Søg en fremtid med kunst og kultur: Ny talentuddannelse åbner i Aalborg

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

En helt ny uddannelse har set dagens lys i Aalborg, og den er ulig noget andet, du kan finde i et universitetskatalog.

Det lidt usædvanlige navn på uddannelsen er Kunstpionererne, og som navnet lægger op til, er uddannelsen henvendt unge mennesker, som har mod på at gå forrest og formidle nutidskunst, som kan involvere og skabe dialog med borgerne i Nordjylland.

Den to-årige, gratis uddannelse, som udbydes af Kunsthal NORD, er deltid og ikke SU-berettiget, og ansøgere skal derfor være klar på at dedikere sig udover deres hverdagsstudie- eller job.

Det lyder umiddelbart ambitiøst, og det er bestemt også meningen, lyder det fra Henrik Broch-Lips, kunstfaglig leder for Kunsthal NORD.

Kunsthal NORD leder nemlig efter ansøgere, der brænder for kunst og kultur og er klar på at blive iværksættere indenfor kunstverdenen, når de er færdige:

“I løbet af de to år får deltagerne brugbar viden om begrebet kunst, og de lærer at idégenerere, udvikle et projekt fra a til å, fundraise samt at arrangere udstillinger med professionelle kunstnere.

Man skal virkelig brænde for det og tro på kunsten som et middel til at skabe forandring,” fortæller Henrik Broch-Lips til MigogAalborg.

Udover den personlige motivation og interesse for kunst, er de eneste faste krav; Man er mellem 18 og 29 år og kan deltage i undervisningen, som finder sted i Kunsthal NORD i Nordkraft tirsdage og torsdage fra 17.00 til 20.30.

Mod er vigtigere end erfaring

Når vi spørger ind til, hvem der vil være den ideelle ansøger til uddannelsen, er det hverken en kunstnerisk baggrund eller erfaring indenfor kunst og kultur, Henrik Broch-Lips vægter højest.

De to elementer er faktisk ikke et nødvendigt krav til de unges ansøgning.

Tværtimod søger han mod og passion.

“Man skal have noget mod. Det er ret vigtigt, for tør man ikke kontakte pressen omkring en begivenhed eller henvende sig til kommunale embedsmænd for at få lov til at stille en campingvogn med borde, stole og loungeområde i tre dage midt på torvet i Frederikshavn, så skal man nok ikke søge ind på uddannelsen,” forklarer Henrik.

Netop idéen om campingvognen er ikke taget helt ud af den blå luft.

Kunstpionerernes afgangsprojekt vil nemlig være at planlægge og ‘lande’ en kunstsatellit i en af Nordjyllands 11 kommuner, der skal involvere borgerne.

Hvis du undrer dig over, hvad i alverden en kunstsatellit er for en størrelse, skal du forestille dig campingvognen som en lokal, dialogskabende platform, hvor børn, unge og vokse i tre dage involveres i eksperimenterende nutidskunst, workshops og debatter.

I det halvandet år op til afgangsprojektet vil du selvfølgelig blive forberedt til selv at kunne udvikle og gennemføre sådan et projekt med sparring fra Kunsthallens undervisere samt en personlig mentor.

En fremtid indenfor kunst og kultur

Efter kunstsatellitterne lander og du får dit diplom i hånden, melder det store spørgsmål sig: Hvad så nu? Hvad kan du bruge Kunstpionererne til?

To spørgsmål som du garanteret også vil blive stillet til diverse familiefester.

Mulighederne er faktisk mange.

Hvis du altid har drømt om at arbejde indenfor kunstverdenen, kan du bl.a. arbejde som formidler på et kunstmuseum, i en kunsthal eller på et galleri. Er iværksættergenet stærkt i dig, kan du også blive selvstændig arrangør eller eventmager.

Andre muligheder er at blive kunstformidler på uddannelsesinstitutioner som gymnasier og højskoler eller som konsulent i private virksomheder.

Fællesnævneren er, at man formidler, hvad andre har lavet, og den position som kommunikatør, skal man være klar på fra starten af.

Sparring med professionelle kunstnere

Underviserne er universitetsuddannede kunsthistorikere, filosoffer og billedkunstnere.

Men en væsentlig og yderligere unik del af uddannelsen er den målrettede sparring som de studerende får med deres egen personlige mentor.

Hver mentor er professionel og akademiuddannet billedkunstner, som vil introducere pionererne til hele kunstscenen på en sjov og netværksskabende måde; de vil bl.a. kunne opleve intime atelierbesøg og alt fra fine ferniseringer til obskure kældergallerier rundt om i landet.

