Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Kom til åben udgravning: Jernaldergravplads dukkede op på en mark

Af Stine Kjølby Christensen

Ved landsbyen Vårst sydøst for Aalborg udgraver arkæologer fra Nordjyllands Historiske Museum i øjeblikket en jernaldergravplads af hidtil uset omfang og karakter i det jyske.

Den stammer fra en særdeles urolig periode i danmarkshistorien, og den vidner om, at her lå et markant magtcentrum i årene 200-550 e.Kr.

Torsdag 26. september fra kl. 14 inviterer museet til åben udgravning, hvor arkæologerne fortæller om de hidtidige fund, og hvorfor disse er et vigtigt bidrag til danmarkshistorien.

200 jernaldergenstande startede det hele

Det hele begyndte i sommeren 2018.

Her indleverede en lokal detektorentusiast, Anders Bryder, et helt unikt fundmateriale til Nordjyllands Historiske Museum.

På en enkelt mark havde han fundet mere end 200 fantastiske genstande fra jernalderen; blandt andet en stor mængde fine smykker og dragtudstyr.

Fund af denne art stammer normalt fra grave, men når de findes med metaldetektor, så skyldes det desværre ofte, at gravene har været udsat for moderne pløjning.

Kom til åben udgravning: Jernaldergravplads dukkede op på en mark

En mindre forundersøgelse, som museet foretog i området, bekræftede den antagelse, men samtidig stod det heldigvis klart, at der trods den omfattende pløjning, stadig var rester efter mange grave i området.

Takket være stor velvilje fra den landmand, der ejer jorden, samt økonomisk støtte fra Slots- og Kulturstyrelsen er det nu muligt at foretage en større undersøgelse af området.

Håber på flere fund

Udgravningen begyndte i august, og allerede nu kan udgravningsleder, arkæolog Torben Trier Christiansen fra Nordjyllands Historiske Museum, bekræfte, at her er tale om en helt særlig gravplads, som kan betyde, at Danmarkshistorien skal skrives om – eller i hvert fald tilpasses.

”De foreløbige undersøgelser og fund viser, at gravpladsen udelukkende har været benyttet i perioden fra ca. 200 til 550 e.Kr., og at den oprindeligt har rummet flere hundrede grave – formentligt over 500.

Og med en sådan størrelse er gravpladsen blandt de største, vi kender i Sydskandinavien fra den tid,” siger Torben Trier Christiansen.

I dag er de fleste dog væk, og arkæologerne håber på at kunne finde spor af op mod 200 grave.

Besøg udgravningen

Torsdag 26. september fra kl. 14 og frem til kl. 19 er alle interesserede velkomne til at kigge forbi den spændende udgravning i Vårst.

Her kan man få en rundvisning på området og møde arkæologerne, mens de udgraver nogle af gravene, og fortæller om nogle af de mange fund, der er gjort på gravpladsen.

Kom til åben udgravning: Jernaldergravplads dukkede op på en mark

I dagens anledning har arkæologerne også rekonstrueret en såkaldt kogegrube – en slags jordovne – som jernaldermenneskene brugte til at stege kød i.

Det er gratis at deltage. 

Hvad: Åben udgravning
Hvornår: Torsdag 26. september kl. 14-19
Hvor: Vårstvej 180 (på mark ved gård), 9260 Gistrup

Del artikel

Andre læser også