Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Klap en kalv: Her kan du komme til Åbent Landbrug i Nordjylland

Af Emil Kjær Jørgensen

Traditionen tro betyder september endnu engang, at du kan komme til Åbent Landbrug rundt omkring på forskellige landbrug i Nordjylland.

Her kan hele familien opleve landbrugets dyr og maskiner, få sjove oplevelser og en masse frisk luft.

I år er det søndag den 18. september kl. 10-16, at du kan komme til en helt gratis familiedag, hvor mere end 80 værter åbner dørene for nysgerrige gæster fra hele landet.

hjemmesiden kan du søge på dit postnummer og se, hvilken gård der ligger tættest på dig. Her i Nordjylland kan du bl.a. besøge landbrug ved Nibe, Hjallerup, Hjørring, Dronninglund, Brønderslev og Fjerritslev.

Kom til en festlig dag i Fjerritslev

Én af de 30 Arla-landmænd, der i år åbner stalddørene op for en festlig dag til Åbent Landbrug, er Per Barup fra Riskærgaard i Fjerritslev.

Det er første gang, Per Barup er vært ved Åbent Landbrug, og han glæder sig til at vise nordjyderne, hvordan Riskærgaard har udviklet sig, siden han overtog landbruget i december 2020. Siden da har der nemlig været fart på forandringerne.

Per Barup har blandt andet installeret helt nye stalde med moderne forhold til gårdens 350 holsteinkøer, og så har han omlagt til økologisk produktion med den højeste standard inden for dyrevelfærd. Det betyder, at Riskærgaard i dag leverer økologisk mælk, der lever op til alle tre dyrevelfærdshjerter.

”Det er så vigtigt, at alle ved, hvor vores mad kommer fra, og at vi har en masse gode snakke om, hvordan et moderne landbrug fungerer i dag. Det glæder jeg mig meget til at tale med nordjyderne om,” siger Arla-landmand Per Barup.

Hjemmedyrket foder, der bidrager til den grønne omstilling

Omlægningen til økologi er ikke den eneste forandring, Per Barup har implementeret på gården. Han er også i fuld gang med at nedbringe Riskærgaards klimaaftryk. Det gør han blandt andet ved at være selvforsynende med eget foder til køerne.

”Jeg håber, at jeg kan være med til at vise nordjyderne, at det godt kan lade sig gøre at være first mover – også inden for grøn omstilling.”

Festdag for nysgerrige nordjyder

Per Barup forventer 800 besøgende til årets Åbent Landbrug på Riskærgaard. I løbet af dagen vil de besøgende kunne se de nye stalde og de græsmarker, som køernes foder gror på.

Derudover vil der være besøg fra de lokale spejdere, og børnene vil fx kunne lede efter karameller i korn, tage pedaltraktorkørekort eller prøve at klappe en kalv.

”Jeg håber først og fremmest, at gæsterne går herfra med en rigtig hyggelig oplevelse. Og så håber jeg, at de ser med egne øjne, at dyrene har det godt, og at vi passer på naturen,” siger Per Barup.

Hvad: Åbent Landbrug
Hvor: Hele Nordjylland
Hvornår: Søndag d. 18. september

Åbent Landbrug er helt gratis, men det kræver tilmelding. Det kan du finde info om her.

Del artikel