Lavede spillefilm: Nu vil han gøre en forskel i Aalborg med Rusk

Skrevet af: Michael Qureshi

Han fylder noget i det lille lokale på Restaurant Rusk i Brandstrupsgade inde i hjertet af Aalborg.

Det lokale, der både husede Pingvins spæde start og senere Restaurant Mest, før det blev til Rusk.

Det var Mikael Valentin, der i september 2014 med Rusk førte restaurantdriften videre på den populære lokation. Med ideer og visioner som mange måske deler, men ikke kan eksekvere, fordi det ofte koster på bundlinjen.

Mikael Valentin har derimod ikke afveget fra strategien, siden han kastede alle kræfter ind i at få Restaurant Rusk til at gøre en forskel på restaurantfronten i Aalborg.

Mikael Valentin forsøger at gøre en forskel i restaurationsbranchen i Aalborg Foto: Louise Dybroe

Han går ifølge ham selv ikke på kompromis med frilandsgrisen. Eller medarbejdernes trivsel. Og så går han slet ikke på kompromis med prisen.

Deal-koncepter og klækkelige rabatter for at hente flere gæster ind virker til at være en slags bandeord i Rusk-regi.

”Jeg synes, der er for mange folk, der er så besatte af rabatter. Jeg plejer at sige, at hvis man står i en tøjbutik og vil have rabat på et par bukser, så kunne butikschefen godt være fræk og svare, at han lige går ud og spørger en af hans medarbejdere, om de vil gå 50 kroner ned i løn, for at kunden kan få rabat.

Eller hvis jeg skulle spørge en af mine tjenere eller kokke lige at arbejde en time gratis om dagen for at kunne give rabat,” siger Mikael Valentin.

Foto: Louise Dybroe

Han er klar over, at han sandsynligvis deler vandene, når han debatterer kulturen omkring tilbudsjagt fra forbrugernes side.

”Der er så mange absurditeter, jeg undrer mig over i det her felt. Der har siddet et slagteri, der valgte at fyre alle deres nordjyske medarbejdere. Så kørte de i stedet alle grisene ned til Polen og Tyskland, og slagtede dem. På den måde sparede slagteriet mange millioner i danske lønudgifter.

Foto: Louise Dybroe

Men hvem tabte egentlig? Slagterimedarbejderne. Staten Danmark som mistede skatteindtægter. Forbrugerne som fik dårligere kødkvalitet, fordi grisene udsender stresshormoner og adrenalin, når de står der stuvet sammen i en lastbil? Men slagteriet fik et bedre regnskab.”



”Det kunne jeg godt tænke mig at gøre opmærksom på i det her samfund. Hver gang man vil have rabat på noget, så betaler man prisen et andet sted. Oftest på kvalitet. Jeg har en drøm om at påvirke mennesker med min restaurant.

Når du kommer herind og spiser confiteret svinenakke fra en frilandsgris, og det smager eventyrligt. Så håber jeg, at du næste gang står i Føtex og vælger kød med kvalitet i stedet for det billigste,” lyder det fra Mikael Valentin.

“Hos Restaurant Rusk er vores fokus udelukkende på kvaliteten. Folk skal have en helhedsoplevelse på alle fronter, og så handler det ikke så meget om, hvad man kan spare,” supplerer han.

Valentin forsøger at sætte fokus på det obskure i, at udenlandsk kød er billigere end dansk.

”Helt grundlæggende så koster et kilo nordjysk kød det dobbelte af sydamerikansk kød, der er fragtet 5000 kilometer. Hvis jeg gik med på deals, så skulle jeg købe alle de billigste råvarer, og så er vi i hvert fald ikke bedre end mange andre.”

Han griner på spørgsmålet, om han ikke burde være politiker i stedet for restaurantejer.

”Så skulle jeg danne et parti, der hedder Sund Fornuft.”

Han elsker samtalerne med gæsterne på Restaurant Rusk, hvor han også ofte lufter sine holdninger til værdier han lægger vægt på.

