Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Drømmen om et barn: Klinik Nors vil hjælpe kvinder og mænd med fertilitet

Af Nathalia Hentze Nielsen

Ufrivillig barnløshed er en stigende udfordring i Danmark, og på trods af at det påvirker så mange mennesker på landsplan, er det stadig et emne, der er svært at tale om.

Der er meget smerte og stres forbundet med hele fertilitetsprocessen, når ønskebarnet lader vente på sig, og rigtig mange ved ikke, hvilke muligheder der eksisterer for at få hjælp – og hvor meget man egentligt kan gøre for at hjælpe sig selv.

Her kommer den nystartede Klinik Nors ind i billedet og ikke mindst de to ejere, søstrene Camilla Nors og Janni Nors, der begge brænder for at hjælpe kvinder og mænd med fertilitets- og cyklus problematikker.

Med deres kombinerede fokus på fysioterapi, hormonterapi og samtaleterapi tilbyder de en sikker havn i en ellers sårbar tid, hvor man sammen kan arbejde hen mod drømmen om et barn.

Livsstil kan gøre meget

Vi besøger Camilla og Janni på Rantzausgade 41 kld. i klinikkens hyggelige og intime lokaler for at få en snak om fertilitet, cyklus og det magiske i at hjælpe deres patienter.

Her fremhæver de, hvordan deres klinik kan være et alternativ – eller et supplement – til den traditionelle fertilitetsbehandling, som ofte har en mere ensidet tilgang.

“Det vigtigste budskab vi har er, at der er noget, man selv kan gøre for at blive mere fertil, og at fertilitetsbehandling med hormoner ikke behøver at være den eneste mulighed.

Ting som eksempelvis livsstil, egen omsorg og arvæv har meget at sige, og mange ved ikke at livsstilsændringer kan have en kæmpe indvirkning,” forklarer Janni og tilføjer:

“Tit er man også hurtigt inde og ude af fertilitetsklinikkerne og står med en masse spørgsmål og bekymringer. Det er noget vi kan gribe.”

Drømmen om et barn: Klinik Nors vil hjælpe kvinder og mænd med fertilitet

Det er svært ikke at blive smittet af søstrenes passion og entusiasme for området, og det viser sig, at det er et område, som de begge har haft en faglig interesse for i lang tid.

Janni er uddannet bioanalytiker og komplementær hormonterapeut og har, som hun beskriver, gået målrettet mod dette felt siden  gymnasietiden. Senere fik hun også Camilla med, der er fysioterapeut og som har specialiseret sig i infertilitet.

“Jeg var til et fertilitets og fysioterapi kursus for nogle år siden, og der blev jeg helt solgt. Siden dengang har Janni og jeg gået og brygget på at gøre vores eget projekt til virkelighed.

Jeg har ikke selv børn endnu, men jeg har altid forestillet mig, at der ikke findes noget større end at skabe et barn,” fortæller Camilla om sin drivkraft for arbejdet, og Janni indskyder med et smil, at det også er helt magisk.

Faglig og personlig interesse

Den faglige interesse er dermed stor, men det er den personlige bestemt også.

Camilla og Janni er nemlig selv donorbørn. Søstrene fik det først at vide i en sen alder og med den viden er en masse brikker faldet på plads.

“Det gav bare mening, at det er det her, vi skal lave. Vi talt med vores forældre om deres valg og set, hvor frustrerende hele processen var for dem.

Vores mor sagde til os, at vi er de største ønskebørn, og det er det, vi også ønsker at skabe: ønskebørn,” siger Janni.

Om man allerede er i gang med at prøve at undfange ønskebarnet eller man planlægger at gå i gang på et senere tidspunkt, er det muligt at få en konsultation hos Klinik Nors og høre, hvad de kan tilbyde.

