Madanmeldelse: Dejavú er klassisk fransk, når det er bedst

Skrevet af: Jan L. Pedersen

Jan L. Pedersen er professionel madanmelder og er stifter af aarhusupdate, som er det 2. største bymedie i Aarhus. MigogAalborg har allieret sig med en række af landets bedste anmeldere til Nordjyllands restauranter, som vi fremadrettet sender afsted.

Bistro-segmentet er en blandet pose bolsjer. En af de “nye” i den franske klasse er Bistro Dejavú Ved Stranden. Den ligger inde i en baggård. Godt gemt, og i ly for de mange turister.

København har Bistro Boheme. Aarhus har Restaurant ET. Og nu har Aalborg så fået Bistro Dejavú, som er i samme liga.

Høje forventninger

De skriver på deres website, at bistroen har nogle rammer, som giver et dejavú til The Great Gatsby. Det er store ord, som er mere end almindelig modigt at bruge, og som klart forpligter. Det sætter nogle høje forventninger, hvilket kræver, teamet på Bistro Dejavú kan indfri dem.

Jeg vil gerne indrømme, at jeg tvivlede på det, inden jeg trådte ind i baggården.

Mad som i Frankrig

Menukortet er fyldt med dem. Retter som er ærkefranske, og i flere tilfælde er ført up to date. Ikke alle, men nogle er.  Om menukortet passer ind i det segment, som den typiske franske bistro hører til i, er jeg tvivlende overfor. Jeg måtte senere konkludere, at det mere er et brasserie. Men det er i og for sig underordnet.

Vi startede i gårdhaven og flyttede senere ind i den hyggelige restaurant. Stolene indendørs var bløde og polstret. Der sad man godt. Her var også mere ro, da de fleste gæster havde valgt at sidde udenfor i baggården.

 

En fransk menu er med mindst tre retter

De var a la carte. Når en restaurant har frølår, så indgyder det til respekt. Det fortæller ganske enkelt, at vi er på et vist niveau, og at man ikke behøver spørge yderligere ind til retterne. Det er der styr på.

Frølårene kommer man ikke uden om, hvis man er fan af det franske køkken. På Dejavú er serveringen uhyre enkel. Frølårene er stegt med persille og hvidløg. Intet andet. Prisen var 85 kroner. Ikke så meget hokus pokus her.

Det spises nemmest med fingrene, og tjeneren var klar med en ny serviet efterfølgende. Saftigt og mørt kød. Hvidløget var gennemtrængende, og en smule mere salt kunne retten godt trække. Men det var der råd for i saltkværnen på bordet.

Det samme med bouillabaissen. En fond kogt på hummerskaller, pighvarben og tomatpuré. Radiser, gulerod, torsk og kammusling. Klassisk fransk er nok for meget sagt, men den smagte forrygende godt, og så var der mere frisk fisk i, end man typisk får i Frankrig. Smagen var mere moderne, og tomatsmagen bankede elegant igennem. Prisen var sølle 165 kroner.

Den udødelige klassiker

Tournedos Rossini. En grillet bøf af oksemørbrad på en smørstegt crouton med stegt foie gras, en sauce bordelaise og friskrevet trøffel. Det er den klassiske servering.

Nu er Tournedos Rossini en gammel ret, og blev lavet for omkring 170 år siden. Dengang serverede man ikke sommergrønt, urter, marvfedt og knuste kartofler til. Men det gjorde intet. Et forrygende mørt stykke kød. Stegt så den ikke var for rød. Den stegte foie gras var der ikke sparet på. Det samme gjaldt den revede trøffel.

Prisen var 395 kroner, hvilket var hver en krone værd. Den her var bedre, og mere præcis tilberedt, end den jeg fik for et par måneder siden til 600 kroner på en anden restaurant.

Hvad er der med fisk og Nordjylland?

Pighvar med en blanquette på purløg og med blåmuslinger. Knuste, røgede kartofler med spæde gulerødder og radiser i. Pighvarren var i en størrelse, som kun er forbeholdt nordjyske restauranter.

