Søg en fremtid med kunst og kultur: Ny talentuddannelse åbner i Aalborg

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

En helt ny uddannelse har set dagens lys i Aalborg, og den er ulig noget andet, du kan finde i et universitetskatalog.

Det lidt usædvanlige navn på uddannelsen er Kunstpionererne, og som navnet lægger op til, er uddannelsen henvendt unge mennesker, som har mod på at gå forrest og formidle nutidskunst, som kan involvere og skabe dialog med borgerne i Nordjylland.

Den to-årige, gratis uddannelse, som udbydes af Kunsthal NORD, er deltid og ikke SU-berettiget, og ansøgere skal derfor være klar på at dedikere sig udover deres hverdagsstudie- eller job.

Det lyder umiddelbart ambitiøst, og det er bestemt også meningen, lyder det fra Henrik Broch-Lips, kunstfaglig leder for Kunsthal NORD.

Kunsthal NORD leder nemlig efter ansøgere, der brænder for kunst og kultur og er klar på at blive iværksættere indenfor kunstverdenen, når de er færdige:

“I løbet af de to år får deltagerne brugbar viden om begrebet kunst, og de lærer at idégenerere, udvikle et projekt fra a til å, fundraise samt at arrangere udstillinger med professionelle kunstnere.

Man skal virkelig brænde for det og tro på kunsten som et middel til at skabe forandring,” fortæller Henrik Broch-Lips til MigogAalborg.

Udover den personlige motivation og interesse for kunst, er de eneste faste krav; Man er mellem 18 og 29 år og kan deltage i undervisningen, som finder sted i Kunsthal NORD i Nordkraft tirsdage og torsdage fra 17.00 til 20.30.

Mod er vigtigere end erfaring

Når vi spørger ind til, hvem der vil være den ideelle ansøger til uddannelsen, er det hverken en kunstnerisk baggrund eller erfaring indenfor kunst og kultur, Henrik Broch-Lips vægter højest.

De to elementer er faktisk ikke et nødvendigt krav til de unges ansøgning.

Tværtimod søger han mod og passion.

“Man skal have noget mod. Det er ret vigtigt, for tør man ikke kontakte pressen omkring en begivenhed eller henvende sig til kommunale embedsmænd for at få lov til at stille en campingvogn med borde, stole og loungeområde i tre dage midt på torvet i Frederikshavn, så skal man nok ikke søge ind på uddannelsen,” forklarer Henrik.

Netop idéen om campingvognen er ikke taget helt ud af den blå luft.

Kunstpionerernes afgangsprojekt vil nemlig være at planlægge og ‘lande’ en kunstsatellit i en af Nordjyllands 11 kommuner, der skal involvere borgerne.

Hvis du undrer dig over, hvad i alverden en kunstsatellit er for en størrelse, skal du forestille dig campingvognen som en lokal, dialogskabende platform, hvor børn, unge og vokse i tre dage involveres i eksperimenterende nutidskunst, workshops og debatter.

I det halvandet år op til afgangsprojektet vil du selvfølgelig blive forberedt til selv at kunne udvikle og gennemføre sådan et projekt med sparring fra Kunsthallens undervisere samt en personlig mentor.

En fremtid indenfor kunst og kultur

Efter kunstsatellitterne lander og du får dit diplom i hånden, melder det store spørgsmål sig: Hvad så nu? Hvad kan du bruge Kunstpionererne til?

To spørgsmål som du garanteret også vil blive stillet til diverse familiefester.

Mulighederne er faktisk mange.

Hvis du altid har drømt om at arbejde indenfor kunstverdenen, kan du bl.a. arbejde som formidler på et kunstmuseum, i en kunsthal eller på et galleri. Er iværksættergenet stærkt i dig, kan du også blive selvstændig arrangør eller eventmager.

Andre muligheder er at blive kunstformidler på uddannelsesinstitutioner som gymnasier og højskoler eller som konsulent i private virksomheder.

Fællesnævneren er, at man formidler, hvad andre har lavet, og den position som kommunikatør, skal man være klar på fra starten af.

