Annonce
Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager

Af Stine Kjølby Christensen

Efteråret er over os, og de vamsede sweatre er fundet frem fra gemmerne.

Det betyder nok også, at drømmen om dit livs skarpeste bikiniform forlængst er et overstået kapitel … i stedet er kampen om at skabe de allerhyggeligste efterårsminder skudt i gang.

Her kan vi nok ikke komme udenom, at kage spiller en stor rolle. For danskerne elsker kage. Hele året rundt.

Selvom hjemmebagt kage er noget af det bedste, man kan komme i tanke om … så findes der heldigvis flere steder i byen, der gerne tager slæbet og hjemmebager det for dig.

Vi har derfor endnu engang været på en udmattende byvandring – i jagten på byens allerbedste kage.

Vores eneste krav var, at stederne på den ene eller anden måde skulle udmærke sig på kagefronten, og derudover tilbyde siddepladser, hvor man kunne nyde det i ro og mag.

Gerne med en god kop kaffe.

NB: Ingen af steder har betalt for at være med – og vi har naturligvis også selv betalt regningen. Stederne er oplistet i alfabetisk orden. 

Behag din Smag, Gabels Torv

På Gabels Torv, midt i det pulserende byliv, finder man én af byens mest velbesøgte kaffebarer, Behag din Smag.

Her er der fokus på smag og kvalitet hele vejen rundt – og hvis der er noget, de kan finde ud af, så er det altså … at behage vores smag.

Når man træder ind i kaffebaren, bliver man straks mødt af duften af friskmalede kaffebønner, lyden af mælkesteameren og ikke mindst et væld af bagværk.

Og modsat mange andre kaffebarer, så bliver det hele også bagt kun ganske få meter væk fra den montre, hvor de bagefter ender i.

Dynamik er også et af kodeordene bag det søde koncept – udvalget skifter nemlig hele tiden.

For ganske nylig kom en ny kage ind i familien. De kalder den “Karamel-æble cheesecake m. pekannødder”, og bare navnet får vores knæskaller til at smelte sammen som smør.

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager

Meget utraditionelt kommer kagen i en lille emaljeskål, der har cirka samme farve som den karamel, der flyder ned gennem vidunderet.

På toppen finder du den lækre form for æble”skræller”, der er kogt op med karamellen og fungerer som et tæppe ovenpå karamel-cheesecaken, der igen er bygget ovenpå en luksuriøs bund af kiks.

Smagen af karamel var virkelig gennemtrængende, men mærkeligt nok ikke i nærheden af at være kvalm eller sød. Cremen har nemlig fået selskab af lime for at bryde de fede og søde toner.

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager

Ingredienserne smøg sig ind mellem i hinanden, hvilket både fremhævede og komplimenterede hver enkelt del.

Den var ganske enkelt helt perfekt, hvis du spørger os.

Cheesecaken fås “et godt stykke ind i november”, og vi er slet ikke i tvivl om, at vi skal forbi en gang … eller 40 mere inden.

Bread By Kaerup, Kastetvej

På Kastetvej er der endnu en kagestjerne på himlen: Den unge William, der for to år siden åbnede sit eget mikrobageri, Bread by Kaerup.

Mikrobageriet har siden haft vokseværk med både kaffebar og café, hvor du kan sætte dig til rette og nyde godt af Williams ekspertise – både inden for bagværk og en særdeles god kop kaffe med udvalgte bønner fra de bedste risterier i Danmark.

Vil du have en bid af William (… eller hans kager), skal du have de hurtige sko på; William må ofte melde hurtigt udsolgt, da det populære bagværk produceres i små mængder.

Udvalget skifter flere gange i løbet af sæsonen, så du skal ikke overveje for længe, om du skal nå at smage de aktuelle lækkerier i montren.

Da denne kageguide kom til, sprang vi på Hasselnød/chokolade-tærten samt efterårets favoritkage: Den med gulerod.

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager

Sidstnævnte er et arvestykke fra Williams tid på Dragsholm Slot, hvor netop denne kage blev serveret med eftermiddagskaffen.

Den er fuld af gode sager, og vi var da også henrykte, da vi smagte den.

Selve kagen er tung og solid med store, lækre græskarkerner og smager i sig selv ikke specielt sød. Det gør den dog sammen med friskosten på toppen, der er toppet med havtorn.

Den lille tærte, med den brune top, gjorde os ikke mindre begejstrede.

