En byvandring der er værd at prøve: Her får du Aalborgs lækreste kager

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Nogle er mørke, nogle er lyse.

Nogle er sure, andre er søde. Nogle knaser, andre glider lige ned.

Ja, vi taler selvfølelig om kage.

Historisk set har den danske kage en lang historie bag sig.

Faktisk er mange kendte kager opfundet af danske bagere gennem de sidste århundreder; heriblandt Othello-kagen, Sarah Bernhardt, Hindbærsnitten og mange, mange flere.

Danskerne elsker kage. Hele året rundt. Men der sker nu alligevel noget særligt, når kalenderen skifter over til efterår og tanken om, hvorvidt bikinien passer, bliver pakket ligeså langt væk som den dårlige samvittighed.

Nu gælder det bare om at nyde synet af Aalborgs bronzefarvede landskaber, duften af nyfaldne blade og selvfølgelig smagen af din absolutte favoritkage.

Også i Aalborg findes der flere steder, der særligt specialiserer sig i kagekunsten – sounds like at dream job to me!

De kommer i buffeter, de kommer blendede, og de kommer som is: alt er muligt!

Vi har derfor endnu engang været på en udmattende byvandring – i jagten på byens allerbedste kage.

Vores eneste krav var at stederne på den ene eller anden måde skulle udmærke sig på kagefronten, og derudover tilbyde siddepladser, hvor man kunne nyde vidunderet i ro og mag.

Behag Din Smag, Slotsgade 16A

På Gabels Torv, midt i det pulserende byliv, finder man én af byens mest velbesøgte kaffebarer, Behag din Smag.

Her er der fokus på smag og kvalitet hele vejen rundt – og hvis der er noget, de kan finde ud af, så er det altså at behage min smag.

Når man træder ind i kaffebaren, bliver man straks mødt af duften af friskmalede kaffebønner, lyden af mælkesteameren og ikke mindst et væld af bagværk.

Og modsat mange andre kaffebarer, så bliver det hele også bagt kun ganske få meter væk fra den montre, hvor de bagefter ender i.

Dynamik er også et af kodeordene bag det søde koncept – udvalget skifter nemlig hele tiden, så da vi en dag faldt over et “Endnu en nyhed: Cheesecake m/havtorn og citrus. Undskyld jeg bander, men den er f…… god!”-opslag på Behag Din Smags Instagram, vidste vi godt, at det gjaldt om at løbe stærkt!

Kaffebarens bager havde nemlig tryllet med havtorn fra et familiemedlems have, lemon og en knasende sprød bund. Vi nåede det heldigvis – og undskyld vi bander, men den var f…… god!!!

Til “dessert” valgte vi et stykke syndigt (sorry, not sorry!) gulerodskage, der som én af de eneste altid er at finde i montreen. “Vi tør ikke andet.” udtaler indehaveren, Lene Hyldahl, sig om den sag.

 Vi kan dermed finde 0 gode grunde til ikke at kigge forbi Behag Din Smag, hvis du er sulten efter lidt selvforkælelse.

Og nåeh ja, kaffen er også reeeeeet så god.

Good Life Society, Nørregade 25

Havde vi været i England, var klokken uden tvivl Tea O’clock. 

Hos Good Life Society i bunden af Nørregade er klokken altid tid til kage. Og kaffe. Og the, for den sags skyld. Og når vi nu er i gang, så kunne vi også lige fremhæve deres voldsomt lækre kakao, der scorede toppoint i vores kakao-guide. 

Men tilbage til dét, det hele handler om: Kage. Hos Good Life Society, der vel nok er byens eneste “salon”, er der altid et væld af søde valgmuligheder.

“Yndig” er vel nok det nærmeste ord vi kommer en komplet og dækkende beskrivelser over indretningen såvel som bagværket.

Skal vi være lidt mere konkrete med bagværket, så popper ord som “vanvittig lækker”, “fuldstændig uimodståelig” og “HAR JEG ALLEREDE SPIST DEN?!?!?!?” også op.

Også her skifter udvalget efter vind, vejr, humør, stjernetegn … men netop denne dag viste sig at være et virkelig godt valg.

