Karma Sushi stormer frem i hele landet: Men basen er i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi
Kasper Hansson er den ene af de to brødre bag Karma Sushi og VACA
Kasper Hansson er den ene af de to brødre bag Karma Sushi og VACA

Af Michael Qureshi

Det hele startede for 10 år siden med en restaurant i Frederikshavn, som fik en lunken modtagelse.

I dag er Karma Sushi en af de mest spændende sushi-kæder ikke blot i Danmark men i hele Europa. Der satses på de største byer i Danmark, hvor man allerede befinder sig i København, Aarhus og Aalborg.

På det danske marked satses der nu endnu hårdere på København, og man forbereder planerne til at indtage det internationale marked.

Karma Sushi skiller sig ud på sushimarkedet i Danmark. De fusionerer nordiske produkter med det japanske og franske køkken.

To Karma Sushi i Nordjylland

Det ser man i endnu højere grad i det nye menukort, som netop er lanceret. Jomfruhummer og sild er meget utraditionelt at mixe med det klassiske japanske sushi-køkken.

Men det har skabt en popularitet blandt danskerne, som slet ikke ser ud til at have toppet.

I Nordjylland findes der en Karma Sushi i Frederikshavn og i Aalborg.

Koncernen består ikke kun af Karma Sushi.

Man har også startet det nye trendy mexicanske Take Away-koncept, Vaca. Det er allerede blevet et stort hit i Aalborg i Reberbansgade. Men derudover har den landsdækkende koncern et meget tæt forhold til netop Aalborg.

Deres hovedkontor og centralkøkken er baseret i Nørresundby lige efter Limfjordstunnellen, og brødrene bag koncernen Morten og Kasper Hansson bor begge i Aalborg.

Morten er 33 år, og Kasper bliver 30 år. Så de er unge gutter med en masse erfaring allerede.



Det startede i 2007 i Frederikshavn

Det var Morten, der fandt på Karma Sushi-konceptet, forklarer brormand Kasper på kontoret i Nørresundby.

”Min bror Morten startede den første i Frederikshavn i 2007, hvor vi begge boede i vores unge år. Han var udlært som kok i København med speciale i det franske køkken.

På daværende tidspunkt var sushi lige blevet hot og trendy, så han fandt på at skabe sin egen version af sushi,” forklarer Kasper Hansson.

Morten Hansson fandt en japansk sushikok med mere end 30 års erfaring og blev lært op i den ædle sushi-art, mens han begyndte at eksperimentere med sine egen ideer.

Men det var ikke en guldrandet forretning de første år.

”Frederikshavn er en af de mere konservative dele af Danmark i forhold til nye spisevaner, så det tog noget tilvænningstid. Det begyndte at få noget opmærksomhed fra de svenske og norske turister, og pludselig tog det fart. Det gjorde, at vi åbnede en Take Away i Skagen og senere i Aalborg (2010),” fortæller Kasper.

Fik ændret konceptet – og fik succes

Siden fulgte nogle udfordrende år, hvor man hele tiden fik lærepenge, og blev klogere på det gæsterne efterspurgte.

Man hævede det gastronomiske niveau og ændrede konceptet fra rent Take Away til Karma Sushi-restauranter. Menukortene blev ens, og det fik en øjeblikkelig effekt. Folk kunne bedre forstå konceptet.

”Vi er hele tiden i udvikling som virksomhed, men det hjalp, at vi fik strømlinet koncepterne i alle restauranterne, og vi har de seneste år optimeret forretningsgangen, hvor vi eksempelvis ligger flere af processerne over i vores centralkøkken her i Nørresundby, for at få en ensartet høj kvalitet i alle restauranterne” lyder det fra Kasper Hansson.

Læs også: Gastromand besøger: Den hemmelige gourmet-restaurant Vesterbro

Det har også givet en effekt på regnskaberne, hvor selve koncernen i 2015 omsatte for 20 mio. kr. og havde et overskud på knap 2 mio. kr.