Sjældent har vi smagt en mere luksuriøs og gennemtrængende smag af chokolade, og vi forestiller os næsten, at det er sådan noget, der er værdigt at servere for de kongelige.

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager

Fru Søgaard, C. W. Obels Plads

Det var tilbage i februar, at Fru Søgaard slog dørene op på C.W. Obels Plads med håbet om at blive Aalborgs nye favoritcafé og bageri.

Når du træder ind i de stemningsfulde lokaler, bliver du med det samme mødt af den fristende montre, der byder på kager i næsten alle former og afskygninger.

Det er Fru Søgaards bagere i Svenstrup (der tidligere havde La Bonta), der tryller med bagværket – og det kan både ses og smages.

I anledning af efteråret faldt vores valg på en banankage, hvis ganache-top næsten var for meget. Men også kun næsten.

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager

Banankagen havde fundet det perfekte spænd mellem syndigt og sundt (Dream on, we know.), da selve bunden egentlig var til den tørre side, men i kombination med den fløjlsbløde karameltop var der altså fuld plade.

Er du mere til det syrlige fremfor det søde, så er Citronmarengs et oplagt valg.

Her bliver du nemlig ikke kvalt i sukkersød citron, men derimod en mere frisk og sommerlig smag.

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager

Er du mere til en vaskeægte klassiker, så skulle du prøve Fru Søgaards legendariske mælkesnitte.

Siden åbningen har mælkesnitten skiftet form et par gange, men den gode smag skulle eftersigende have holdt ved.

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager

Personligt syntes vi, at selve kagebunden måske var en anelse til den tørre side, i forhold til, hvad man kender fra den originale.

Til gengæld er den hvide mælkemidte fuldstændig perfekt, og smager bedre end den, vi hamstrer fra køledisken.

KaffeFair, Strandvejen

KaffeFair i Vestbyen fyldes hver dag med studerende, mødregrupper, pensionister – og generelt bare sultne aalborgensere, som elsker caféens afslappede stemning.

Ikke nok med at de har dygtige kokke og konditorer ansat, der hver dag tryller alverdens lækkerier frem, er de også en socialøkonomisk virksomhed, der hjælper borgere videre til job og uddannelse.

Det er jo fantastisk i sig selv, men de scorer også højt her på redaktionen på grund af deres kagehåndværk.

I anledning af denne guide fik blev vi anbefalet at prøve deres solbær-cheesecake, hindbærmousse-kage og den gode gamle træstamme.

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager

Solbær og hindbær er sommersmage, men at KaffeFair vælger at gå ind i det mørke efterår med et touch af sommer, gør os ingenting.

Cheesecaken har en god, syrlig smag af solbær og er toppet med en form for nødde/kikse-crumble, der giver den helt rette balance til den ellers meget bløde kage.

Er du mere til det søde end det syrlige, er det hindbærmousse-kagen, du skal gå med. Moussen er som sommer i en skefuld, og selvom den også er meget blød, får man det nødvendige crunch fra en god nøddebund.

Sidst, men ikke mindst er der “publikumsfavoritten”: Træstammen.

Den marcipanovertrukne kage er på menukortet året rundt, og den passer lige så vel til efteråret, som hvilken anden årstid, med den dybe smag af chokolade.

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager

Brasserie Kunsten, Kong Christians Alle

Det er ikke et sted, man lige kommer forbi, men et sted, der er åbent for alle. Vi taler selvfølgelig om Brasserie Kunsten.

Her er menukortet inspireret af sæsonens bedste råvarer, tilberedt og serveret af de bedste i branchen – og det gælder også deres konditor, Cæcilie Dolleriis.

Hun tryller nemlig hver dag i Kunstens køkken, så både besøgende museet og dem, der bare lige “dropper in” kan få en bid af … Ja, kagen.

Udvalget skifter løbende, mens nogle får lov at bestå. Heriblandt Cæcilies fuldstændig outstanding brownie og mandelkagen, der må siges at være byens absolut kedeligste kage, når det kommer til udseendet.

Der er dog en grund til, at alle de steder, der tidligere har haft Cæcilie (og hendes opskrift på mandelkagen) ansat er fortsat med den, når hun er rejst videre.

Den er nemlig helt fantastisk!

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager

Lige så tør, som den ser ud udenpå, lige så fløjlsblød er den indvendigt. Hvilket begrundes med, at den primære ingrediens er: Smør.

Derudover smager den godt igennem af marcipan (/mandel), og er virkelig bare den perfekte lille kage, der tilmed både er glutenfri og kalorie… tung.