I de andre store byer har man ganske enkelt ikke råd til at købe dem. Fisken var en oplevelse. Saftig og sart i smagen. Den dansede nærmest på tungen. Saucen var mild og muslingesmagen var næsten mere markant end ved friske muslinger. En helt igennem kongeservering.

French toast

Det var desserten. En toast stegt med smør og sukker på panden. Den her var ikke for sød. Vaniljeis på et leje af mørk og hvid chokolade, så den ikke skred nogle steder. Lidt florsukker drysset på toppen gjorde toasten mere indbydende. 95 kroner var prisen.

Citrontærte

Frankrig og citrontærte er tæt forbundet. En creme af citron og hyldeblomst. Brændt marengs. En markant creme holdt styr på det hele, så intet stak af. Hvor jeg dog elsker desserter, som ikke er for søde. Tærten kostede 85 kroner.

Det enkle valg

Vinene var fra Bourgogne. Eller rettere, det var to af dem. Thibault Liger-Belair 2014 fra Nuits-Saint-Georges. En flaske, selvfølgelig, fristes jeg til at sige. 595 kroner og hver en krone værd. Giv dig selv den oplevelse, er mit råd. Mindre kan også gøre det, og der er drikkevarer i alle prisklasser. Den var køligt serveret. Perfekt til sommervarmen.

Vinen til pighvarren var også Bourgogne. Domaine Monthelie – Cuvée Miss Armande. En pivren og klassisk vin, med 15 måneder på fad. Det kan drikkes til det meste fisk og skaldyr, og er det sikre valg. 110 kroner for et glas.

Dessertvinen var aftenens største overraskelse. Xavier Weisskopf fra Montlouis området i Loire. Petillant Original er en mousserende vin i en klasse for sig. Sjælden rank, og med en uimodståelig afbalanceret syre. Den passede uovertruffen til desserterne. Husk den, for den skal ganske enkelt opleves. 95 kroner per glas.

Betjeningen

Betjeningen var opmærksom og var hurtig til at tage imod bestilling. Hun var godt inde i de forskellige retter og vejledte pænt. Køkkenchefen selv kom og præsenterede retterne, hvilket gjorde, at der var fuldstændig styr på præsentationen. En smilende og ærlig betjening, som jeg ikke kan sætte en finger på. 

Hvad løb det så op i?

Terminalen stod på 1.965 kroner inklusiv alt, da jeg skulle betale min regning. Jeg betalte, men måtte efterfølgende lige tjekke regningen. Ikke fordi de havde taget for meget. Tværtimod. Nej, de måtte have glemt noget til den pris.

Priserne er sympatiske på Bistro Dejavú. Ikke i byens laveste ende, men maden var også i den bedste liga. Prisen skal ses op mod de råvarer, vi fik – og ikke mindst den kvalitet, de havde. Hvis jeg sammenligner med Aarhus og København, bliver priserne endnu bedre. Det skal sammenholdes med, at portionerne også er større.

 

Vurderingen

  • Vores forventninger var høje. Rigtig høje endda. Men de blev indfriet til fulde. Jeg er vild med den ydmyge tilgang, vi oplevede.

 

  • Det er ikke en bistro. Det er et brasserie, og maden er ikke kun klassisk fransk. Så er det på plads.

 

  • Jeg er vild med Bistro Dejavú. De behøver ikke have mindreværd over for franske restauranter i København, Aarhus og Frankrig. Tværtimod. Folkene på Dejavú formåede at være til stede og skabe en stemning, som jeg ikke troede, jeg skulle finde i Aalborg. Never. Men der tog jeg så fejl. De er gået all in.

 

  • En overvejelse, som ikke er uvæsentlig, er, at du sparer turen til Paris. Aalborg er ikke Paris, men maden på Bistro Dejavú kan fint måle sig med rigtig meget af det mad, jeg har spist i Frankrig.