Ifølge brødrene bag selskabet har man investeret i flere restauranter i 2016, men kommer alligevel ud med et overskud i det regnskabsår, de netop har afsluttet.

Blandt andet har man investeret i at strømline indretningen i restauranterne.

Samarbejde med en af Danmarks bedste arkitekter

Har man været inde på en Karma Sushi vil man vide, at det føles lidt eksklusivt at være der på grund af indretningen.

Det skyldes blandt andet, at man i 2015 etablerede et værdifuldt samarbejde med en af Danmarks mest anerkendte arkitekter, Henning Larsen arkitekter.

Planen er, at hver gang der åbnes en ny Karma Sushi fremadrettet så skal den ligne de andre med fokus på stil og design.

”Vi har fem restauranter i Danmark i dag. Vi satser på at åbne to mere i København alene i år, hvis vi kan finde de rigtige lokationer. Derefter begynder vi at kigge på de udenlandske nærmarkeder som Sverige, Norge og Tyskland, hvor vi gerne skal begynde at åbne i 2020.

Vi har også vores overvejelser om at udvide med en restaurant mere i Aalborg, men det er der ikke truffet en beslutning om endnu,” lyder det fra Kasper Hansson.

Store planer med Vaca

Og så er der også Vaca. Et spritnyt mexicansk Take Away-koncept som har en butik i Aarhus, en i Reberbansgade, og omkring marts åbner man i Østerågade.

”Planen med Vaca er, at det skal ud over stepperne. Vi vil gerne ekspandere i Danmark, og på sigt også i udlandet. Indtil nu har det været et godt supplement til vores andre forretninger.

Det er meget konceptdrevet, så vi trækker på vores erfaringer med at drive Karma. Det har en meget hurtigere omsætningshastighed end Karma, og det har vist sig, at folk gerne vil have mexicansk mad med fokus på kvaliteten.”

Verdens bedste mainstream-sushi

Men kerneforretningen er stadig Karma Sushi, og der er høje ambitioner på kontoret i Nørresundby.

”Vi vil gerne lave verdens bedste mainstream-sushi. Vi vil have den højest mulige kvalitet, som skal være tilgængelig for alle. Det skal ikke være en gourmetoplevelse, for det kan vi ikke levere på kædeplan.

Men vi satser meget på kvaliteten af produktet, såvel som totaloplevelsen. Vi har også rejst meget rundt i verden og set på andre sushi-kæder, og vi har helt klart et koncept, der ikke findes derude i den store verden. Den fusion af det nordiske, franske og japanske køkken som vi har skabt, differentierer os på verdensmarkedet” forklarer Kasper Hansson.

Den største drøm følges med et smil, når han fortæller om den.

”Det er da at åbne en Karma Sushi i Tokyo. På Sushi’ens hjemmebane. Fiskekvaliteten i Japan er ekstrem høj, så det vil måske ikke være præcis samme Karma Sushi som i Europa. På det tidspunkt, kan der også være andre forhold der spiller ind. Men ikke desto mindre synes vi ikke, at der findes noget i Japan, som minder om vores koncept.”

Læste du?

Kræs for kødelskere: Her er byens nye hotte Take Away

Har du set dem? Amerikanske Navy Seals træner i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi
Pressefoto: Navy Seals
Pressefoto: Navy Seals

Den seneste uge har du muligvis set kamphelikoptere flyve lavt og andre militære fartøjer i Aalborg og i det øvrige Nordjylland.

Måske endda hørt skud eller set skarpt bevæbnede soldater.

Op mod 2000 elitesoldater fra hele verden træner i øjeblikket specialoperationer i store dele af Nord- og Midtjylland. Øvelsen kalder de for Night Hawk løber af stablen.

Det helt specielle er, at verdens bedste soldater, Navy Seals fra USA, også deltager i øvelsen.

Også Danmarks bedste soldater Frømandskorpset og Jægerkorpset træner for fuld udblæsning med i denne vigtige øvelse.

