Hele sommeren: Aalborg-butik inviterer til hyggelige intimkoncerter i gården

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Hvis du drejer ned ad den brostensbelagte gyde mellem SPORT 24 og Matas og fortsætter forbi rækken af farverige huse, støder du på porten til én af Aalborgs kulturperler.

Lange Kunsthåndværk – eller Lange Keramik – ligger som en lille kunstoase i Aalborgs travle centrum og er stort set gået fri af diverse moderniseringer, ligesom resten af Hjelmerstald-gaden.

Alt handler dog ikke om keramik hos familievirksomheden.

Familien Lange elsker også musik og inviterer til gratis intimkoncerter i butikkens gård hver torsdag i juni og august; en tradition de har holdt fast i de sidste 12 år.

Den næste koncert bliver på torsdag den 13. juni fra kl. 16.00 til 17.00, hvor den unge singer/songwriter R.NOOR, med det borgerlige navn Rikke Mølbæk Noor, skal optræde med egne numre.

Sangerinden er blevet spået til at være en af Danmarkest mest lovende upcoming musikere.

”Vi har haft torsdagskoncerter i 12 år, og vores gæster er vildt henrykte over musikken.

Koncerterne er meget nede på jorden. Musikerne kan spille, hvad de har lyst til, og tale med publikum undervejs,” fortæller Peter Lange, der overtog firmaet fra sin far i 1982.

Forleden var det jazzduoen Svaneborg Kardyb, der optrædte, og kunsthåndværkeren er ikke bleg for at indrømme, at det var noget af et scoop for dem:

De to århusianske musikere, Nikolaj Svaneborg og Jonas Kardyb, vandt Jazzkonkurrencen 2019 og har været ugens album på P8 Jazz.

Unge musikere med noget på hjertet

Familievirksomheden, der består af far Peter Lange, mor Lisbeth Lange og datter Louise Lange, har eksisteret siden 1968 og er blevet både lands- og verdenskendte pga. deres unika keramik og glas.

De kan bl.a. prale af at få New York Times journalisten Sebastian Modak til at tabe kæben, da han besøgte værkstedet for få uger siden – det er samme Modak, der akkurat har skrevet en blændende artikel om Aalborg.

Det er kendetegnede for Langes kunst, at der kun findes én udgave af hver enkelt genstand og er den først solgt, får du ikke fingrene i den igen.

Kunderne befinder sig som regel i den ældre aldersgruppe, men nu vil Langes gerne tiltrække et yngre publikum, bl.a. ved at invitere kunstnere som R.NOOR og Tundra.

Musikernes stilarter varierer fra jazz til pop og americana, men fælles for dem er, at de er dygtige og skriver deres egen musik.

“Det handler ikke om, hvilken stilart de spiller. Det vigtige er, at de har noget på hjertet,” siger Peter Lange afslutningsvis.

Program for torsdagskoncerter:

  • Den 13. juni, kl. 16.00 til 17.00 – R.NOOR
  • Den 20. juni, kl. 16.00 til 17.00 – Tundra
  • Den 27. juni, kl. 16.00 til 17.00 – Ginne Marker m. band
  • Den 1. august, kl. 16.00 til 17.00 – Bjarke Kirk solo
  • Den 8. august, kl. 16.00 til 17.00 – Freja Würtz

Madfestival skudt i gang midt i Aalborg: Det kan du opleve i morgen

Skrevet af: Michael Qureshi

For andet år i træk blev Nordjysk Madfestival skudt i gang fredag eftermiddag.

Det er brancheforeningen Nordjysk Mad og Turisme, som står bag den store Madfestival, der byder på både aktiviteter og masser af smagsoplevelser for de mange besøgende.

I eftermiddag var der fuld knald på Gammeltorv, hvor der blandt andet blev afholdt Østers Battle. 10 restauranter lavede hver deres version af en lækker østers-ret.

Foto: Dennis Blok

På festivalpladsen er der bar, madboder og foodtrucks, hvor festivalens gæster kan forsynes sig af de nordjyske retter.

Lørdag er der noget for alle aldre. Børnene kan opleve dyr til dyrskue. De voksne kan opleve pastaskole og madworkshop og i det hele taget få et indblik i hvor mange skønne råvarer, der produceres i Nordjylland.

Klokken 11.00 går Årets Grønt Ret konkurrence i gang, hvor flere af Aalborgs samt øvrige Nordjyllands bedste restauranter dyster.

Man kan komme helt tæt på de dygtige kokke og se deres detalje-sans og den måde de bygger en ret op på.

Lørdag den 24. august

Festivalspladsen
10.00 Dyrskue, madboder og stande er åbne.
18.00 Tak for i dag.

Madværksted
10.00 Madworkshop – Tonny’s Tips & Tricks.
12.00 Paulas Pastaskole  og Kornets Hus – Lær at lave italiensk håndlavet pasta af lokale råvarer
14.00 Madworkshop – Tonny’s Tips & Tricks.

De 10 køkkener
11.00 Årets Grønt-ret – Nordjyske restauranter kæmper om at lave den bedste ret med grønsager.

VIP-Lounge
14.00 Jonas Jensen – skab den æstetiske bordopdækning til at fuldende madoplevelsen.

