Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Lovende lægemiddel: Nordjysk patient skal afprøve ny mulig COVID-19 medicin  

Af Emil Kjær Jørgensen

Aalborg Universitetshospital modtager i eftermiddag medicin til en COVID-19 patient, der skal være med i et internationalt forskningsprojekt, der afprøver mulig COVID-19 medicin på – i første omgang – i alt 12 patienter i Danmark – heraf en på Aalborg Universitetshospital.

Det skriver Aalborg Universitetshospital i en pressemeddelelse.

På verdensplan skal medicinen afprøves på 440 patienter – heraf 200 i Europa og altså 12 i Danmark.

Den første sending af medicinen ankom til Rigshospitalet i morges og første sending herfra sendes nu til den første patient på Aalborg Universitetshospitals Infektionsmedicinske Afdeling.

Samarbejde på tværs af hospitaler

Der er tale om et samarbejde på tværs af hospitaler i landet, hvor Rigshospitalet er tovholder. Målet er at sikre lynhurtig forsøgsbehandling mod COVID-19.

Forskningsprojektet omhandler lægemidlet Remdesivir mod COVID-19, som er et af de lægemidler verdens forskere har størst forhåbning til kan hjælpe svært lungesyge patienter med COVID-19.

“Det er det første lovende lægemiddel, og vi håber meget på, at der kommer mere medicin til vores patienter i løbet af de kommende uger, som vi kan prøve af,” siger ledende overlæge Henrik Nielsen.

Et bredt udsnit af alle danske patienter indlagt med COVID-19 på de infektionsmedicinske afdelinger vil på sigt blive tilbudt at indgå i det randomiserede forsøg, og halvdelen vil efter lodtrækning modtage den aktive behandling.

Den europæiske del af studiet ledes fra Rigshospitalet, men patienter fra 30 forskellige infektionsmedicinske afdelinger i Europa skal indgå.

I Danmark indgår – foruden Rigshospitalet – de infektionsmedicinske afdelinger i Aarhus, Aalborg, Odense, Nordsjælland, Hvidovre og Roskilde.

Middel mod ebola, SARS og MERS

Remdesivir blev oprindeligt udviklet til at behandle andre alvorlige virusinfektioner, fx ebola eller de to tidligere coronavirusinfektioner SARS og MERS.

I flere tilfælde på verdensplan er smittede patienter med COVID-19 forsøgt behandlet med Remdesivir, men der mangler stadig data på, om præparatet faktisk kan hjælpe patienterne.

Præparatet kan forhindre, at de viruspartikler, der er trængt ind i forsøgsdyrenes celler, begynder at formere sig – og bremser på den måde infektionens spredning,

Det kliniske forsøg udføres i samarbejde med National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID), NIH i USA.

Del artikel

Andre læser også