Kagemaraton i Aalborg: Her får du byens lækreste kager

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Kalenderen siger efterår.

Det betyder udsigt til bronzefarvede landskaber, varme drikke og store, vamsede sweatere.

Især det sidste har vi set frem til. Nu er det officielt slut med at skulle bekymre sig om, hvordan badetøjet sidder, om flødeis mon er godkendt som diæt-mad, og om hvor mange kalorier man forbrænder ved at gå fra solstolen og hen til swimmingpoolen.

Læste du: Sommeren er over os: Vi kårer Aalborgs bedste is

Vi møder efteråret med åbne arme, og helt uden dårlig samvittighed!

Men her støder vi så på nye udfordringer, nye bekymringer og nye valg, der skal træffes. For eksempel: Hvor i alverden skal jeg gå hen, når jeg vil have et godt stykke kage?! Ingen grund til panik!

Vi har nemlig endnu engang taget én for holdet, og begivet os ud på Aalborgs første officielle kagemarathon.

Vores eneste krav var at stederne på den ene eller anden måde skulle udmærke sig på kagefronten, og derudover tilbyde siddepladser, hvor man kunne nyde vidunderet i ro og mag.

Velbekomme!

Kochs Kaffebar, Algade 23

De fleste ved, at det at spise morgenmad er strengt nødvendigt, hvis man vil opretholde et stabilt blodsukker igennem hele dagen. Det gjaldt derfor om at få lagt en rigtig god bund!

Første sted på kage-ruten blev derfor hos Kochs Kaffebar. Rygterne går på, at man netop her kan få byens bedste flødeboller, så dét måtte vi naturligvis teste.

Flødbollerne fås med kokos, passion, hindbær, mokka, lakrids – og den klassiske, som vi valgte at kaste os ufortrødent over.

Tykkelsen på chokoladeovertrækket var ikke overvældende, men det gjorde det kun nemmere at komme ind til den søde og luftige skum, som ventede på os … Lækkert!

Men hvis der var noget, som virkelig var værd at vente på, var det bunden. Kombinationen af knas og kanel sendte os direkte tilbage til mormors kageskål, hvor de krydrede Bastogne-kiks altid var en sikker vinder.

Og det samme må siges at være tilfældet med Kochs uimodståelige flødeboller. Godkendt!

La Bontá, Gravensgade 7

Næste stop på ruten blev hos det charmerende bageri La Bontá. I marts måned fik bageriet nye lokaler og det betød blandt andet plads til et endnu større udvalg af deres lækre kager.

Hos La Bontá værner man om bagerfagets bedste traditioner – og det kan smages. Størstedelen af deres brød bages uden sukker og fedtstof, og er både kold- og langtidshævede. Men nok om det.

Vores besøg behøvede hverken at være sukker- eller fedtfri, så vi brugte lang tid på at beundre udvalget af kager og konditori.

Faktisk har La Bonta et ret smart koncept med konditori i mini-udgave, hvilket gør det muligt at komme vidt omkring på kage-paletten – uden at overdrive.

Vi valgte alligevel at springe på to af de store drenge med hindbær og orange.

Den søde smag af bær og frugt gik perfekt i spænd med den knasende nøddebund, imens det autentiske udseende afslørede at hele herligheden selvfølgelig var lavet fra bunden. Det kan vi lide!

Penny Lane, Boulevarden 1

Et besøg på Penny Lane skuffer sjældent. Den provokerende kagemontre skriger på ens opmærksomhed, og når der bliver spurgt hvad man kunne tænke sig, er det ret svært ikke at udbryde: “DET HELE!”

Vi nærmede os efterhånden middagstid, hvorfor vi naturligvis burde vælge noget nærende og mættende. Derfor faldt valget på: Gulerod! Forklædt som et saftigt stykke kage med flødeostglasur på toppen. Syndigt.

Og selvfølgelig en lille træstamme som beskeden dessert.