Drømmer du om en kage, der er lidt mere inspireret af sine omgivelser, så burde du bestille sæsonens kage, der er lavet med udgangspunkt i Henry Heerups værk, Æblegren, der lige nu er aktuel på Kunsten.

Kagen er lavet på kolonihaveæbler, vanilje, kanel og mandler på en bund af mazarin. Et sandt mesterværk!

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager

Og ja, den smager præcis lige så godt, som den ser ud. Nærmest bedre.

Ifølge konditoren tager den da også mange timer at bringe til virkelighed, så det gælder virkelig om at nyde hver eneste bid – og det er heldigvis meget svært at lade være.

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager

Lagkagehuset, Nørregade

Indtil nu har vi hyldet de lokale helte, der hver dag beriger vores liv med kager i alle former, farver, smage og størrelser.

Men der findes altså også et sted i byen, der – på trods af at være blevet en international kæde – også bidrager med masser af lokal (kage)kærlighed. Vi kan i hvert fald ikke komme udenom dem.

Med sit fantastiske bagværk har Lagkagehuset vundet sit indpas i hele verden; og det forstår man godt.

Udover at være verdens absolut mest gavmilde, når det kommer til smagsprøver, så har Lagkagehuset altså også et kagesortiment, der er en konge værdig.

I forbindelse med vores besøg brugte vi da også laaaaang tid på at vælge, hvad vi skulle have.

Med hjælp fra det søde personale faldt valget på sæsonens rabarbersnitte, en vegansk passionssnitte og den klassiske jordbærkage.

Førstnævnte består af en chewy chokobund, en let jordbærmousse, en syrlig rabarberkompot og en knasende nøddetop.

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager

Den var både frisk og tung på samme tid, og vi var ret imponerede over den lækre blanding af … Ja, alt muligt.

Passionssnitten har vi haft fornøjelsen af flere gange, og udover at være vegansk, så smager den også af Solero-is. Med chokolade i bunden.

Jep, du læste rigtigt.

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager

Og hvad er der at sige om jordbærkagen? Hvis det var en bog, så var det absolut en bestseller.

Den er der altid, når vi har brug for den, og den svigter bare aldrig – hverken i montren eller i sin legendariske smag.

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager

Penny Lane, Boulevarden

Hvis man kan tillade sig at kåre en kagedronning i byen, så må pladsen næsten gå til Penny Lane på Boulevarden.

I kælderen knokler konditorer og bagere natten lang ud fra stolte håndværkstraditioner – og når man først får øje på den provokerende kagemontre, og der bliver spurgt til, hvad man kunne tænke sig, er det nærmest umuligt ikke at udbryde: “DET HELE!”

Vi så os derfor nødsagede til at bestille lidt af hvert.

Vi kunne selvfølgelig ikke dy os fra at bestille deres nostalgiske kiksekage, som er en gammel kending efterhånden, men det gør den bestemt ikke mindre god.

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager
Foto: Simone Kjølby Christensen

Selvom kiksekagen er simpel, så må vi bare sige, at det er en genial opfindelse.

Pennys kiksekage består af intet mindre end 5 lag kiks med et tilpas tykt lag udsøgt chokolade i mellem.

Den kunne umiddelbart godt virke en smule tung af alt den chokolade, men med et snert af appelsin i chokoladen bliver den altså fint balanceret med en god friskhed.

Er du ikke så meget til kiks og chokolade, så kan du måske bedre lide deres veganske peanutkage.

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager
Foto: Simone Kjølby Christensen

Med et mix af blandt andet dadler, rosiner, mandler, kokusolie, vand, mørk chokolade og peanuts fristes vi til at sige, at denne udsøgte delikatesse jo nærmest er sund og godt for kroppen at spise.

Nogle er måske uenige, men vi ville her på redaktionen altså lade den gå ind under vores frokostordning.

Den populære peanutkage er ikke bare vegansk, den er også glutenfri, så alle kan altså være med på denne kage, som smager himmelsk.

Vi kunne godt være bange for, om den kom til at smage for meget er peanuts, men det var altså ikke tilfældet. Alle ingredienser var fint afbalanceret, som gjorde, at de alle kom fint til sin ret.

Vi sluttede besøget af med deres unikke rugbrødslagkage lavet på en bund af rugbrød og med fyld af solbær- og cremefraisemousse og rom, hertil havtorn, blåbær og rips på toppen.