Der er deltagelse af soldater fra Danmark, USA, Tyskland, Finland, Holland, Polen, Schweiz, Østrig, Belgien og Litauen.

Løber frem til på fredag

Det hele begyndte 10. september, og det løber frem til på fredag den 28. september.

Flyvestation Aalborg og Flådestation Frederikshavn danner ramme om den store specialoperationsøvelse, hvor Jægerkorpset og Frømandskorpset træner specialoperationer sammen med Flyvevåbnet, Søværnet og Hæren og militære enheder fra ni andre NATO-lande.

“Øvelsen er med til at sikre, at vi konstant bevarer og udvikler vores kompetencer indenfor specialoperationer, og den styrker vores evne til at samarbejde med relevante partnere, siger generalmajor Peter Boysen, chef for Specialoperationskommandoen.

Foto: Frømandskorpset

Øvelsen vil foregå på alle tider af døgnet

For at det er så realistisk som mulig, så foregår øvelsen på alle tider af døgnet og hovedsageligt på civile og militære områder i Nord- og Midtjylland.

“Det er vigtigt, at soldaterne får mulighed for at træne et helt set-up, både med planlægning og gennemførelse af missioner, så de vedligeholder deres kompetencer og dermed er klar, når de bliver sendt på skarpe missioner.

Lækker mad til hverdagen: KaffeFairs nye koncept kan alle være med på

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Du kender det måske?

Opvasken har hobet sig op i samme luftlag som den filtrede knold på toppen af hovedet, som efterhånden er fast inventar, når man omsider er halvvejs gennem ugen.

Den gastronomiske kreativitet er i samme sølle forfatning. Nu er der en redning i KaffeFairs nye hverdagskoncept: Folkekøkken.

Fra mandag til fredag i tidsrummet kl. 17.00- 20.00 kan aalborgensere invitere deres nabo, ven, partner eller kollega forbi KaffeFair på Strandvejen og spise sig mætte og glade for den nette sum af 85 kr. per mand.

Derudover kan der tilkøbes både forret og dessert – hvilket vil sige, at man på en ganske almindelig hverdagsaften kan forkæle sig selv med en treretters menu for under 200 kr. Dertil kan der opgraderes med en flaske vin for kun 200 kr. eller 40 kr. pr. glas.

Hos MigogAalborg besluttede vi os for at teste konceptet, og besøgete derfor KaffeFair på Strandvejen på en ikke særlig glamourøs, onsdag.

Og på netop sådan en dag er det oplagt at slå vejen forbi KaffeFairs nyeste afdeling.

Stemningen er uformel og hyggelig. Prisen er mere end fair, og man er garanteret ikke at gå sulten i seng.

Gennemført lækkerhed

Denne onsdag stod Folkekøkken-menuen på spansk hakkebøf med bagte grøntsager og krydrede kartofler som hovedret, men vi sprang selvfølgelig også på både forret og dessert – hvilket viste sig, at være et klogt træk.

Forretten var denne dag blomkåls-pannacotta, sprød kalkunchorizo samt grillet ølandsbrød med en lækker cremet grønkålspesto. Frisk og smagfuld og godt afstemt imellem det salte og søde.

Da sidste bid velstegt hakkebøf i hovedretten var sunket, var vi allerede kommet godt rundt fyldt godt op på alle fronter af sansespektret.

Men selvfølgelig måtte aftenen fuldendes med dessert, som denne dag stod på kokkens udvalgte kagetapas bestående af henholdsvis hindbærsnitte, cheesecake, islagkage og brownie.

Det gennemgående for retterne var først og fremmest, at de var velsmagende og ærlige: Man får, hvad man bestiller – og meget mere til.

Der er slet ikke nogen tvivl om, at KaffeFairs køkken har flair for kokkekunsten og ved, hvad der skal til for at få en ganske almindelig hverdagsret til at blomstre, både smags- og udseendesmæssigt:

Det sprøde ølandsbrød knasede i ganen, hakkebøffen smeltede på tungen og garnituren var afstemt, mens kagetapas-tallerkenen sang en duet så sød, at den overgik enhver godnatsang.