Fælles for alle kager og bagværk hos Penny Lane er, at der virkelig er kræset for detaljerne – på den gode, gammeldags facon. Både træstamme og gulerodskage smagte lige præcis som de “burde”, og der var ikke finger at sætte på hverken smag eller udseende.

Hvis vi ikke vidste bedre, skulle man næsten tro at vores egen bedstemor stod ude i bageriet og dikterede hvordan en rigtig gulerodskage eller træstamme skulle smage. Pletskud!

Good Life Society, Nørregade 25

Klokken nærmede sig eftermiddag, og havde vi befundet os i England, havde tidszonen nok vist “Tea O’clock”.

Derfor var det oplagt at lægge vejen forbi Good Life Society. Et forholdsvist nyt sted i byen, hvor lækker kaffe, spændende te og udsøgt bagværk går hånd i hånd.

Udvalget var overskueligt, men det var stadig svært at vælge…

Vi endte med et stykke af Dagens lagkage – der på nostalgisk vis tog os direkte tilbage til tiden, da trefarvet is var den eneste rigtige – og så lige et stykke af den meget populære Cheesecake med hvid chokolade.

Begge dele smagte urimeligt lækkert. Den bløde cheesecake smeltede på tungen, mens den søde lagkage fik vores smagsløg til at synge af fryd – hele vejen ned i maven.

Vi forlod salonen mætte, tilfredse – og med et efterhånden faretruende sukker-rush!

Lagkagehuset, Otto Mønstedsvej 1

Sidste sted på ruten blev et sted, som i den grad ved hvordan man rammer et kageglad hjerte.

Ganske vist kan Aalborg ikke tage æren for Lagkagehusets eksistens – men vi kan i stedet være taknemmelige for, at vi har muligheden for at komme der.

Udover at være verdens absolut mest gavmilde, når det kommer til smagsprøver, så har Lagkagehuset altså også et kagesortiment, der er en konge værdig.

Har du smagt vores muffins? 😋 #muffins #haps #lagkagehuset

Et opslag delt af Lagkagehuset (@lagkagehuset_official) den

Othello, rabarbarsnitte, muffins, chokoladekage, tærte.

Mulighederne føles uendelige, og man kunne altså nemt få lyst til at proklamere “Én af hver!” når ekspedienten spørger, hvad der kunne friste.

Men Lagkagehuset hedder vel ikke Lagkagehuset for ingenting. Derfor faldt valget på en jordbærlagkage.

Det her bliver kort: Den smagte, som den ser ud. Legendarisk, smuk og fuldstændig perfekt! Og hvis man ikke er heeeelt vild med lagkage, så gør den det også forrygende som håndvægt – der er nemlig gods i!

Så ja, prisen er pebret – men det glemmer man altså alt om, når man først har sat tænderne i dette vidunder af en kage. Hvis “kage” i det hele taget er et værdigt ord at bruge i denne sammenhæng.

En fuldstændig perfekt afslutning på det hårdeste (og skønneste) marathon, vi nogensinde har gennemført.

Det skal næsten fejres med en god kop kaffe. Mhm, kaffe … Hvad mon næste guide skal handle om? ☕

Har du set dem? Amerikanske Navy Seals træner i Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi
Pressefoto: Navy Seals
Pressefoto: Navy Seals

Den seneste uge har du muligvis set kamphelikoptere flyve lavt og andre militære fartøjer i Aalborg og i det øvrige Nordjylland.

Måske endda hørt skud eller set skarpt bevæbnede soldater.

Op mod 2000 elitesoldater fra hele verden træner i øjeblikket specialoperationer i store dele af Nord- og Midtjylland. Øvelsen kalder de for Night Hawk løber af stablen.

Det helt specielle er, at verdens bedste soldater, Navy Seals fra USA, også deltager i øvelsen.

Også Danmarks bedste soldater Frømandskorpset og Jægerkorpset træner for fuld udblæsning med i denne vigtige øvelse.

Der er deltagelse af soldater fra Danmark, USA, Tyskland, Finland, Holland, Polen, Schweiz, Østrig, Belgien og Litauen.

