Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Kampagne sætter ind mod at skyde genvej til en lækker krop

Af Michael Qureshi

Af Michael Qureshi

Annonce

Sommerferien og strandsæsonen står for døren.

Det betyder hektisk aktivitet i motionscentre, på løberuterne og ikke mindst på de sociale medier.

Hver eneste dag bliver flotte kroppe blottet på Instagram, Snapchat og Facebook. Bloggere og andre kendte med mange følgere flasher muskler og bikinikroppen, og det påvirker modtagerne i en eller anden grad.

Står man tilbage med dårlig samvittighed over alle de træningstimer, man ikke nåede op til sommeren, så kan både yngre kvinder og mænd fristes til at skyde genvej.

For fyrene er det oftest med steroider, som er en ret effektiv vej til hurtige resultater. For hovedparten af er det meget de her forskellige kosttilskud og slankestoffer, hvor nogle er i gråzonen, som man benytter sig af.

Det har fået flere kommuner landet over til at sætte ind mod brugen af de her risikable metoder for hurtigt at få en flottere krop.

Man har kun resultater til låns

Blandt andet har Aalborg Kommune taget initiativ til bekæmpelse af de her risikable metoder over en tre-årig periode. De seneste måneder har en målrettet kampagne kørt på de sociale medier.

“Hovedbudskabet har været, at man kun har de resultater til låns. Det kan godt være, at det er effektivt nok, men så snart man stopper med det, så aftager effekten.

Det kan være rigtig svært at vænne sig til at træne med meget små fremskridt. Så motivationen er svær at få igen, når man først har oplevet det der sus,” forklarer Anders Vinther, der står i spidsen for Antidoping-kampagnen i Aalborg.

Kampagne sætter ind mod at skyde genvej til en lækker krop
Anders Vinther fra Anti Doping i Aalborg Kommune og muskeldragten

Hvis man forbinder doping med fitness-konkurrencer og hårdtpumpede badejern, så er virkeligheden faktisk en helt anden.

“På de undersøgelser, der er lavet på en målgruppe i alderen 15-25, har 33 procent af drengene erfaring med kosttilskud. For pigerne er det 15 procent, der har prøvet det.

Det er alt fra det mere almindelige kreatin, proteinpulver til den her nye trend med et Pre-workout shot. Her blander man noget bestemt pulver op med vand, hvor der blandt andet er meget koffein i. Det er faktisk allerede ret udbredt i forhold til hvor nyt det er, og man kender ikke rigtig de længerevarende bivirkninger på det her pulver,” lyder det fra Anders Vinther.

Kampagne sætter ind mod at skyde genvej til en lækker krop

Skræmmekampagne er ikke effektiv – andre budskaber skal bruges

En skræmmekampagne rettet mod den yngre målgruppe er ikke længere et effektivt middel, vurderer Anders Vinther, der blandt andet har bevæget sig rundt i en muskeldragt for at sende et klart budskab.

“Det giver store muskler at tage steroider, men du skal aflevere dem ret hurtigt tilbage. Og så står du tilbage med bivirkninger og middelmådige resultater. Det symboliserer jeg med dragten. Den er også kun til låns.

Når jeg tager rundt og holder foredrag oplever jeg, at de unge mennesker er ret oplyste om de her forskellige præparater og måder at booste kroppen på. Så vi skal ikke skræmme dem, for det har ikke den store effekt. I stedet skal vi italesætte, at det kun er en kortvarig oplevelse at benytte sig af de her midler. Det er meget at udsætte sin krop for på så kort tid,” siger Anders Vinther.

Kampagne sætter ind mod at skyde genvej til en lækker krop

Man skal dog ikke tro, at det er helt uden bivirkninger, hvis man alligevel tager chancen og skyder genvej til en flottere krop.

Med steroider kan bivirkninger være lige fra dårlig hud, testikler der skrumper og på længere sigt hjertekar sygdomme.

Bliver påvirket af Instagram-billeder

For pigerne kan slankestoffer ofte medføre hjertebanken, søvnforstyrrelser og andet i stil med det man kan opleve, hvis man bliver afhængig af stoffer.

“Der er ingen tvivl om, at man bliver påvirket af især Instagram-billeder, hvor man hele tiden bliver eksponeret for flotte kroppe. Men man kan efterhånden bruge så mange forskellige filtre, og man kan også snyde med den måde, man står på. Jeg har endnu ikke set nogen lægge et billede op, hvor de praler med, at de har taget steroider for at opnå en flot krop,” siger Anders Vinther.

Han har personlig erfaring med træningsmiljøet i over 10 år, og skrev blandt andet et speciale om motionsdoping, da han læste på Aarhus Universitet. Derfor kender han også alt til de myter, der omgiver doping.

Inde på kampagnens hjemmeside under Aalborg Kommune, kan man læse de fem myter.

Det er normalt at bruge doping; alle gør det

Doping giver ikke bivirkninger, hvis man har styr på det

Doping giver varige resultater

Du bliver ikke afhængig af doping

Du kan ikke opnå gode resultater uden doping

Til alle fem myter er der er et klart svar, som skyder de her myter godt og grundigt ned – tjek dem her

“Problemet er, at de fleste nok har leget med tanken. Det har jeg også selv gjort på et tidspunkt, men heldigvis lader langt de fleste det være ved det.

Men man forstår godt fascinationen af den udvikling som dem, der bruger de her midler får. Derfor er det vigtigt, at der bliver sat ind, fordi det er et bredere problem end de fleste går og tror,” slutter Anders Vinther.

Tjek videoen til Kun til Låns kampagnen herunder – og klik dig ind på Aalborg Kommunes Anti Doping side

I aften spærres central gade i Aalborg i flere uger

Kampagne sætter ind mod at skyde genvej til en lækker krop
Foto: DGI/Torben Meyer

Del artikel

Andre læser også