Julen starter i Aalborg i dag: Disse boder finder du på årets julemarked

Skrevet af: Michael Qureshi
Foto: Aalborg Citys Facebook-side
Foto: Aalborg Citys Facebook-side

Af Charlotte Mortensen

Hvis der er noget der symboliserer julen, så er det en tur forbi julemarkedet på Gl. Torv i Aalborg!

Det årlige marked er en garanti for, at der kommer julestemning i Aalborg med hyggelige boder, lækkert mad og flot brugskunst.

I dag kl. 12.00 åbner julesæsonen 2016.

Som altid er markedet fyldt med en masse spændende boder, mere end 35 stk., gamle kendinge og nye spillere, både fra ind- og udland.

Der arbejdes stadig, så julemarkedet kan stå klart i morgen. Foto: Aalborg Citys Facebook-side
Torsdag blev der stadig arbejdet, så julemarkedet kunne stå klart til i dag. Foto: Aalborg Citys Facebook-side

Der er en bod fra Belgien, der sælger lækkert chokolade. Hollændere med gode oste. En tysker med juletræer og diverse tyske specialiteter.

Boden Hos Linda byder på hjemmelavede æbleskiver lavet på rigtige jernpander. Boden Brændte Mandler sælger, sjovt nok, brændte mandler, endnu en velkendt juletradition.

Der er Slagter Engen fra Sæby med lækre specialiteter. En bod med risengrød. Og Grillen der serverer grillstegte pølser over åben ild.

Gløgg, varm kakao, crepes, ja vi kunne blive ved!

Af brugskunst kan du finde Kunsthåndværkerhytten, der sælger varer fra lokale kunsthåndværkere. Og 123 marked har et kæmpe udvalg af juleudsmykning. Læs mere om de specifikke boder nederst i artiklen.

For ti år siden, havde Aalborg City svært ved at udleje hytterne, men inden for de seneste par år, har de virkelig slået hul igennem, da hytterne er udsolgt et år i forvejen.

Foto: Aalborg Citys Facebook-side
Stemningsbillede fra julemarkedet 2015. Foto: Aalborg Citys Facebook-side

Ligesom sidste år, skal julemarkedet prydes med 250.000 flotte lys, der ligesom boderne, skal være med til at bidrage til den autentiske og hyggelige julestemning.

Lysene tændes i dag kl. 16. Alle på en gang!

Julemarkedet er en fast tradition, som hvert år bringer glæde til aalborgenserne, når de skal shoppe julegaver eller bare er inde for at hygge sig i byens gader.

”Vi skal back to basic. Det er vigtigt at holde fast i de gode gamle traditioner. Vi skal huske at se, dufte og nyde. Derfor laver vi det. Vi arbejder på at gøre det autentisk hele tiden” siger Flemming Thingbak, direktør for Aalborg City.

Han fortsætter:

Foto: Aalborg Citys Facebook-side
Stemningsbillede fra julemarkedet 2015. Foto: Aalborg Citys Facebook-side

”Min opgave er at få mennesker ind til byen og købe julegaver. Der er julemarkedet vigtigt, hvor du får den her autentiske oplevelse i skarp kontrast til, hvis du sidder derhjemme og køber på nettet”.

Men hvad er jul i Aalborg uden julemanden?

Traditionen tro, så ankommer selveste julemanden, sejlende ind helt fra Grønland, og ligger til kaj ved Honnørkajen i morgen lørdag den 19. november.

Og ankomsten af julemanden er virkelig populært. Han bliver fejret med tale af borgmester Thomas Kastrup-Larsen, og så siger julemanden også selv et par ord.

Dette sker i morgen kl. 11., og det er med at møde op i god tid, hvis børn, forældre og barnlige sjæle vil have godt udsyn.

”Havnefronten bliver fyldt til bristepunktet, og om eftermiddagen tændes det store juletræ på Nytorv så,”, fortæller Flemming Thingbak.

