Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Kommunen efterlyser: Dine sten i haven kan bruges til at skabe nyt liv i Limfjorden

Af Emil Kjær Jørgensen

I Aalborg Kommune ønsker man at forbedre vandmiljøet og øge biodiversiteten i Limfjorden.

Dette gøres blandt andet ved at etablere nye stenrev i samarbejde med flere lokale kysthjælpere.

Nu kommer de med en efterlysning, for man har brug for rigtig mange store sten.

“Fra 1. maj til 1. november kan kommunens borgere dermed aflevere natursten fra haven på genbrugspladserne i Storvorde, Sundsholmen i Nørresundby og Over Kæret i Aalborg.

Vi modtager også gerne større mængder sten fra både landmænd og entreprenører. Stenene kan afleveres ved RGS Nordic i Aalborg Øst efter nærmere aftale med Aalborg Kommune,” skriver de i en pressemeddelelse.

Kommunen efterlyser: Dine sten i haven kan bruges til at skabe nyt liv i Limfjorden
Tre af de frivillige kysthjælpere der er med til at etablere de nye stenrev. Fra venstre: Frederik Svendsen (Dansk Amatørfiskerforening), Andreas Haugstrup (Limfjordsjægerne) og Christen Jensen (Danmarks Naturfredningsforening).

Hvorfor nye stenrev?

Engang lå der mange sten på bunden af Limfjorden, men efter mange års stenfiskeri er der kun få stenrev tilbage. Mindst 8 mio. m3 sten er blevet fjernet fra de danske farvande frem til 2010, hvor det blev forbudt, og Limfjorden er ingen undtagelse.

Stenene er blevet brugt til havnemoler, kystsikring og anlægsprojekter.

“Manglen på stenrev er et problem i forhold til biodiversiteten i fjorden. De udgør nemlig et vigtigt element i det marine miljø, og derfor er det vigtigt, at vi nu hjælper fjorden ved at etablere de nye stenrev.

Det vil forhåbentlig være med til at rette op på den negative udvikling, vi desværre har set de seneste par år,” lyder det fra Anna Aaen, rådmand for Klima og Miljø i Aalborg Kommune.

Stenrevene er fundamentet for meget af det marine liv. Tang hæfter sig for eksempel på faste overflader som sten. Uden sten er der altså mindre tang til at producere ilt eller til at fungere som skjulested for krebsdyr, fiskeyngel og andre smådyr.

Placering og etablering af stenrev sker sammen med frivillige kysthjælpere.

Kommunen efterlyser: Dine sten i haven kan bruges til at skabe nyt liv i Limfjorden
Her skal de nye stenrev etableres

“Vi skal værne om Limfjorden og den omkringliggende natur. Derfor bakker vi naturligvis op og giver en hånd med i etableringen af de nye stenrev. Stenrev kan jo betegnes som havets oaser, da de blandt andet er opvækstområde for småfisk og andet liv.

Dertil er det også godt, at vi kan give nyt liv til de sten, som folk fjerner fra haverne, når de laver nye projekter,” fortæller Christen Jensen fra Danmarks Naturfredningsforening.

Han er en af de frivillige kysthjælpere fra flere forskellige organisationer og foreninger, der har været med til at udpege områder både øst og vest for Aalborg, hvor forholdene er egnede til udlægning af sten.

En anden er Frederik Svendsen fra Dansk Amatørfiskerforening:

“Hvis de gode fiskebestande i Limfjorden skal komme igen, bliver vi nødt til selv at gøre noget. Her er udlægning af sten noget helt konkret, vi som brugere af Limfjorden kan hjælpe til med. Jeg håber, at vi hurtigt kommer til at se en positiv effekt på vandmiljøet fra de nye stenrev,” fortæller Frederik Svendsen.

Kysthjælperne har allerede været godt i gang med at sortere sten fra sidste års indsamling på genbrugspladserne.

Næste skridt bliver at udlægge stenene i Limfjorden.

Praktisk information
I perioden fra 1. maj til 1. november kan natursten afleveres på følgende genbrugspladser:

  • Sundsholmen i Nørresundby 
  • Over Kæret i Aalborg
  • Storvorde

OBS: Det er kun natursten fra haven, der kan bruges til stenrevene. Ikke fliser, murbrokker eller lignende. 

Del artikel

Andre læser også