Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Søg en fremtid med kunst og kultur: Ny talentuddannelse åbner i Aalborg

Af Nathalia Hentze Nielsen

En helt ny uddannelse har set dagens lys i Aalborg, og den er ulig noget andet, du kan finde i et universitetskatalog.

Det lidt usædvanlige navn på uddannelsen er Kunstpionererne, og som navnet lægger op til, er uddannelsen henvendt unge mennesker, som har mod på at gå forrest og formidle nutidskunst, som kan involvere og skabe dialog med borgerne i Nordjylland.

Den to-årige, gratis uddannelse, som udbydes af Kunsthal NORD, er deltid og ikke SU-berettiget, og ansøgere skal derfor være klar på at dedikere sig udover deres hverdagsstudie- eller job.

Det lyder umiddelbart ambitiøst, og det er bestemt også meningen, lyder det fra Henrik Broch-Lips, kunstfaglig leder for Kunsthal NORD.

Kunsthal NORD leder nemlig efter ansøgere, der brænder for kunst og kultur og er klar på at blive iværksættere indenfor kunstverdenen, når de er færdige:

“I løbet af de to år får deltagerne brugbar viden om begrebet kunst, og de lærer at idégenerere, udvikle et projekt fra a til å, fundraise samt at arrangere udstillinger med professionelle kunstnere.

Man skal virkelig brænde for det og tro på kunsten som et middel til at skabe forandring,” fortæller Henrik Broch-Lips til MigogAalborg.

Udover den personlige motivation og interesse for kunst, er de eneste faste krav; Man er mellem 18 og 29 år og kan deltage i undervisningen, som finder sted i Kunsthal NORD i Nordkraft tirsdage og torsdage fra 17.00 til 20.30.

Mod er vigtigere end erfaring

Når vi spørger ind til, hvem der vil være den ideelle ansøger til uddannelsen, er det hverken en kunstnerisk baggrund eller erfaring indenfor kunst og kultur, Henrik Broch-Lips vægter højest.

De to elementer er faktisk ikke et nødvendigt krav til de unges ansøgning.

Tværtimod søger han mod og passion.

“Man skal have noget mod. Det er ret vigtigt, for tør man ikke kontakte pressen omkring en begivenhed eller henvende sig til kommunale embedsmænd for at få lov til at stille en campingvogn med borde, stole og loungeområde i tre dage midt på torvet i Frederikshavn, så skal man nok ikke søge ind på uddannelsen,” forklarer Henrik.

Netop idéen om campingvognen er ikke taget helt ud af den blå luft.

Kunstpionerernes afgangsprojekt vil nemlig være at planlægge og ‘lande’ en kunstsatellit i en af Nordjyllands 11 kommuner, der skal involvere borgerne.

Hvis du undrer dig over, hvad i alverden en kunstsatellit er for en størrelse, skal du forestille dig campingvognen som en lokal, dialogskabende platform, hvor børn, unge og vokse i tre dage involveres i eksperimenterende nutidskunst, workshops og debatter.

I det halvandet år op til afgangsprojektet vil du selvfølgelig blive forberedt til selv at kunne udvikle og gennemføre sådan et projekt med sparring fra Kunsthallens undervisere samt en personlig mentor.

Søg en fremtid med kunst og kultur: Ny talentuddannelse åbner i Aalborg

En fremtid indenfor kunst og kultur

Efter kunstsatellitterne lander og du får dit diplom i hånden, melder det store spørgsmål sig: Hvad så nu? Hvad kan du bruge Kunstpionererne til?

To spørgsmål som du garanteret også vil blive stillet til diverse familiefester.

Mulighederne er faktisk mange.

Hvis du altid har drømt om at arbejde indenfor kunstverdenen, kan du bl.a. arbejde som formidler på et kunstmuseum, i en kunsthal eller på et galleri. Er iværksættergenet stærkt i dig, kan du også blive selvstændig arrangør eller eventmager.

Andre muligheder er at blive kunstformidler på uddannelsesinstitutioner som gymnasier og højskoler eller som konsulent i private virksomheder.

Fællesnævneren er, at man formidler, hvad andre har lavet, og den position som kommunikatør, skal man være klar på fra starten af.

Søg en fremtid med kunst og kultur: Ny talentuddannelse åbner i Aalborg

Sparring med professionelle kunstnere

Underviserne er universitetsuddannede kunsthistorikere, filosoffer og billedkunstnere.

Men en væsentlig og yderligere unik del af uddannelsen er den målrettede sparring som de studerende får med deres egen personlige mentor.

Hver mentor er professionel og akademiuddannet billedkunstner, som vil introducere pionererne til hele kunstscenen på en sjov og netværksskabende måde; de vil bl.a. kunne opleve intime atelierbesøg og alt fra fine ferniseringer til obskure kældergallerier rundt om i landet.

De seks mentorer er Julie Stavad, Lars Worm, Regitze Engelsborg Karlsen, Freja Niemann Lundrup, Morten Modin og Andreas Rasmussen.

Alle seks er talentfulde kunstnere med noget på hjertet, som skal vise kunstpionererne, at kunst ikke bare er dekoration eller et flot billede på en væg, men at det har en evne til at forandre mennesker og gøre os klogere.

Altså Kunst med et KÆMPE K, som Henrik Broch-Lips, beskriver det.

Udover inspirationsturerne med mentorerne vil der også arrangeres sociale arrangementer og studierejser til udlandet.

Støtte til fremtidens kunst

Kunsthal NORD modtog i 2018 to millioner kroner af Den Obelske Familiefond til at realisere uddannelsen.

Ambitionen er at uddanne flere unge til at have en bevidsthed om, hvad samtidskunst er, og at de med deres engagement selv skaber større opmærksomhed og interesse for nutidskunsten i Nordjylland.

Kunne du godt tænke dig at blive kunstpioner, har du indtil den 25. august at sende din ansøgning. Ansøgninger læses dog løbende, melder kunsthallen, så tøv ikke med at indsende den allerede nu.

Læs hvordan du ansøger på Kunsthal NORDs hjemmeside.

Uddannelsen starter den 10. september, 2019.

Del artikel

Andre læser også