Juleprogrammet i weekenden

Fredag

12.00
Årets julemarked på Gl. Torv åbner

16.00
250.000 julelys tændes på Gl. Torv

Lørdag

10.00-18.00
Julemarked på Gl. Torv

11.00 Julemanden ankommer til Aalborg på honnørkajen ved Utzon Center

Ca. 15.30
Julemanden tænder lysene på juletræet på Nytorv

Tak til Visit Aalborg for denne oversigt over årets boder på julemarkedet

Spunky
Igennem mange år har gæsterne på Julemarked i Aalborg City besøg Spunky, der henter smykker og accessories som tasker, tegnebøger og tørklæder fra lande i hele verden.

Hos Linda
Her bliver æbleskiverne ikke trillet ud af en pose. Nej, her bliver dejen blandet fra bunden, og æbleskiverne bagt på rigtige jernpander. Linda serverer også vafler, kaffe og varm kakao, og hvis der skulle være en ekstra sød tand imellem er der også mulighed for at blande hjemmelavede bolcher og få dem leveret i gammeldags kræmmerhus af brunt papir.

Munoz
Sydamerikanske produkter som trøjer, vanter, huer, tørklæder af alpacauld.

Brændte mandler
Navnet på hytten siger det hele, og med mindre man lever meget asketisk og aldrig rører søde sager, så er det svært at holde mundvandet tilbage blot ved tanken om den duft, som de frisklavede brændte mandler sender ud over julemarked.

Kunsthåndværkerhytten
Lokale kunsthåndværkere med hver deres specielle udtryk har slået sig sammen og tilbyder unikaer indenfor en bred vifte af kunsthåndværk. Man kan f.eks. opleve keramik, glas, pileflet og smykker i den altid velbesøgte kunsthåndværkerhytte.

Slagter Engen
Slagtermester Anders Engen fra Sæby er stolt af sit fag og sit håndværk, og på Julemarkedet kan man smage et udvalg af de hjemmelavede spegepølser, rullepølse, sylte, krydderfedt eller hamburgerryg. I hytten bages lækker leverpostej, som sender sin dejlige duft ud over pladsen.

Risengrød
Risengrød med smørklat kan opleves på årets julemarked. Besøg hytten, hvor alle med garanti kommer I julestemning.

Hollandsk ost
På julemarkedet kan du finde et bredt udvalg af de mest kendte hollandske oste som gouda, massdam, edam eller leerdamer.

Grillhytten
I den åbne hytte tilberedes store, grillstegte pølser over åben ild.

123 Marked
I en kæmpe hytte på 100 kvm tilbyder 123 Marked alt til den bedste og hyggeligste juleudsmykning, man kan forestille. Har man bare en lille flig af romantisk julestemning over sig, så vil det være synd ikke at kigge indenfor hos 123 Marked – det er et overflødighedshorn af gaveartikler, både til de små og de voksne.

Tupperware
På julemarkedet vil Tupperware præsentere et bredt udsnit af de mange, mange produkter, som både viser Tupperwares udvikling og variation.

Belgisk Chokolade
I hytten kan du vælge imellem de helt mørke chokolader til de lyse mælkechokolader, samt opleve alle de spændende, hvor lakrids, mandler, nødder eller rom er en del af ingredienserne.

ROMeriet
Få en unik oplevelse af rom, hvor god kundeservice er højt prioriteret. Her får du personlig og individuel vejledning.

Crepes
I pandekagehytten tilberedes pandekager med et strejf sukker, syltetøj – eller Nutella.

Flotte skind
Oplev et væld af skind i alle størrelser og kvaliteter. I hytten finder du lammeskind, rådyr, dådyr, koskind og meget mere.

Tysk julehytter
På Julemarkedet på Gammeltorv kan du besøge hele fire julehytter med tyske specialiteter.

Andelsboliger er hotte igen: Så hurtigt rives de væk

Skrevet af: Christine Luca Hornemann

Ejerlejlighedsmarkedet og lejeboligmarkedet er eksploderet med høje priser de sidste par år.

Det har medført at boligsøgende har søgt andre muligheder for at finde et tag over hovedet.

