Kagemaraton i Aalborg: Her får du byens lækreste kager

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Kalenderen siger efterår.

Det betyder udsigt til bronzefarvede landskaber, varme drikke og store, vamsede sweatere.

Især det sidste har vi set frem til. Nu er det officielt slut med at skulle bekymre sig om, hvordan badetøjet sidder, om flødeis mon er godkendt som diæt-mad, og om hvor mange kalorier man forbrænder ved at gå fra solstolen og hen til swimmingpoolen.

Læste du: Sommeren er over os: Vi kårer Aalborgs bedste is

Vi møder efteråret med åbne arme, og helt uden dårlig samvittighed!

Men her støder vi så på nye udfordringer, nye bekymringer og nye valg, der skal træffes. For eksempel: Hvor i alverden skal jeg gå hen, når jeg vil have et godt stykke kage?! Ingen grund til panik!

Vi har nemlig endnu engang taget én for holdet, og begivet os ud på Aalborgs første officielle kagemarathon.

Vores eneste krav var at stederne på den ene eller anden måde skulle udmærke sig på kagefronten, og derudover tilbyde siddepladser, hvor man kunne nyde vidunderet i ro og mag.

Velbekomme!

Kochs Kaffebar, Algade 23

De fleste ved, at det at spise morgenmad er strengt nødvendigt, hvis man vil opretholde et stabilt blodsukker igennem hele dagen. Det gjaldt derfor om at få lagt en rigtig god bund!

Første sted på kage-ruten blev derfor hos Kochs Kaffebar. Rygterne går på, at man netop her kan få byens bedste flødeboller, så dét måtte vi naturligvis teste.

Flødbollerne fås med kokos, passion, hindbær, mokka, lakrids – og den klassiske, som vi valgte at kaste os ufortrødent over.

Tykkelsen på chokoladeovertrækket var ikke overvældende, men det gjorde det kun nemmere at komme ind til den søde og luftige skum, som ventede på os … Lækkert!

Men hvis der var noget, som virkelig var værd at vente på, var det bunden. Kombinationen af knas og kanel sendte os direkte tilbage til mormors kageskål, hvor de krydrede Bastogne-kiks altid var en sikker vinder.

Og det samme må siges at være tilfældet med Kochs uimodståelige flødeboller. Godkendt!

La Bontá, Gravensgade 7

Næste stop på ruten blev hos det charmerende bageri La Bontá. I marts måned fik bageriet nye lokaler og det betød blandt andet plads til et endnu større udvalg af deres lækre kager.

Hos La Bontá værner man om bagerfagets bedste traditioner – og det kan smages. Størstedelen af deres brød bages uden sukker og fedtstof, og er både kold- og langtidshævede. Men nok om det.

Vores besøg behøvede hverken at være sukker- eller fedtfri, så vi brugte lang tid på at beundre udvalget af kager og konditori.

Faktisk har La Bonta et ret smart koncept med konditori i mini-udgave, hvilket gør det muligt at komme vidt omkring på kage-paletten – uden at overdrive.

Vi valgte alligevel at springe på to af de store drenge med hindbær og orange.

Den søde smag af bær og frugt gik perfekt i spænd med den knasende nøddebund, imens det autentiske udseende afslørede at hele herligheden selvfølgelig var lavet fra bunden. Det kan vi lide!

Penny Lane, Boulevarden 1

Et besøg på Penny Lane skuffer sjældent. Den provokerende kagemontre skriger på ens opmærksomhed, og når der bliver spurgt hvad man kunne tænke sig, er det ret svært ikke at udbryde: “DET HELE!”

Vi nærmede os efterhånden middagstid, hvorfor vi naturligvis burde vælge noget nærende og mættende. Derfor faldt valget på: Gulerod! Forklædt som et saftigt stykke kage med flødeostglasur på toppen. Syndigt.

Og selvfølgelig en lille træstamme som beskeden dessert.