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager
Foto: Simone Kjølby Christensen

Vi var umiddelbart lidt skeptiske overfor rugbrødlagkager, men skuffelsen blev hurtigt gjort til skamme efter at have smagt denne herlighed.

Cremefraisen giver en god balance til det syrlige solbær og rugbrød, som gør, at man faktisk glemmer alt om, at bunden er lavet på rugbrød. Den har en blød og cremet konsistens, og så smager den virkelig godt!

På Fjorden, Akvavitvej

Nær fjorden ligger På Fjorden.

Forvirret? Det er der ingen grund til!

Caféen, der rigtig nok hedder På Fjorden, blev overtaget af Nikola Lang i 2022, og den nye ejer har drevet stedet videre på flotteste vis med sit hjemmebag.

Der er meget at leve op til, når man vælger at placere sig i indgangen til et kunstmekka som North Urban Art Studio, men bageriet og caféen leverer en høj standard af både brød, kaffe og kager.

Kagesmagning var vores mission i dagens anledning, og Nikola fortalte os, at deres pumpkin-kage, lemon curd og æbletærte er nogle af gæsternes absolutte favoritter.

Vi startede med at gafle æbletærten, som sad lige i skabet med friske, krydrede æbler og en gylden, smuldrende kagedej.

Nogle foretrækker at tærten skal indeholde store stykker æbler, der virkelig skal tygges igennem, men her får du en version, hvor æblerne er godt hakket og massen blender ind i dejen – og vi elsker det!

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager

Dernæst hapsede vi græskarkagen, som straks satte os i gevaldigt julehumør. Kagen dufter af jul og smager af jul, og vi føler virkelig, at vi kunne have spist fem ekstra stykker, så velsmagende var den.

Selvom kagen kan se en smule bastant ud ved første øjekast, bedrager skindet 100%, når du bider ned i dejen, der er både luftig og lækker.

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager

Den sidste kage i rækken var en lemon curd toppet med marengs. Vi er suckers for den meeeget syrlige smag kombineret med den meeeeget søde marengs, og På Fjordens version skuffer ikke.

Kagen er også en flot lille, gul sag, og vi fandt ud af, at den smagte enormt godt sammen med caféens nye gløgg-agtige julethe.

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager

Surdejsbageren, Budolfi Plads

Der er ikke meget surt ved at tage et smut forbi Surdejsbageren for at tage en bid af det vilde kageudvalg, som det hyggelige bageri i hjertet af Aalborg byder på.

For det er ikke kun surdejsbrød, som der er fuldstændig styr på.

Kagemontren bliver løbende fyldt op med lækkerier, og det var heldigvis også tilfældet, da vi kom forbi.

Ingen kageguide uden en udsøgt cheesecake, som vi selvfølgelig bestilte som den første. Denne cheesecake var lavet på en suveræn “kiksebund” med fyld af den lækreste bløde konsistens af cheesecreme, hertil toppet med solbær/hindbær gelé og chokoladecreme.

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager
Foto: Simone Kjølby Christensen

Hvis ikke vores smagsløg allerede hoppede og dansede i begejstring, så gjorde denne cheesecake altså lige det sidste.

Den smagte mildest talt himmelsk, og solbær/hindbær geléen fungerede så godt til den tykke cheesecreme. Vi var meget begejstrede!

Vi skulle selvfølgelig også prøve den klassiske gulerodkage, som er en fast del af deres montre. Denne uge dog med et lille sødt twist af et græskar på toppen.

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager
Foto: Simone Kjølby Christensen

Det er en solid gulerodskage, som man kender den. Denne udgave var fyldt med græskargerner, valnødder som gav en god knasende konsistens.

Hvad der alligevel skilt sig lidt ud, var, at der ikke bare var et udsøgt lag af cheesecreme på toppen, men også som et himmelsk lag mellem den gode, bestande krumme.

Det var en virkelig god og gulerodskage.

Inden I undrer jer over, hvor chokoladen bliver af, så kommer den her.. I en snickersform!

Den ultimative kage-guide: Her får du Aalborgs bedste kager
Foto: Simone Kjølby Christensen

Kagen havde en saltet smag af peanuts, der blev komplimenteret godt med den søde smag af karamel og ganache af ckokolade.

Derudover havde den en lækker, kompakt bund af chokolade-brownie, der smager fuldstændig fantastisk i kombination med resten af ingredienserne.

Del artikel

Andre læser også