Kendte kvinder bryder tabu: Kom til menstruations-event i Aalborg
Smerter, humørsvingninger og gennemblødninger bliver erstattet af jokes, samtaler, quizzer og præmier, når komiker Sanne Søndergaard, influencer Emma Libner og sexolog Shabnam Azizi sammen med PlanBørnefonden tager på en Period-tour op til den internationale menstruationsdag den 28. maj.
Turnéen starter i Aalborg den 22. maj kl. 19:00 hos North Urban Art Studio.
Til arrangementerne vil publikum på en sjov og lærerig måde blive klogere på, hvorfor vi ikke taler mere om menstruation, hvad der sker med kroppen i løbet af en cyklus, og få lov til at grine af de absurde situationer, man kan ende i, når man forsøger at skjule menstruationen for omverdenen.
Tabuet tackles med humor
De tre kvinder tackler tabuet om menstruation på hver deres måde.
Sanne Søndergaard optræder med udvalgte dele af sit show “Kvinde”, hvor hun med humor og ærlighed gør grin med akavede og pinlige situationer, som de fleste menstruerende kvinder kan genkende.
“Jeg vil gerne normalisere menstruation. Det skal ikke være skamfuldt, og det skal være helt normalt, at mænd kan købe bind til deres kærester,” siger Sanne Søndergaard.
Emma Libner er kendt fra Instagram-profilen @kh_underlivet og er aktuel med en ny bog af samme navn.
Til dagligt taler hun åbent og kærligt om underlivet med sine over 19.000 følgere og diskuterer skam, lyst og menstruation.
Denne samtale ser hun frem til at bringe til publikum under arrangementerne på Period-touren, som besøger Aalborg, Aarhus og København.
“Menstruation føles privat, og det er noget, vi håndterer bag lukkede døre på badeværelset. Men det har også stor betydning for politik.
Vi lever i et samfund, der forventer, at vi altid er på vores bedste side og opfører os på en bestemt måde. Der tages ikke højde for menstruation,” siger Emma Libner.
Shabnam Azizi er aktuel som ekspert i programmerne ‘Sex med P3’ på DR. Under arrangementerne deler hun sin viden om de mange måder, hvorpå menstruation påvirker kroppen.
“For mange af os er det negativt at få menstruation. Men jeg synes, vi skal være nysgerrige på, hvad der sker med kroppen, når man har menstruation, og jeg synes, det er fantastisk, når kvinder står frem og fortæller, at de har menstruation. Det er en del af at være kvinde, og man kan ikke bare sige nej tak til sin menstruation,” siger Shabnam Azizi.
Inspirerende indslag
Med arrangementerne ønsker PlanBørnefonden at sætte fokus på konsekvenserne af det tabu, der omgiver menstruation og fører til skam og diskrimination for kvinder over hele verden.
Under arrangementet vil publikum via virtual reality kunne besøge et af verdens største slumområder, Kibera, i Nairobis hovedstad, Kenya. Her risikerer piger og unge kvinder at droppe ud af skolen, fordi deres familier ikke har råd til menstruationsbind.
Der vil også være inspirerende indslag fra Uganda, hvor piger og drenge lærer om menstruation sammen og hjælper hinanden med at sy genanvendelige bind.
“I nogle af de lande, hvor vi arbejder, er unge faktisk blevet rigtig gode til at sætte ord på de udfordringer, som menstruation medfører.
Jeg oplever, at både piger og drenge tør tale åbent om menstruation og sammen finder løsninger på den stigmatisering, som pigerne oplever.
Det er noget, vi også kan lære af herhjemme,” siger Kirsten Brogaard, senior public engagement manager i PlanBørnefonden.