Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Førende internationalt: Teknologi fra Aalborg skal sikre australsk ”mælkeguld”  

Af Redaktionen
Lyras CEO Rasmus Mortensen
Lyras CEO Rasmus Mortensen

Lyras med hovedkontor i Aalborg er valgt til sikring af et af verdens dyreste mejeriprodukter, nemlig proteinet lactoferrin, som blandt andet bruges i modermælkserstatning til spædbørn.

Den australske fødevareproducent Beston Global Food Company har i en periode sikret sig eneret i Australien og New Zealand til bæredygtig teknologi fra nordjyske Lyras.

Det skriver man i en pressemeddelelse.

Teknologien fjerner bakterier og sporer i fødevarer ved hjælp af UVlys. Det sparer op til 90 procent energi og 60 procent vand i forhold til traditionel pasteurisering.

”Evnen til at fremstille lactoferrin sikkert uden at være tvunget til at varme det op, er helt unik på markedet. Det giver et protein i sin mest naturlige tilstand med original bioaktivitet og renhed,” siger Tina Li, CCO, Beston Global Food Company.

 Markedet for lactoferrin er eksploderet de seneste år på baggrund af videnskabelig forskning, der indikerer, store sundhedsmæssige fordele ved proteinet.

Undersøgelser tyder på, at lactoferrin understøtter det menneskelige immunsystem med antimikrobielle, antioxidante og anti-kræftfremkaldende egenskaber. Det har ført til øget brug af lactoferrin i modermælkserstatning, kosttilskud, i fødevarer og i pleje- og kosmetiske produkter.

Lactoferrin er meget varmefølsomt og taber ca. en tredjedel af sin aktivitet ved at blive varmet op. Derfor er det en stor gevinst, at producenter i stedet for at bruge traditionel pasteurisering, kan anvende vores teknologi, raslysering.

Vi har flere andre virksomheder i den del af verden, Asien og Oceanien, som er meget interesserede,” fortæller Leif Brandt Iversen, senior sales manager hos Lyras. 

“Vi er stolte af at anvende verdens førende teknologi på området til at udvikle næste generation af lactoferrin-produkter. Det er et væsentligt skridt fremad i forhold til de nuværende produkter på markedet,” tilføjer Darren Flew, CEO, Beston Global Food Company.

Førende internationalt: Teknologi fra Aalborg skal sikre australsk ”mælkeguld”  
Lyras CEO Rasmus Mortensen

Pris som trøfler

Lactoferrin er et naturligt jernbindende protein, et såkaldt mælkeglyco-protein. Det findes naturligt i komælk og i human modermælk, specielt i den allerførste råmælk.

Lactoferrins hovedrolle er at binde og transportere jern rundt i kroppen. Men proteinet har også en vigtig funktion i at bekæmpe bakterielle og virale infektioner.

Lactoferrin-protein kan udvindes af almindelig komælk, men en liter giver kun få gram, så gramprisen ligger på samme niveau som friske efterårstrøfler, nemlig fra € 1000 per kilo.

Lyras fra Aalborg har opfundet en banebrydende teknologi, der inaktiverer mikro organismer i råmælk og andre uigennemsigtige væsker ved hjælp af UV-lys.

Teknikken er langt mindre energikrævende end traditionel pasteurisering, der kræver at produktet varmes op og køles ned igen.

Den nye teknologi hedder raslysering og benytter en UV-lyskilde, kombineret med et lysfilter, der koncentrerer en bestemt type UV-lys, som mælk eller væske ledes forbi i en kontrolleret bevægelse, så alt belyses.

Hermed inaktiveres bakterier og sporer effektivt samtidig med, at mælken beholder vitaminer og smag. Teknikken kan også bruges på juice, vin, øl og mange andre flydende væsker og fødevarer.

Del artikel