”Mange kan godt lide den konstruktive snak og debat. Det er jo med udgangspunkt i den mad, de får serveret. Jeg vil dog sige, at jeg altid lige lurer stemningen på hvert bord. Er man her på sin bryllupsdage, så afbryder jeg ikke lige med at snakke griseslagtninger i Polen, haha.”

Mange vil sikkert skyde ham i skoene, at Mikael Valentin er for meget idealist og for lidt købmand.

”Vi kører lige til øllet. Vi tjener ikke store penge endnu. Jeg investerer i kvaliteten, og priserne er slet ikke sat for høje i forhold til råvarerprisen.

Jeg har valgt, at jeg aldrig bliver bitter, men hvis jeg ikke får lov til at drive den her virksomhed på de præmisser, så driver jeg ikke virksomhed mere. Hvis jeg skal arbejde 80 timer om ugen for 15.000 kr. mindre end en skolelærer, så skal jeg gøre det efter de idealismer.

Jeg skal da være helt ærlig og sige, at der er da så hårde dage, hvor man bare overvejer at smide håndklædet. Men det bliver stadig opvejet af de mange glade gæster, jeg oplever i restauranten,” lyder det fra Mikael Valentin.

Mikael Valentin har noget af en livserfaring som 47 årig. Han har boet det meste af sit voksne liv i København. Han er uddannet tv-fotograf i DR-regi. Uddannet filmfotograf på Filmskolen.

Har været skolelærer. Har arbejdet med socialt belastede børn. Haft sit eget vinfirma. Og så har han endda været leder af produktionen af gyserfilmen Kollegiet fra 2007. Derudover har han også produceret musikvideoer til blandt andre Saybia og Søs Fenger.

”Der er ikke den store forskel på at lede et filmhold og så et kokkehold. Måske man skal være mere hård i kokkebranchen, men ellers forsøger jeg som leder at gå forrest og være et forbillede,” forklarer Valentin.

Omkring maden og stilen på Restaurant Rusk fortæller Mikael Valentin;

”Jeg har altid selv været begejstret for det italienske og franske køkken. Rusk er meget fransk inspireret, og jeg syntes, der manglede noget i den her stil i Aalborg. Jeg synes, vi har fået bygget et stærkt fundament op hernede,” siger han, og kommer ind på de mange nye restauranter, der er kommet til Aalborg de seneste år.

”Det jeg oplever er, at opmærksomheden på kvalitet i byen er vokset. Jeg har lagt mærke til, at der oftere og oftere bliver skrevet om lokale råvarer, og det er noget, de andre restauratører er begyndt at have meget fokus på. Der kan jeg selvfølgelig kun være glad for, at det er noget, jeg har haft fokus på fra dag et siden 2014,” siger Mikael Valentin

Solskin og lummer stemning: Det sker til Kunsten Summer Lounge

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Der er mange gode grunde til (også) at elske Aalborg om sommeren: lige fra en afkølende dukkert i Vestre Fjordpark til fredagsfesterne i Karolinelund. 

En af de nyere sommertraditioner, som vi virkelig elsker her på MigogAalborg, er Kunsten Summer Lounge, som hver onsdag hele sommeren underholder aalborgenserne.

Her kan du opleve alt fra livemusik, interviews med kunstnere, musikere og artister og ikke mindst sommerhygge på plænen i Skulpturparken.

Du kan se det fulde program for Kunsten Summer Lounge her.

I morgen er det så tid igen, og der er alt mulig grund til at møde op; DMI lover nemlig op mod 21 grader og solskin i morgen, og så er programmet spækket med lækre ting.

Talk med sexprofessor Christian Graugaard

Klokken 17.00 kan man blive klogere på krop, køn og sex med sexprofessior Christan Graugaard.

Kunstnen beskriver talk’en således:

“Krop, køn og sex er blevet en kampplads, et statement, et symbol på overskud og kontrol.

Medielandskabet bugner af twerkende røve, maratonløbere og sixpacks, og skal man tro selvhjælpsbøgerne, er det livsvigtigt at dyrke energisk sex, til man fylder 100.