Hvad: Nordjysk Madfestival
Hvor: Gammeltorv
Hvornår: 23. og 24. august

Du finder mere info her.

Ude i god tid: Billigblomst har åbnet en kæmpe juleudstilling

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Om 124 dage er det juleaften,
der er længe, længe til …

Hva’ skal vi dog finde på?
Vi ku’ ta’ i Billigblomst!

Ja, det kan ikke vare længe, før supermarkederne sætter chokoladejulekalendere, pebernødder og plastikgrannet frem på hylderne – men i år er der alligevel en butik, der er kommet dem i forkøbet.

Billigblomst i City Syd har allerede nu taget den helt store kasse med julepynt ned fra loftet. Faktisk har de været i gang siden slut juli: til både stor begejstring og en snert af skepsis fra visse kunder.

Og der er altså ikke bare tale om et par uskyldige julekugler eller lidt dekorations-ler. Tværtimod.

Fyldt til randen med julepynt

Billigblomst har valgt nærmest at proppe hele den ene hal til randen med alt fra juletræer, julemænd, nøddeknækkere, flamingoforme, kagedåser til rensdyr i keramik.

Fethi Polat, der er medejer af Billigblomst, er slet ikke i tvivl om, at sæsonen er skudt i gang lige præcis til tiden.

“Faktisk er vores salg af julepynt på sit højeste i september og oktober. Når vi så rammer december, står det ironisk nok næsten stille,” fortæller han.

Men hvorfor så alligevel sætte frem flere måneder før folk begynder at købe? Det er der et ret praktisk svar på.

“Vi indkøber så store mængder ind, at det ville være helt umuligt for os at nå at pakke det ud og have så kort tid at sælge det i.

I stedet vil vi gerne bruge en masse ressourcer på at få det stillet pænt op, så vores kunder allerede nu kan købe årets julepynt,” siger Fethi Polat.

Kun positiv feedback indtil videre

Den tidlige julestemning deler som altid vandene blandt folk. Nogle af os kan ikke udstå synet – imens det for andre er en længe ventet kulmination på ulideligt mange måneders venten.

Indtil videre har Fethi dog kun oplevet positiv feedback på julelandskabet.

“Vi får rigtig mange reaktioner på det,” siger Fethi med et grin.

“De fleste elsker det og er vilde med at komme i lidt julestemning. Andre synes, det er lige tidligt nok – men det er altid sagt med et smil på læben, og folk er så søde,”

Der er selvfølgelig heller ingen i Billigblomst, der har tænkt sig at proppe julekugler ned i halsen på kunderne. Det klarer de faktisk helt selv og ganske frivilligt.

Krybbespillet har været en bestseller i Billigblomst. I dag, fredag, havde Fethi kun et enkelt tilbage.

“Vi sælger rigtig meget … Man tror det, måske ikke, men mange både private og virksomheder køber deres julepynt så tidligt på året, og derfor er de glade for, at vi allerede nu har et stort udvalg,” forklarer Fethi.

Så hvem ved – måske varer julen også lige til påske i Billigblomst? I hvert fald kan du allerede nu få stillet dine juleabstinenser og sikre et pyntet hjem, der ville gøre selv Gertrud Sand misundelig.

DGI Huset holder stort åbent hus: Prøv en gratis træning

Skrevet af: Michael Qureshi
PR-foto
PR-foto

DGI Huset i Nordkraft har skabt nogle rammer, som er helt unikke.

Her kan man træne under nogle gode forhold med nogle af Aalborgs allerbedste instruktører.

Blandt andet arbejder Aalborgs egen jernkvinde ultraløberen Stine Rex her, og skaber en fed stemning, når hun træner hold.

Lørdag d. 24. august åbner DGI Huset i Nordkraft dørene op, og byder alle interesserede inden for. Her kan man helt gratis prøve forskellige hold og mærke stemningen og opleve rammerne.

Stærkt sammenhold og god stemning

Om man er til cirkeltræning, yoga, Pilates, Zumba og en masse mere så byder DGI Huset på det hele. Der er også hold for børn, som også er gratis at deltage i lørdag.

Så hvis du er nysgerrig på at træne et sted, hvor man bliver udviklet og har et stærkt sammenhold, så bør man kigge forbi til Åbent Hus.

Der er desuden også Åbent Hus for børnene, hvor der også er særlige hold til de yngre. I løbet af formiddagen og lørdag eftermiddag kan aldre som 6-9 år, 4-6 år samt ældre og yngre børn være med og opleve børne-fitness som er sjovt og skønt at være en del af.

“Vi havde Åbent Hus i sidste weekend, og her kom der rigtig mange forbi og fik oplevet det vi har at byde på. Mange har måske hørt om, hvad vi kan tilbyde, men når man først har været her og fornemmet stemningen, så kommer de fleste igen. Vi håber også at se mange igen lørdag,” siger Stine Rex.

DGI Huset har også et tilbud, hvis man køber et hold klippekort til deres Åbent Hus. Hvis man køber et klippekort med 10 klip, så får man 3 klip gratis.

Du kan se hele holdplanen for lørdag d. 24. august her

Du kan tilmelde dig Åbent Hus her