Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Største udstilling nogensinde: Maskinerne får magten på Kunsten

Af Nathalia Hentze Nielsen
SocialSim, 2020
Single channel HD video and computer simulations Dancing Mania
© Hito Steyerl & VG Bild-Kunst, 2021
SocialSim, 2020 Single channel HD video and computer simulations Dancing Mania © Hito Steyerl & VG Bild-Kunst, 2021

Nu er der nyt fra Kunsten, som inviterer til en spændende ny udstilling i efteråret.

Den 24. september åbner museet sin fysiske største udstilling nogensinde kaldet Work it Out. Det nyerhvervede værk er af én af verdens mest ombejlede kunstnere, Hito Steyerl.

Avatarer, social simulation og menneskehøje skærme fører gæsterne ind i en verden, hvor teknologien har taget magten over mennesket.

Snart er det muligt at opleve hovedværket SocialSim af Hito Steyerl. En tysk kunstner, som internationalt nyder stor anerkendelse for sine visionære værker.

Det er takket være en donation fra Ny Carlsbergfondet, at Kunsten Museum of Modern Art i Aalborg nu er det eneste danske museum, som har et værk af Steyerl i samlingen.

“Vi er dybt taknemmelige. Det har længe været Kunstens ønske at repræsentere Hito Steyerl i det danske museumslandskab.

Hendes aktivistiske tilgang til tunge politiske problemstillinger, tilsat en stor portion bidsk humor, gør hendes oeuvre særlig interessant og relevant for Kunstens samling.

Erhvervelsen vil sikre Steyerls arbejde i en dansk museumssammenhæng og samtidig styrke Kunstens endnu beskedne samling af videoinstallationer,” siger Lasse Andersson, direktør på Kunsten.

Maskinen har magten

Det nye værk fra 2020, der hedder SocialSim, men som også indeholder værket Dancing Mania er en videoinstallation, der trækker os med ind i en The Matrix-agtig verden, hvor teknologien har magten, og mennesker bliver overflødige.

Konkret består videoinstallationen SocialSim af to videoer, der kører i forskellige rum: SocialSim, der bliver vist som en single channel video og Dancing Mania, der bliver vist som en three channel video, som omringer sin beskuer. Tilsammen udgør de to videoer SocialSim, hvis kerne er social simulation.

“Værket opsummerer med humoristisk vid og bid Hito Steyerls hidtidige produktion og føjer samtidigt nyt til hendes unikke dokumentariske stil.

Sanselighed, humor og spilæstetik smelter her sammen med emner som politivold og social afretning eller social simulering i dagens samfund,” siger Stinna Toft.

I Steyerls univers rykker politiet, der er avatarer, ind som gæster på museet, mens kunstværker kidnappes og holdes som gidsler.

Det ene spor kan ses som en problemstilling, hvor kunst i langt højere grad betragtes som en investering og bliver genstand for økonomiske spekulationer, mens offentlig kunst ikke er kunst i offentlige institutioner, men kunst, der stiller sig kritisk over for offentligheden.

Kommentar til samfundet

Det andet spor er i høj grad fremprovokeret af Covid19 og Black Lives Matter i 2020.

For ligesom den verdensomspændende pandemi, så breder information, konspirationsteorier og racisme sig lynhurtigt blandt mennesker.

I Dancing Mania er beskueren omringet af tre skærme med dansende politimænd. Politimændene er blevet ramt af en dansevirus, og de danser, til de dør.

Dansen er styret af forskellige algoritmer, og den bevæger sig med samme fart som den mængde information, vi mennesker konstant får smidt efter os.

Men værket SocialSim er meget mere end det. Det er en politimand, der har mistet sit job på grund af pandemien. Det er en politimand, der får tildelt en avatar og er bange for at kunstig intelligens tager hans job. Det er kunstværker, der søger økonomisk støtte for ikke at eksplodere.

Og kunstværker, der først er blevet solgt på auktion, og siden sælger sin ejer på auktion.

SocialSim er et fantastisk virvar af små fortællinger, et visuelt bombardement af farver og en lydside lånt fra agentfilm.

Den bliver ført frem af en voice over, som skaber en samlet fortælling med klassiske fraser som ”Earlier in this series…” og ”Meanwhile…”. Men den er også absurd. Som et computerspil bliver beskueren præsenteret for en menu: ”Vil du foretrække at dø af sygdom, af politiet, af sult eller at af danse? Klik for at vælge”.

SocialSim er et kritisk blik på flere aspekter af status quo.

En tid, hvor kunst i højere grad er et spørgsmål om pris, hvor kunstverdenen bliver digital, hvor politi og demonstranter mødes i voldsomme sammenstød, og hvor en dødbringende virus er over os.

Mennesker, samfund, vores arbejdsliv og sågar museer er alle underlagt de samme teknologiske, økonomiske og politiske strukturer og er en del af den sociale virkelighed.

Det er Ny Carlsbergfondet, der har sikret erhvervelsen af værket til Kunsten Museum of Modern Art Aalborg. Dermed indgår Steyerls arbejde for første gang i en dansk museumssamling.

Oplev blandt andet SocialSim, når udstillingen Work it Out åbner 24. september 2021.

Del artikel

Andre læser også