Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Kan give billigere varmeregning: Asetek skal forsyne huse i Aalborg med datavarme

Af Michael Qureshi
Asetek CEO André Sloth Eriksen (t.v) sammen med Aalborg Forsynings forsyningschef, Jesper Møller Larsen, ved datacenterets vandkølede serverrack, hvorfra 60 grader varmt vand sendes til fjernvarmen
 Foto: © Michael Bo Rasmussen / Baghuset
Asetek CEO André Sloth Eriksen (t.v) sammen med Aalborg Forsynings forsyningschef, Jesper Møller Larsen, ved datacenterets vandkølede serverrack, hvorfra 60 grader varmt vand sendes til fjernvarmen Foto: © Michael Bo Rasmussen / Baghuset

Som det første sted i verden, uden behov for en ekstraordinær million-investering i eksterne varmepumper, kan virksomheden Aseteks Datacenter nu forsyne boliger i Aalborg direkte med fjernvarme.

Det kan være helt banebrydende på verdensplan, det eksperiment som Aalborg Kommune og virksomheden Asetek, med hovedkontor i Aalborg Øst, nu har igangsat.

I sidste uge indviede Aalborgs borgmester Thomas Kastrup Larsen helt formelt samarbejdet, som sender spildvarme fra Datacenteret ud i forskellige hjem i Aalborg Kommune.

“I Aalborg forsøger vi at opføre os mest muligt grønt og tænke cirkulært.

Samtidig kunne det være interessant i fremtiden at huse et rigtigt fuldskala-datacenter med vandkølingsteknologi som Aseteks.

Som visionært grønt testcenterområde vil vi meget gerne undersøge mulighederne for, hvordan et samarbejde kan foregå,” siger Thomas Kastrup-Larsen.

Han fortsætter;

“Det kommer til at have en pris, at vi i Danmark skal omstille os til et grønt og cirkulært samfund – ingen tvivl om det.

Derfor er det glædeligt, at klimaet i Asetek-projektet kan gå hånd i hånd med en rentabel løsning både for staten og for datacenteret,” tilføjer borgmesteren.

Kan give billigere varmeregning: Asetek skal forsyne huse i Aalborg med datavarme
Borgmester Thomas Kastrup Larsen indviede i sidste uge samarbejdet

Facebook-varme kostede 135 mio. kr. i Odense

Facebooks nye datacenter i Odense forsyner knap 7.000 fynske husstande, men det har krævet en investering på 135 mio. kr. fra Odense Kommune.

Med Aseteks løsning sparer man de ekstra omkostninger.

Tilslutningen til Aalborgs fjernvarmenet, der blev åbnet i sidste uge er projekteret af COWI, og sket i partnerskab med LOGSTOR, der er verdens førende producent af topmoderne, energieffektive og klimavenlige rør til fremtidens infrastruktur.

De højtisolerede rør forbinder Asetek A/S’ serverrum på Assensvej i Aalborg Øst med Aalborgs fjernvarmenet ude under gaden.

“Igennem flere år har vi kunnet konstatere, at datacentrene har undladt at tage den mest effektive teknologi til sig, mens klimaet bare har kunnet vente på en CO2-belastning, der i 2019 blev større end nogensinde globalt.

Én af årsagerne er også den evindelige diskussion om afgifter.

Lad mig slå fast, at med vores Liquid Cooling-teknologi KAN afgifter, miljø og rentabilitet leve i harmoni med hinanden. Det nuværende afgiftsniveau står ikke i vejen for vores løsning. Det dokumenterer vi nu sammen med Aalborg Forsyning,” siger Asetek-direktør André Sloth Eriksen.

Har jagtet billig spildvarme

Aalborg Forsyning, der forsyner over 100.000 fjernvarmeforbrugere, har de seneste år intensiveret jagten efter billig spildvarme, der kan genbruges i fjernvarmenettet fra en række af Aalborgs største og mest energikrævende virksomheder.

Den løsning står Asetek muligvis med nu, og derfor er det foreløbige samarbejde interessant.

Asetek A/S i Aalborg har i over 20 år udviklet stadig mere energivenlig processorvandkøling til PC, servere og de seneste år også datacentre.

“Set fra en fjernvarmevinkel er det yderst interessant, at det teknisk har bevist sig rentabelt at erhverve spildvarme fra et datacenter for en overskuelig tilslutningsomkostning.

Ekstra interessant er det, fordi vi hos Asetek hermed dokumenterer, at det faktisk ikke er nødvendigt med kostbare eksterne varmepumper,” slår André Sloth Eriksen fast.

Del artikel

Andre læser også