Søg en fremtid med kunst og kultur: Ny talentuddannelse åbner i Aalborg

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

En helt ny uddannelse har set dagens lys i Aalborg, og den er ulig noget andet, du kan finde i et universitetskatalog.

Det lidt usædvanlige navn på uddannelsen er Kunstpionererne, og som navnet lægger op til, er uddannelsen henvendt unge mennesker, som har mod på at gå forrest og formidle nutidskunst, som kan involvere og skabe dialog med borgerne i Nordjylland.

Den to-årige, gratis uddannelse, som udbydes af Kunsthal NORD, er deltid og ikke SU-berettiget, og ansøgere skal derfor være klar på at dedikere sig udover deres hverdagsstudie- eller job.

Det lyder umiddelbart ambitiøst, og det er bestemt også meningen, lyder det fra Henrik Broch-Lips, kunstfaglig leder for Kunsthal NORD.

Kunsthal NORD leder nemlig efter ansøgere, der brænder for kunst og kultur og er klar på at blive iværksættere indenfor kunstverdenen, når de er færdige:

“I løbet af de to år får deltagerne brugbar viden om begrebet kunst, og de lærer at idégenerere, udvikle et projekt fra a til å, fundraise samt at arrangere udstillinger med professionelle kunstnere.

Man skal virkelig brænde for det og tro på kunsten som et middel til at skabe forandring,” fortæller Henrik Broch-Lips til MigogAalborg.

Udover den personlige motivation og interesse for kunst, er de eneste faste krav; Man er mellem 18 og 29 år og kan deltage i undervisningen, som finder sted i Kunsthal NORD i Nordkraft tirsdage og torsdage fra 17.00 til 20.30.

Mod er vigtigere end erfaring

Når vi spørger ind til, hvem der vil være den ideelle ansøger til uddannelsen, er det hverken en kunstnerisk baggrund eller erfaring indenfor kunst og kultur, Henrik Broch-Lips vægter højest.

De to elementer er faktisk ikke et nødvendigt krav til de unges ansøgning.

Tværtimod søger han mod og passion.

“Man skal have noget mod. Det er ret vigtigt, for tør man ikke kontakte pressen omkring en begivenhed eller henvende sig til kommunale embedsmænd for at få lov til at stille en campingvogn med borde, stole og loungeområde i tre dage midt på torvet i Frederikshavn, så skal man nok ikke søge ind på uddannelsen,” forklarer Henrik.

Netop idéen om campingvognen er ikke taget helt ud af den blå luft.

Kunstpionerernes afgangsprojekt vil nemlig være at planlægge og ‘lande’ en kunstsatellit i en af Nordjyllands 11 kommuner, der skal involvere borgerne.

Hvis du undrer dig over, hvad i alverden en kunstsatellit er for en størrelse, skal du forestille dig campingvognen som en lokal, dialogskabende platform, hvor børn, unge og vokse i tre dage involveres i eksperimenterende nutidskunst, workshops og debatter.

I det halvandet år op til afgangsprojektet vil du selvfølgelig blive forberedt til selv at kunne udvikle og gennemføre sådan et projekt med sparring fra Kunsthallens undervisere samt en personlig mentor.

En fremtid indenfor kunst og kultur

Efter kunstsatellitterne lander og du får dit diplom i hånden, melder det store spørgsmål sig: Hvad så nu? Hvad kan du bruge Kunstpionererne til?

To spørgsmål som du garanteret også vil blive stillet til diverse familiefester.

Mulighederne er faktisk mange.

Hvis du altid har drømt om at arbejde indenfor kunstverdenen, kan du bl.a. arbejde som formidler på et kunstmuseum, i en kunsthal eller på et galleri. Er iværksættergenet stærkt i dig, kan du også blive selvstændig arrangør eller eventmager.

Andre muligheder er at blive kunstformidler på uddannelsesinstitutioner som gymnasier og højskoler eller som konsulent i private virksomheder.

Fællesnævneren er, at man formidler, hvad andre har lavet, og den position som kommunikatør, skal man være klar på fra starten af.

Sparring med professionelle kunstnere

Underviserne er universitetsuddannede kunsthistorikere, filosoffer og billedkunstnere.

Men en væsentlig og yderligere unik del af uddannelsen er den målrettede sparring som de studerende får med deres egen personlige mentor.

Hver mentor er professionel og akademiuddannet billedkunstner, som vil introducere pionererne til hele kunstscenen på en sjov og netværksskabende måde; de vil bl.a. kunne opleve intime atelierbesøg og alt fra fine ferniseringer til obskure kældergallerier rundt om i landet.