Sparring med professionelle kunstnere

Underviserne er universitetsuddannede kunsthistorikere, filosoffer og billedkunstnere.

Men en væsentlig og yderligere unik del af uddannelsen er den målrettede sparring som de studerende får med deres egen personlige mentor.

Hver mentor er professionel og akademiuddannet billedkunstner, som vil introducere pionererne til hele kunstscenen på en sjov og netværksskabende måde; de vil bl.a. kunne opleve intime atelierbesøg og alt fra fine ferniseringer til obskure kældergallerier rundt om i landet.

De seks mentorer er Julie Stavad, Lars Worm, Regitze Engelsborg Karlsen, Freja Niemann Lundrup, Morten Modin og Andreas Rasmussen.

Alle seks er talentfulde kunstnere med noget på hjertet, som skal vise kunstpionererne, at kunst ikke bare er dekoration eller et flot billede på en væg, men at det har en evne til at forandre mennesker og gøre os klogere.

Altså Kunst med et KÆMPE K, som Henrik Broch-Lips, beskriver det.

Udover inspirationsturerne med mentorerne vil der også arrangeres sociale arrangementer og studierejser til udlandet.

Støtte til fremtidens kunst

Kunsthal NORD modtog i 2018 to millioner kroner af Den Obelske Familiefond til at realisere uddannelsen.

Ambitionen er at uddanne flere unge til at have en bevidsthed om, hvad samtidskunst er, og at de med deres engagement selv skaber større opmærksomhed og interesse for nutidskunsten i Nordjylland.

Kunne du godt tænke dig at blive kunstpioner, har du indtil den 25. august at sende din ansøgning. Ansøgninger læses dog løbende, melder kunsthallen, så tøv ikke med at indsende den allerede nu.

Læs hvordan du ansøger på Kunsthal NORDs hjemmeside.

Uddannelsen starter den 10. september, 2019.

Nomineret til Årets Spa i Danmark: Himmerland Golf & Spa er forkælelse i luksusklasse

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

I bunden af artiklen finder du en eksklusiv rabatkode

Sommeren står for døren og behovet for et getaway bliver for mange større og større.

Men du behøver faktisk ikke at bevæge dig særlig langt fra dine vante rammer for at finde 100% fred og idyl.

Himmerland Golf & Spa Resort har med sine mange års erfaring formået at skabe et sted, der både rummer nogle af Danmarks bedste golffaciliteter, men også har styr på, hvordan man forkæler på mange andre fronter.

Er du golf-interesseret, så har du uden tvivl hørt om resortet før. Er du derimod mere interesseret i wellness og forkælelse, så har du måske stadig et ophold tilgode.

Et af Nordjyllands smukkeste resorts

Uanset om man kommer som par, der søger romantiske oplevelser i hinandens selskab, eller som veninder, der gerne vil hygges og forkæles om, så har Himmerland Golf & Spa Resort lige præcis, hvad du har brug for.

MigogAalborg tog endnu engang på tur i den gode sags tjeneste for selv at opleve, hvad ét af Nordjylland smukkeste resorts har at byde på.

Allerede ved ankomsten mærker man hvordan luften er lettere, og udsigten til luksus er kortere end nogensinde.

Værelserne er i løbet af maj blevet gennemrenoveret, så det er svært ikke at lade sig overvælde af omgivelserne, så snart man træder indenfor.

Indretningen er moderne og minimalistisk, hvilket er med til at styrke den ro, der langsomt forplanter sig i én.

Overdådig spa-oplevelse

Det samme gør sig gældende i spa-området, Nordic Spa, der ligger i forlængelse af hotellet.

Spa-området byder på alt fra et opløftende saltbad, relax bassin, kneipp kanal, en udendørs jacuzzi, to forskellige saunaer og dampbad. Med andre ord: alt, hvad du behøver.

Lyden af den rislende vand og dæmpede musik er dog lige tilpas høj nok til, at man uden problemer kan tage en privat snak om alt og intet, uden at på nogen måde at frygte, at andre spa-gæster lytter med.

Stemningen er på samme tid privat og uformel – men også luksuriøs.

