Kan give billigere varmeregning: Asetek skal forsyne huse i Aalborg med datavarme

Skrevet af: Michael Qureshi
Asetek CEO André Sloth Eriksen (t.v) sammen med Aalborg Forsynings forsyningschef, Jesper Møller Larsen, ved datacenterets vandkølede serverrack, hvorfra 60 grader varmt vand sendes til fjernvarmen
 Foto: © Michael Bo Rasmussen / Baghuset
Asetek CEO André Sloth Eriksen (t.v) sammen med Aalborg Forsynings forsyningschef, Jesper Møller Larsen, ved datacenterets vandkølede serverrack, hvorfra 60 grader varmt vand sendes til fjernvarmen Foto: © Michael Bo Rasmussen / Baghuset

Som det første sted i verden, uden behov for en ekstraordinær million-investering i eksterne varmepumper, kan virksomheden Aseteks Datacenter nu forsyne boliger i Aalborg direkte med fjernvarme.

Det kan være helt banebrydende på verdensplan, det eksperiment som Aalborg Kommune og virksomheden Asetek, med hovedkontor i Aalborg Øst, nu har igangsat.

I sidste uge indviede Aalborgs borgmester Thomas Kastrup Larsen helt formelt samarbejdet, som sender spildvarme fra Datacenteret ud i forskellige hjem i Aalborg Kommune.

“I Aalborg forsøger vi at opføre os mest muligt grønt og tænke cirkulært.

Samtidig kunne det være interessant i fremtiden at huse et rigtigt fuldskala-datacenter med vandkølingsteknologi som Aseteks.

Som visionært grønt testcenterområde vil vi meget gerne undersøge mulighederne for, hvordan et samarbejde kan foregå,” siger Thomas Kastrup-Larsen.

Han fortsætter;

“Det kommer til at have en pris, at vi i Danmark skal omstille os til et grønt og cirkulært samfund – ingen tvivl om det.

Derfor er det glædeligt, at klimaet i Asetek-projektet kan gå hånd i hånd med en rentabel løsning både for staten og for datacenteret,” tilføjer borgmesteren.

Borgmester Thomas Kastrup Larsen indviede i sidste uge samarbejdet

Facebook-varme kostede 135 mio. kr. i Odense

Facebooks nye datacenter i Odense forsyner knap 7.000 fynske husstande, men det har krævet en investering på 135 mio. kr. fra Odense Kommune.

Med Aseteks løsning sparer man de ekstra omkostninger.

Tilslutningen til Aalborgs fjernvarmenet, der blev åbnet i sidste uge er projekteret af COWI, og sket i partnerskab med LOGSTOR, der er verdens førende producent af topmoderne, energieffektive og klimavenlige rør til fremtidens infrastruktur.

De højtisolerede rør forbinder Asetek A/S’ serverrum på Assensvej i Aalborg Øst med Aalborgs fjernvarmenet ude under gaden.

“Igennem flere år har vi kunnet konstatere, at datacentrene har undladt at tage den mest effektive teknologi til sig, mens klimaet bare har kunnet vente på en CO2-belastning, der i 2019 blev større end nogensinde globalt.

Én af årsagerne er også den evindelige diskussion om afgifter.

Lad mig slå fast, at med vores Liquid Cooling-teknologi KAN afgifter, miljø og rentabilitet leve i harmoni med hinanden. Det nuværende afgiftsniveau står ikke i vejen for vores løsning. Det dokumenterer vi nu sammen med Aalborg Forsyning,” siger Asetek-direktør André Sloth Eriksen.

Har jagtet billig spildvarme

Aalborg Forsyning, der forsyner over 100.000 fjernvarmeforbrugere, har de seneste år intensiveret jagten efter billig spildvarme, der kan genbruges i fjernvarmenettet fra en række af Aalborgs største og mest energikrævende virksomheder.

Den løsning står Asetek muligvis med nu, og derfor er det foreløbige samarbejde interessant.

Asetek A/S i Aalborg har i over 20 år udviklet stadig mere energivenlig processorvandkøling til PC, servere og de seneste år også datacentre.

“Set fra en fjernvarmevinkel er det yderst interessant, at det teknisk har bevist sig rentabelt at erhverve spildvarme fra et datacenter for en overskuelig tilslutningsomkostning.

Ekstra interessant er det, fordi vi hos Asetek hermed dokumenterer, at det faktisk ikke er nødvendigt med kostbare eksterne varmepumper,” slår André Sloth Eriksen fast.

Nyt fra statsministeren: Indfører krav om mundbind i den kollektive transport

Skrevet af: Redaktionen

Efter flere måneder uden corona-pressemøder fra Statsministeriet, var der i dag klokken 11.00 indkaldt til pressemøde, hvor Mette Frederiksen meldte nyt ud.

Allerede i går aftes kunne flere medier skrive, at hovedbudskabet på pressemødet ville være et krav om, at passagerer ifører sig mundbind, når man bruger offentlige transportmidler.

Og det var netop også det første, som statsministeren udtalte sig om på pressemødet:

“Vi indfører nu et krav om, at man skal bære mundbind i den kollektive transport på alle tider af døgnet (…) Det har før været en anbefaling. Nu bliver det et krav.”