Vi fik nemlig mulighed for at stifte bekendtskab med eksempelvis denne frække brownie, der med sine knasende nødder og smeltet karamel fik kageenglene til at synge af fryd.

Altså – mere #instaworthy bliver det næsten ikke, vel?

Penny Lane, Boulevarden 1

Hvis man kan tillade sig at kåre en kagedronning i byen, så må pladsen næsten gå til Penny Lane på Boulevarden.

I kælderen knokler konditorer og bagere natten lang ud fra stolte håndværkstraditioner – og når man først får øje på den provokerende kagemontre, og der bliver spurgt til, hvad man kunne tænke sig, er det nærmest umuligt ikke at udbryde: “DET HELE!”

Vi så os derfor nødsagede til at bestille lidt af hvert:

Den uimodståelige (lemon curd, hvid chokolademousse, lakridsstøv. Sweet lord.), peanutkugler (peanuts, dadler, rosiner: fri for både sukker, gluten og dårlig smag), bærtærte med guldstøv og sidst, men ikke mindst, en lemon marengs.

Det er svært at beskrive denne oplevelse med ord – den nærmeste forklaring går nok på, at det var som at træde direkte ind i (kage)himmeriget – uanset hvilket guddommelige stykke, vi stak gaflen ned i.

Faktisk vil vi især gerne fremhæve peanutkuglen, der uden tvivl fortjener en plads på kagelandsholdet – på trods af at være helt uden sukker og gluten.

La Bontá, Gravensgade 1B

I Gravensgade finder man den hyggelige bageri og café, La Bontá.

Her værner man om bagerfagets bedste traditioner – og dét kan smages.

Størstedelen af deres brød bages uden sukker og fedtstof, og er både kold- og langtidshævede. Men nok om det!

Vores besøg behøvede nemlig ikke nødvendigvis at være nogle af delene, så vi sprang over ingredienslisten og direkte i sukkerbadet.

På trods af det massive udvalg af alt fra morgenkager, flødeboller, tærter, lagkager … så vidste vi allerede, hvad vi drømte om.

La Bontá har nemlig et ret smart koncept med konditori i miniudgave, hvilket altså gør det muligt at komme vidt omkring på kagepaletten – uden at overdrive … in your dreams! 

Eeeeendelig kunne vi bestille “ÉN AF HVER!” uden at blive mødt af fordømmende blikke! Næsten i hvert fald.

Vi aner ikke, hvordan det gik til, men vi endte altså med et fad med alt fra napoleonshat, Sarah Bernhardt, mazarintærte, brownie, kartoffelkage, mozartkage, træstamme og romkugle. Ups.

Det hele smagte af noget vores bedstemor kunne have kreeret – vi vil dog især gerne rose La Bontá for deres geniale tiltag med at chokoladeovertrække deres miniudgaver af romkugle og træstamme.

Tænk sig, at netop disse to kager faktisk kunne blive endnu bedre?!

Genialt La Bontá. Genialt.

Lagkagehuset, Otto Mønsteds Vej 1

Vi nærmer os efterhånden slutningen på dette kagesprængte eventyr.

Indtil nu har vi hyldet de lokale helte, der hver dag beriger vores liv med kager i alle former, farver, smage og størrelser.

Men der findes altså også et sted i byen, der – på trods af at være blevet en international kæde – også bidrager med masser af lokal (kage)kærlighed. Vi kan i hvert fald ikke komme udenom dem.

Med sit fantastiske bagværk har Lagkagehuset vundet sit indpas i hele verden; og det forstår man godt.

Udover at være verdens absolut mest gavmilde, når det kommer til smagsprøver, så har Lagkagehuset altså også et kagesortiment, der er en konge værdig.

Montrene bugner af alt fra Othello, snitter, muffins, chokoladekager, tærter og masser af friskbagt brød.

Antallet af siddepladser i Lagkagehuset i Meny er ikke overvældende, men det er der heldigvis råd for. Inden for få måneder kan vi nemlig se frem til endnu et lagkagehus i Aalborg.