 

  • Jeg er ikke i tvivl. Bistro Dejavú er i min karakterbog den bedste bistro, jeg har spist hos i Nordjylland. Det er helt sikkert. At Dejavú kan blande sig med de bedste franske restauranter i Danmark, tvivler jeg ikke på. Hvis de kan holde det niveau, jeg oplevede, er de selvskrevne i toppen. En ærkefransk anbefaling herfra. Dejavú skal opleves. Velkommen til Aalborgs nye stjerneskud!

 

Bistro Dejavú

Ved Stranden 7D
9000 Aalborg
Website

 

Fra alle os til alle jer: Oplev stor Disney-koncert på Skråen

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Der er typer, der ikke vil høre et ord om jul, før vi rammer d. 1. december.

Og så er der os andre, som slet ikke kan vente.

Denne artikel er dedikeret til de sidstnævnte: Vi kan nemlig afsløre, at der i den grad bliver noget at glæde sig til i år.

Luftens Helte, et 18-mands stort band, der spiller alle de fedeste sange live fra de største tegnefilm gennem tiderne, lægger nemlig vejen forbi Aalborg d. 7. december – og her bliver der virkelig skruet op for julemagien.

Hits fra de bedste tegnefilm

Luftens Helte garanterer en musikalsk oplevelse i særklasse, når de til lyden af barndommens nostalgi spiller op til fest med velkendte og elskede sange fra alle vores favorit-tegnefilm.

Det er vel i forvejen heller ikke rigtig jul, før du har siddet klistret til Disney’s Juleshow – men du kan jo ligeså godt få lagt en god bund inden.

Aftenen fyldes med sange fra klassiske tegnefilm som Junglebogen og Aristocats, 90’ernes storfavoritter som Løvernes Konge, Herkules og Tarzan samt de mest julede Disneysange og de nyeste hits fra film som Frost og Vaiana.

Luftens Helte lover 100 % garanti for fest, julestemning og magi, når de om kun 175 dage indtager scenen på Skråen.

… og vi kan slet ikke vente!

Hvad: Luftens Heltes Julekoncert
Hvornår: 7. december 2019
Hvor: 
Skråen, Aalborg

Billetterne koster 215 kr. og kan købes lige her.

Sankt Hans i næste weekend: Her er de bedste bålfester

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

På næste søndag skal der traditionen tro sendes hekse af sted til Bloksbjerg.

Midsommeren fejres med nogle hyggelige arrangementer rundt omkring i Aalborg, hvor der gøres noget ud af at skabe nogle gode rammer for bålfesten.

Vi har samlet de bedste her:

Musikkens Hus

Hvis du ikke før har fejret midsommeren i hjertet af Aalborg, så må det være på tide.

Traditionen med sankthansbål foran den arkitektoniske perle på Havnefronten, er blevet et kæmpe trækplaster de sidste par år – og i år bliver ingen undtagelse.

Aftenen starter i koncertsalen, hvor Ida Corr sætter tonen i samspil med to nordjyske pigekor. Herefter går turen ud på pladsen foran, hvor et endnu ikke offentliggjort navn vil spille, mens snobrødene bages med udsigt til bål på fjorden.

Du kan læse mere om Sankt Hans i Musikkens Hus her

Fra kl. 19.

Aalborg Zoo

Hvis man vil være sikker på en god og stemningfuld aften for både store og små, så er arrangementet i Aalborg Zoo en sikker vinder.

Igen i år tændes der bål på savannen, hvor Julie Bertelsen står for årets båltale.

Der vil være reduceret billetpris i aftenens anledning, hvor voksne fra kl. 16 kan komme ind for 90 kr., mens børn koster 60. Du kan altså sagtens kombinere bålfesten med et par underholdende runder i haven.

Du kan for eksempel nå at hilse på de helt nye tigerunger. 

Foto: Aalborg Zoo

Du kan læse mere om Sankt Hans i Aalborg Zoo her

Fra kl. 17.30.

Lindholm Høje

Vil du være omgivet af ældgammel historie, imens du nyder en stolt tradition fra fordums tid, så skal turen gå til Lindholm Høje.