De seks mentorer er Julie Stavad, Lars Worm, Regitze Engelsborg Karlsen, Freja Niemann Lundrup, Morten Modin og Andreas Rasmussen.

Alle seks er talentfulde kunstnere med noget på hjertet, som skal vise kunstpionererne, at kunst ikke bare er dekoration eller et flot billede på en væg, men at det har en evne til at forandre mennesker og gøre os klogere.

Altså Kunst med et KÆMPE K, som Henrik Broch-Lips, beskriver det.

Udover inspirationsturerne med mentorerne vil der også arrangeres sociale arrangementer og studierejser til udlandet.

Støtte til fremtidens kunst

Kunsthal NORD modtog i 2018 to millioner kroner af Den Obelske Familiefond til at realisere uddannelsen.

Ambitionen er at uddanne flere unge til at have en bevidsthed om, hvad samtidskunst er, og at de med deres engagement selv skaber større opmærksomhed og interesse for nutidskunsten i Nordjylland.

Kunne du godt tænke dig at blive kunstpioner, har du indtil den 25. august at sende din ansøgning. Ansøgninger læses dog løbende, melder kunsthallen, så tøv ikke med at indsende den allerede nu.

Læs hvordan du ansøger på Kunsthal NORDs hjemmeside.

Uddannelsen starter den 10. september, 2019.

Løb langs Stigsborg Havnefront: Tapas og bobler venter ved målstregen

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Er du helt vild med tapas, bobler … og motion?

I så fald har vi fundet det helt perfekte løb til dig.

Stigsborg Havnefront Løbet afvikles næste søndag, d. 22. september, fra 10-13 og indbyder til, at alle slags ben kan være med.

Ruterne er nemlig opdelt i forskellige distancer: 5 km., 10 km., 15 km. og 21,1 km.

Og uanset hvilken rute du vælger, er der altså velfortjent lokkemad i enden i form af tapas og bobler.

Løb med udsigt til Aalborg

Start og målområdet er på kajen i Nørresundby foran Aalborg Kommunes By- og Landsskabsforvaltning.

Her får løberne et fantastik udsyn til Aalborg og dens byggerier; her iblandt Musikkens Hus, som pryder havnefronten med sin arkitektoniske majestætlighed.

Herefter fortsætter ruten langs den gamle jernbane, der fører videre ind til Nørresundbys centrum.

Løberne vil her se broen, der forbinder Nørresundby med Aalborg – og resten af Danmark.

Turen fortsætter herefter ad Engvej, der grænser op til den bydel, der skal opføres i de kommende år. De grønne arealer vil nok derfor være ugenkendelige, hvis du slår vejen forbi igen til næste år.

Få et indblik i nye byggerier

Efter et lille sidespring løbes der langs og over den Nordjyske Motorvej.

Herefter svinges der ind på den nyanlagte: ”Camino Aalborg-Stien”, som ligger helt ned til fjorden, hvor Østre Havn og alt nybyggeriet langs Aalborgs Havnefront bliver en fryd for øjet, den næste 1 km.

Selvom fokusset er på vandet og udsigten til Aalborg, så går ruten også på denne sti/passage forbi området, hvor det nye parkanlæg, skal anlægges.

Parken bliver på størrelse med Kongens Have i København.

På de sidste meter af ruten hilser du på den lille sejlklub Syrens Bådelaug, krydser et infinity bassin og vupti!

… Så har du nuppet 5 km. – og er enten parat til at løbe i mål eller tage endnu en runde.

Du booker din plads her.

Hvad: Stigsborg Havnefront Løbet
Hvor: Stigsborg Brygge 5, 9400 Nørresundby
Hvornår: 22. september 2019, kl. 10

Smagen af jul: Caféministeriet lokker med juletapas og vinbar ad libitum

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Julen sniger sig allerede (næsten) ubemærket ind i Aalborg … men planlægning af julens udskejelser behøver vel ikke at vente så meget længere?!

I hvert fald har Caféministeriet gjort det svært at udskyde forventningens glæde ved at lancere årets Juletapas.

Juletapas er et genialt bud på en aften fyldt med julestemning, hvis du måske er kørt lidt træt i den traditionelle julefrokost.

Tapas er spansk, men menuen er selvfølgelig inspireret af det bedste fra den danske jul. Lige som vi elsker det.

Som med Caféministeriets populære Tapas/Vinbar, hvor du kan drikke og spise alt det, du vil i enten to eller tre timer, er konceptet det samme med juletapas – og så kan aftenen selvfølgelig sluttes af med et udvalg af køkkenets søde sager.