De seks mentorer er Julie Stavad, Lars Worm, Regitze Engelsborg Karlsen, Freja Niemann Lundrup, Morten Modin og Andreas Rasmussen.

Alle seks er talentfulde kunstnere med noget på hjertet, som skal vise kunstpionererne, at kunst ikke bare er dekoration eller et flot billede på en væg, men at det har en evne til at forandre mennesker og gøre os klogere.

Altså Kunst med et KÆMPE K, som Henrik Broch-Lips, beskriver det.

Udover inspirationsturerne med mentorerne vil der også arrangeres sociale arrangementer og studierejser til udlandet.

Støtte til fremtidens kunst

Kunsthal NORD modtog i 2018 to millioner kroner af Den Obelske Familiefond til at realisere uddannelsen.

Ambitionen er at uddanne flere unge til at have en bevidsthed om, hvad samtidskunst er, og at de med deres engagement selv skaber større opmærksomhed og interesse for nutidskunsten i Nordjylland.

Kunne du godt tænke dig at blive kunstpioner, har du indtil den 25. august at sende din ansøgning. Ansøgninger læses dog løbende, melder kunsthallen, så tøv ikke med at indsende den allerede nu.

Læs hvordan du ansøger på Kunsthal NORDs hjemmeside.

Uddannelsen starter den 10. september, 2019.

Motion og socialt samvær under barsel: Mor og far kan komme i form i DGI Huset

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Mega hyggeligt.

Det lyder ikke umiddelbart som ord, man ville bruge til at beskrive et fitness hold, men hvis du spørger holdinstruktør og fitnesskoordinator Stine Rex er det netop, hvad Mor og Far i Form er.

Holdet, som udbydes i DGI Huset, er henvendt kvinder og mænd på barsel, og her vægters det sociale lige så højt som det fysiske udbytte.

”Da jeg selv var på barsel, fandtes der kun babysalmesang, så da jeg startede i DGI Huset, tænkte jeg med det samme, at vi skulle tilbyde noget mere til forældre på barsel.

Træningen giver masser af energi til forældrene og mig selv, og mange af dem på holdet bliver venner,” forklarer hun.

En ekstra mødregruppe

Den konstatering kan Mette Dyhrman Sørensen, der har været trofast holddeltager siden juli 2019, tilslutte sig uden tøven:

”Det er et super godt hold, og det er virkelig skønt at komme ud og få både motion og socialt samvær.

Det fungerer som en ekstra mødregruppe for mig.”

Mette Dyhrman Sørensen er mor til tre drenge og har haft to af dem med til træning – hvilket de har elsket, tilføjer hun.

I løbet af sit halve år på holdet er det ikke kun blevet til venskaber, men også en fysisk transformation, der siger spar to.

En gang om måneden måler Stine Rex holddeltagernes fedtprocent og muskelmasse for at finde deres såkaldte body age, der er et udtryk for en persons biologiske alder i kontrast til deres kronologiske alder.

Her er Mette Dyhrman Sørensen gået fra en kropsalder på 39 år til omkring 20 år.

”Jeg har fået meget mere energi,” fortæller hun.

Mette Dyhrman Sørensen med sin yngste dreng til Mor og Far i Form.

Tag baby med til træning

Holdet foregår hver tirsdag og torsdag fra kl. 10.00 til 11.00, og Stine Rex fremhæver at ”alt er tilladt” i deres time:

”Du er velkommen til at have dit barn med til træning, hvis du ønsker det, og du kan også holde en pause i hjørnet, hvis det er det, du trænger til.

Det vigtigste er at være social og komme ned blandt andre.”

Selve træningens indhold varierer fra gang til gang, og der tages hensyn til at mødrene har været igennem en fødsel.

Der laves bl.a. cardio og styrketræning, hvor babyerne også kan bruges som vægte – et syn, der kan smelte selv de mest kolde hjerter.

Vigtigst af alt er der ingen forventning om, at de nybagte forældre skal være med hele tiden – har man kun kræfter til 10 minutters træning, kan man stadig være med.

Det eneste krav for at deltage på holdet er, at du som mor skal have gennemgået den obligatoriske otte ugers lægeundersøgelse.

Læs mere om Mor og Far i Form og tilmeld dig her.