Denne gang lige i hjertet af byen, hvilket jo blot gør det endnu nemmere at få en lille bid af kagehimlen. Farligt.

Du kan læse mere om den nye afdeling her.

Og med dette er der kun tilbage at sige: “KOM AFSTED!”, hvis du endnu ikke har krydset alle af på listen.

Og hvis du har – så tag lige turen igen. Bare for at være på den sikre side …

Husk desuden, at du altid kan få et overblik over vores mange Guides til Byen lige her.

427 arkitekttegnede boliger og stor klimapark: Kom til kæmpe Åbent Hus på Sofiendalen

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: EDC Poul Erik Bech Aalborg
Foto: EDC Poul Erik Bech Aalborg

Der er godt gang i byggeriet i flere forskellige dele af Aalborg, og mange spændende projekter er undervejs.

Blandt de mest spændende er uden tvivl Sofiendalen, hvor der bygges 427 nye flotte boliger i et attraktivt område, der kombinerer natur og kort afstand til Aalborgs midtby.

Du kan få et indblik i området og de fede boliger til stort Åbent Hus på søndag d. 25. august kl. 12-15.

De nyopførte boliger ligger i bydelen Sofiendal Enge i den sydvestlige del af Aalborg og kommer til at have masser at byde på.

Foto: EDC Poul Erik Bech Aalborg

Etablerer stor klimapark

Her etablerer Aalborg Kommune blandt andet andet en klimapark, og det 23 hektar store område skal omdannes til natur med regnvandssøer, vandløb, stier og beplantning, hvor det vilde plante- og dyreliv kan vokse på egne præmisser.

Det er en helt nytænkt bebyggelse, hvor naturen fortsætter ind mellem husene og smukt integrerer de 427 arkitekttegnede boliger i landskabet.

Selve boligerne bliver også ekstraordinære, hvor der er tænkt over hver eneste detalje.

Alle boliger har private udendørs opholdarealer i form af egen terrasse, tagterrasse eller altan – og alle kan desuden benytte de indbydende, grønne fællesarealer.

Der bygges Kant- Kile samt rækkehuse på størrelser fra 68-150 kvm, og der er tænkt gode parkeringsforhold ind.

Foto: EDC Poul Erik Bech Aalborg
Foto: EDC Poul Erik Bech Aalborg

Gratis pølser, øl og underholdning til børnene

Alle de mange detaljer i projektet samt området vil EDC Poul Erik Bech Aalborg gerne vise frem til Åbent Hus på søndag d. 25. august, og der kommer til at ske en masse derude på søndag, så der er noget for alle aldre.

Meny Kennedy kommer med en stor grill og  serverer smækre frankfurtere fra slagteren med 2 brød fra bageren og drikkevarer øl, vand og vin.

Der er også underholdning til børnene. Hophans.dk kommer og sætter Rodeotyr samt stor hoppe-rutsjebane op.

De 100 første gæster modtager gavekort med fri entré til sæsonens første hjemmekamp mellem Aalborg Håndbold og Nordsjælland, fredag den 30. august 2019

Jutlander Bank kigger forbi, hvor de blandt andet har et  godt finansieringstilbud til depositum.

“Vi har skabt rammerne for en hyggelig dag, hvor der er noget for alle.

Om man kommer som et par, familie eller alene så er der lagt op til en god dag, hvor man kan blive klogere på et af de mest spændende nye områder i hele Aalborg,” siger Kristian Mortensen fra EDC til MigogAalborg.

Du kan få mere info om boligerne og åbent hus på søndag her

Har du set det?: Derfor har Aalborgs skraldespande fået blomster og takkekort

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Aalborg Forsyning har haft en travl uge.

I lørdags blev det pludselig meldt ud, at der var fundet indhold af colibakterier i midtbyens drikkevand.

Dette betød, at aalborgenserne blev bedt om ikke at indtage det, og der blev der siden opstillet tappehaner på udvalgte steder.

I tirsdags viste nye målinger dog heldigvis, at Aalborg Forsyning igen havde sit på det rene.

Midt i al vand-panikken er der dog skudt nye farver op i byen.

