Tilmeld dig MigogAalborg Nyt

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få weekendguiden samt alle ugens populære nyheder direkte i din indboks.

Ved tilmelding til MigogAalborg Nyt accepterer du vores samtidig vores vilkår og betingelser for nyhedbrevet.

Kageguide til efteråret: Her får du Aalborgs bedste kager

Af Stine Kjølby Christensen

Efteråret er over os, og de vamsede sweatre er fundet frem fra gemmerne.

Det betyder nok også, at drømmen om dit livs skarpeste bikiniform forlængst er et overstået kapitel … i stedet er kampen om at skabe de allerhyggeligste efterårsminder skudt i gang.

Her kan vi nok ikke komme udenom, at kage spiller en stor rolle. For danskerne elsker kage. Hele året rundt.

Men der sker alligevel noget særligt, når landskabet slår over i bronzetoner og regnen siler gråt og trist ned i gaderne. Og hvad gør man så?

Man nyder det – med kage.

Selvom hjemmebagt kage er noget af det bedste, man kan komme i tanke om … så findes der heldigvis flere steder i byen, der gerne tager slæbet og hjemmebager det for dig.

Vi har derfor endnu engang været på en udmattende byvandring – i jagten på byens allerbedste kage.

Vores eneste krav var at stederne på den ene eller anden måde skulle udmærke sig på kagefronten, og derudover tilbyde siddepladser, hvor man kunne nyde det i ro og mag. Gerne med en god kop kaffe.

NB: Ingen af steder har betalt for at være med – og vi har naturligvis også selv betalt regningen. Stederne er oplistet i alfabetisk orden. 

Behag Din Smag, Gabels Torv

På Gabels Torv, midt i det pulserende byliv, finder man én af byens mest velbesøgte kaffebarer, Behag din Smag.

Her er der fokus på smag og kvalitet hele vejen rundt – og hvis der er noget, de kan finde ud af, så er det altså at behage vores smag.

Når man træder ind i kaffebaren, bliver man straks mødt af duften af friskmalede kaffebønner, lyden af mælkesteameren og ikke mindst et væld af bagværk.

Og modsat mange andre kaffebarer, så bliver det hele også bagt kun ganske få meter væk fra den montre, hvor de bagefter ender i.

Dynamik er også et af kodeordene bag det søde koncept – udvalget skifter nemlig hele tiden.

Kageguide til efteråret: Her får du Aalborgs bedste kager Kageguide til efteråret: Her får du Aalborgs bedste kager

Da vi besøgte dem lokkede kagemontren med hele fire forskellige slags kage – så vi bestilte naturligvis lige en af hver.

Intet skriger efterår som en mushy hjemmebagt gulerodskage med ostecreme, og den var vi naturligvis nødt til at smage.

Et lækkert twist på den klassiske kage er de små stykker af økologisk limeskal i ostecremen, som giver et perfekt modspil til den fede ostecreme.

Kageguide til efteråret: Her får du Aalborgs bedste kager

Derudover satte vi kagegaflen i en havtorns-chessecake med hvid chokolade og hasselnødder. MUMS!

En klassiker på Behag din Smag er deres karamelsnitte med mørk chokolade, kaffe, peanuts og hasselnødder. Den er pakket med herlige ingredienser og masser af smag.

Hvis du ikke har fået nok chokolade i den omgang, kan vi anbefale deres brownie, som er lavet på boghvedemel (og den er dermed glutenfri).

Bread by Kaerup, Kastetvej

På Kastetvej er landet en ny bagerstjerne på på kagehimlen: Nemlig den unge William, der i april åbnede sit eget mikrobageri Bread by Kaerup.

Mikrobageriet har allerede haft vokseværk og er sidst blevet udvidet med et lille caféområde, hvor du kan sætte dig til rette og nyde godt af Williams ekspertise – både inden for bagværk og en særdeles god kop kaffe med udvalgte bønner fra de bedste risterier i Danmark.