Vi lever på godt og ondt i en præstationskultur – men skulle vi ikke bare slappe lidt af og leve stille og roligt med alle vores fejl og mangler? Hvad blev der af glæden ved at grine af sig selv og sin ufuldkommenhed?

Er det ikke på høje tid at tilbageerobre stoltheden ved hængebryster og ølvom? At stå ved, at vi er mennesker og heldigvis er bygget til at mislykkes? Både i og uden for sengen.

Denne aften får vi besøg af forfatter, læge og sexologiprofessor på AAU, Christian Graugaard, der gør os klogere på perfektionskulturen og ser nærmere på kroppen, kønnet, kærligheden og seksualiteten før og nu. Og hvem ved – måske læser han også et digt eller to i aftensolens skær.”

Live croquis-tegning og kropskærlighed

Men temaet krop, køn og sex stopper bestemt ikke der.

Kropsaktivist Regina Fjendbo viser nemlig hele moletjavsen frem – lige fra appelsinhud, vom og vildtvoksende hår på tissekonen – med stor kærlighed til den helt normale, uperfekte krop.

Du har samtidig mulighed for at tegne alle de flotte deller og knuselskelige kurver, når Regina er nøgenmodel, og kunstner Nils Sloth hjælper dig med at få blyanten til at makke ret.

Heads up: Regina går rundt og hyggesnakker om nøgenhed med dem, der har lyst. Hvis det gør dig alt for genert, så opfordrer Kunstnen dig til at undgå Skulpturparken denne aften. 

Musik fra stjerneskuddet Hjalte Ross

Det fede ved Kunsten Summer Lounge er, at det hele er meget uformelt og hyggeligt.

Derfor er det helt oplagt at smide sig på plænen i det dejlige sommervejr, kigge op på himlen og drømme sig væk i det akustiske, melodiske univers, som den blot 22-årige sanger/sangskriver Hjalte Ross fra Aalborg fremfører.

Han har har allerede gjort sig gældende i musikbranchen, og i år optrådte han endda på Roskilde Festival.

Derudover samarbejdede han med Pink Floyds co-producer John Wood på albummet Embody fra 2018.

Program for onsdag den 17. juli:

Kl. 16.00       

Baren åbner. DJ TWA sætter lyd til sommeren

Kunsthal NORD med Kunstsatellitten

Café Aalto åbner for servering af mad (Okseflanksteak med marinerede kartofler, salater, aioli og brød (85 kroner). Salat med håndpillede rejer, agurk, fennikel, wasabi/peanuts og gomacreme (55 kroner).

Kl. 17.00   

Talk: Sexprofessor Christian Graugaard

Workshop: Kreativitariums familieværksted

Pop-up: Live croquis-tegning med Regina Fjendbo

Kl. 18.15 

Pop-up: Guidet tur i Skulpturparken med Kunstens Kreativitarium

Kl. 19.00 

Musik: Hjalte Ross

Kl. 20.30          

Tak for i aften. 

Hvad: Kunsten Summer Lounge: Hjalte Ross + sexprofessor Christian Graugaard
Hvor: Kunsten, Aalborg
Hvornår: Onsdag den 17. juli kl. 16.00-20.30
Pris: Du har fri adgang, når museumsentreen er betalt – derfor er det gratis for medlemmer af Klub Kunsten + Utzon.

Du kan finde mere info om Kunstnen Summer Lounge her.

Våd nyhed: Nu kan du leje SUP Boards i Vestre Fjordpark

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Vestre Fjordpark har i mange år været aalborgensernes foretrukne to-go sted, når sommervarmen omsider nåede Danmark.

I Fjordparken, eller Frieren, kan du både svømme dig træt i baner, slå vennerne i en omgang Kongespil eller bare nyde godt af solens stråler fra land.

Men nu er endnu en oplagt sommeraktivitet blevet tilføjet til familien.

Et utal af muligheder

Fra og med i dag kan du nemlig leje et såkaldt SUP (Stand Up Paddle) Board i Café SALT, der netop holder til i Vestre Fjordpark.

