Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Nordjysk triumf: Karsten er Danmarksmester i brevdueflyvning

Af Annoncør
Karsten Larsen fra Voerså
Karsten Larsen fra Voerså

Denne artikel kunne have handlet om, at du nu kan få lynhurtigt fibernet hos Waoo i Nordjylland, og hvor dejligt stabilt internet er. 

Det kan du skrive dig op til her

Men Waoo er kåret af kunderne som Danmarks bedste internetselskab 12 år i træk, så det behøver vi ikke bruge plads på.

I stedet hylder vi en nordjysk Danmarksmester.

For man bliver ikke Danmarksmester uden at gøre sig umage og utrættelig stræben efter at gøre efter bedre end konkurrenterne.

Læs videre, og bliv inspireret af brevdueentusiasten, Karsten Larsen fra Voerså og de 64 konkurrenceflyvere, han tracker på deres lange færd fra mere sydlige himmelstrøg via gps-teknologi, satellitopdateringer – og naturligvis en stærk fibernet-forbindelse, som den burde være.

Tillid og glæde er opskriften på succes

Godt samarbejde, glæde og gensidig tillid mellem brevdueentusiasten, Karsten Larsen fra Voerså og hans 64 konkurrenceflyvere og de 50 yngre talenter, og ikke mindst Karstens forstående hustru, Annette, er grundstenene i Karsten Larsens liv og succes som dobbelt danmarksmester med brevduerne

Når vi andre sidder i sofaen foran fjernsynet om aftenen, sidder den dobbelte Danmarksmester i langflyvning for brevduer, Karsten Larsen i sin have i Voerså. Han nyder synet af sine han-duer, som tager dagens sidste flyvning.

”Duerne strækker vingerne på skift dagen igennem, og bliver efterfølgende lukket ind i dueslagene, hvor de bliver godt tanket op på mad og vand. Hannerne får dagens sidste flyvetur, mens min kone nusser rundt i haven, og jeg sidder og nyder synet af, at de bevæger sig rundt i friheden.

Så får de endnu en omgang mad og vand i dueslagene, og så siger jeg godnat til dem, og de går til ro,” siger Karsten Larsen, som i år kan fejre 40 års jubilæum indenfor flyvning med brevduer.

Partnere for livet

De mange timer i haven og træningsturene med langflyvning hver anden weekend, giver et godt indblik i formen, og hvor de enkelte duer er i forhold til sæsonstarten.

Karsten Larsen kører et system indenfor brevduesporten, der kaldes enkehunner og enkehanner, og det betyder, at duerne er i tre slag, hanner for sig, hunner for sig og unger for sig.

”Inden duerne skal køres til konkurrence, åbner jeg lemmen mellem hannerne og hunnerne. Duer er partnere for livet, så de ved nøjagtigt, hvilken rede de skal hoppe ned i.

Når de har fået hilst på deres livspartnere, bliver de sat i transportkasser og afhentet af en fragtmand, der kører dem til konkurrence.

Så er de helt fyldt op af kærlighed og incitament til at flyve hurtigt hjem, når starten går for konkurrencen,” siger Karsten Larsen og understreger, at duerne er nogle særligt kloge og tillidsfulde dyr.

Duer på konkurrencediæt

Og der er heldigvis kærlighed og kvalitetstid med magen i sigte for danmarksmesterens duer, når sæsonens første heat ud af seks i det samlede danmarksmesterskab, skydes i gang i weekenden.

Det giver ekstra travlhed og forberedelse af konkurrenceflyverne, hos Karsten Larsen, som ligeledes er formand i Sæby Brevdueforening.

”Duerne skal have lidt ekstra godt og flere kalorier, nu hvor de skal flyve langt i weekenden. De får masser af afskallede solsikkefrø og jordnødder, og så skal der fyldes væske på dem. Lørdag skal vi flyve fra Hildersheim i Tyskland til Voerså, og normalt går de ned og drikker undervejs.

Men alt er udtørret for tiden i varmen, så jeg fylder ekstra godt på dem, og så håber jeg, at de finder noget vand, selvom det bliver svært i den her varme,” siger brevdueentusiasten, som afleverer sine 18 udvalgte, formstærke, flyvelystne duer til fragtmanden torsdag, og derefter kun kan vente på, at duerne rammer dueslaget igen efter omkring 10 timers flyvning i let modvind og høj varme fra det tyske.

Nordjysk triumf: Karsten er Danmarksmester i brevdueflyvning
Karsten Larsen fra Voerså

Venter i spænding

Karsten Larsen følger duerne undervejs via gps og satellitopdateringer, men det er alligevel først, når han ser dem igen i Voerså, at han kan være helt sikker på, at alt er gået godt.

Som i alle andre sportsgrene, er der risiko for skader, og Karsten Larsen har da også i øjeblikket en due med et brækket ben i kælderen.

”Hun skal nok komme sig, men det gør da altid lidt ondt på mig, når de ikke kommer hjem i god stand. Hende her kom lidt sent hjem efter en langflyvning, og jeg kunne se, at hun var blevet revet på brystet, og at hun var halt på det ene ben.

Det viste sig, at benet var brækket, så jeg fik hende stivet af med nogle tandstikker og tape for at støtte benet, og så har hun fået sin egen kurv i kælderen, så hun har ro til at komme sig.

Hun er heldigvis i bedring,” siger Karsten Larsen, som nu også må en tur i kælderen om aftenen, før han har sagt godnat til sine 64 duer og 50 unger.

God grund til at flyve hurtigt hjem

Brevduerne er fantastisk dygtige til at orientere sig og finde hjem, og de flyver op imod 1200 meter pr. minut, hvilket i snit er 70 km i timen.

Man mener, at de orienterer sig efter polerne og magnetfelter, og at de derfor finder vejen hjem, uanset hvor, de måtte flyve fra.

Når danmarksmesteren træner ungerne op til flyvning, sendes de afsted, når de er småsultne, og så skynder de sig at flyve hjem for at få mad. Han justerer løbende distancen hos de unge duer, så de hele tiden skal finde hjem fra nye steder og længere distancer.

Med Karsten Larsens system for de voksne duer med enke-hanner og enke-hunner, er der dog andet i sigte end blot mad og vand, når konkurrenceduerne lander hjemme på dueslaget i Voerså.

De bedste duer i landet

Her ved de nemlig, at der, ligesom inden konkurrencen udover mad og drikke, er et besøg i reden hos hunnerne.

”Og det er simpelthen så sjovt at se, at selvom de lige er landet efter 600 kilometers flyvning, så er der altså stadig kræfter til, at de hygger sig med hinanden i reden,” siger Karsten Larsen, som trods sit 40 års jubilæum med duerne og sin dobbelte danmarksmester-titel siger, at han aldrig bliver træt af sine fugle.

”De giver mig så meget. Når de er ude, flyver de mig i møde, når jeg kommer fra arbejde, og jeg kan kalde dem til mig, når jeg fløjter. Jeg har en rigtig sød og dejlig kone i Annette, men duerne er der først, når jeg kommer hjem.

Og så er der altså ikke helt den samme reaktion fra Annette, når jeg fløjter,” siger Karsten Larsen med et grin og fortsætter lidt mere alvorligt:

”Duerne vil altid have stor betydning i mit liv. De er de mest fascinerende, hårdføre og tillidsfulde dyr, og jeg kan ikke rigtigt forestille mig at være dem foruden.

Men nu har jeg jo også de allerbedste duer i landet,” slutter Karsten Larsen, som med sæsonstarten skal forsvare sin titel som dobbelt danmarksmester i langbaneflyvning for brevduer.

Del artikel

Andre læser også