Vil du have en bid af William (… eller hans kager), skal du have de hurtige sko på; William må ofte melde hurtigt udsolgt, da det populære bagværk produceres i små mængder.

Da vi kiggede forbi var kagemontren (HELDIGVIS!) fyldt med et stort udvalg af fristende kager.

Vi måtte bare smage hans Luksus Brånner, som er lavet på en helt genial måde.

Kageguide til efteråret: Her får du Aalborgs bedste kager

De croissanter, der ikke bliver solgt, får nemlig lov at få nyt liv i denne geniale kage, der netop er sammensat af disse. Croissantstykker får selskab af en sød og klistret brunsvigermasse – og av, hvor smager det bare godt.

Er du frankofil, kender du helt sikkert den klassiske, franske kage cannelés, der er sprød udenpå og dejligt blød og svampet indeni.

Det kræver skills og det helt rette håndværk at lave en rigtig cannelés, så enhver franskmand ville blive stolt. Og det kan William.

Vaniljen smager virkelig igennem i bagværket, der er lille i størrelsen men KÆMPESTOR i smagen.

Vi prøvede også kræfter med Williams Lemon Swirl, der udover en fuldstændig vanvittigt god dej, er overtrukket med den lækreste citroncreme.

Kageguide til efteråret: Her får du Aalborgs bedste kager

KaffeFair, Strandvejen

Skal kage smage, som bedstemor lavede det, så finder du det hos KaffeFair på Strandvejen.

Caféen har sin helt egen konditor ansat, der glædeligt lægger alle (magiske) kræfter i at lave de lækreste kager.

Men … Hvad dælen vælger man, når montrene bugner af alle ens favoritter? Man bestiller selvfølgelig en kagetapas.

Her får du en lille bid af udvalget og kan på den måde smage lidt af det hele. I dagens anledning stod den på bagt hindbærsnitte, glutenfri mandelkage, Fair Rocher, brownie, romkugle og en Fairbar.

Kageguide til efteråret: Her får du Aalborgs bedste kager

Selvom alle kagerne smager fuldstændig som mormor ville have lavet dem, så vil vi gerne lige bruge et par ekstra ord på et par stykker af dem.

Vores personlige favoritter har alle dage været den såkaldt “Fair Rocher”-kugle, der er lavet på sunde sager, men smager så kageenglene synger. Et must-to-the-try, hvis du spørger os.

Derudover er vi altså ellevilde med den ellers ikke så opmærksomhedskrævende mandelkage, der smelter i mundhulen på én. Jesus den er god! Den smager cirka som … sød smør … og det er vist også rundt regnet, hvad den består af.

Selvfølgelig skal du også smage KaffeFair’s bud på den perfekte romkugle. Basta.

Kageguide til efteråret: Her får du Aalborgs bedste kager

La Bontá, Gravensgade

I Gravensgade finder man hyggelige La Bontá, som både er en café og et bageri.

Her værner man om bagerfagets bedste traditioner – og dét kan smages.

Størstedelen af deres brød bages uden sukker og fedtstof, og er både kold- og langtidshævede. Men nok om det!

Vores besøg behøvede nemlig ikke nødvendigvis at være nogle af delene, så vi sprang over ingredienslisten og direkte i sukkerbadet.

På trods af det massive udvalg af alt fra morgenkager, flødeboller, tærter, lagkager … så vidste vi allerede, hvad vi drømte om.

Kageguide til efteråret: Her får du Aalborgs bedste kager La Bonta har nemlig altid et lækkert udvalg af (knap så) små kager, og så man jo passende smage en 3-4 stykker ad gangen. WIN WIN!

Det er næsten umuligt at vælge mellem de mange kager, så du må hellere besøge dem flere gange.

Ved dette besøg valgte vi blandt andet en Sarah Bernhardt-kage, som jo bare er en latterligt god kage, vi spiser alt for lidt af. Så er det jo meget heldigt, at La Bontas version smager, lige som den skal.

