Kæmpe ombygning: Aalborg-museum lukker i to år
Der er fart på hos Nordjyske Museer i Aalborg.
Udover jævnligt at præsentere nye udstillinger og byvandringer, så har de også for nylig åbnet en helt ny og spændende museumsbutik i Jens Bangs Stenhus.
Også Regan Vest har fået en flyvende start, og generelt er det ikke hverken støvet eller kedeligt at beskæftige sig med museumsbranchen i 2024.
De næste par år bliver det til gengæld virkelig støvet, men langt fra kedeligt, når Nordjyske Museer starter deres største ombygning nogensinde.
Museet kan nemlig endelig afsløre, at de har fået hele 60 millioner kroner til at gøre Aalborg Historiske Museum til et endnu federe sted
Det betyder samtidig, at museet på Budolfi Plads lukker ned i to år, mens renoveringen står på.
Det skriver museet i en pressemeddelelse.
Aalborgs historie ’friskes op’ for 60 mio. kr.
Med vedtagelsen af budgetforliget i Aalborg Kommune for 2025-28 er projektet Aalborg som historisk destination nu en realitet.
I alt har kommunen og forskellige fonde bidraget med knap 60 mio. kr., og arbejdet med at binde den historiske bykerne bedre sammen kan nu gå i gang.
I begyndelsen af 2027 påbegyndes en gennemgribende renovering af Aalborg Historiske Museum i Algade, som betyder, at museet altså lukker i to år.
Byens vigtigste historiske hotspots skal have nyt liv
Aalborg har masser af historie i det moderne bybillede. Jens Bangs imponerende stenhus fra 1624, rådhuset på Gammeltorv, den prægtige Budolfi Kirke, det smukke Aalborg Kloster samt Gråbrødrekloster Museet, der blandt andet indeholder ruinerne af de næsten 800 år gamle klosterbygninger – for blot at nævne nogle af byens vigtigste historiske hotspots.
De ligger alle tæt på hinanden centralt i Aalborgs bykerne, og med projektet Aalborg som historisk destination har det i flere år været et stort ønske at binde disse historiske steder tættere sammen og skabe en fælles fortælling og historisk identitet til glæde for både lokale og turister, forklarer Lars Christian Nørbach, museumsdirektør ved Nordjyske Museer, som Aalborg Historiske Museum er en del af.
”En væsentlig del af projektet består af en gennemgribende renovering og opgradering af udstillinger og formidling ved Aalborg Historiske Museum. Vores vision er at omdanne museet til en port til byens historie og knytte museumsbygning og udstillinger tæt sammen med de førnævnte historiske steder i byen,” siger Lars Christian Nørbach.
”Fremfor at byens historie blot fortælles ét sted med udvalgte genstande i glasmontrer, er ambitionen at aktivere historien ude i byen. På den måde kan vi få den fælles og sammenhængende historiske fortælling, der i dag mangler, frem,” siger han.
Borgmester kalder det et historisk løft af byen
I det netop vedtagne budgetforlig for 2025-28 har Aalborg Kommune sat de første millioner af til projektet, og der er stor tilslutning til museets planer.
”Det er vigtigt for os som mennesker og samfund, at vi har en klar fortælling om, hvem vi var og er. Det er derfor en stor glæde for mig, at Aalborg Historiske Museum nu kan påbegynde arbejdet med at forny den historiske formidling, udstillinger og fysiske rammer. Kulturen beriger både den enkelte og har stor betydning for kommunen.
Kulturen skaber bl.a. stolthed og identitet, er vigtigt for turismen og vores virksomheder, da den er med til at tiltrække og fastholde borgere og medarbejder.
Med Aalborg som historisk destination styrker vi derfor både fortællingen om os selv, og vi styrker kommunens og museets profil. Det bliver bogstaveligt talt et historisk løft af byen. Det er jeg meget stolt af,” siger Aalborg Kommunes borgmester, Lasse Frimand Jensen.
I alt bidrager Aalborg Kommune med 30 mio. kr. Hos rådmanden i Sundhed og Kultur er der også stor glæde over, at der nu bliver muligt at skabe helt nye, nærværende fortællinger:
”Kulturen har spillet en central rolle i kommunens udvikling i de senere år. Både ift. at skabe liv, store oplevelser og smukke og ikoniske bygninger. Vores støtte til Nordjyske Museer og Aalborg som historisk destination handler også om vækst og byudvikling, hverdagsliv og kulturelle oplevelser.
Museet skal ud i byen og byen skal ind i museet, hvor historiske bygninger og pladser bindes sammen med museets udstillinger og formidling. Samtidig får selve museet et tiltrængt ansigtsløft.
Nordjyske Museer har med REGAN Vest og UNESCO-udpegningen af Fyrkat fuldt ud bevist, at det er i stand til at gøre historien spændende og nærværende for os alle.