Hold dit kvarter pænt

En ny Mange tak-kampagne, der opstilles omkring byens nedgravede containere, skal være med til at sætte fokus på henkastet affald.

Det er nemlig et stigende problem, at byens beboere efterlader sit restaffald på fortove, gader og pladser, der ikke er omfattet af kommunens affaldssortering.

Restaffaldet kan være alt fra køleskabe, møbler, papkasser og affaldssække, der ikke kan proppes gennem skraldelemmen.

Affaldet, der står til fri skue på fortovet, pynter bestemt ikke i kvarteret; og er desuden ren lokkemad for både måger og rotter.

Gode råd til affaldssortering

Der er altså flere gode grunde til ikke at efterlade sit skrald andre steder end i containerne – og det skal den nyplantede plæne og friske blomster minde dig om i den kommende tid.

Vores indre adfærdsparameter fortæller nemlig de fleste, at man naturligvis ikke tramper rundt i et smukt blomsterbed. Så hvorfor skulle vi så kaste affald der?

Er du én af de skyldige, der måske engang (af ren uvidenhed selvfølgelig) er kommet til at efterlade dele af dit jordiske gods på steder, hvor det ikke hørte hjemme, så er her et par velmenende råd fra Aalborg Forsyning:

1. Benyt dig af Bestillerordningen til det største

Kan du ikke selv køre på genbrugspladsen med dit gamle køleskab, din ødelagte lænestol eller reol, så har du mulighed for at gøre brug af vores Bestillerordning.

Det er en ordning, hvor du har mulighed for gratis at få afhentet store stykker affald, du ikke kan smide i din 2- eller 4-hjulede container eller de nedgravede containere i kvarteret.

2. Byd ikke måger og rotter ind til middag

Pak dit restaffald i poser, som passer til indkastet på de nedgravede containere. Har du en container på hjul så put ikke flere affaldsposer i, end at låget kan lukkes forsvarligt.

Stiller du poser eller sække med restaffald ved siden af containeren, tiltrækker det på kort tid måger og rotter, der hurtigt får hul på en affaldssæk.

3. Tjek om containeren er fyldt og funktionsdygtig

Selvom der står en sæk eller pose med affald ved siden af containeren så tjek lige, om der ikke skulle være plads til din affaldspose.

Vi oplever ofte, at der står affaldsposer ved siden af funktionsdygtige og halvtomme containere.

Er containeren fyldt eller i stykker så benyt en anden container i kvarteret frem for at stille dit affald på jorden.

 4. Riv papkassen i stykker eller aflever den på genbrugspladsen

Store papkasser skal du aflevere på genbrugspladsen eller rive i så små stykker, at du kan smide dem ned i en container.

Propper du en hel papkasse ned i indkastet til en nedgravet container, er der risiko for, at den stopper til.

Vær opmærksom på at skraldemanden ikke medtager papkasser, der blot bliver stillet løst ved siden af en container.

5. Affald tiltrækker mere affald

Vær opmærksom på at affald har en tendens til at tiltrækker mere affald.

Det er vores erfaring, at bliver der efterladt et gammelt køleskab på fortovet, så går der ikke lang tid, før der også står en ødelagt stol, en gammel reol eller en fyldt affaldssæk ved siden af.

6. Skader eller funktionssvigt på nedgravede containere

Oplever du skader eller funktionssvigt på en nedgravet container, så kan du sende os en billed- eller tekstbesked på servicenr. 41867743, som også fremgår på de nedgravede containere.

Vokser i rekordtempo: Rare Wine jagter mange nye medarbejdere

Skrevet af: Michael Qureshi
Rasmus Nielsen (tv) og Anders Børsen står i spidsen for Rare Wine virksomheden
Rasmus Nielsen (tv) og Anders Børsen står i spidsen for Rare Wine virksomheden

Det er måske svært at tro.

Men 10 minutters kørsel fra det centrale Aalborg ligger der vin for over 300 mio. kr. på et lager i Vester Hassing.

Der findes vinhandlere, og så findes der Rare Wine.

