Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Lavede spillefilm: Nu vil han gøre en forskel i Aalborg med Rusk

Af Michael Qureshi

Han fylder noget i det lille lokale på Restaurant Rusk i Brandstrupsgade inde i hjertet af Aalborg.

Det lokale, der både husede Pingvins spæde start og senere Restaurant Mest, før det blev til Rusk.

Det var Mikael Valentin, der i september 2014 med Rusk førte restaurantdriften videre på den populære lokation. Med ideer og visioner som mange måske deler, men ikke kan eksekvere, fordi det ofte koster på bundlinjen.

Mikael Valentin har derimod ikke afveget fra strategien, siden han kastede alle kræfter ind i at få Restaurant Rusk til at gøre en forskel på restaurantfronten i Aalborg.

Lavede spillefilm: Nu vil han gøre en forskel i Aalborg med Rusk
Mikael Valentin forsøger at gøre en forskel i restaurationsbranchen i Aalborg Foto: Louise Dybroe

Han går ifølge ham selv ikke på kompromis med frilandsgrisen. Eller medarbejdernes trivsel. Og så går han slet ikke på kompromis med prisen.

Deal-koncepter og klækkelige rabatter for at hente flere gæster ind virker til at være en slags bandeord i Rusk-regi.

”Jeg synes, der er for mange folk, der er så besatte af rabatter. Jeg plejer at sige, at hvis man står i en tøjbutik og vil have rabat på et par bukser, så kunne butikschefen godt være fræk og svare, at han lige går ud og spørger en af hans medarbejdere, om de vil gå 50 kroner ned i løn, for at kunden kan få rabat.

Eller hvis jeg skulle spørge en af mine tjenere eller kokke lige at arbejde en time gratis om dagen for at kunne give rabat,” siger Mikael Valentin.

Lavede spillefilm: Nu vil han gøre en forskel i Aalborg med Rusk
Foto: Louise Dybroe

Han er klar over, at han sandsynligvis deler vandene, når han debatterer kulturen omkring tilbudsjagt fra forbrugernes side.

”Der er så mange absurditeter, jeg undrer mig over i det her felt. Der har siddet et slagteri, der valgte at fyre alle deres nordjyske medarbejdere. Så kørte de i stedet alle grisene ned til Polen og Tyskland, og slagtede dem. På den måde sparede slagteriet mange millioner i danske lønudgifter.

Lavede spillefilm: Nu vil han gøre en forskel i Aalborg med Rusk
Foto: Louise Dybroe

Men hvem tabte egentlig? Slagterimedarbejderne. Staten Danmark som mistede skatteindtægter. Forbrugerne som fik dårligere kødkvalitet, fordi grisene udsender stresshormoner og adrenalin, når de står der stuvet sammen i en lastbil? Men slagteriet fik et bedre regnskab.”



”Det kunne jeg godt tænke mig at gøre opmærksom på i det her samfund. Hver gang man vil have rabat på noget, så betaler man prisen et andet sted. Oftest på kvalitet. Jeg har en drøm om at påvirke mennesker med min restaurant.

Når du kommer herind og spiser confiteret svinenakke fra en frilandsgris, og det smager eventyrligt. Så håber jeg, at du næste gang står i Føtex og vælger kød med kvalitet i stedet for det billigste,” lyder det fra Mikael Valentin.

“Hos Restaurant Rusk er vores fokus udelukkende på kvaliteten. Folk skal have en helhedsoplevelse på alle fronter, og så handler det ikke så meget om, hvad man kan spare,” supplerer han.

Lavede spillefilm: Nu vil han gøre en forskel i Aalborg med Rusk

Valentin forsøger at sætte fokus på det obskure i, at udenlandsk kød er billigere end dansk.

”Helt grundlæggende så koster et kilo nordjysk kød det dobbelte af sydamerikansk kød, der er fragtet 5000 kilometer. Hvis jeg gik med på deals, så skulle jeg købe alle de billigste råvarer, og så er vi i hvert fald ikke bedre end mange andre.”

Han griner på spørgsmålet, om han ikke burde være politiker i stedet for restaurantejer.

”Så skulle jeg danne et parti, der hedder Sund Fornuft.”

Lavede spillefilm: Nu vil han gøre en forskel i Aalborg med Rusk

Han elsker samtalerne med gæsterne på Restaurant Rusk, hvor han også ofte lufter sine holdninger til værdier han lægger vægt på.

”Mange kan godt lide den konstruktive snak og debat. Det er jo med udgangspunkt i den mad, de får serveret. Jeg vil dog sige, at jeg altid lige lurer stemningen på hvert bord. Er man her på sin bryllupsdage, så afbryder jeg ikke lige med at snakke griseslagtninger i Polen, haha.”

Lavede spillefilm: Nu vil han gøre en forskel i Aalborg med Rusk

Mange vil sikkert skyde ham i skoene, at Mikael Valentin er for meget idealist og for lidt købmand.

”Vi kører lige til øllet. Vi tjener ikke store penge endnu. Jeg investerer i kvaliteten, og priserne er slet ikke sat for høje i forhold til råvarerprisen.

Jeg har valgt, at jeg aldrig bliver bitter, men hvis jeg ikke får lov til at drive den her virksomhed på de præmisser, så driver jeg ikke virksomhed mere. Hvis jeg skal arbejde 80 timer om ugen for 15.000 kr. mindre end en skolelærer, så skal jeg gøre det efter de idealismer.

Jeg skal da være helt ærlig og sige, at der er da så hårde dage, hvor man bare overvejer at smide håndklædet. Men det bliver stadig opvejet af de mange glade gæster, jeg oplever i restauranten,” lyder det fra Mikael Valentin.

Lavede spillefilm: Nu vil han gøre en forskel i Aalborg med Rusk

Mikael Valentin har noget af en livserfaring som 47 årig. Han har boet det meste af sit voksne liv i København. Han er uddannet tv-fotograf i DR-regi. Uddannet filmfotograf på Filmskolen.

Har været skolelærer. Har arbejdet med socialt belastede børn. Haft sit eget vinfirma. Og så har han endda været leder af produktionen af gyserfilmen Kollegiet fra 2007. Derudover har han også produceret musikvideoer til blandt andre Saybia og Søs Fenger.

”Der er ikke den store forskel på at lede et filmhold og så et kokkehold. Måske man skal være mere hård i kokkebranchen, men ellers forsøger jeg som leder at gå forrest og være et forbillede,” forklarer Valentin.

Lavede spillefilm: Nu vil han gøre en forskel i Aalborg med Rusk

Omkring maden og stilen på Restaurant Rusk fortæller Mikael Valentin;

”Jeg har altid selv været begejstret for det italienske og franske køkken. Rusk er meget fransk inspireret, og jeg syntes, der manglede noget i den her stil i Aalborg. Jeg synes, vi har fået bygget et stærkt fundament op hernede,” siger han, og kommer ind på de mange nye restauranter, der er kommet til Aalborg de seneste år.

”Det jeg oplever er, at opmærksomheden på kvalitet i byen er vokset. Jeg har lagt mærke til, at der oftere og oftere bliver skrevet om lokale råvarer, og det er noget, de andre restauratører er begyndt at have meget fokus på. Der kan jeg selvfølgelig kun være glad for, at det er noget, jeg har haft fokus på fra dag et siden 2014,” siger Mikael Valentin

Del artikel

Andre læser også