Julelækkerier i Aalborg: Her er 10 ting du skal smage i december

Skrevet af: Stine Kjølby Christensen

Det’ sørme, det’ sandt, det’cember, og mangler du lige det sidste for at komme i ordentlig julestemning, ved vi jo alle godt, at vejen til julehjertet går gennem maven.

Vi ved også, at I er mange, der måske er lidt julestressede over alt fra corona til julegaver, så vi har naturligvis påtaget os den opgave at finde lige præcis de gastronomiskeoplevelser, der skal til for at komme i julestemning.

NB: Der er naturligvis ingen steder, der har betalt for at være med i guiden, og vi har selv udvalgt de 10 juleting.

Brændte mandler ved Nytorv

Neon-skiltet med “Brændte Mandler” er næsten et lige så ikonisk tegn på julens komme som Sallings karakteristiske julebelysning – som du apropos kan betragte i baggrunden, når du venter på din bestilling.

Vognen er i år flyttet helt ind på Nytorv, men inde i vognen er alt som det plejer. Du kan købe de helt klassiske brændte mandler, cashewnødder eller varianter med eksempelvis lakrids, chili, jordbær og kakao.

Derudover finder du et udvalg af diverse juleslik.

3 uimodståelige juleburgere

Er du til den mere eksperimenterende og moderne jul fremfor grønlangkål, juleskinke og karrysild, så har flere af byens spisesteder, i anledning af højtiden, tryllet i køkkenet med burgere, hvor der hverken er sparet på snask, sovs eller julens krydderier.

Café Peace på Boulevarden er der to varianter at vælge i mellem, når du skal beslutte dig for, hvilken juleburger, du gerne vil have.

Den første hedder Gourmet And og består af confiteret juleand, råsyltet rødkål, syltede rødløg, frisk salat & dijonmayo.

Den anden (badum-tsh!) er Flæskesteg af dansk julegris – sprøde svær, råsyltet rødkål, syltede agurker, salat & dijonmayo.

Burgerne koster hhv. 145 kr. og 139 kr. Skal du have tilkøb af sauce, koster dette 15 kr. pr. burger

Som tilbehør får du Peace’s legendariske pommes, der enten kan dyppes i sovs eller aioli.

Caféministeriet i Mølleå har man som sagt valgt at smide alle sparepengene på The Double Duck Christmas Burger!

I denne bad-boy af en juleburger får du en briochebolle med skiver af grillet andebryst og confiteret andelår. Burgeren er toppet med hjemmesyltet rødkål ala kimci, syltede agurker og sprød spidskålssalat.

On the side får du her de klassiske Meny chips med andeskysauce med cognac og grøn madagascarpeber. Prisen er 149 kr. i caféen eller 125 kr. som take away.

Grillen Burgerbar er der igen i år andkommet en savnet gæst i form af juleburgeren Grill de Canard, der dækker over et bjerg af hjemmelavet rødkål, sprøde flæskesvær, confiteret and, pickles og Grillens egen mayo.

Et greasy bæst af de helt store – som vi naturligvis også har prøvesmagt.

Den kan du læse mere om her.

Honningbombe fra Penny Lane

Penny Lane på Boulevarden er ikke stedet du skal gå hen, hvis du er juleforskrækket og ikke er af den overbevisning, at oppyntningen først må starte 1. december …

Penny Lane er som altid gået all in på julen, og igen i år bliver du mødt af glimmergardiner, hvirvelende karruseller og nisser i alle former og farver.

I stedet for at begynde at gnave løs i guld-lametta så har vi et andet forslag:

Honningbomben er et sikkert julehit, hvor den år efter år er en af højtidens helt store bestsellere. Kagen er spækket til med den helt rette smag af den klassiske honningkage og med både rigelige mængder af smørcreme og chokolade – med det helt rette knæk.

Churros ved Salling

Det er ikke rigtig jul i Aalborg, før man kan dufte den karakteristiske duft af vanilje og brændte mandler fra vognen foran Salling i Algade.

Vognen er i år ejet og drevet af Alexander Pedersen og makkeren Jesper Larsen, der helt frem til d. 23. december byder på lune churros, brændte mandler, lakridsmandler og hasselnødder.

Derudover kan du op til jul også mæske dig i kandiserede æbler, chokoladebananer og bolsjer.

Lune Churros koster 35 kr., hvor du kan vælge at udsmykke dem med alt fra sukker, flormelis, chokoladesovs, syltetøj, kanel eller vores favorit: softice (+10 kr.).

Overdådig julebuffet på Duus’ Vinkjælder

Under de historiske hvælvinger på et af Aalborgs vigtigste vartegn, Jens Bangs Stenhus, finder man Duus’ Vinkjælder, der er en vaskeægte institution i byen.

