Karamelliseret toast, smørrebrød og snacks: Vi har testet Aalborgs nye café

En café? En deli? Et cafeteria?
Stjernepladsens nye farverige madunivers er svært at sætte label på.
Her er tæt på at være lidt fra ethvert verdenshjørne. Folkene bag Leben serverer nemlig bare lige præcis det, de selv godt kan lide.

Men fælles for alle retter er, at der er kræset om råvarerne, mens smagen er i top – og at ingen af dem koster mere end 100 kroner.

Erfarne kokke står bag
På Østre Havnegade 26 er der ikke sparet på hyggen. Spisestedets interiør indeholder hele farvepaletten, som man kan beundre, mens man benytter sig af selvbetjening af lækre drikkevarer.
Ved siden af, er en lille træreol linet up med forskellige delikatesser og håndlavede ting og sager.
Det hele er rustikt. Det er farverigt. Og så er stemningen bare supertilbagelænet.
Med en fortid hos Aamanns og Mortens Kro, hvor Maria Hartmann (kvinden bag Leben) har været med til at smide deres legendariske smørrebrød på menukortet, følger høje forventninger til hendes gastronomiske kunnen.
Hendes bedre halvdel Edwin Adkins har også en lang fortid inden for fine dining. Og det er derfor et par erfarne kokke, der står bag Stjernepladsens nye spisested.
Hos Leben har parret dog valgt at bevæge sig væk fra fine dining, som de begge ellers har knoklet for i mange år.

Comfort food med et twist
Vi besøgte Leben i dag for at se, hvad menukortet så kunne … Nu hvor det ikke var fine dining.
Vi startede med knasende sprøde kroketter, der fik selskab af en tartar sauce spicet up af … Ja, hele krydderurtehaven.
Den ene var fyldt med svinekød braiseret i æblejuice og den anden med tre forskellige oste.
Herefter fik vi to stykker tærte – en vegetarisk udgave med pecorino og karameliserede rødløg og en med bacon og porrer.
Det var ægte comfort food. Og både vegetar- og kødudgaven gjorde vores smagsløg glade.

En opgraderet toast
Leben eksperimenterer også meget med det asiatiske køkken, så vi fik vi æren af at prøve en japanskinspireret karry.
Der var smæk på smagen. Og den friterede kylling, som man kan bestille som en side order, gjorde sig rigtig godt til retten.
Vi fik en toast, som vi aldrig har prøvet en toast før. Normalt forbinder vi smagen af toast med salt og fedme. Men Lebens toast bevæger sig langt mere over i det søde hjørne.

Da vi lige havde kigget hinanden i øjnene, lettere forvirrede over, hvad det var, vi smagte, blev vi ret hurtigt enige om, at det her var faktisk ret lækkert.
Det der gør Lebens toast eller som de kalder den, toasti, så speciel er, at de bruger den karamelagtige ost, myseost. Og så er den fyldt med karameliserede rødløg.
Søde himmelstrøg
Og så bevægede vi os ellers mod de sødere himmelstrøg.
Rabarbercheececaken var ikke superæstetisk, men vi vil vove at påstå, at det kun gjorde smagsoplevelsen bedre.
Vi savnede i hvert fald ikke den karakteristiske cheesecakegelé, som var skiftet ud med en rabarberkompot.

Da vi var mætte og glade, kom endnu en ret på bordet. Pludselig stod tre små Peter Plys honningkrukker, som var de importeret direkte fra Hundredemeterskoven, foran os.
I dem var rygende varm chokoladekage med blødende midte. Chocolate Hot Put kaldte de dem.
Social dining i solen
Du kan naturligvis også gå ombord i et lækkert udvalg af smørrebrød.
Men det koncept kender vi jo – så i stedet fik vi lov at prøve noget, vi selv vil betegne som social dining.
Generelt er der hos Leben plads til, at du kan kombinere dit måltid præcis på den måde, du selv bedst kan lide det.
Og på en dag som i dag er placeringen intet mindre end perfekt til at sidde med solbrillerne plantet i fjæset og få glød i kinderne ved et af Lebens borde udenfor.

Du kan ikke bestille bord, men hvis du møder op, finder det søde personale højst sandsynligt en plads til dig.
Og ellers lægger deres mad i den grad også op til, at man kan tage det med sig og nyde den et andet sted.