Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Vækker opsigt i hele verden: Aalborg Universitetshospital har stor andel i vigtig opdagelse

Af Michael Qureshi

I disse hårde Corona-tider med eksplosive smittetal og et sygehusvæsen under større pres, så er det da rart med en succeshistorie i ny og næ.

Sådan en har Aalborg Universitetshospital været med til at levere, og det er faktisk noget, som vækker opsigt i hele verden.

Alvorligt syge patienter med COVID-19 bliver hurtigere raske, hvis lægerne benytter et velkendt middel mod leddegigt sammen med Remdesivir.

Det viser ny forskning som Aalborg Universitetshospital har været en stor del af.

Kan forkorte sygdommens varighed

En international forskergruppe med deltagelse fra blandt andre Aalborg Universitetshospital har derfor undersøgt, om et bestemt lægemiddel mod leddegigt (Baricitinib) kan forbedre behandlingen af patienter med COVID-19.

“Studiet viser, at Baricitinib sammen med Remdesivir er i stand til at forkorte sygdommens varighed hos patienter med COVID-19 bemærkelsesværdigt, især hos patienter som modtager supplerende ilt,” fortæller professor ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital, Henrik Nielsen.

Aalborg Universitetshospital har denne sommer medvirket i studiet, hvor mere end 1.000 patienter indlagt med COVID-19 fra 8 forskellige lande har deltaget i et lodtrækningsforsøg.

Flest patienter i forsøget i Aalborg

Blandt europæiske lande inkluderede Aalborg Universitetshospital flest patienter.

Halvdelen af patienterne modtog en kombination af lægemidlet Baricitinib og Remdesivir, mens den anden halvdel kun fik Remdesivir.

Patienterne, som fik Baricitinib, kom sig i gennemsnit 1 dag hurtigere end patienter, som fik Remdesivir alene.

Men forskellen var især stor blandt patienter, som modtog iltbehandling.

Her blev tiden, det tog patienterne at blive raske, reduceret fra 18 til blot 10 dage hos de patienter, som fik Baricitinib i kombination med standardbehandlingen.

Dødelighed blev også reduceret

I studiet kunne forskerne også konstatere, at dødeligheden målt over en periode på 28 dage blev reduceret fra i gennemsnit 7,8 til 5,1 procent.

“Både den kortere indlæggelsestid og den lavere dødelighed er ganske markant, og virkelig positivt i forhold til behandlingen af disse patienter.

En kortere indlæggelsestid har betydning for, hvor mange patienter, vi kan håndtere i hospitalsvæsenet, og når vi samtidig kan forøge overlevelsen, er det meget glædeligt,” siger Henrik Nielsen.

Studiets resultater er netop kommet igennem nåleøjet på det internationalt anerkendte forskningstidsskrift, New England Journal of Medicine – et vidnesbyrd om, hvor vigtig en opdagelse den nye viden er.

“Det er vores klare forventning, at vores studie betyder, at Baricitinib fremover bliver en mulighed i behandlingen, ikke bare på Aalborg Universitetshospital, men på hospitaler i hele verden, som i denne tid oplever en kraftig stigning i antallet af patienter indlagt med COVID-19,” slutter Henrik Nielsen.