Krigen om kommaet

Skrevet af: Martin M. Jørgensen

Annonce

For år tilbage rasede et sprog-krig af gigantiske dimensioner om det mindste tegn i dansk retskrivning, nemlig kommaet.

Det handlede om noget så umiddelbart ufarligt som for eller imod komma foran ledsætninger. Ja, du læste rigtigt. Komma foran ledsætninger!

På den ene side stod den gamle skole, der fik terpet kommareglerne igennem hele skoleforløbet. Det er skolen, der bekender sig til det grammatiske komma, bedre kendt som kryds-bolle-kommaet.

På den anden side stod de moderne, pragmatikerne i Dansk Sprognævn, der ønskede forandring og ja, vel egentlig en forenkling af kommareglerne.

Krigen er ikke ovre endnu, men hvor den tidligere var præget af eksplosive diskussioner, er der i dag tale om en stillingskrig, hvor begge skoler holder på sit.

Baggrunden bag kommakrigen

I 1996 indførte Dansk Sprognævn et alternativ til det bestående system, det grammatiske komma. Det nye system fik navnet Nyt komma. Begge systemer var tilladte, men det var klart Sprognævnets forventning, at nyt komma med tiden ville finde rodfæste og langsomt overflødiggøre grammatisk komma, hvorefter det kunne udfases.

Intentionen bag nyt komma var et ønske om at forenkle kommareglerne og udvikle et system, der i højere grad end det grammatiske komma respekterede sætningernes betydningsmæssige sammenhæng.

Resultatet blev et system, der ikke adskilte hovedsætninger fra ledsætninger med et komma – altså for så vidt, at sætningerne står i den nævnte rækkefølge: hovedsætning – ledsætning.

Startkommaet, altså kommaet foran ledsætninger, blev sløjfet.

Danskerne holdt fast i grammatisk komma

De danske sprogbrugere ville det imidlertid anderledes. Journalister, akademikere, skribenter og menigmand tog ikke det nye komma til sig. Tværtimod, man holdt fast i det kommasystem, man var flasket op med. Folket var til grammatisk komma, punktum!!!

Igennem små 10 år rasede kommakrigen blandt landets meningsdannere og de moderne i Dansk Sprognævn. En krig, som Dansk Sprognævn tabte, for i 2004 afskaffede man nyt komma. Ikke fordi, man var blevet overbevist om det grammatiske kommas lyksaligheder. Nærmere i erkendelse af, at det nye komma var uønsket af folket.

Valgfrit startkomma

Der er dog et aber dabei, for Dansk Sprognævn ville ikke slippe ideen om, at man ikke skulle komma foran ledsætninger. Så man afskaffede nyt komma til fordel for et andet system, der så blev en fusion af nyt komma og grammatisk komma. Man indførte med andre ord en valgfrihed, så man selv bestemmer, om man vil sætte komma foran ledsætninger eller ej.

Men på papiret er der kun ét kommasystem i dag.

Men hvad er startkomma?

Startkomma er betegnelsen for det komma, man sætter foran ledsætninger:

  • Jeg fryser, fordi det er koldt
  • Hunden kommer, når du kalder

I de to ovenstående udsagn er der sat startkomma foran ledsætningerne, her ”fordi det er koldt” og ”når du kalder”.

Men kommaet foran en ledsætning, altså startkomma, er valgfrit, så man behøver ikke sætte dem i de to udsagn her.

Vender man derimod udsagnene om, SKAL der sættes komma, for slutkomma er nemlig obligatorisk:

  • Fordi det er koldt, fryser jeg
  • Når du kalder, kommer hunden

Man skal altså bemærke, at startkommaet kun er valgfrit, når der på venstre side er en hovedsætning og på højre side en ledsætning. Hvis sætningen består af en hovedsætning og to på hinanden følgende ledsætninger, ja så SKAL der sættes startkomma.

Det skyldes, at slutkommaet er obligatorisk:

  • Du skal lave lektier(,) når du kommer hjem, med mindre du skal på arbejde.

Startkomma er sund fornuft

Det valgfri startkomma er der, og alle kender reglen. Men alle, der rent faktisk er i stand til at sætte et nogenlunde korrekt komma, sætter startkomma.

Det skyldes, at det giver mere mening end ikke at sætte startkomma. Grammatisk komma er i al sin enkelhed ret smukt. Reglen om, at man skal sætte komma foran, efter og mellem alle sætninger, altså grammatisk komma, er så enkel og ligetil, at stort set alle kongerigets dansklærere, fra grundskolen til universitet, bruger startkomma og undervise elever og studerende i samme.

Men Dansk Sprognævn holder fast. Det er ikke længere en verbal krig, så meget som en stillingskrig. Man viger ikke fra sit standpunkt, men skyder ikke længere med skarpt.

