der, når en lokal restaurant melder ud, at de går all in på årets julemenu og opgraderer deres i forvejen lækre sliders til udgaver, der er selveste Julemanden værdig?

Vi er selvfølgelig på pletten.

Især fordi vi sidste år stadig havde deres slider, Apple Slices, i baghovedet.

En slider med top af æbleskive; dog ikke et nyt “koncept” på Wildebeest Gastropub, hvor best selleren Normandy Flapjack‘s top siden åbningen har bestået af en pandekage med flødeostcreme.

Det er heller ikke noget nyt, at Bæstet udvikler nye sliders til hver sæson – men vi glædede os alligevel især til at se, hvad årets juleinficerede menu bestod af denne gang.

Dansk julemad i islandske rammer

Wildebeest kunne afsløre hele tre nyheder på menukortet: Sæsonens slider, Sankt ANDreas samt Fondant a la mande.

Sæsonens slider bestod af flæskesteg med brombærkompot, rødkål, kartoffelchips, brøndkarse og mayonnaise. En række ingredienser, som den julemadglade dansker i den grad kan godkende.

Gastropubben på Østerbro er ellers kendt for at have bragt Islands velsignede bud ind i Aalborg.

Restauranten blev nemlig åbnet af den islandske familie, Gudbergsson, tilbage i 2016. Familien havde tidligere erfaring fra restaurantionsbranchen på Island og drømte om at introducere gastropubkonceptet for aalborgenserne – men julemenuen er alligevel blevet holdt i den danske julesmag.

“Vi har holdt os til det danske i denne omgang, da vi ikke var sikre på, at danskerne kunne klare den islandske mad, som kæst skata – fermenteret rokke – vi traditionen tro spiser d. 23. december,” fortæller Gudmundur Gudbergssonmed et smil.

Og selvom fermenteret rokke da også lyder interessant, så var vi nu alligevel ret begejstrede for, at valget denne gang faldt på den danske udgave af julen.

Dette gjaldt også den anden slider Sankt ANDreas, med braiseret and, grønkål, citron/appelsin-kompot, græskarpuré, saltede hasselnødder, marineret æble og brøndkarse.

Det kunne tydeligt smages, at der er lagt mange tanker bag begge sliders og sammensætningen af ingredienserne, er intet mindre end geniale.

Man kunne ligefrem gå på opdagelse gennem de mange lag af råvarer, og ind i mellem var vi nødt til at udbryde til hinanden: “Det her smager godt! Hvad var det nu, det var … ?”

Smagsnuancerne var med andre ord lige til at bryde ud i julesang over, og her gav sæsonbetonede råvarer virkelig mening. Sæsonen for og smagen af jul.

Revolutionrende juledessert i nye klæder

Aftenens helt store vinder blev dog (overraskende nok) ikke én af de to jule-sliders. Derimod løb sæsonens nye dessert, fondant a la mande, af med aftenens førsteplads.

Vi kan vist godt tillade os at kalde desserten revolutionerende på den aalborgensiske desserthimmel. Den smukke anretning bestod nemlig af chokolade fondant, ris a la mande-iscreme, kirsebærsovs og et perfekt chokoladejuletræ – som stjernen på toppen.

Man kan måske fristes til at tænke, at ris a la mande-is da i bund og grund ikke lyder så revolutionært – og er det måske endda lidt blasfemisk at begynde at eksperimentere ved så legendarisk en juledessert? Men … I dette tilfælde er der kun én ting at sige: JA!

De fleste har vel, gennem deres juletid, været igennem flere ris a la mande-oplevelser? Nogle rammer plet, mens andre kan forekomme både tynde og smagløse.

Netop denne her udgave af ris a la mande smagte – og vi citerer – som “den helt ægte vare”. Der var slet ingen tvivl om, at den kolde kugle af ris a la mande, der havde fundet vejen til vores tallerken, smagsmæssigt kunne godkendes af selv den mest perfektionistiske bedstemor.

At den blev akkompagneret af en lavine af flydende chokoladefondant, gjorde bestemt ikke begejstringen mindre. Så er det altså i orden at “rode i historien”.

Der bliver i hvert fald ikke noget brok fra os, hvis en kopi af denne dessert blev serveret på årets julebord. Og skulle der være julesliders til forret, er det også heeeeeeelt okay!

Du kan booke bord til årets julebord på Wildebeest lige her.