På tallerkenen røg også en af deres famøse romkugler, der traditionen tro er overtrukket med chokolade. GE-NIALT. Når man så lige tilføjer karamel til romkuglen, så har man sgu en perfekt kugle.

Kageguide til efteråret: Her får du Aalborgs bedste kager

De to kager blev akkompagneret af en nøddetærte og en skøn mazarin-kage med kransemasse på toppen.

Der er styr på sagerne i Gravensgade!

Lagkagehuset, Magasin

Indtil nu har vi hyldet de lokale helte, der hver dag beriger vores liv med kager i alle former, farver, smage og størrelser.

Men der findes altså også et sted i byen, der – på trods af at være blevet en international kæde – også bidrager med masser af lokal (kage)kærlighed. Vi kan i hvert fald ikke komme udenom dem.

Med sit fantastiske bagværk har Lagkagehuset vundet sit indpas i hele verden; og det forstår man godt.

Udover at være verdens absolut mest gavmilde, når det kommer til smagsprøver, så har Lagkagehuset altså også et kagesortiment, der er en konge værdig.

Kageguide til efteråret: Her får du Aalborgs bedste kager

Montrene bugner af alt fra Othello, snitter, muffins, chokoladekager, tærter og masser af friskbagt brød.

Under dette besøg smagte vi på den helt klassiske jordbærkage, som jo bare smager fuldstændig som den skal.

Derudover en chokoladedrøm af en petit Gateau Marcel, en Choux med uimodståeligt jordbær/rabarbar-skum og så kunne vi altså ikke lade være med lige at smage deres populære flødebolle med karamel … ups.

Uden tvivl et kagebesøg værd – kæde eller ej.

Kageguide til efteråret: Her får du Aalborgs bedste kager

Mabel Kafferi, Boulevarden

I Mabel Kafferi, der drives af verdens sødeste mor og datter-par, har man indtil nu haft flere forskellige kageleverandører – men i sidste ende vinder hjemmebag altså bare.

Det kunne vi kun erklære os enige i, da vi besøgte Mabel Kafferi på Boulevarden, der denne dag havde mor Camillas helt egen Pumpkin Spice Cheesecake og Karamelcheesecake på menuen.

Kageguide til efteråret: Her får du Aalborgs bedste kager

I Mabels bud på den perfekte cheesecake er ostecremen i den mere moussede konsistens, der ufortrødent vælter ud mellem chokolade- og kiksebunden, når man stikker gaflen igennem.

Begge varianter var intet mindre end fantastiske med en tyk kiksebund (vigtigt), og vi var desuden enige om, at de (foruden karamel og pumpkin spice) smagte nostalgisk af mælkesnitte.

… Og hvem i hede hule h****** elsker ikke mælkesnitte?!

Kageguide til efteråret: Her får du Aalborgs bedste kager

Hos Mabel Kafferi finder du også Danmarks Bedste Romkugler, og de går altså ud af butikken som varmt … brød?

Romkuglerne er dog ikke hjemmelavede, men når man i stedet kan få special delivery fra prisvindende Nørre Aaby, er der vist heller ingen grund til at opfinde den dybe tallerken.

Penny Lane, Boulevarden

Hvis man kan tillade sig at kåre en kagedronning i byen, så må pladsen næsten gå til Penny Lane på Boulevarden.

I kælderen knokler konditorer og bagere natten lang ud fra stolte håndværkstraditioner – og når man først får øje på den provokerende kagemontre, og der bliver spurgt til, hvad man kunne tænke sig, er det nærmest umuligt ikke at udbryde: “DET HELE!”

Vi så os derfor nødsagede til at bestille lidt af hvert.

Det er svært at beskrive denne oplevelse med ord – den nærmeste forklaring går nok på, at det var som at træde direkte ind i (kage)himmeriget – uanset hvilket guddommelige stykke, vi stak gaflen ned i.

… og det var altså ikke så få.