Fælles for alle kager og bagværk hos Penny Lane er, at der virkelig er kræset for detaljerne – på den gode, gammeldags facon. Både træstamme og gulerodskage smagte lige præcis som de “burde”, og der var ikke finger at sætte på hverken smag eller udseende.

Hvis vi ikke vidste bedre, skulle man næsten tro at vores egen bedstemor stod ude i bageriet og dikterede hvordan en rigtig gulerodskage eller træstamme skulle smage. Pletskud!

Good Life Society, Nørregade 25

Klokken nærmede sig eftermiddag, og havde vi befundet os i England, havde tidszonen nok vist “Tea O’clock”.

Derfor var det oplagt at lægge vejen forbi Good Life Society. Et forholdsvist nyt sted i byen, hvor lækker kaffe, spændende te og udsøgt bagværk går hånd i hånd.

Udvalget var overskueligt, men det var stadig svært at vælge…

Vi endte med et stykke af Dagens lagkage – der på nostalgisk vis tog os direkte tilbage til tiden, da trefarvet is var den eneste rigtige – og så lige et stykke af den meget populære Cheesecake med hvid chokolade.

Begge dele smagte urimeligt lækkert. Den bløde cheesecake smeltede på tungen, mens den søde lagkage fik vores smagsløg til at synge af fryd – hele vejen ned i maven.

Vi forlod salonen mætte, tilfredse – og med et efterhånden faretruende sukker-rush!

Lagkagehuset, Otto Mønstedsvej 1

Sidste sted på ruten blev et sted, som i den grad ved hvordan man rammer et kageglad hjerte.

Ganske vist kan Aalborg ikke tage æren for Lagkagehusets eksistens – men vi kan i stedet være taknemmelige for, at vi har muligheden for at komme der.

Udover at være verdens absolut mest gavmilde, når det kommer til smagsprøver, så har Lagkagehuset altså også et kagesortiment, der er en konge værdig.

Har du smagt vores muffins? 😋 #muffins #haps #lagkagehuset

Et opslag delt af Lagkagehuset (@lagkagehuset_official) den

Othello, rabarbarsnitte, muffins, chokoladekage, tærte.

Mulighederne føles uendelige, og man kunne altså nemt få lyst til at proklamere “Én af hver!” når ekspedienten spørger, hvad der kunne friste.

Men Lagkagehuset hedder vel ikke Lagkagehuset for ingenting. Derfor faldt valget på en jordbærlagkage.

Det her bliver kort: Den smagte, som den ser ud. Legendarisk, smuk og fuldstændig perfekt! Og hvis man ikke er heeeelt vild med lagkage, så gør den det også forrygende som håndvægt – der er nemlig gods i!

Så ja, prisen er pebret – men det glemmer man altså alt om, når man først har sat tænderne i dette vidunder af en kage. Hvis “kage” i det hele taget er et værdigt ord at bruge i denne sammenhæng.

En fuldstændig perfekt afslutning på det hårdeste (og skønneste) marathon, vi nogensinde har gennemført.

Det skal næsten fejres med en god kop kaffe. Mhm, kaffe … Hvad mon næste guide skal handle om? ☕

Halv pris på entréen: Springeren tilbyder maritime oplevelser for hele familien

Skrevet af: Aske Bisgaard Pedersen

Ude godt, men hjemme bedst.

Sådan lyder den famøse talemåde, som aldrig har været mere aktuel end nu.

I kølvandet på coronakrisen er ferien sydpå for mange aflyst, og sommeren skal i stedet nydes hjemme i skønne Danmark.

Men det betyder ikke, at sommeren er ødelagt. Tværtimod. Aalborg tilbyder nemlig masser af spændende aktiviteter for alle aldre.

Eksempelvis det maritime oplevelsescenter, Springeren, der lige nu byder på et hav af gode oplevelser.

Maritim oplevelse for hele familien

Om du er på udkig efter en spændende tur med hele familien, en lærerig voksentur eller de ideelle rammer for en børnefødselsdag… Ja, så er Springeren noget for dig.

