Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Kæmp som en viking: Børn inviteres til krigerskole på Lindholm Høje

Af Nathalia Hentze Nielsen
Søndag 5. december kan man lære at kæmpe som en ægte viking, når Vikingemuseet Lindholm Høje får besøg af en viking fra Fyrkat – der er blandt andet krigerskole og ildslåning på programmet.
Foto: Lars Horn / Nordjyske Museer
Søndag 5. december kan man lære at kæmpe som en ægte viking, når Vikingemuseet Lindholm Høje får besøg af en viking fra Fyrkat – der er blandt andet krigerskole og ildslåning på programmet. Foto: Lars Horn / Nordjyske Museer

Vikingemuseet Fyrkat, der ligger ved Harald Blåtands ringborg i Hobro, er lukket for denne sæson.

Det betyder dog ikke, at alle vikinger er gået i vinterhi. Et par af dem er rykket mod nord til Vikingemuseet Lindholm Høje i Nørresundby tæt ved Aalborg. Her kan museumsgæsterne møde dem på udvalgte søndage i løbet af vinteren.

Søndag 5. december kan børn og voksne, der besøger Lindholm Høje, således opleve vikingetidens våben på nærmeste hold og se, hvordan de blev brugt, når vikingerne var i kamp eller på togt langt hjemmefra.

Der vises rekonstruktioner af originale vikingevåben, og i krigerskolen kan børn og andre under sikre forhold prøve at kæmpe som en ægte viking med sværd, økse, skjold og spyd.

Tænd ild og udforsk vikingebeklædning

Der er også mere fredelige ting på programmet. Man kan nemlig også lære, hvordan der slås ild på ægte vikingemanér, så man altid kan tænde et bål, selvom man ikke lige har moderne tændstikker ved hånden.

Med forkullet hør og kogt fyrsvamp kan man fange gnisterne, som springer frem, når flint og ildstål slås mod hinanden. Kunsten er at få gnisterne til at antænde i en flamme. Det er lettere sagt end gjort, men ikke umuligt, og det var sådan, vikingerne tændte bål til madlavning mv.

Kæmp som en viking: Børn inviteres til krigerskole på Lindholm Høje
Hvordan fik vikingerne ild uden moderne tændstikker? De slog gnister med ildstål og flintesten, som de fik til at blusse op i en flamme i birkebark, forkullet hør eller kogt fyrsvamp. På Vikingemuseet Lindholm kan man lære at slå ild som vikingerne gjorde. Foto: Lars Horn / Nordjyske Museer

Krigerskolen og ildslåning kan opleves 5. december 2021, 9. januar 2022 og 6. februar 2022 – alle dage kl. 11-15. Det foregår udendørs, så museet anbefaler varmt tøj og fornuftigt fodtøj.

Senere på vinteren kan man også høre mere om vikingernes dragter og tekstiler. Helt præcis søndag 6. marts 2022. Her kan man blandt andet få svar på spørgsmål om vikingernes dragter, deres dragttilbehør og hvordan de fremstillede deres tøj.

Der bliver også mulighed for selv at prøve at filte en uldbold i ren fåreuld, som er indfarvet i mange forskellige farver. Man dypper ganske enkelt ulden i varmt sæbevand og gnider og gnubber til ulden danner en rund bold.

Gratis for børn under 18 år

Det koster blot almindelig entré – børn under 18 år har gratis adgang – at deltage i krigerskolen og prøve ildslåning, mens der er et mindre materialegebyr på 15 kr. for at lave en uldbold.

Selvom vikingerne er at finde på Vikingemuseet Lindholm Høje hen over vinteren, så betyder det ikke, at de ikke kan opleves på Vikingemuseet Fyrkat.

Lørdag 11. december er de nemlig tilbage i Hobro til det store og traditionsrige vintersolhvervsmarked, som i år afholdes for 25. gang.

Arrangementerne afholdes efter gældende corona-restriktioner.

Hvad: Mød vikinger, gå i krigerskole og lær at tænde ild
Hvor: Lindholm Høje
Hvornår: Krigerskole og ildslåning: december 2021, 9. januar 2022 og 6. februar 2022 – alle dage kl. 11-15
Vikingernes dragter: marts kl. 10.00-15.30

Del artikel

Andre læser også