Kraftig olieforurening: Over 100.000 liter olie skal fjernes
En forurening på ca. 100.000 liter olie bliver nu bortpumpet fra en grund i Grindsted ved Vodskov.
Det er Region Nordjylland, der står bag det omfattende projekt for at forhindre olieforureningen i at sprede sig til drikkevandet og de omkringliggende boliger.
Det skriver de i en pressemeddelelse.
Kraftig olieforurening fra gammelt mejeri
Fra 1935 til 2000’erne lå der et mejeri med store olietanke på Uggerhalnevej 7 i Grindsted ved Vodskov.
Ved en forureningsundersøgelse konstaterede Region Nordjylland, at en meget kraftig olieforurening fra det tidligere mejeris olietanke har spredt sig til det meste af grunden.
Undersøgelsen viste, at både jord og grundvand er kraftigt forurenet med olie, og at der ligger et lag på op til 1,5 m ren olie på grundvandet.
Forureningen udgør en risiko i forhold til Grindsted Vandværk, og der er desuden en risiko for, at den kan sprede sig til de omkringliggende boligejendomme.
“Jeg er meget glad for at få ryddet op, selvom det er en noget voldsom omgang og grunden det næste lange stykke tid er forvandlet til en byggeplads.
Jeg er godt klar over, at grunden ikke bliver helt ren når Regionen er færdig, men det er godt at vide, at der nu er styr på forureningen.
Jeg havde håbet, at det ville være muligt at bygge boliger på grunden, men om det bliver muligt engang, må tiden vise,” siger grundejer Morten Sudergaard.
Oprensning vil vare i 1 år
Sidst i september gik arbejdet med etableringen af pumpeanlægget i gang på grunden i Grindsted, og der er nu nedboret 100 sugespidser, som opsuger olien.
Olien opsamles i containerne og bortkøres til Mokana I/S i Aalborg Øst, som er specialist i håndtering af miljøfarligt affald.
Regionen forventer at kunne fjerne ca. halvdelen af den store mængde olie, der er på grunden, og når oppumpningen er afsluttet, er der ikke længere risiko for, at olieforureningen kan sprede sig.
Regionen forventer, at oppumpningen af olie på grunden i Grindsted skal foregå i ca. 1 år. Der vil også blive fjernet ca. 30 tons kraftigt forurenet jord. Projektet forventes at løbe op i 2,5 mio. kr.
“Arbejdet er omfattende, men fra Region Nordjyllands side forsøger vi at gøre processen så problemfri og tryg for borgeren som muligt trods de praktiske gener, der naturligvis følger med sådan et projekt.
Vi reetablerer området efter aftale med grundejeren, når arbejdet er afsluttet, og vi lægger vægt på at have god dialog med borgerne gennem hele forløbet,” siger Tina Rebsdorf Simonsen, der er projektleder i Jord og Vand i Region Nordjylland.