Kun få trin fra byens pulserende liv hersker der vaskeægte middelalderstemning, hvor klassisk mad serveres i uanede mængder – naturligvis hjemmelavet efter de bedste danske opskrifter og traditioner.

Julebuffeten har faktisk næsten 30 år på bagen, og den er still going strong – på trods af corona.

Buffeten er ganske corona-sikker, og der er både ensretning, afmærkninger, sprit, handsker – og så er den placeret i et rum for sig.

Du kan også bestille en juleanretning, hvis du hellere vil have serveret ved bordet. Det hele fås dog kun ved forudbestilling, som skal ske senest dagen før kl. 14.00.

Til frokost koster begge muligheder 199 kr. søndag-torsdag fra kl. 12 (228 kr. fredag og lørdag fra kl. 11), mens du om aftenen skal slippe 228 kr. søndag – onsdag, torsdag 278 kr. og fredag-lørdag 329 kr.

Norske klejner fra Othello Bageriet

De fleste af os er vel enige om, at vi ikke tæller kalorier i december?

Måske er det også derfor, at småkage friteret i olie/fedt er en stensikker vinder jul efter jul.

Der er selvfølgelig tale om den legendariske klejne, og du får ingen bedre end den norske version i hyggelige Othello Bageriet i Christiansgade.

Udover en tilpas svampet dej, som hverken er tør eller overfedtet, er det norske vidunder overtrukket med den klassiske citronglasur, som komplimenterer den fede julekage helt perfekt.

Foto: Othello Bageriet

Nisselatte fra Mabel

Julen har for alvor også gjort sit indtog på hyggelige Mabel Kafferi på Boulevarden, hvor du både kan lade dig friste af syndige kager fra egen ovn, Surdejsbageren og ikke mindst Danmarks bedste romkugler.

I den flydende afdeling er der også gået jul i den, for på menukortet finder vi også en vaskeægte Nisselatte.

Udover at have de klassiske elementer fra en klassisk latte (mælk og kaffe), så er den julede variant blevet spicet op med Amaretto-sirup, flødeskum og kagedrys lavet på julens bedste småkager.

En omgang flydende jul koster 50 kr.

Behag Din Smags julecheesecake

Det er verdens mindste hemmelighed, at Behag Din Smag laver en byens bedste kopper kaffe.

Men de har altså også helt styr på bagværket, og denne jul er de klar med ny julevariant, der ifølge Behag Din Smag består af appelsin og blodappelsin, mens vi på bunden finder en fast crumble af økologiske, hjemmebagte brunkager.

Umiddelbart en meget modig og fornyende måde at gribe årets julekage an på: Ikke desto mindre kan vi afsløre, at det er de sluppet umådeligt godt fra.

Selve ostemassen, der jo er det primære element i en cheesecake, smager for os af (hold lige fast i bordkanten): Mælkesnitte!

Vi er ikke sikre på, hvordan det er lykkes dem; et gæt kunne være et strejf af honning? I hvert fald smager det voldsomt godt og med knas fra de hjemmebagte brunkager er vi tæt på en tur i himmerige.

KaffeFairs juleplatte

KaffeFair på Strandvejen har i år lanceret en ny form for julefrokost.

KaffeFairs Juletapas, som den hedder, er et bræt, hvorpå køkkenchef Thomas Mathiesen har samlet det bedste, julekøkkenet har at byde på.

På brættet finder du alt fra glade julelaks fra et lokalt kystfiskeri i Hirtshals, andelår med nordjyske æbler til danske øko-oste og konditorens hjemmelavede dessert, der skiftes efter temperament.

Brættet har fået selskab af hele syv julefristelser, der alle har sin helt egen individuelle smag af højtidens bedste komponenter.

KaffeFairs juletapas kan nydes af op til 10 personer i restauranten på Strandvejen 19 i Aalborg Vestby eller bestilles som take away, hvis man er mere til at nyde smagen af jul i sin egen sociale boble. Bestil dagen før afhentning.

Info finder du her.

Mandelcroissant På Fjorden

I november kunne vi byde velkommen til et helt nyt spisested i Aalborg, da På Fjorden åbnede som en del af BoShop, der har til huse midt på Nytorv.

På Fjorden er en spændende sammenkobling mellem et bageri og en vinbodega, og her kan du finde spændende og innovative retter – både til morgen, middag og aften.

Bageriet har På Fjorden også fuldstændig styr på, og der er altid et lækkert udvalg af friskbagt surdejsbrød og uimodståelige kager.

Her finder du også deres sikre julehit, hvor du bestemt ikke behøver at lede efter mandlen.

Deres særlige mandel-croissant er nemlig spækket til med mandler – både i remoncen og ovenpå, hvor mandelflagerne også har fået selskab af den fineste, hvide julesne (flormelis).

Vi tør godt love en fantastisk smagsoplevelse, hvor det enorme stykke bagværk nærmest er et måltid i sig selv.