Hvad: Mor og Far i Form
Hvor: DGI Huset, Nordkraft, 9000 Aalborg
Hvornår: Hver tirsdag og torsdag, kl. 10.00-11.00

Spændende foredrag: Få et unikt indblik i uopklarede og genåbnede danske kriminalsager

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen
Arkivfoto
Arkivfoto

Hvis du elsker at høre om True crime, har du nok at glæde dig til i den kommende tid.

Torsdag den 2. april inviterer Asser Hedegård Thomsen til foredrag om sin dagligdag som retsmediciner, og han gennemgår de foreløbige fund i et større forskningsprojekt om drab i Danmark – det kan du læse mere om her.

Lørdag den 18. april er det så tid til at høre lidt mere om de mange uopklarede og genåbnede danske kriminalsager.

Foredraget er under kyndig ledelse af en af landets mest anerkendte eksperter inden for området.

Frederik Strand er museumsleder for Politimuseet i København og udannet cand. mag. i filosofi og historie samt ph.d. i politihistorie.

Han er forfatter til bøger om bl.a. uopklarede og genåbnede kriminalsager og om Rejseholdets historie.

Foredraget finder sted i Aalborg Universitets lokaler på Strandvejen og en billet koster 245 kr.

Det kan du se frem til

Folkeuniversitetet skriver følgende om foredraget:

“Dobbeltmordet på Peter Bangs Vej, Højbjergdrabet, Conni-/Conny-drabene, Joachim-sagen og de seks kvindemord i Københavnsområdet omkring 1990.

Leder af Politimuseet Frederik Strand har igennem flere år beskæftiget sig med uopklarede drab og genåbnede danske kriminalsager, og denne dag dykker han ned i, hvorfor nogle drabssager er forblevet uopklarede, og hvordan henlagte kriminalsager er blevet genåbnet igennem nye efterforskningsmetoder, hidtil ukendte spor, nye forbrydelser og teknologiske fremskridt.

De uopklarede og genåbnede sager giver også et alternativt indblik i Danmarkshistorien, hvor samfundets randeksistenser kommer til orde, og hvor tidligere tiders livsvilkår og menneskesyn åbenbares gennem kriminalitet.”

Hvad: Foredrag – uopklarede og genåbnede danske kriminalsager.
Hvor: Aalborg Universitet, AAU (s12-14 / 315). Strandvejen 12-14, plan 2, lokale 315. 9000 Aalborg
Hvornår: Lørdag den 18. april kl. 10.00

Du finder billetinfo her.

Opfundet i Nordjylland: Tour de Grillbar er nomineret til en Zulu Award

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Hvert år hylder vi byen, når vi afholder Aalborg Awards. I 2020 finder det sted fredag d. 3. april, og det hører i snart MEGET mere om.

Men det er ikke kun til Aalborg Awards, at folk fra byen har mulighed for at vinde anerkendelse.

De nominerede til dette års Zulu Awards er blevet offentliggjort i dag, og der er aalborgensisk islæt i kategorien “Årets Webstar”.

Internetfænomenet Tour de Grillbar er nemlig nomineret til en Zulu Award i konkurrence med store stjerner som Ruben Søltoft, Ulrikke Falch, Elvira Pitzner og 2 x Mette (Statsministeren og hende som fik hacket sit navn).

Den helt store stjerne i Tour de Grillbar er selvfølgelig Dennis Okkerstrøm, Okker, men bag kameraet finder vi ingen ringere end aalborgenserne Thomas ‘Zjakalen’ Ridderholm og Sebastian Sander, som til dagligt også underholder med MigogAalborg TV.

“Vi er glade for, at et smadret koncept er gået så voldsomt viralt og er blevet nomineret til Danmarks største underholdningspris,” fortæller Zjakalen til MigogAalborg.

Tour de Grillbar går i al sin enkelhed ud på, at Okker smager sig igennem Danmarks mange grillbarer … og uddeler remouladeklatter i stedet for stjerner.

Sebastian Sander står bag kameraet, mens serien er produceret af Zjakalen og Henrik Jøj Jensen, der opfandt fænomenet tilbage i 2015. Musikken står Mathias Bjørnskov for.

Tour de Grillbar har også leveret unikt indhold til vores læsere i form af Tour de Nordjylland, hvor Okker og Zjakalen besøgte de mest legendariske steder i vores region.

Men hvordan skal en eventuel sejr så fejres i ægte Okker-stil?

“Det skal da selvfølgelig fejres med hotdogs og champagne,” afslører Zjakalen.

Tour de Grillbar har samlet set flere millioner visninger på YouTube.

Du kan selv afgive din stemme til ZULU AWARDS 2020 her.

Du kan se meget mere Tour de Grillbar på YouTube.