Udkast fra Kulturministeriet: Fitnesscentre, svømmehaller og legelande kan åbne på mandag

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Har du savnet duften af klor, at kunne sende børnene i legeland eller blot at løfte lidt vægte i det lokale fitnesscenter?

Så er der muligvis gode nyheder.

Regeringen lægger nemlig op til, at alle indendørs idrætsfaciliteter, som ikke allerede er omfattet af genåbningen, åbner den 8. juni som en del af genåbningens fase 3.

Det fremgår af et udkast til et notat udarbejdet af Kulturministeriet, som Jyllands-Posten er i besiddelse af.

Siden marts har vi ellers måttet kigge efter hop fra 3-metervippen og en opbygning af sommerkroppen anno 2020.

Men i notatet lyder det, at man ønsker  “at genåbne alle lokaler, hvor der udøves idræts- og fritidsaktiviteter, herunder spillehaller, lege- og badelande, svømmehaller og træningscentre”, skriver Jyllands-Posten.

Oplægget blev sendt til partierne fredag aften, og det hele skal forhandles på plads i løbet af weekenden.

Ifølge udkastet bliver det op til såkaldte sektorpartnerskaber at udarbejde de specifikke sundhedsretningslinjer, så længe det sker på baggrund af sundhedsmyndighedernes generelle retningslinjer.

Grill alt fra tarteletter til pandekager: Weber har succes med deres mange grill-opskrifter

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Sommeren har for alvor meldt sin ankomst.

I denne uge har vi haft årets første sommerdage, og det betyder også, at der for alvor er gang i Webergrillene hjemme i haven.

I takt med at grill-lysten stiger, mærker Weber også en stigende efterspørgsel på grilltilbehør og spændende opskrifter, der gør det muligt at fremtrylle familiens hverdags- og livretter på grillen.

Udsigt til staycation

Med udsigten til en sommerferie hjemme i Danmark med masser af familiehygge og grill på terrassen, giver det god mening at sætte sig lidt ind i mulighederne for at lægge andet på risten end de klassiske frankfurtere, burgere og bøffer.

Ellers kan det hurtigt gå hen at blive en ret ensformig grillsommer.

Som Webers nyeste slogan Discover what’s possible siger, er der masser af muligheder med en Webergrill: Du kan tilføre dine råvarer en helt særlig magi, såsom en lækker, røget smag, ekstra saftighed, en sprød skorpe og flotte grillstreger, der gør madoplevelse langt bedre.

Og tryllerierne på grillen kræver heldigvis ingen trylleord eller overnaturlige evner. Det handler bare om at turde gå på opdagelse.

Tarteletter på grillen?

Hvis der skal trylles på grillen, skal man tro på, at Webergrillen er mere end bare ”pølsegrill”.

Flere af de nyere Webergrill har en indbygget rist, hvor midtersektionen kan fjernes, så der fremkommer et hul til en af madlavningsindsatserne i Webers såkaldte Gourmet BBQ System (GBS).

Systemet består af bl.a. en stegepande, stegegryde, wok, pizzasten, kyllingeholder, vaffeljern med flere. Det betyder, at der ikke er nogen begrænsninger.

Man kan braisere, bage og stege ALT på grillen: frikadeller, dansk bøf med sauce, kylling i karry, risotto, grydebrød, kager m.fl.

På grillen bliver pizzabunden endnu mere sprød og lækker.

Chili con carnen får den eftertragtede røgede smag. Pandekagerne får den helt rigtige fylde og … den klassiske skipperlabskovs får et nyt, smagfuldt udtryk.

Alt kan tilberedes på grill, man skal bare lige lære hvordan, fortæller Anders Jensen, Expansion & District Manager Grill Academy Nordics, og fortsætter:

I disse tider, hvor Webers grillkurser holder Corona-pause, kan du med fordel følge Weber på Instagram (weber.danmark) eller smutte ind i det omfattende opskriftsbibliotek på weber.com og finde de opskrifter, du vil lave.

Sværere er det ikke.

En af de hundredevis af gratis grillopskrifter, der findes på weber.com er, er Tarteletter med friske asparges, som tilberedes i Webers GBS stegegryde på alle grilltyper med en Gourmet BBQ System-rist.

Hvorfor ikke imponere familien med en ”ny” ret på grillen i aften? God fornøjelse.

Weber Grill Academy

Tarteletter med friske asparges

Du skal bruge:

Fond:

1 hel fersk kylling eller høne

2 skalotteløg

2 solo hvidløg

4 laurbærblade

4 kviste timian

1 tsk. peberkorn

2 dl hvidvin

1 l vand

Sauce:

150 g smør

100 g mel

1 l hønsefond

½ l piskefløde

1 bdt. grønne asparges

1 bdt. hvide asparges

2 bdt. forårsløg

½ bdt. kørvel

kyllingekød fra den kogte kylling

16 stk. tarteletskaller 

Sådan gør du:

Del kyllingen i lår, overlår og bryst med vinge. Skær skalotteløg og hvidløg med skræl i grove stykker. Find de øvrige ting frem.