Jeg er derfor ikke i tvivl om, at museet vil skabe nye fortællinger på museet og i byen, der vil skærpe vores nysgerrighed på historien og som fornyer museet og kommunens kulturelle profil,” siger Jes Lunde, Rådmand i Sundhed og Kultur.
Forskellige formidlingstiltag i støbeskeen
Projektet er mere end en fysisk renovering af museet i Algade. Fokus er at berette om historien der, hvor den fandt sted.
Det sker blandt andet med etableringen af en mindre udstilling i Aalborg Kloster, en opdatering af udstillingen i Gråbrødrekloster Museet, og ved Aalborg Rådhus vil udviklingen af et særligt dilemmaspil for skoleklasser med udgangspunkt i historiske byrådsforhandlinger være bærende elementer.
Formidlingen af Jens Bangs Stenhus og Budolfi Kirke justeres tilsvarende for at tappe ind i projektets overordnede visioner.
I den fireårige projektperiode sendes forskellige opgaver i forbindelse med projektet i udbud, og arbejdet med Gråbrødrekloster Museet sættes som noget at det første i gang.
Her er planerne med moderne virkemidler at skabe en middelalderlig klosterstemning i de flere hundrede år gamle ruiner.
I begyndelsen af 2027 kommer turen til Aalborg Historiske Museum, som lukker helt ned for at gennemgå en større ombygning. Åbningen af et nyt stort bymuseum i Algade 48 forventes ifølge museumsdirektør Lars Christian Nørbach at ske i slutningen af 2028.
Bred støtte fra fonde
Projektet er støttet af en række fonde, som deler Nordjyske Museer ambitioner om at binde historien sammen og skabe en fælles historisk identitet.
“Nordjyske Museer er en vigtig regional kulturinstitution, og vi ser frem til at følge museets ambitiøse arbejde med at skabe en moderne og samlende ramme for en mere kvalificeret forståelse af hele Aalborgs udviklingshistorie.
Det bidrager til at gøre fortiden relevant for et bredt publikum gennem formidling, der kobler lokal og national historie med nutiden,” siger Frank Rechendorff Møller, adm. direktør i Augustinus Fonden, der har støttet projektet med 10 mio. kr.
Også Aage og Johanne Louis-Hansens Fond er begejstret.
”Transformationen af Aalborg Historiske Museum vil uden tvivl bidrage til at revitalisere fortællingen om byens rige historie gennem formidlingen på museets udstillinger, men nok så relevant også på de konkrete historiske steder i byen.
Det er en stor glæde for Aage og Johanne Louis-Hansens Fond at støtte projektet,” siger fondsdirektør Christine Wiberg-Lyng, Aage og Johanne Louis-Hansens Fond. Den har bidraget med 8 mio. kr.
”Det Obelske Familiefond har sine rødder i Nordjylland og er rundet af Aalborgs historie, så vi er glade for at kunne bakke op om dette ekstraordinære initiativ for at skabe én samlet historieoplevelse i byen.
Nordjyske Museer har med tålmodigt og grundigt forarbejde lagt kimen til et projekt af høj kvalitet, og betydningen bliver understreget af den markante opbakning fra kommunen og et bredt udvalg af fonde,” siger direktør i Det Obelske Familiefond, John Amund Tønnes. Det Obelske Familiefond har valgt at støtte projektet med 5 mio. kr.
”Med projektet er der lagt op til en markant opgradering af formidling og aktiviteter på unikke, historiske destinationer i Aalborg. Byen rummer gamle bygninger, som kan sætte vigtige emner fra nutidens samfundsdebat i perspektiv.
Det gamle rådhus danner rammen om fortidens og nutidens demokrati, Aalborg Kloster sætter sundhedsvæsnet i historisk kontekst, og Gråbrødrekloster Museet samt Budolfi Kirke inviterer os ind i skiftende tiders trossamfund.
Ved at binde destinationerne tættere sammen, er der en unik fortælling, som alle aldre i fællesskab kan opleve og lade sig oplyse af – og det vil vi i Spar Nord Fonden gerne støtte,” siger fondens direktør Bo Uggerhøj. Spar Nord Fonden støtter projektet med 1 mio. kr.
Aalborg som historisk destination er støttet af Aalborg Kommune (30 mio. kr.), Augustinus Fonden (10 mio. kr.), Aage og Johanne Louis-Hansens Fond (8 mio. kr.), Det Obelske Familiefond (5 mio. kr.), Spar Nord Fonden (1 mio. kr.), Knud Højgaards Fond (750.000 kr.), Fonden til bevarelse af Gamle Aalborg-huse (685.592 kr.), AN-TV Fonden (500.000 kr.) og Gudrun og Palle Mørchs Mindefond (100.000 kr.).
Dertil lægger Nordjyske Museer selv fem mio. kr. på bordet. Det samlede budget udgør ca. 60 mio. kr.