Kageguide til efteråret: Her får du Aalborgs bedste kager

På den prægtige tirsdag fik vi et lille stykke af himlen i form af en Twix-kage, Den Uimodståelige, Gulerodskage, Citronmarengs og Cheesecake.

Kageguide til efteråret: Her får du Aalborgs bedste kager

Især “Den Uimodståelige fortjener et gigantisk shoutout: Det er modigt at blande den søde kage med stærk lakrids og chokoladebund, men om ikke andet virker det bare.

Good job, Penny!

På Fjorden, Østerågade

Vi var blown away, da vi tog et smut På Fjorden, som er et rigtig godt bud på et af byens allerbedste kage-steder.

Montren er altid fyldt med alverdens hjemmebag, og det var så sandelig også tilfældet, da vi sneg os forbi en kold oktober-dag.

På menuen var blandt andet en såkaldt dobbelt-baked version af en klassisk spandauer. Den havde fået selskab af brombærsyltetøj, mandelcreme og mandelsplinter.

Det er (hånden på hjertet!) den bedste spandauer, vi nogensinde har smagt.

Kageguide til efteråret: Her får du Aalborgs bedste kager

Derudover var der også tid til at smage På Fjordens version af Monkey Bread, som denne gang var fyldt med kardemomme og med brombær og mandelsplinter på toppen.

I bageriet bliver der tryllet med alverdens bagværk, og de har også lavet deres version af den perfekte chokolade cookie, som lige var toppet med chokolade/lakrids-ganache på toppen.

Oh sweet cookie lord!

Kageguide til efteråret: Her får du Aalborgs bedste kager

Selvom vi ankom en hverdag, fik vi lov at prøve en helt særlig weekendkage.

Nemlig en croissant, som bagerne har foldet på en helt ny måde, og dermed skabt et vidunder, der kan fyldes med en kaffecreme, der flyder ud, når du skærer i herligheden. Hvis det lyder som noget for dig, så skal du altså kigge forbi På Fjorden fredag eller lørdag.

Kageguide til efteråret: Her får du Aalborgs bedste kager

Har du ikke fået nok lakrids i chokolade-cookien, kan du prøve På Fjordens snegl, der er lavet på croissantdej – og dermed med masser af smør. På toppen finder du lakridspulver og hakket engelsk saltlakrids.

Surdejsbageren, Budolfi Plads

Der er ikke meget surt ved at tage et smut forbi Surdejsbageren for at tage en bid af det vilde kageudvalg, som det hyggelige bageri i hjertet af Aalborg byder på.

For det er ikke kun surdejsbrød, som der er fuldstændig styr på.

Kagemontren bliver løbende fyldt op med lækkerier, og det var heldigvis også tilfældet, da vi kom forbi.

Hvis du – ligesom os –synes dobbelt saltkaramel er dobbelt så godt, så skal du prøve deres Saltkaramel Cheesecake, som er fyldt med en lækker saltkaramel-mousse og drysset med saltkaramel-drys.

Kageguide til efteråret: Her får du Aalborgs bedste kager

Har du ikke fået nok karamel, kan du jo lige bestille et stykke karamel-snitte, hvor mørk chokolade, nødder og karamel skaber den perfekte treenighed.

Er du et Nutella-svin, så skal du i stedet tage et stykke af Nutella-cheesecaken, hvor ostecremen sjovt nok har fået selskab af RIGELIGT med Nutella.

Kageguide til efteråret: Her får du Aalborgs bedste kager

Man skal jo også spise lidt “sundt og varieret”, så vi smagte også hindbær … tærte! Den var dagens helt store overraskelse, og den luftige hindbærmousse smagte af den bedste guf vi har smagt meget længe. HAPS.

… og her kan vi da lige bringe en lille nyhed: Surdejsbageren har netop ansat endnu en konditor, så der bliver skruet endnu mere op æstetiske og lækre kager i bageriet.

Kageguide til efteråret: Her får du Aalborgs bedste kager