Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Kan vinde EM-guld med Danmark: Hun startede med fodbold i Gug

Af Michael Qureshi

Der er rigtig mange interessante historier at dykke ned i, når man kigger på de danske fodboldkvinder, der søndag aften spiller EM-finale mod værtsnationen Holland.

Danmarks kvinder kan gøre mændenes sensationelle EM-triumf i 1992 kunsten efter. Men når man kigger på holdet, så er der bare en af pigerne, der stikker ud. Ikke bare fordi hun rent faktisk er den bedste kvindelige fodboldspiller, Danmark har lige nu.

Men i lige så høj grad fordi historien om hvordan hun er kommet så langt, er utrolig fascinerende.

Kvindernes Zlatan

En fortælling om at selv ud fra den mørkeste horisont kan der komme en lykkelig slutning på det hele.

Vi snakker selvfølgelig om Nadia Nadim. Mange har kaldt hende for kvindefodboldens Zlatan. Hun er måske ikke så vild og gal, som Zlatan i virkeligheden er, men der er også ligheder med deres vinderinstinkt.

Det er historien om vejen fra Afghanistan til en forstad i Aalborg til en topprofessionel fodboldkarriere i USA.

Nadia Nadim er født i Afghanistan. Familien var en del af overklassen i hovedstaden Kabul. Hendes far var general i hæren, og moderen var skolelærer. Der var privatchauffør, barnepige og et meget frit liv i Afghanistan.

Far blev henrettet af Taleban

Men Talebans anslag på magten i Afghanistan i 90’erne ændrede det hele. Landet blev fyldt med frygt og undertrykkelse. En dag blev Nadia Nadims far anholdt af Taleban-styret. Hendes mor stod pludselig alene med fem mindre piger langt fra luksuriøse liv som general-frue.

Nadias far blev henrettet af talebanerne, og familien vurderede, at moderen kunne være den næste i rækken. Derfor måtte de flygte fra hjemlandet.

Ifølge et portræt i Politiken af Nadia Nadim havde en menneskesmugler lovet moderen og de mindre piger, hvor Nadia var 11 år, at han ville få dem til England.

Men da de efter flere dage indspærret i bilen blev lukket ud, stod de en morgen i 2000 i stedet i Randers. Herefter fulgte en række forhold, hvor familien røg rundt i asylsystemet, indtil de endte på et asylcenter i Gug lige her i Aalborg-området.

Boede på asylcenter i Gug

Nadia Nadim fortalte selv i et interview med Politiken i 2007, da hun blev spået et snarligt gennembrud i kvindefodbold, at fodbolden lidt “reddede” hende fra at tænke mørke tanker, mens hun sammen med sine søskende og mor sad på et asylcenter langt væk fra “hjem”.

“Jeg har altid spillet for sjov. Da vi kom til Danmark boede vi på et asylcenter i Gug, og lige ved siden af var der en fodboldklub med masser af fodboldbaner. Det var min første klub. Det var der, jeg startede. Jeg fik en masse veninder.”

“Vi gik i skole fra ni til et. Bagefter spillede vi fodbold. Drenge og piger og en masse nationaliteter. Det var fedt. Vi spillede bare. Jeg var ikke blandt de bedste i starten, men det blev jeg ret hurtigt. Vi spillede hver dag fra klokken et til fire,” fortalte Nadia Nadim i interviewet med Politiken.

Fra asylcenteret i Gug gik turen mere til Skørping, hvor de fik etableret sig i Danmark som familie. Nadia Nadim spillede blandt andet i B52, hvor det hurtigt stod klart, at hun kunne noget ekstraordinært med fodbolden.

Familien Nadim rykkede videre til både Viborg og Aarhus. I dag bor hovedparten af familien i Hadsten.

Gennembrud kom i Fortuna Hjørring

Nadia Nadims store gennembrud som fodboldspiller kom i årene i nordjyske Fortuna Hjørring, hvor hun var en dominerende spiller på det suveræne mesterhold i flere sæsoner. Det førte i 2014 til en kontrakt i amerikanske Skye Blue FC i New Jersey i USA, hvor kvindefodbolden er rigtig populær og dyrkes helt vildt.

Kan vinde EM-guld med Danmark: Hun startede med fodbold i Gug

I dag er hun på kontrakt med Portland Thorns i Portland, Oregon.

Men uden for banen er hun også et kæmpe forbillede i en tid, hvor der er stor negativ fokus på hele indvandrer-debatten.

Kan snart kalde sig for læge

Danmarks 29-årige angrebsstjerne taler hele syv forskellige sprog. Under EM er hun flere gange blevet interviewet på både tysk, engelsk og naturligvis dansk. Derudover taler hun urdu, hindi, persisk og godt fransk.

Som om det ikke er nok, så er hun tæt på at færdiggøre medicinstudiet ved siden af fodbolden i USA, og kan snart kalde sig for læge. De øvrige søskende gør det også rigtig godt på hvert deres felt, hvor storsøster er læge og tidligere fodboldspiller. Lillesøster Diana er dansk og nordisk mester i boksning, og de øvrige søskende læser medicin.

Det er i sandhed en mønsterfamilie som bør inspirere mange andre familier og samtidig lægge gode nuancer i hele mediebilledet omkring indvandrere.

Den foreløbige kulmination på en fantastisk karriere kan blive EM-guld med Danmark.

Husk du kan heppe på Danmark til storskærms-arrangement i Nordkraft søndag – læs mere her

Del artikel

Andre læser også