Alt i alt en perfekt måde at fejre en ganske almindelig og uformel hverdagsaften på – uden at gå på kompromis med hverken smag eller det gode selskab – og uden at få et hul i pengepungen.

Ugens fristende Folkekøkken-menu bliver løbende præsenteret på KaffeFair’s Facebookside.

Du kan holde dig opdateret her.

Kvalitet og ærlig mad for 85 kr.

KaffeFair Strandvejen er den socialøkonomiske virksomheds seneste satsning. I marts måned kunne de slå dørene op til den nye restaurant og café.

Med denne beliggenhed kan KaffeFair være tilstede i den bydel, hvor mange aalborgensere har deres hverdag. Strandvejen er central, men alligevel tilpas tilbagetrukket fra centrums til tider hektiske stemning.

Det betyder, at der blandt andet har været rum til at dyrke nogle af de folkelige koncepter og værdier, som den socialøkonomiske virksomhed især er kendte for – og stolte af.

Især lørdagsbrunchen og de store månedlige langbordsspisninger, Aalborg Spiser Sammen, har været en bragende succes, og derfor udvider caféen nu med det nye hverdagstiltag, Folkekøkken.

Hverdagsretter med et twist

Som med alt andet hos KaffeFair er der i deres Folkekøkken tænkt over hver en detalje. Foruden at kreere genkendelige livretter med et kulinarisk twist, gør køkkenet også en dyd ud af at tænke forbruget af råvarer bæredygtigt.

“Vi bestræber os på at kunne servere økologisk, folkelig mad med lokale rødder – og vi bruger det, der er i sæson og tænker over, hvordan råvarerne kan indgå som ingredienser på tværs af menuplaner for at reducere den typiske risiko for madspild”, fortæller Jørgen Rasmussen, som er kok i KaffeFair.

Du kan holde øje med menuen hos KaffeFair Strandvejen lige her.

Fylder storcentre til bristepunktet: Gurli Gris kommer til Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi

Hvem havde troet, at en lille tegneserie-gris kunne fylde storcentre til bristepunktet landet over?

Men sådan er det bare med Gurli Gris. Hun er blevet et globalt fænomen, som er elsket på samtlige kontinenter i verden.

I Kina mente de endda, at det blev så meget med Gurli og hendes skøre familie, at en kinesisk videodelingstjeneste fjernede 30.000 klip med Gurli Gris.

Angiveligt fordi Gurli Gris blev så populær, at hun blev brugt i modkulturer til skade for ‘mainstream værdier.

Fænomenet er skabt i England, hvor hun bærer navnet “Peppa Pig”.

Du kan møde Gurli og Gustav i Aalborg

I Danmark elsker vi derimod den glade gris og hendes lillebror Gustav, og børnene svælger de sjove små tegnefilmen med den lille gris i sig både fra Ramasjang og Netflix.

Nu kan børnene i Aalborg og omegn også møde selveste Gurli Gris. Tegneserie-hittet er for tiden på en større landstour i storcentre, og hvor end de kommer, så fyldes de helt op.

Når efterårsferien starter så kommer Gurli Gris og lillebror Gustav til Aalborg Storcenter. Det sker søndag d. 14 oktober klokken 12.00.

Det bliver en halv times show med søde sang og masser af sjov. Derefter kan alle børn kramme og få et billede sammen med Gurli og Gustav.

Først show og så en selfie med Gurli

Aalborg Storcenter skriver på sin Facebook-side;

“Der vil først være show. Det starter kl. 12.00 og varer ca. 30 minutter. Efter showet får børnene mulighed for at komme helt tæt på deres idoler og hilse på både Gurli og Gustav Gris.

Meet & Greet starter ca. kl. 12.45 og varer til der ikke er flere børn der mangler at møde dem – alt efter hvor mange mennesker der kommer, vil der være pause i løbet af Meet & Greet, da Gurli og Gustav Gris har brug for luft