Store planer ved siden af Supersygehus: Kæmpe område skal forvandles
Historien om det kommende Supersygehus i Aalborg Øst kører i sit helt eget spor.
Milliardunderskud, forsinkelser, gigantiske fejl og andre store sager stjæler overskrifterne omkring Aalborgs kommende nye Universitetshospital.
Men lige ved siden af Nordjyllands største byggeprojekt udfolder der sig en helt anden historie.
Et 600.000 kvadratmeter stort landbrugsareal ved Nyt Aalborg Universitetshospital kan meget vel blive til et innovativt erhvervsområde med relation til det kommende hospital.
Snak om restauranter, butikker og hotel
Her har man store planer om at bygge et kæmpe erhvervsområde med moderne kontorbygninger til virksomheder, der primært har en eller anden relation til Supersygehuset.
Men det er også klart, at med både et gigantisk sygehus fyldt med arbejdspladser og patienter samt nyt erhvervsområde, så skal det suppleres med mange andre dele.
Det er planen, at her kommer dagligvarebutik, restauranter, café og Takeaway-steder.
De første store verdensomspændende fastfood-kæder har allerede signaleret, at området er attraktivt i deres belægning af Danmark.
Allerede for år tilbage gav ejerne af markområdet Nordicals i Aalborg opgaven med at sikre fundamentet under et stort nyt erhvervsområde i Aalborg.
Mangler tilladelser i Aalborg
Steen Royberg fra Nordicals står i spidsen for projektet, og han kæmper for at opnå samme tilladelser fra Aalborg Kommune som i de andre store byer i landet.
Det fortæller han til MigogAalborg.
“De andre store Supersygehuse i Danmark har udlagt store arealer til virksomheder, som finder det naturligt at ligge her.
Udover dette vil der være så mange pårørende, patienter og personale at normale byfunktioner såsom restauranter og fast food samt indkøbsmuligheder og hotel ses som en naturlig konsekvens til at understøtte området,” forklarer den erfarne erhvervsmægler.
Det er noget, som blandt andet vil gøre byerne omkring det nye Supersygehus som Klarup og Gistrup endnu mere attraktive.
Desuden vil det have en positiv effekt på den udvikling, som Aalborg Øst allerede er i fuld gang med.
Så der er store planer, men det kræver, at der kommer skred i beslutningerne i Aalborg Kommune.
”Vi arbejder lige nu på at overbevise embedsværket og politikerne om, at området skal med ind i kommuneplantillægget som et nyt erhvervsområde, hvilket er en forudsætning, fordi området i dag er landbrugsjord.
Det skal senere give hjemmel til en ny kommunalplan, så erhvervsområdet kan etableres,” forklarer Steen Royberg.
Aarhus er et forbillede
”Aarhus Universitetshospital i Skejby er umiddelbart det sygehus, som er lykkedes bedst med et lignende projekt med udvikling af både et universitetshospital og et erhvervsområde, hvor der allerede inden åbningen af sygehuset var etableret mange sygehusrelaterede virksomheder i området,” forklarer Steen Royberg og peger på områder som medico, fintech og forskning.
Derudover fremhæver han forskerparken Novi, som i 2019 købte landejendommen Postgården ved det kommende universitetshospital for på den måde at være stærkere repræsenteret i Aalborg Øst.
Handlen blev formidlet af Nordicals Aalborg, som siden har fået henvendelser fra virksomheder fra både ind- og udland, som ønsker at slå sig ned i området.
”Men vi må desværre konstatere, at Aalborg ikke har de erhvervsarealer, der efterspørges.
Heldigvis møder vores erhvervsområde opbakning fra blandt andre Novi-direktør Henrik Lundum, der er ved at løbe tør for arealer, kommunens nye erhvervsdirektør Mette Bugge og Catharina Vinther Engqvist, der er Head of Foreign Direct Investments i Invest in Aalborg, som også hører under kommunen,” oplyser Steen Royberg.
Opbakning fra borgmesteren
Også både Aalborgs nuværende borgmester, Lasse Frimand Jensen, og forhenværende borgmester, Thomas Kastrup-Larsen, støtter erhvervsprojektet, som også får mange kontorer.
Så der for eksempel bliver plads til talentfulde ingeniøruddannede fra Aalborg Universitet, som flere gange er blevet kåret til Europas bedste ingeniøruniversitet, og som er blandt de allerbedste i hele verden inden for ingeniøruniversiteter.
Hvis alt flasker sig, så håber lodsejerne og Steen Royberg, at første spadestik til det nye erhvervsområde kan tages i forbindelse med åbningen af Nyt Aalborg Universitetshospital, altså medio 2026.
En udbygning af Hadsund Landevej, som allerede i dag er for lille, er på vej.
“Og jeg vil gerne understrege, at vores erhvervsprojekt øst for Hadsund Landevej bestemt ikke er en konkurrent til erhvervsarealerne nord for Universitetsboulevarden ud til Aalborg Havn.
Der er en helt anden type virksomheder med relation til havnen, som det område henvender sig til.
Erhvervsnetværket 9220, som omhandler de miljøtunge virksomheder nord for Universitetsboulevarden, har også som erhvervsorganisation bakket op om planlægningen af det nye erhvervsområde,” slutter Steen Royberg.