Du skal være hurtig

Hele 11 datoer er meldt ud, hvor Caféministeriet liner et gastronomisk julelandskab op i den hyggelige café i Mølleå – men du skal være hurtig, hvis du skal med.

Aftenerne vil være opdelt i to seatings (17.30-19.30/20-23) og koster hhv. 170 og 215 kr. afhængigt af, om du vil sidde i to eller tre timer.

Fri vinbar kan tilkøbes for samme pris som tapasen, og derudover kan du lade dig forkæle med to cocktails for blot 100 kr.

Årets julemenu starter fredag d. 15. november og kører herefter hver fredag og lørdag til og med d. 21. december (Black Friday) undtaget.

Hvad: Juletapas
Hvor: Caféministeriet, Møllegade 19
Hvornår: 15. november til 21. december

Du booker dit bord her.

 

Hold liv i kærligheden: Tag dit parforhold på date i Vor Frue Kirke

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Vor Frue Kirke har haft stor succes med deres såkaldte pop-in bryllup, hvor ethvert par kunne slå vejen forbi kirken på udvalgte datoer og blive gift på under et kvarter.

Et tilbud, som mange par har benyttet sig af, da dette altså er en nem og overskuelig måde at få sat ord på sin kærlighed i en til tider presset hverdag.

Men hvad sker der så når bryllupseuforien har lagt sig, og alle de praktiske gøremål igen melder sin ankomst?

Har du talt med dit barn i dag? Har du trænet og tjekket e-mails og sørget for sund mad til familien? Ja og ja og ja …

Og hvad med dit parforhold, hvordan trives det? Det er vist OK – så længe jeg ikke hører andet.

Men er OK godt nok? Og stærkt nok? Også i det lange løb?

Parforholdet skal plejes

Vor Frue Kirke i Aalborg og Folkekirkens Familiestøtte, der arbejder med familiers trivsel, er gået sammen om at invitere til en Dinner-dating, hvor parforholdet er hædersgæst.

Fredag 4. oktober bliver der dækket op i Vor Frues stemningsfulde kirkerum til en aften med levende musik, god mad – og inspirerende oplæg om, hvordan du og din partner kan holde liv i kærligheden.

“Når hverdagen kører derudaf, og alle de praktiske gøremål skal fordeles, er det nemt at glemme, at et parforhold er mere end et arbejdsfællesskab.

Det er også en relation, et venskab og et kærlighedsforhold, der har brug for opmærksomhed og omsorg.

Parforholdet skal have noget at leve af, hvis det skal være godt at være i, og hvis det skal klare modgang og problemer,” siger Kamma Graversen, sognepræst i Vor Frue Kirke.

Hun møder jævnligt par, der er gået fra hinanden, fordi benzintanken er kørt fuldstændig tom. De har ikke sørget for re-fill, mens tid var – og bagefter kan de stå tilbage med en følelse af, at beslutningen om skilsmisse var forkert.

“Vi vil med den her aften sætte lys på, at parforholdet som et vigtigt fundament, der skal værdsættes og prioriteres.

For eksempel ved at bruge en fredag aften i en hyggelig og stemningsfuld ramme, hvor det ikke handler om vores børn eller venner – men om os to og det, vi har bygget op sammen,”

Hvad forelskede du dig i?

Aftenens underviser er psykolog Tina Ringer Mogensen fra Folkekirkens Familiestøtte.

Hun vil følges med deltagerne ned ad memory lane – tilbage til forelskelsen.

Hvad faldt du for hos din partner? Hvad bandt jer sammen i den første intense tid, hvor I var overbeviste om, at det her er for ever?

Parrene vil også få viden om de faktorer, der beskytter et parforhold – fx tryghed, venskab og glæde. Og de vil få små øvelser i god kommunikation.

“Sammen med Folkekirkens Familiestøtte vil vi minde moderne og travle mennesker om, at parforholdet også skal have tid i vores kalender.

Det bliver ikke stærkt og lykkeligt og livslangt ganske af sig selv – det kræver noget af dig. Men hvis du beslutter dig for at investere i det, er gevinsten til gengæld stor.

Du får noget dybt og uerstatteligt: Én at dele livet med,” siger Kamma Graversen.

Billetprisen er blot 150 kr. for et par, og billetter kan købes her.

Hvad: Dinner Dating
Hvor: Vor Frue Kirke
Hvornår: 4. oktober, kl. 17-20.30