Spaen blev da også tidligere på året velfortjent nomineret til Årets Spa i Danmark. 

Kom tæt på spaens wellnesseksperter

Spa-området har selvfølgelig også sin egen afdeling, der er reserveret til behandlinger.

Her kan du eksempelvis få afspændende massage eller beroligende kropsbehandlinger af stedets wellnesseksperter – eller stikke fusserne ned til de sultne doktorfisk, der nænsomt suger de døde hudceller væk og efterlader din hud blød og ren.

MigogAalborg gennemgik selvfølgelig begge dele; og selvom følelsen af små fisk, der guffer løs af dine fødder ikke ligefrem er genkendelig, så endte det faktisk med at blive en decideret fornøjelse – forhåbentlig for begge parter.

Spar over 25 % med MigogAalborg

Du behøver ikke at være gæst på hotellet for at nyde nogle timer i de lækre omgivelser.

Nordic Spa har især stor succes med deres hverdagsspa, hvor der er skruet ekstra op for forkælelsen.

Kommer du om mandagen kan du eksempelvis starte dagen med morgenmadsbuffet i Brasseriet, om onsdagen får du en lækker body scrub eller ansigtsmaske med i spaen, og om torsdagen kan du nyde en lækker frokost – alle sammen fordele, der er inkluderet i spa-entréen.

I samarbejde med Himmerland Golf & Spa Resort har vi nu fået muligheden for at tilbyde vores læsere endnu mere forkælelse.

Med rabatkoden “migogaalborg” kan du spare over 25 % på en helt unik spa-pakke, der indbefatter 1 x hverdagsspa med fordel samt 1 x 25 min. valgfri behandling (vælg mellem ansigtskur og klassisk massage).

Din pris: 495 kr.

Rabatten er gældende i perioden 27. maj–27. juni på mandage, onsdage og torsdage – dog ikke helligdage.

Sådan booker du:

Ring på tlf. 96496106 eller send en e-mail wellness@hgsr.dk. Her oplyser du blot “migogaalborg”-koden samt hvilken dag, du ønsker at komme og hvilken type behandling du kunne tænke dig.

Der er begrænsede pladser, så det gælder om at være hurtig!

Top-arkitekter skal lave Artcenter Spritten: Feltet er skåret ned til to hold

Skrevet af: Christine Luca Hornemann
Illustration: Praksis Arkitekter
Illustration: Praksis Arkitekter

Omdannelsen af den gamle spritfabrik på Spritten til et nyt byrum, beboelse og artcenter er tættere på end før.

Forleden skrev vi om 600 nye boliger på Spritten, der er ved at blive bygget. Det kan du læse om her.

Men på den østlige side af Spritten står de fredede bygninger, der skal omdannes.

Det nye artcenter har været udbudt i en konkurrence, og nu har man indsnævret feltet fra fem til to tegnestuer.

Tilbage i konkurrencen er Praksis Arkitekter og Bertelsen & Scheving Arkitekter.

Spritten bliver Aalborgs nye hotte bykvarter med fokus på kunst og kultur

De to arkitektfirmaer er valgt blandt fem rådgiverteams, der i starten af året blev udvalgt til at afgive deres bud på at udforme et kunstcenter og en plan for byrummet omkring den fredede industri-arkitektur.

Artcenteret skal være et internationalt artcenter, der i samspil kan indgå med monumentalværket Cloud City der koster 100 mio. kr., skabt af den argentinske kunstner Tomás Saraceno.

Cloud City

Derudover rummer forslagene en helhedsplan for området, der omfatter byrummet omkring det nye Artcenter, omdannelsen af den eksisterende havnefront og klimatilpasning mod Limfjorden.

Begge tegnestuer har givet et bud på et udstilings-område i den fredede værkstedsbygning og kedelhal.

”Det er en stor opgave at arbejde med et sted, der har så stor betydning for så mange.

Begge teams har præsenteret løsninger, hvor fortid og fremtid mødes på fornem vis.

Forslagene er vidt forskellige i forhold til både materialevalg, arkitektur og byplanlægning, men begge tilpasser sig den industrielle kontekst og giver plads til både kulturarv og kunstværk.

