Kagemaraton i Aalborg: Her får du byens lækreste kager

Kalenderen siger efterår.
Det betyder udsigt til bronzefarvede landskaber, varme drikke og store, vamsede sweatere.
Især det sidste har vi set frem til. Nu er det officielt slut med at skulle bekymre sig om, hvordan badetøjet sidder, om flødeis mon er godkendt som diæt-mad, og om hvor mange kalorier man forbrænder ved at gå fra solstolen og hen til swimmingpoolen.
Læste du: Sommeren er over os: Vi kårer Aalborgs bedste is
Vi møder efteråret med åbne arme, og helt uden dårlig samvittighed!
Men her støder vi så på nye udfordringer, nye bekymringer og nye valg, der skal træffes. For eksempel: Hvor i alverden skal jeg gå hen, når jeg vil have et godt stykke kage?! Ingen grund til panik!
Vi har nemlig endnu engang taget én for holdet, og begivet os ud på Aalborgs første officielle kagemarathon.
Vores eneste krav var at stederne på den ene eller anden måde skulle udmærke sig på kagefronten, og derudover tilbyde siddepladser, hvor man kunne nyde vidunderet i ro og mag.
Velbekomme!
Kochs Kaffebar, Algade 23
De fleste ved, at det at spise morgenmad er strengt nødvendigt, hvis man vil opretholde et stabilt blodsukker igennem hele dagen. Det gjaldt derfor om at få lagt en rigtig god bund!
Første sted på kage-ruten blev derfor hos Kochs Kaffebar. Rygterne går på, at man netop her kan få byens bedste flødeboller, så dét måtte vi naturligvis teste.
Flødbollerne fås med kokos, passion, hindbær, mokka, lakrids – og den klassiske, som vi valgte at kaste os ufortrødent over.
Tykkelsen på chokoladeovertrækket var ikke overvældende, men det gjorde det kun nemmere at komme ind til den søde og luftige skum, som ventede på os … Lækkert!
Men hvis der var noget, som virkelig var værd at vente på, var det bunden. Kombinationen af knas og kanel sendte os direkte tilbage til mormors kageskål, hvor de krydrede Bastogne-kiks altid var en sikker vinder.
Og det samme må siges at være tilfældet med Kochs uimodståelige flødeboller. Godkendt!
La Bontá, Gravensgade 7
Næste stop på ruten blev hos det charmerende bageri La Bontá. I marts måned fik bageriet nye lokaler og det betød blandt andet plads til et endnu større udvalg af deres lækre kager.
Hos La Bontá værner man om bagerfagets bedste traditioner – og det kan smages. Størstedelen af deres brød bages uden sukker og fedtstof, og er både kold- og langtidshævede. Men nok om det.
Vores besøg behøvede hverken at være sukker- eller fedtfri, så vi brugte lang tid på at beundre udvalget af kager og konditori.
Faktisk har La Bonta et ret smart koncept med konditori i mini-udgave, hvilket gør det muligt at komme vidt omkring på kage-paletten – uden at overdrive.
Vi valgte alligevel at springe på to af de store drenge med hindbær og orange.
Den søde smag af bær og frugt gik perfekt i spænd med den knasende nøddebund, imens det autentiske udseende afslørede at hele herligheden selvfølgelig var lavet fra bunden. Det kan vi lide!
Penny Lane, Boulevarden 1
Et besøg på Penny Lane skuffer sjældent. Den provokerende kagemontre skriger på ens opmærksomhed, og når der bliver spurgt hvad man kunne tænke sig, er det ret svært ikke at udbryde: “DET HELE!”
Vi nærmede os efterhånden middagstid, hvorfor vi naturligvis burde vælge noget nærende og mættende. Derfor faldt valget på: Gulerod! Forklædt som et saftigt stykke kage med flødeostglasur på toppen. Syndigt.
Og selvfølgelig en lille træstamme som beskeden dessert.
Fælles for alle kager og bagværk hos Penny Lane er, at der virkelig er kræset for detaljerne – på den gode, gammeldags facon. Både træstamme og gulerodskage smagte lige præcis som de “burde”, og der var ikke finger at sætte på hverken smag eller udseende.
Hvis vi ikke vidste bedre, skulle man næsten tro at vores egen bedstemor stod ude i bageriet og dikterede hvordan en rigtig gulerodskage eller træstamme skulle smage. Pletskud!
Good Life Society, Nørregade 25
Klokken nærmede sig eftermiddag, og havde vi befundet os i England, havde tidszonen nok vist “Tea O’clock”.
Derfor var det oplagt at lægge vejen forbi Good Life Society. Et forholdsvist nyt sted i byen, hvor lækker kaffe, spændende te og udsøgt bagværk går hånd i hånd.
Udvalget var overskueligt, men det var stadig svært at vælge…
Vi endte med et stykke af Dagens lagkage – der på nostalgisk vis tog os direkte tilbage til tiden, da trefarvet is var den eneste rigtige – og så lige et stykke af den meget populære Cheesecake med hvid chokolade.
Begge dele smagte urimeligt lækkert. Den bløde cheesecake smeltede på tungen, mens den søde lagkage fik vores smagsløg til at synge af fryd – hele vejen ned i maven.
Vi forlod salonen mætte, tilfredse – og med et efterhånden faretruende sukker-rush!
Lagkagehuset, Otto Mønstedsvej 1
Sidste sted på ruten blev et sted, som i den grad ved hvordan man rammer et kageglad hjerte.
Ganske vist kan Aalborg ikke tage æren for Lagkagehusets eksistens – men vi kan i stedet være taknemmelige for, at vi har muligheden for at komme der.
Udover at være verdens absolut mest gavmilde, når det kommer til smagsprøver, så har Lagkagehuset altså også et kagesortiment, der er en konge værdig.
Othello, rabarbarsnitte, muffins, chokoladekage, tærte.
Mulighederne føles uendelige, og man kunne altså nemt få lyst til at proklamere “Én af hver!” når ekspedienten spørger, hvad der kunne friste.
Men Lagkagehuset hedder vel ikke Lagkagehuset for ingenting. Derfor faldt valget på en jordbærlagkage.
Det her bliver kort: Den smagte, som den ser ud. Legendarisk, smuk og fuldstændig perfekt! Og hvis man ikke er heeeelt vild med lagkage, så gør den det også forrygende som håndvægt – der er nemlig gods i!
Så ja, prisen er pebret – men det glemmer man altså alt om, når man først har sat tænderne i dette vidunder af en kage. Hvis “kage” i det hele taget er et værdigt ord at bruge i denne sammenhæng.
En fuldstændig perfekt afslutning på det hårdeste (og skønneste) marathon, vi nogensinde har gennemført.
Det skal næsten fejres med en god kop kaffe. Mhm, kaffe … Hvad mon næste guide skal handle om? ☕