Lige nord for Aalborg bugner lageret bogstavelig talt af verdens fineste og mest eksklusive vin, whisky, champagne og cognac, og virksomheden har siden 2006 netop specialiseret sig i handel med eksklusive og kostbare flasker, herunder også de ultra sjældne.

Rare Wine eksporterer i øjeblikket til 26 lande over hele verden og kunderne tæller alt fra investorer, store vinhandlere, rigmænd og private samlere til internationalt kendte sportsfolk, filmstjerner og flere personer fra top 1000 på Forbes’ liste over verdens rigeste.

Det har på få år skabt en virksomhed med en omsætning tæt på en halv milliard kroner.

Vin slår Rolex og Ferrari

Selvom gamle sportsvogne, klassiske armbåndsure og diamanter stadigvæk kan være en god investering, har eksklusiv vin, whisky og champagne de seneste år sat astronomiske rekorder.

Rare Wine og søsterselskabet Rare Wine Invest finder dagligt nye flasker rundt om i verden. Rare Wine sælger dem direkte videre til kunderne, mens Rare Wine Invest fungerer som et investerings-selskab, der administrerer kundernes vininvesteringer.

Lige nu har 250 investorer fra Danmark og andre lande således investeret mere end 165 mio. kroner i vine, der typisk ligger opmagasineret på Rare Wine Invests toldfrie lager.

Alene det seneste år har Rare Wine solgt en samling på seks uhyre sjældne flasker whisky til mere end tre millioner kroner; en flaske Dom Pérignon på magnumflaske fra 1961 til 67.169,84 kroner, som med en særlig label og en produktion på kun 111 flasker er en af de få flasker, som Prinsesse Diana og Prins Charles ikke nåede at drikke til deres bryllup i 1981.

Desuden solgte Rare Wine før sommer en ”beskeden” treliters Romanée-Conti. Den udenlandske køber lagde 1.083.750 kroner, på beløbet.

Den eksklusive Dom Perignon

Sexet produkt tiltrækker talenter

Rare Wine og Rare Wine Invest kan svagt ane den magiske milepæl på en rund milliard i omsætning i horisonten. Men det kræver endnu flere nye medarbejdere.

Siden 2018 er medarbejderstaben gået fra 18 til 32, og ikke to profiler ligner hinanden. Én ting er dog sikkert: de nuværende medarbejdere skal vænne sig til fællesmorgenmad og fredagshygge med langt flere kollegaer i den kommende tid.

“Vi søger talenter med en brændende interesse for salg og investering. Det er ikke et krav, at man ved en masse om vin, det skal vi nok sørge for at indarbejdet.

Det vigtigste for os er talentet og drømmen om at være med i et helt fantastisk væksteventyr, hvor produktet endda er super sexet.

Det er ikke helt ved siden af at kalde os for Aladdins Hule,” siger Rare Wine Invests direktør Anders Børsen og kigger ud over flasker for mere end en kvart milliard.

Tør DU stå med en flaske til 300.000?

Organisationen består af både unge og erfarne talenter, og efter et besøg hos Rare Wine kan man altså ikke undgå at blive lidt star-struck  – blandt andet efter at have stået med en flaske vin i hånden til flere hundrede tusinde kroner.

Det er medarbejderne dog vant til, selvom flaskerne selvfølgelig håndteres med stor forsigtighed.

De 32 nuværende kollegaer er netop kommet hjem fra en studietur til Champagne i Frankrig.

I det hele taget gør virksomheden alt, hvad der er muligt for at sikre, at der ikke går hverdag i den. Selvfølgelig skal man være indstillet på en hektisk hverdag, hvor flid og hårdt arbejde er en del af pakken.

Men talenterne belønnes også med stort ansvar, masser af frihed og et sjovt og internationalt miljø, som den nordjyske kometvirksomhed er noget nær alene om at have skabt både herhjemme og på globalt plan.

Vi har lovet Rare Wine og Rare Wine invest at skrive, at hvis du vil læse mere om stilling i Rare Wine eller investeringsselskabet Rare Wine Invest, så klik her og læs mere om, hvordan du kan kontakte virksomheden.