Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Bedemand i nye klæder: Joakim er kåret som et af de største unge talenter

Af Ane Johanne Damgaard

Når man spørger Joakim Skak, om han nogensinde havde set sig selv havne i bedemandsbranchen, er svaret:

“Det var ikke planen nej!”

Alligevel fik hans egen erfaring med at miste og ønsket om at ændre branchen ham til at stige med ombord på det skib, som hans mor havde sat i havn.

Nu er den 28-årige aalborgenser blevet kåret som en af de mest talentfulde unge i dansk erhvervsliv på Belingskes Talent 100-liste, og rejsen fortsætter kun en vej: Opad.

De pårørende er drivkraften

Joakim Skak havde nær tabt kæben, da han modtog nyheden om den flotte plads på Talent 100-listen:

“Jeg var virkelig overrasket. En lokal fyr som mig, der driver et par begravelsesforretninger, er kommet i selskab med nogle af de mest hardcore virksomheder og institutioner. Det gør bare anerkendelsen endnu større, og det er jeg mega stolt over.”

Men den nordjyske ydmyghed stråler alligevel ud af ham.

“Anerkendelse er altid rart. Men den vigtigste anerkendelse er fra de familier, som vi har hjulpet. Man kan vinde nok så mange priser, men hvis familierne ikke er tilfredse med det, vi udfører, så er det ligemeget.”

Og særligt de pårørende har hele tiden været drivkraften hos Min Afsked.

“Min mor startede forretningen efter, vi havde mistet min storebror. Der var flere ting, som hun lagde mærke til og gerne selv ville prøve at ændre i begravelsesforløbet – specielt i forbindelse med håndteringen af de pårørende.

For hende er det nærmest blevet terapi at hjælpe andre i samme situation,” fortæller Joakim Skak.

Bedemand i nye klæder: Joakim er kåret som et af de største unge talenter

Derfor har alle hos Min Afsked én ting til fælles: De har alle prøvet at miste.

“Det lyder absurd at sige, at det er en fordel, at vi ved, hvordan det er. Men det gør vi. Det er en erfaring, som er altafgørende, når man er i kontakt med andre, der står i så svær en situation,” tilføjer han.

Ville gøre det på en anden måde

Joakim Skaks mor, Else Mikkelsen, stiftede Min Afsked i 2017.

Og her stod det krystalklart for hende, at hun godt kunne tænke sig at gøre tingene anderledes.

Det mål har Joakim Skak, lige siden han i 2020 trådte ind i virksomheden, været med til at sigte efter. Hans mor er bedemand, mens han selv, som han siger det, gør alt det, som gør det lettere at være bedemand – fra økonomi til markedsføring.

De to har i samspil taget bedemandsbranchen et helt andet sted hen end de fleste:

“Det handler om at tilgodese de pårørende mere, end man tilgodeser forretningen. Det skal gøres fuldstændig efter deres ønsker og ikke vores. Eksempelvis skal det være muligt at blive kørt i både sorte og hvide rustvogne eller vælge en utraditionel kiste – f.eks. en kurvekiste.

Vi klæder vi os også efter sæson, hvilket har givet os et ry for, at vi måske er lidt anderledes. Men vi kan selvfølgelig også håndtere det mere traditionelle” siger Joakim Skak.

Netop det har de fået kæmpe succes med, og i dag har de ti bedemandsforretninger – tre af dem er i Aalborg, og alle er startet på grund af stor efterspørgsel.

Børnekufferter og mindekoncerter

De hjælper ikke kun med begravelsen. De hjælper også med sorgen både inden og efter – og derfor har de blandt andet også et stort fokus på børn.

De sørger for sæbebobler, som børnene kan blæse til begravelsen.

Og så har de børnekufferter med tegneting, bøger og figurer, der kan gøre det lettere for børn at forstå døden og give dem plads til at sørge.

For ganske nylig annoncerede Min Afsked, at de nu også inviterer til mindekoncerter.

Her er det den prisvindende radiovært Matilde Alexandra, der skaber et intimt rum, hvor man kan mindes og lytte til hendes smukke sangstemme.

“Det er mig bekendt ikke set før. Vi vil gerne forsøge at forbinde begravelsesforretninger med noget mere positivt, og det går rigtig godt i spænd med Matildes koncerter.

Det er vores fokus at blive ved med at udvikle os samtidig med, at vi gør det godt,” fortæller Joakim Skak.

Koncerterne, der bliver afholdt i Nørresundby er allerede udsolgt, mens der i Aarhus også kun er få billetter tilbage – men Joakim fortæller, at der er planer om endnu flere.

For hvis der er én ting, der er sikkert, så er det, at Joakim Skak ikke er færdig med at sætte sit præg på den gamle branche.

Del artikel

Andre læser også