Løber frem til på fredag

Det hele begyndte 10. september, og det løber frem til på fredag den 28. september.

Flyvestation Aalborg og Flådestation Frederikshavn danner ramme om den store specialoperationsøvelse, hvor Jægerkorpset og Frømandskorpset træner specialoperationer sammen med Flyvevåbnet, Søværnet og Hæren og militære enheder fra ni andre NATO-lande.

“Øvelsen er med til at sikre, at vi konstant bevarer og udvikler vores kompetencer indenfor specialoperationer, og den styrker vores evne til at samarbejde med relevante partnere, siger generalmajor Peter Boysen, chef for Specialoperationskommandoen.

Foto: Frømandskorpset

Øvelsen vil foregå på alle tider af døgnet

For at det er så realistisk som mulig, så foregår øvelsen på alle tider af døgnet og hovedsageligt på civile og militære områder i Nord- og Midtjylland.

“Det er vigtigt, at soldaterne får mulighed for at træne et helt set-up, både med planlægning og gennemførelse af missioner, så de vedligeholder deres kompetencer og dermed er klar, når de bliver sendt på skarpe missioner.

Lækker mad til hverdagen: KaffeFairs nye koncept kan alle være med på

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Du kender det måske?

Opvasken har hobet sig op i samme luftlag som den filtrede knold på toppen af hovedet, som efterhånden er fast inventar, når man omsider er halvvejs gennem ugen.

Den gastronomiske kreativitet er i samme sølle forfatning. Nu er der en redning i KaffeFairs nye hverdagskoncept: Folkekøkken.

Fra mandag til fredag i tidsrummet kl. 17.00- 20.00 kan aalborgensere invitere deres nabo, ven, partner eller kollega forbi KaffeFair på Strandvejen og spise sig mætte og glade for den nette sum af 85 kr. per mand.

Derudover kan der tilkøbes både forret og dessert – hvilket vil sige, at man på en ganske almindelig hverdagsaften kan forkæle sig selv med en treretters menu for under 200 kr. Dertil kan der opgraderes med en flaske vin for kun 200 kr. eller 40 kr. pr. glas.

Hos MigogAalborg besluttede vi os for at teste konceptet, og besøgete derfor KaffeFair på Strandvejen på en ikke særlig glamourøs, onsdag.

Og på netop sådan en dag er det oplagt at slå vejen forbi KaffeFairs nyeste afdeling.

Stemningen er uformel og hyggelig. Prisen er mere end fair, og man er garanteret ikke at gå sulten i seng.

Gennemført lækkerhed

Denne onsdag stod Folkekøkken-menuen på spansk hakkebøf med bagte grøntsager og krydrede kartofler som hovedret, men vi sprang selvfølgelig også på både forret og dessert – hvilket viste sig, at være et klogt træk.

Forretten var denne dag blomkåls-pannacotta, sprød kalkunchorizo samt grillet ølandsbrød med en lækker cremet grønkålspesto. Frisk og smagfuld og godt afstemt imellem det salte og søde.

Da sidste bid velstegt hakkebøf i hovedretten var sunket, var vi allerede kommet godt rundt fyldt godt op på alle fronter af sansespektret.

Men selvfølgelig måtte aftenen fuldendes med dessert, som denne dag stod på kokkens udvalgte kagetapas bestående af henholdsvis hindbærsnitte, cheesecake, islagkage og brownie.

Det gennemgående for retterne var først og fremmest, at de var velsmagende og ærlige: Man får, hvad man bestiller – og meget mere til.

Der er slet ikke nogen tvivl om, at KaffeFairs køkken har flair for kokkekunsten og ved, hvad der skal til for at få en ganske almindelig hverdagsret til at blomstre, både smags- og udseendesmæssigt:

Det sprøde ølandsbrød knasede i ganen, hakkebøffen smeltede på tungen og garnituren var afstemt, mens kagetapas-tallerkenen sang en duet så sød, at den overgik enhver godnatsang.