Tiltaget træder i kraft om en uge – altså lørdag den 22. august.

Det kan senere blive nødvendigt at indføre kravet andre steder, eksempelvis i supermarkedet eller ved lægen.

Det lokale fokus

Mette Fredriksen lagde også vægt på, at det nu er helt lokalt, at corona skal bekæmpes.

Smittekæderne skal brydes lokalt og den lokale indsats kan variere, så hvis der er smitte i ens kommune kan der komme specifikke regler lokalt.

Corona skal bekæmpes ud fra en såkaldt tretrinsraket: Test, opsporing og så isolation og karantæne.

… Opdateres

Sent i aftes kunne Folketingets partier og regeringen melde ud, at de er blevet enige om en ny aftale for genåbningens fase 4 – det kan du læse mere om her.

Starter i morgen: Skagen Fiskerestaurant introducerer det store søndags frokostbord

Skrevet af: Michael Qureshi

Aalborgs nye fiskerestaurant har fået en flyvende start med deres flotte indretning og strandsand på gulvene og ikke mindst den store udendørs terrasse, der flittigt bruges i disse skønne sommerdage.

Nu er Skagen Fiskerestaurant på Budolfi Plads klar med endnu en nyhed. Fra i morgen og hver søndag fremover kører de med et helt nyt koncept.

De kalder det for det store Søndags frokostbord, og man får ærlig talt mundvand, når man læser, hvad der findes af lækkerier på menuen.

Lækre favoritter i buffet

Det bliver med adskillige af restaurantens favoritter på menukortet serveret i en lækker buffet og selvfølgelig med særligt fokus på alle forholdsregler omkring Covid-19.

På buffeten er der blandt andet retter som;

Marineret sild med Karry Salat, kapers og løg.
Pandestegte rødspætter med remoulade og tyttebær
Pandestegte fiskefrikadeller med løgkompot og citron

Du kan allerede nu booke bord til i morgen søndag d. 16. august, eller en af de kommende søndage her.

Skulle du være så heldig at vinde nedenstående konkurrence, og du allerede har reserveret bord til en specifik søndag, så får du naturligvis den frokost betalt med ledsager.

KONKURRENCE

Lige nu kører MigogAalborg en konkurrence i samarbejde med Skagen Fiskerestaurant.

Vind en Søndags frokost for 2 personer på Skagen Fiskerestaurant inkl. 2 fadøl/sodavand. Vi udlodder 4 x 2 blandt deltagerne i konkurrencen.

Sådan vinder du;
Like opslaget lagt på MigogAalborgs Facebook-side lørdag d. 15. august 9.30
Skriv hvem du vil invitere med på en hyggelig frokost på Skagen Fiskerestaurant i Aalborg

Aftale for Fase 4 er på plads: Her er de nye tiltag

Skrevet af: Michael Qureshi

Sent i aftes kunne Folketingets partier og regeringen melde ud, at de er blevet enige om en ny aftale for genåbningens fase 4.

De stigende smittetal har ændret i de oprindelige planer for fase 4, hvor man havde regnet med at genåbne diskoteker og natklubber samt blandt andet hæve forsamlingsforbuddet.

Men i den nye aftale har man forsøgt at finde et kompromis på flere ting, men sikkert er det, at nattelivet som sådan skal forblive lukket til 31. oktober.

Til gengæld får restauranter, caféer og barer lov til at holde åbent helt frem til klokken 02.00 forudsat, at de ikke lukker nye gæster ind fra klokken 23.00.

Statsminister Mette Frederiksen holder pressemøde i dag klokken 11.00, hvor hun vil komme med yderligere nyt.

Det er med i aftalen

Herunder kan du se væsentlige punkter i den nye aftale meldt ud af Justitsministeriet i aftes.

  • Steder, hvor der drives natklub, diskotek eller lignende (dvs. steder med få siddepladser, dansegulv osv.), skal holde lukket til og med den 31. oktober 2020.
  • Hvis steder, der har været drevet som natklub mv., inden for de regler, der gælder på det pågældende område, kan ændre deres indretning og aktiviteter i overensstemmelse med de retningslinjer, der gælder for restauranter, barer og lignende, kan de åbne på samme vilkår som disse.
  • Den tilladte åbningstid for restauranter, barer, caféer og lign. med bevilling hertil udvides til kl. 02.00, forudsat at man ikke lukker nye gæster ind efter kl. 23.00.
  • Forsamlingsforbuddet på 100 personer forlænges til og med den 31. oktober 2020, men aftaleparterne vil ved udgangen af september 2020 vurdere, om der er grundlag for at lempe forbuddet tidligere.
  • Forsamlingsforbuddet på 500 personer til siddende arrangementer forlænges til og med den 31. oktober 2020.
  • Udendørs begravelser og bisættelser omfattes af et forsamlingsforbud på 200 personer.
  • Det undersøges, om der kan afvikles koncerter med flere end 500 personer på samme vilkår som Superliga-fodbold. På samme måde undersøges det, om reglerne kan udvides til andet professionel idræt.
  • Reglen om, at turister skal have booket seks overnatninger for at måtte rejse ind, ophæves.
  • Testsvar skal ligge klar inden 24 timer for 80 procent af de testede – skal ske via øget laboratoriefacilitet i Vestdanmark.