Det er Aalborg Outdoor, der udlejer de populære boards gennem SALT, så der er altså styr på både kvalitet og sikkerhed.

Et SUP Board giver dig et utal af muligheder til leg på vandet – og de erfarne “suppers” nyder endda fra tid til anden at dyrke alt fra yoga til forskellige boldspil på boardet.

Sjovt for alle

Udlejningen af SUP’s i Vestre Fjordpark giver dog måske især de uerfarne en fordel, da det store bassin jo ikke ligefrem er bundløst.

Der er altså ingen grund til at frygte en mulig druknedød, at blive ædt af en haj eller ustabile strømforhold, der trækker dig i retning mod Sverige.

Alt er under kontrol.

Der følger endda en skudsikker redningsvest med, når du lejer et board.

SUP og soft ice

Prisen er 150 kr. for 1 time: og timen kan selvfølgelig fordeles mellem så mange, man har lyst til.

“Udover at det er en sjov sommeraktivitet for både familier og venner, så er det også oplagt til en polterabend,” fortæller Katerina Komselis, indehaver af SALT.

“Og så kan man jo passende slutte af med en kold soft ice!”

SUP Boards kan lejes hver dag i hele SALT’s åbningstid: fra kl. 10 og til minimum kl. 20. 

Perfekt vejr i Aalborg: Oplev blodmånen i aften

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Er du typen, der måske har tendens til at gå med hovedet rettet mod jorden?

Så vil i aften i stedet anbefale, at du vender ansigtet opad. Her vil et spektakulært syn sandsynligvis vente dig.

I aften og nat kommer Jordens skygge til at dække en del af månen, hvilket betyder, at vi kan opleve en delvis måneformørkelse, hvor op mod 65 % af månen vil være dækket af Jordens skygge.

Det skriver TV2 Nyhederne.

Men selvom det syn jo er særligt nok i sig selv, så kan vi samtidigt også nyde synet af en særlig måne, der vil lyse aften- og nattehimlen op med et kobberrødt skær – også kaldet en blodmåne.

Sådan opstår blodmånen

Farven opstår, når det sollys, der når månen under formørkelsen, bliver afbøjet gennem Jordens atmosfære – og da rødt lys trænger lettere gennem atmosfæren, end det blå lys, får Månen altså den røde farve.

Modsat en solformørkelse, der max varer syv minutter, er måneformørkelsen en længere fornøjelse.

Faktisk varer den omkring typisk en times tid.

I følge TV2 Nyhederne står månen op mod sydøst kl. 21.37 og blot 24 minutter senere, kl. 22.01, begynder den delvise måneformørkelse.

Klokken 23.30 er den delvise formørkelse på sit højeste, hvor 65 procent af Månen er dækket af Jordens halvskygge, mens Månen først bevæger sig ud af Jordens skygge klokken 00.59 natten til onsdag – mens den vil befinde sig mod syd.

I hele formørkelsesperioden vil Månen stå lavt på himlen, blot mellem 2 og 12 grader over horisonten.

Rent vejrmæssigt skulle alle odds også være med os, når klokken rammer 23.30 i aften.

Nordjylland har perfekte vejrforhold i aften

Ifølge Mette Wagner, meterolog hos DMI, er Aalborg og Nordjylland et helt ideelt sted at opleve blodmånen fra.

“Det klarer rigtig flot op i den nordlige del af landet i løbet af dagen, og vi forventer et flot udsyn til måneformørkelsen i størstedelen af Nordjylland.

Der er dog kun relativt klart vejr med et lidt slørende, højtliggende skydække omkring vestkysten – men det vil sandsynligvis ikke blive genererende for formørkelsen i og omkring Aalborg,” fortæller Mette Wagner til MigogAalborg.

“Det kommer selvfølgelig helt an på skydækkets udvikling, men mest af alt tror jeg på, at himlen bliver klar nok og utrolig flot omkring Aalborg i aften,” slutter Mette Wagner.