Alt i alt en perfekt måde at fejre en ganske almindelig og uformel hverdagsaften på – uden at gå på kompromis med hverken smag eller det gode selskab – og uden at få et hul i pengepungen.

Ugens fristende Folkekøkken-menu bliver løbende præsenteret på KaffeFair’s Facebookside.

Du kan holde dig opdateret her.

Kvalitet og ærlig mad for 85 kr.

KaffeFair Strandvejen er den socialøkonomiske virksomheds seneste satsning. I marts måned kunne de slå dørene op til den nye restaurant og café.

Med denne beliggenhed kan KaffeFair være tilstede i den bydel, hvor mange aalborgensere har deres hverdag. Strandvejen er central, men alligevel tilpas tilbagetrukket fra centrums til tider hektiske stemning.

Det betyder, at der blandt andet har været rum til at dyrke nogle af de folkelige koncepter og værdier, som den socialøkonomiske virksomhed især er kendte for – og stolte af.

Især lørdagsbrunchen og de store månedlige langbordsspisninger, Aalborg Spiser Sammen, har været en bragende succes, og derfor udvider caféen nu med det nye hverdagstiltag, Folkekøkken.

Hverdagsretter med et twist

Som med alt andet hos KaffeFair er der i deres Folkekøkken tænkt over hver en detalje. Foruden at kreere genkendelige livretter med et kulinarisk twist, gør køkkenet også en dyd ud af at tænke forbruget af råvarer bæredygtigt.

“Vi bestræber os på at kunne servere økologisk, folkelig mad med lokale rødder – og vi bruger det, der er i sæson og tænker over, hvordan råvarerne kan indgå som ingredienser på tværs af menuplaner for at reducere den typiske risiko for madspild”, fortæller Jørgen Rasmussen, som er kok i KaffeFair.

Du kan holde øje med menuen hos KaffeFair Strandvejen lige her.

Fylder storcentre til bristepunktet: Gurli Gris kommer til Aalborg

Skrevet af: Michael Qureshi

Hvem havde troet, at en lille tegneserie-gris kunne fylde storcentre til bristepunktet landet over?

Men sådan er det bare med Gurli Gris. Hun er blevet et globalt fænomen, som er elsket på samtlige kontinenter i verden.

I Kina mente de endda, at det blev så meget med Gurli og hendes skøre familie, at en kinesisk videodelingstjeneste fjernede 30.000 klip med Gurli Gris.

Angiveligt fordi Gurli Gris blev så populær, at hun blev brugt i modkulturer til skade for ‘mainstream værdier.

Fænomenet er skabt i England, hvor hun bærer navnet “Peppa Pig”.

Du kan møde Gurli og Gustav i Aalborg

I Danmark elsker vi derimod den glade gris og hendes lillebror Gustav, og børnene svælger de sjove små tegnefilmen med den lille gris i sig både fra Ramasjang og Netflix.

Nu kan børnene i Aalborg og omegn også møde selveste Gurli Gris. Tegneserie-hittet er for tiden på en større landstour i storcentre, og hvor end de kommer, så fyldes de helt op.

Når efterårsferien starter så kommer Gurli Gris og lillebror Gustav til Aalborg Storcenter. Det sker søndag d. 14 oktober klokken 12.00.

Det bliver en halv times show med søde sang og masser af sjov. Derefter kan alle børn kramme og få et billede sammen med Gurli og Gustav.

Først show og så en selfie med Gurli

Aalborg Storcenter skriver på sin Facebook-side;

“Der vil først være show. Det starter kl. 12.00 og varer ca. 30 minutter. Efter showet får børnene mulighed for at komme helt tæt på deres idoler og hilse på både Gurli og Gustav Gris.

Meet & Greet starter ca. kl. 12.45 og varer til der ikke er flere børn der mangler at møde dem – alt efter hvor mange mennesker der kommer, vil der være pause i løbet af Meet & Greet, da Gurli og Gustav Gris har brug for luft