Dyk ned i Aalborgs og Danmarks maritime historie – eller kom på dybt vand og test dine evner som kaptajn:

”Vi har sørget for en lang række sjove tiltag, så der er en masse for både store og små.

Med vores sejlsimulator kan du få en realistisk og udfordrende oplevelse som skipper, mens du prøver at navigere skuden helskindet gennem Limfjorden”, fortæller event- og administrationsansvarlig, Susi Bolander, og fortsætter:

”Vi har også sørget for et bassin med fjernstyrede modelskibe, en interaktiv piratquiz, hvor I skal på jagt efter svarene, og en masse andre sjove ting.”

De mange tiltag garanterer utallige timers sjov for børn og voksne legebørn. Er du også interesseret i en kulturel oplevelse og at lære mere om en af historiens største søfartsnationer, er der også rig mulighed for det.

På oplevelsescentrets imponerende 15.000 kvadratmeter kan du dykke helt ned i Aalborgs og Danmarks maritime historie:

”Der er mulighed for at udforske ubåden Springeren indefra, der har været en del af den danske flåde, eller tage på en historisk rejse tilbage til 1700-tallet i værftshallen.” fortæller Susi Bolander.

Rundt omkring på centret er der placeret en lang række forklarende skilte, der kan gøre dig klogere på historien – men der er også mulighed for at forudbestille en guidet tur.

Flere af guiderne har endda selv sejlet med ubåden Springeren.

Halv pris hele sommeren – og gratis matrosskole

Skulle pengene fra den aflyste charterrejse til den sydlandske hede endnu ikke være havnet på kontoen, er der ingen grund til frygt.

Springeren åbner sluserne fra kl. 10-20 hver dag i hele juli, og der er gode penge at spare.

”Vi er så heldige at være kommet med i Kulturministeriets sommerpakke, så vi kan tilbyde 50 % på entré. Det vil sige, at det hele sommeren kun koster 45 kr. for voksne og 25 kr. for børn – og børn under 6 år er gratis”, siger Susi Bolander.

Der er altså ingen undskyldning for ikke at smøre madpakken og tage hele familien med på tur.

Har du en spirende matros derhjemme, afholdes der desuden matrosskole mandag, onsdag og fredag i sommerferien fra 10-12:

”Matrosskolen er gratis og for børn fra 5-17 år, hvor man lærer at gebærde sig på et skib.

Her får man en hurtig rundvisning og sit helt eget matrosnavn. Ligesom en ægte matros skal man også lære at lave knob, prøve kræfter med tovtrækning, bygge sin egen båd … og bare have det supersjovt”, forklarer Susi Bolander.

Yo, ho og en hal… HEL flaske rom

Mens børnene render rundt i butikken og kigger på legetøj, piratting og magneter, kan de voksne på ægte sørøvermanér tage et kig – eller en smagsprøve – i spiritusafdelingen.

Butikken kan blandt andet byde på den eksklusive Royal Danish Navy rom eller et bredt udvalg af A.H. Riise.

Afdelingen byder desuden på gin, likør og andre lækre våde varer til familiens øverstkommanderende… Og er du vild med Baileys, vil du elske A.H. Riises cremelikør.

Bliver du også helt søsyg ved tanken om ikke at skulle afsted? Læs meget mere om alle de gode oplevelser hos Springeren her.

Gratis kajaktur på fjorden: Saml affald og hjælp havnemiljøet

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Foråret 2020 gav i den grad stof (og tid) til eftertanke.

Mange etablerede nye, sunde vaner og interesser – og lige præcis de to ting kan kombineres, nu hvor konceptet GreenKayak er tilbage i Aalborg.

Grundet covid-19 har GreenKayak, hvor du kvit og frit kan leje en kajak mod at samle affald i havnen, nemlig været sat på stand-by. Nu er der igen åbnet for booking.