Skræl de hvide asparges, og skær dem i mindre stykker på skrå. Skær ligeledes de grønne asparges i mindre stykker på skrå. Skær forårsløg i tynde ringe, og hak kørvel groft. Pluk kyllingekødet fra den kogte kylling i mindre stykker. Find de øvrige ingredienser frem.

Ved grillen:

Fond

Klargør grillen til direkte varme, 200 °C. Læg de ferske kyllingestykker i stegegryden, og tilføj de øvrige ingredienser. Sæt gryden i GBS-risten, og læg låg på. Kog kyllingestykkerne i 15 min.

Klargør nu grillen til indirekte varme, og kog kyllingen videre i fonden i ca. 30 min. Tag kyllingestykkerne op, og køl af. Sigt fonden, og gem den til saucen.

Sauce

Klargør grillen til direkte varme, 200 °C. Placer stegegryden i GBS-risten. Smelt smør i gryden, og rør mel i, til det samler sig til en melbolle. Pisk den sigtede kyllingefond i, indtil evt. klumper forsvinder. Tilsæt til sidst fløde. Kog saucen godt igennem, mens der piskes. Vend både de grønne og hvide asparges og det plukkede kyllingekød i saucen. Tilsæt til sidst forårsløg og kørvel, og smag til med salt og peber.

Tarteletter

Varm skallerne i max 1 min. på hver side ved direkte varme. Hæld fyldet i skallerne og server straks.

Få alt det fede udstyr: Ny butik er åbnet på Budolfi Plads

Skrevet af: Nathalia Hentze Nielsen

Forleden åbnede en helt ny butik i hjertet af Aalborg.

Mika er åbnet på Budolfi Plads, som har formået at tiltrække en lang række fede navne som Aktuel, Skagen Fiskerestaurant og BACO.

Mika har i den grad fat i tidens trends, og kommer til at skifte sortimentet i butikken ud tilpasset årstiderne. Her til sommer er der så fuldt fokus på hard stand up paddleboards og surf boards  – ikke de oppustelige.

De slår især på, at priserne er skarpe, hvor man sparer mellem 40-65% sammenlignet med lignende hard boards i øvrige Danmark.

Så hvis du går med en drøm om at komme helt tæt på eksempelvis delfinen i Østre Havn-området, så kan du købe udstyret her.

Tidligere jægersoldat

MIKA er en lille nordjysk virksomhed, der er startet ud fra det grundlæggende princip, at alle fortjener produkter i god kvalitet til overkommelige priser.

Det er Anders Gottlieb Boldsen og Mikkel Højsleth, som står bag Mika, men det er primært Anders man møder i butikken.

Han er tidligere jægersoldat, men springer nu ud som selvstændig.

“Jeg synes, det var et godt tidspunkt at blive selvstændig på. Det motiverer mig at have frihed og kunne realisere mine idéer.

Vi vil gerne yde kvalitet og service på et højt niveau, og det kan jeg ved at være her selv. Vi sælger også produkter, som vi 100% kan stå inde for.

Det skal have vores eget kvalitetsstempel, og vi skal kunne se kunderne i øjnene også bagefter købet,” siger Anders Gottlieb Boldsen til MigogAalborg.

Både til nybegyndere og øvede

Han fortæller, at man kan komme ned i deres showroom på Budolfi Plads, ved siden af BACO, og se de forskellige boards, og tage en snak. Der er både til nybegyndere og øvede.

“Vi vil forene kvalitet og pris, så du som forbruger altid får den bedst mulige handel og personlige service uden nogen fordyrende mellemled.

Det er et løfte, vi kan stå ved, fordi vi forhandler direkte med producenterne, og dermed kan stå inde for både kvaliteten og produktionsforholdene,” forklarer Anders.

Lækre varer til gode priser

Han fortæller også, at de kommer til at finde tidens trends i løbet af sæsonerne.

“Vi springer til, når vi får mulighed for at sikre lækre varer til priser, hvor alle kan være med.

Derfor sælger vi lige nu kvalitets SUP Boards og Surfboards til vandsports-entusiaster.

Vi arbejder også på at opbygge et sortiment indenfor møbler, og hvem ved, hvad vi ellers får fingrene i,” forklarer Anders.

Hvad: Mika er åbnet
Hvor: Budolfi Plads
Læs mere på deres Facebook-side

Burger Week hos Bogø

MigogAalborg har i samarbejde med Bogø-kæden lavet Burger Week hos Bogø. Resten af ugen får du en burgermenu med valgfri burger, fritter, sodavand og valgfri dip til 50 kr. Læs mere her