Det bliver spændende at få visionen yderligere udfoldet,” siger Nina Kovsted Helk, filantropidirektør i Realdania og medlem af dommerkomitéen.

Illustration: Bertelsen & Scheving

Bertelsen & Scheving Arkitekter har valgt en løsning, der etablerer den nye udstillingsbygning i forlængelse af de fredede industrihaller.

Her vil man bygge i mursten og skabe venetiansk stemning med smalle passager, der fører videre til en åben plads, hvor Saracenos værk skal stå.

Illustration: Praksis Arkitekter

I forslaget fra Praksis Arkitekter er nybyggeriet placeret ovenpå de eksisterende bygninger med en skæv-takket facade, der giver et unikt udstillingsrum indenfor og et levende udtryk udenfor.

I denne løsning bliver Saracenos Cloud City placeret i en skål-konstruktion i terrænet.

Begge forslag lægger op til, at Saracenos værk ændrer udtryk efter vejret.

Der går stadig lidt tid, før vi ved hvem af de arkitektfirmaer, der løber med sejren, da Praksis Arkitekter og Bertelsen & Scheving Arkitekter skal arbejde videre med opgaven de kommende måneder.

Det forventes at blive offentliggjort til efteråret.

Hør om de to nye projekter til borgermøde på Spritten

Den gamle spritfabrik er det største sammenhængende fredede industrianlæg i Danmark.

Spritfabrikken er Aalborg i destilleret form – en industri- og kulturhistorie med nyt potentiale:

“Vi står nu med to fantastiske projekter af internationalt format, der for alvor vil sætte Aalborg på verdenskortet. Det er to projekter, som vil vække lokal stolthed, uanset hvem der ender med at gå hele vejen.

Borgere og besøgende vil få stor glæde af endnu en etape i vores omdannelse af havnefronten med et spændende nyt byrum ved Limfjorden, siger Thomas Kastrup-Larsen, borgmester i Aalborg Kommune og understreger;

”Vi udvikler Aalborg sammen, og denne omdannelse er et fantastisk eksempel på, at vi i fællesskab kan nå helt nye dimensioner indenfor kultur og store oplevelser.

Transformationen af spritfabrikken er kunst, arkitektur og byudvikling i skøn forening, og vi glæder os til at vise borgerne detaljerne i de to forslag.”

Aalborg Kommune præsenterer de to projekter for alle interesserede på et borgermøde den 4. juni klokken 17-19 i Boxtowns lokaler på den gamle spritfabrik, C. A. Olesens gade 1, 9000 Aalborg.

Sikrer sig ny finaleplads: Aalborg Håndbold spiller første DM-finale her i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Aalborg Håndbold
Foto: Aalborg Håndbold

Aalborg er i særdeles en stor sportsby.

Både på fodbold, ishockey og håndbold er vi med helt fremme. Det satte Aalborg Håndbold søndag en tyk streg under, da de kvalificerede sig til årets DM-finale.

Det gjorde de efter en tæt og dramatisk anden semifinale mod Bjerringbro – Silkeborg, hvor kampen endte 32-30 til aalborgenserne.

Aalborg Håndbold havde også vundet den første semifinale på hjemmebane i onsdags, så med en 2-0 føring rykker de direkte i finalen.

Har været overlegne

Dermed er der gode chancer for at vinde DM-guld igen, som klubben senest hentede i 2017. I denne sæson har Aalborg Håndbold været ganske overlegne, hvor de både har vundet gruppespillet og sin pulje i slutspillet.

I finalen møder man enten GOG eller Skjern. Hidtil har begge hold vundet en semifinale, hvilket betyder, at de på torsdag på Kr. Himmelfartsdag skal ud i en altafgørende tredje semifinale-kamp.

Aalborg Håndbold meddeler, at du på tirsdag 28. maj kl. 10.00 skal du sidde klar ved tasterne, hvis du vil have fingrene i én af de eftertragtede billetter til 1. DM-Finale, der spilles i Jutlander Bank Arena søndag 2. juni kl. 16.00.