Foreningen, der blev etableret i 2017, sigter mod at reducere mængden af affaldet verdens farvande, og ønsker at tilbyde som mange mennesker som muligt chancen for at tage aktiv del i bekæmpelsen af miljøforurening.

Heriblandt aalborgenserne.

Derfor er konceptet også henvendt til enhver, der har lyst til at være med.

Ingen erfaring nødvendig

Er du over 18 år, kan du – helt gratis – leje en kajak i to timer; på den betingelse, at du i løbet af sejlturen indsamler det affald, du støder på i havnen.

Den grønne kajak har plads til to personer, og dens stabilitet gør, at tidligere kajakerfaring ikke er nødvendig. Samtidigt er kajakken meget fleksibel, hvilket betyder, at du kan bevæge dig tæt på områder, der ellers er svære at komme ind i.

På kajakken er der placeret en affaldsspand, hvor passagererne med en gribetang kan smide det indsamlede skrald i løbende.

Tre tons affald indsamlet på én sæson

GreenKayak blev etableret i 2017 i København, og allerede i den første sæson indsamlede cirka 1000 frivillige i alt tre tons affald i de hovedstadens kanaler.

Og der er ingen tvivl om, at denne slags initiativer er nødvendige, hvis vi vil sikre en sund fremtid på vores klode.

Ifølge FN’s Miljøprogram UNEP udledes der hvert år omkring 6,4 mio. tons affald i verdens have – og heraf havner de 20.000 tons i Nordsøen.

En stor del af det affald, der flyder i havene og langs kysterne, er plastaffald, for eksempel flasker, dunke, kapsler, reb, fiskenet og poser.

Da plast flyder i vandoverfladen, er det også uden tvivl det mest synlige affald – hvorfor der også er meget fokus på netop dette.

Dog anslår kommunernes internationale miljøorganisation, KIMO, at 70 % af det dumpede affald i Nordsøen synker til bunds.

Ifølge Miljø- og Fødevarestyrelsen er 85 % af danskerne bekymrede over mængden af affald i havene og udviser bred opbakning for at gøre noget ved det.

En opbakning, der nu er mulig og lettilgængelig gennem GreenKayak.

GreenKayak udlejes gennem Aalborg Cable Park og er altså som udgangspunkt i to timer ad gangen.

Efter turen, hvor du forhåbentlig også tager dig tid til at nyde fjorden, fragter du affaldet tilbage til Kabelparken, får det vejet og registreret.

Du lejer din GreenKayak lige her.

Uheld ved Hobrovej: Fører kørte direkte ind i trafiklys

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen
Foto: Nordjyllands Politi
Foto: Nordjyllands Politi

Det blev ikke ligefrem en stille og rolig start på morgentrafikken i Aalborg.

Klokken 9.15 skete der nemlig et uheld på Hobrovej/Ny Nibevej på “toppen” i Skalborg. Det skriver Nordjyllands Politi på Twitter.

En fører kørte – på daværende tidspunkt af ukendte årsager – direkte ind i en lysmast samt trafiklys.

Masterne blev helt nedkørt og alt lys i trafiksignalerne er gået ud. Nordjyllands Politi fortæller, at det en reperatør er tilkaldt, men tidshorisonten er endnu ukendt.

Trafikken på Hobrovej har vigepligt når man kommer til krydset til info, som det fremgår af tavler på stedet.

De nyeste oplysninger fra politiet viser, at den 36-årige fører af ulykkesbilen var uskadt, men stak af fra bilen efter uheldet.

Med vidners hjælp blev han udfundet på nærliggende K. Christensens vej hvor han gemte sig bag en forretning.

Han er nu anholdt og sigtes for sprit og narkokørsel.

Aalborg Sushi Festival er tilbage

Prøv 22 stykker fra nyåbnede Yummi for 115 kr. eller gourmetmenuen fra Karma Sushi på 20 stk. for 210 kr. Se alle steder der er med og deres menuer lige her