Her kan du nyde en smuk sommeraften i selskab med kammerkoret Coro Misto.

Båltalen holdes i år af rådmand Hans Henrik Henriksen, fra By- og Landskabsforvaltningen i Aalborg Kommune.

Arrangementet er gratis, men hvis du vil opgradere oplevelsen, kan du fra kl. 18 besøge Café Lindholm, der byder på en særlig tre-retters Sankt Hans menu. Læs mere om dét her.

Husk også, at hvis du i stedet er sulten efter lidt historiefortælling, så kan du dykke ned i både vikingetid og oldtid indenfor på Lindholm Høje Museet, hvor der er fri entré fra kl. 17.

Du kan læse mere om Sankt Hans i Lindholm Høje her

Fra kl. 20.30.

Mølleparken

Endnu en genganger på sankthansbålet, er når Lions Club indbyder til en hyggelig Sankt Hans aften i hele Aalborgs Møllepark, hvor du på plænen ved skulpturen Noahs Ark, kan nyde en aften med picnic, underholdning og (selvfølgelig) – et bål.

A Minor Blues Band står endnu engang for swingende blues.

Du kan læse mere om Sankt Hans i Mølleparken her.

Fra kl. 18. 

Sankt Hans fest i Østre Anlæg

I Østre Anlæg har man valgt at fejre midsommeren med et hyggelig børneloppemarked, der starter fra kl. 16. Der vil desuden være mulighed for ansigtsmaling, hoppepude og snobrød.

Kl. 18 holder Skt. Markus Kirke Åbent Tårn, hvor alle er velkomne til at nyde udsigten.

Herefter tændes bålet, hvor rådmand Mai-Britt Iversen holder årets båltale.

Der vil kunne købes sodavand, øl, vin, kaffe, the, kage, pølser, slush ice og popcorn.

Fra kl. 20.

Du kan læse mere om Sankt Hans i Østre Anlæg her.

Sankt Hans fest ved Margrethekirken

I tæt samarbejde med Blårævene og FDF er det en glæde at byde hjertelig velkommen til en hyggelig Sankt Hans fest med snobrød, pandekager og popcorn i skovbrynet bag Margrethekirken.

Årets båltaler er Flemming Møller Mortensen, og der vil være masser af børneaktiviteter, bålfest og fællessang.

Hele aftenen kan der købes pølser, øl og sodavand.

Fra kl. 20. 

Du kan læse mere om Sankt Hans ved Margrethekirken her.

Få sommerlæsningen i hus: Hovedbiblioteket holder kæmpe bogsalg

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

For mange er sommeren den tid på året, hvor man tager sig tid til fordybelse i en god, gammeldags bog.

Hvis man er meget flittig med læsningen, så kan det selvfølgelig blive en bekostelig affære – medmindre du selvfølgelig lægger vejen forbi Aalborg Hovedbibliotek, der d. 25. juni endnu engang afholder bogsalg på adressen i Rendsburggade.

Denne tirsdag sælger biblioteket ud af sine kasserede materialer, der blandt andet består af romaner, krimier og børnelitteratur.

Du kan også være heldig at finde musik – både LP’er (klassisk musik), CD’er og bokssæt.

Normalt er der kø langt ud i Nørregade, så kom i god tid.

Noget for enhver bogorm

For at holde bibliotekernes samlinger aktuelle og indbydende, bliver uaktuelle og slidte bøger og tidsskrifter løbende kasseret.

Det kan også være materialer, som bibliotekerne har for mange af i forhold til efterspørgslen.

Der vil altså være gode muligheder for at sikre sig en masse skatte, uanset hvad du måtte mangle hjemme i bogreolen – eller i strandtasken.

Hvad: Bogsalg på Hovedbiblioteket
Hvor: Rendsburggade 2, 9000 Aalborg
Hvornår: 25. juni, 10-17

Bemærk, at der kun kan betales med kontanter eller MobilePay.