Drømmen om et barn: Klinik Nors vil hjælpe kvinder og mænd med fertilitet

Forløbet starter således, at man først svarer på et spørgeskema omkring ens situation, hvorefter Janni ser på både denne information samt eventuelle laboratorieanalyser. Dernæst kommer man forbi Camilla til fysioterapiske undersøgelser.

Ud fra dette laves et skræddersyet program med konkrete tiltag til, hvad man selv kan gøre for at få bedre fertilitet (f.eks. tilskud og motion) samt fertilitetsfremmende øvelser og terapi i klinikken – hvis det er det, der giver mening for patienten vel og mærke.

“Vi kan spotte en masse ting, som kræver en indsats, men vi vælger altid at starte med få ting af gangen, fordi der er en større chance for, at patienterne realistisk kan implementere det i deres hverdag.

Det tager også tre måneder før et æg er udviklet og tre måneder for kroppen at producere nye sædceller, så det er et forløb, der kræver længere tid før man ser ændringer,” forklarer Camilla.

Det er en fælles opgave

Når vi taler om fertilitet og ikke mindst fertilitetsproblemer, har tankerne det med at gå mod kvinden som den, der bærer det primære ansvar, men faktisk bærer mændene et lige så stort ansvar.

“Der findes en eller anden idé om, at hvis bare manden har én funktionel sædcelle er han godt kørende. Det handler dog også om kvaliteten af cellen i forhold til det barn, du får.

Mange mænd kan have normal sædkvalitet, men skaderne på DNA’et kan være så store, at han ikke kan befrugte kvinden eller at det befrugtede æg ender i en abort. Derfor er det vigtigt, at det er en fælles opgave, og at mændene er en lige så stor del af indsatsen.

Når vi går ind og behandler mod infertilitet, er der dermed behandlingsmuligheder for både mænd og kvinder,” understreger Janni.

Uanset om det er manden eller kvinden, der oplever problemer med fertiliteten, er der meget skyld og skam forbundet med området, og derfor vægter Klinik Nors også det mentale aspekt af rejsen. Her kommer samtaleterapien ind i billedet.

Drømmen om et barn: Klinik Nors vil hjælpe kvinder og mænd med fertilitet

“Vi oplever, at de par, der kommer ind kan have psykologisk stress. Ofte er det kvinden, der er meget påvirket af venner, som får børn, og familie, der spørger ind til hvornår de skal have børn. Nogle har også haft flere aborter i forløbet.

Det at indgå i samtaleterapi med en psykolog kan være med til at bearbejde sorgen og lette den psykologiske stress, hvilket også kan hjælpe det videre fertilitetsforløb,” uddyber Janni.

Psykologen kan endvidere bruges til parterapi, hvis parret ønsker det.

Fokus på kvindens cyklus

I Klinik Nors fulde navn “Klinik Nors – Fertilitet & Cyklus” indgår ordet cyklus, og dette er fordi, at søstrene har et lige så stort fokus på at hjælpe kvinder med at få en normal cyklus – uanset om de ønsker børn eller ej.

Mange kvinder går rundt med månedlige menstruationssmerter, og vi har som samfund accepteret dette som normalen på trods, af at man faktisk kan gøre mere end at symptombehandle med panodil.

“Vi vil gerne skabe mere fokus på cyklussen og hjælpe kvinder til et liv uden smerter. Det kan gøre rigtig meget for ens livskvalitet, at man ikke behøver at frygte de månedlige smerter og sygemelde sig fra arbejde.

Livmoderen er en muskel, der bevæger sig ligesom alt andet, og større mobilitet og fleksibilitet kan hjælpe gevaldigt,” forklarer Camilla og tilføjer, at de kommer til at tilbyde holdforløb, hvor man kan blive klogere på ens cyklus, hormonerne involveret, naturlig prævention og fertilitet.

Læs mere om Klinik Nors her.

Du kan også følge med i deres arbejde og holde dig opdateret omkring tema-aftener og fælleshold på Facebook og Instagram.

Del artikel

Andre læser også