Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Flere opgraderinger: Maden på Nibe Festival får et løft i år

Af Stine Kjølby Christensen

Så er nedtællingen for alvor i gang til årets Nibe Festival, der kan melde totalt udsolgt.

Fire fede dage med god musik, forrygende stemning og samvær med dem, vi bedst kan lide.

Og så er der jo maden … For til festival hører sig naturligvis også proviant, der kan holde én i gang dagen og natten lang.

Nibe Festival er drevet af frivillighed, men hvis man tror, at det – for nemhedens skyld – er ensbetydende med, at der primært serveres billige bølgefritter fra frost, tørt brød og kød fyldt med e-numre, så kan man godt tro om igen.

I spidsen for Nibe Festivals madboder står nemlig Martin Rosbech, der er en erfaren herre inden for restaurationsbranchen. Martin har været køkkenchef mange steder i Nordjylland, og endda selv været restauratør, siden han i 1996 blev uddannet kok.

Flere opgraderinger: Maden på Nibe Festival får et løft i år

Mens mange kokke i dag drømmer om at lave fine, kunstneriske retter med en pincet som vigtigste redskab, er Martin mere interesseret i det, han kalder “horisontal mad”.

Han siger til MigogAalborg: “Min ambition har altid været at servere så mange retter som muligt og dermed glæde så mange mennesker som muligt.

For mig er det meget sjovere at lave mad til mange.”

Passion for frivilligheden

Frivillighed er i høj grad det, der får tandhjulene til at køre under Nibe Festival. Martin er selv frivillig, og har været det i 6 år på festivalen. Han har også tidligere været engageret i Aalborg Karneval.

“Én af mine nuværende ledere sagde klogt, at “hvis alle gjorde lidt, ville verden være et bedre sted.” Det er helt klart min drivkraft i forhold til frivilligheden,” siger Martin.

Flere opgraderinger: Maden på Nibe Festival får et løft i år

Udover Martin selv, er der på hans team et dedikeret hold af ca. 700 frivillige bag, der i høj grad er med til at trække det tunge læs på de forskellige madsteder.

”Uden dem, var jeg aldrig lykkedes,” udtaler Martin.

Her er det hans opgave er at give holdet de bedste forudsætninger for at skabe fantastiske madoplevelser under de givne forhold.

Gennem årene har Martin og hans hold eksperimenteret med forskellige koncepter og tilbud for at forbedre netop madoplevelsen.

I 2019 introducerede de for eksempel området “Havnen”, hvor der blev eksperimenteret med street food-inspireret mad. Dette koncept er blevet videreudviklet siden, og i år vil der blandt andet være nye, lækre poké bowls og pulled pork-burgere på menuen.

Flere opgraderinger: Maden på Nibe Festival får et løft i år

Opgradering af legendarisk burger

Derudover er der også gode nyheder angående en ret, som de fleste af os nok kender: Den legendariske festivalburger.

“Da jeg startede på Nibe Festival, fjernede jeg kinakålen i burgeren. Det var ligesom der, vi var i Nibe,” siger Martin med et grin, og fortsætter:

“Nu er vi kommet dertil, at vi får tilføjet lidt spidskål til burgeren for ekstra crisp og fibre. Derudover opgraderer vi med en lækker briochebolle samt en større bøf.”

For Martin er det vigtigt, at festivalgæsterne fremover får den fulde oplevelse, når de bestiller en burger. Derfor bliver ost og bacon ikke længere et tilkøb, men inkluderet – naturligvis med mulighed for at bestille uden.

“Der er jo en grund til, at man putter ost og bacon i en burger, så selvfølgelig skal det være fast inventar. Vi skal have hele smagspaletten ud i burgeren, så smagsoplevelsen overall bliver bedre,” siger Martin.

Flere opgraderinger: Maden på Nibe Festival får et løft i år
Sådan så sidste års festivalburger ud.

Maden er vigtig for en god festival

Udover de nye elementer i burgeren, der skal være med til at opgradere den, har teamet hos Grillen og Burgeren også været en tur på Burger Academy.

“Vi havde en dag, hvor vi snakkede om smag og konsistenser på en god burger samt fokus på, hvordan den nye skulle tilberedes. Det er vigtigt for os, at de frivillige er stolte af at sælge deres produkt og selv er eksperter i det.

Vi har jo alt fra automekanikere til sosu-assistenter, der pludselig skal agere professionelle restauratører i flere dage. Derfor er det helt essentielt, at vi sørger for at lære dem godt op til opgaven,” slår Martin fast.

Endda var personalet med til at vælge hvilken af flere forskellige opgraderinger der skal satses på i år.

Men hvorfor er det så vigtigt, at man på en festival – hvor de fleste nok oveni købet har drukket til den gode side – har så store ambitioner på madfronten? Er det ikke nok med lidt fedtede pommes og en fransk hotdog?

Ikke hvis du spørger Martin:

“En del lægger måske ikke mærke til, eller går op i kvaliteten på maden, men vi ved også, at rigtig mange gør. Derfor går vi rigtig meget op i totaloplevelsen – og her spiller maden en vigtig rolle.

Ligesom op pyntning, og opbygning af de forskellige enheder er helt essentielt.”

Intet går til spilde

Igen i år vil der selvfølgelig også være stort fokus på madspild og bæredygtighed, hvorfor at samarbejdet og kommunikationen mellem de enkelte madsteder er i højsædet.

På den måde kan man nemlig dele fødevarer på kryds og tværs, efter behov, så intet går til spilde – men uden, at det går udover gæsterne.

“Det er en svær balancegang, for mens vi ikke skal stå med madvarer i overskud efter festivalen, så skal vi heller ikke melde udsolgt lørdag nat, hvor de sidste festivalgæster stadig skal have en god oplevelse.

Det er svært, men vores frivillige håndterer det vanvittigt flot – og det kommer vi fortsat til at arbejde videre med i år.”

Som tidligere nævnt, er årets Nibe Festival jo allerede totalt udsolgt, og det er dermed kun de særligt udvalgte, der får muligheden for at smage på festivalens opgraderinger i år.

Vi glæder os!

Du kan finde mere info om Nibe Festival her.

Del artikel

Andre læser også