En ny opgørelse fra Boliga viser, at andelsboliger er blevet mere eftertragtet og flere boligsøgende har valgt at blive andelshavere.

Laveste antal af udbudte andelsboliger i 10 år

Schweiziske obligationer, renteswap og konkurs har ofte været sat i forbindelse med køb af en andelsbolig. Men de dage lader til at være talt.

Til trods for de skrækhistorier, som har gjort, at flere har holdt sig væk fra andelsboligforeningerne i adskillige år, så er udbuddet af andelsboligerne lavere end det sidste årti.

Opgørelsen viser, at fra perioden d. 1 april til 1. oktober 2018, har der været 2.716 andelsboliger offentlig til salg.

Det er ikke mange, hvis man kigger tilbage i samme periode i 2013 – der blev der sat 12.569 andelsboliger til salg.

En forskel på intet mindre end 9.853 andelsboliger.

Årsagen til at andelsboligerne er blevet så eftertragtet kan skyldes, at de økonomisk kan være mere tilgængelige end de tilsvarende ejerboliger, mener cheføkonom Christian Hilligsøe Heinig fra Reakredit Danmark.

”Det er en naturlig konsekvens af de senere års kraftige prisstigninger på ejerboligmarkedet, mens mange andelsboliger er bundet af maksimalpriser,” siger Christian Hilligsøe Heinig til Boliga.

Har du læst vores artikel om hvad forskellen på en andelsbolig og en ejerbolig er – klik her.

En andelsbolig kan kun sælges til den maksimalpris, som andelsboligforeningen har sat andelsværdien til.

Det betyder i praksis, at sælgeren af andelsboligen ikke frit kan bestemme, hvor stor en pose penge andelsboligen skal koste, når den udbydes til salg.

Derfor må boligen højst sælges til den beregnede maksimalpris.

Køberne skal være hurtige på aftrækkeren

Valgmulighederne for køberne har været meget færre end for fem år siden, og opgørelsen fra Boliga viser også, at køberne har skulle træffe en beslutning hurtigere.

Statistik fra Boliga.dk

For også liggetiderne har haft en betydning – de er dalende, hvilket viser hvor eftertragtet andelsboligerne har været i år.

I år nåede en andelsbolig en liggetid på 118 dage på landsplan i gennemsnit.

Sidste år var liggetiden 180 dage, altså et halvt år, og i 2012 på 261 dage. I øjeblikket er liggetiden i Aalborg  gennemsnitlig på 148 dage.

Ifølge Christian Hilligsøe Heinig forventes det økonomiske opsving at fortsætte, og det vil betyde, at der stadig er en efterspørgsel på andelsboliger.

”Det vil bevirke, at der stadig over det kommende års tid vil være stor rift om mange andelsboliger, og at de primært vil blive solgt uden om en ejendomsmægler,” siger han til Boliga.

Prøv Aalborgs nye søgeportal på ejer- og lejebolig

MigogAalborg Bolig har lanceret Boligswipe som er en ny og meget lettere måde at søge boliger på. Find de boliger der matcher dig inden for location og søgekrav – og nærstuder så de rigtige

Følg vores nye boligmedie MigogAalborg Bolig her – alt med ejendomme og de fedeste boliger i Aalborg

INFO:

På MigogAalborg Bolig skriver vi om de spændende boliger i Aalborg og omegn, som skiller sig ud på den ene eller anden måde. Vores artikler er ikke sponsoreret, medmindre det står tydeligt markeret.

Er du ejendomsmægler eller har en bolig til salg og mener MigogAalborg Bolig bør omtale en bolig eller projekt, så skriv til christine@migogaalborg.dk eller direkte på vores Facebook.

Den nye øl-is er på markedet: Her kan du købe den i Aalborg

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

De fleste er enige om, at en øl skal serveres iskold.

Der stopper sammenligningen mellem is og øl nok også for de fleste.

Men det vil de to Thy-virksomheder Premier Is og Thisted Bryghus gerne anfægte.

I slutningen af maj lancerede de nemlig en helt ny øl-is. Det gav genlyd i hele Norden, og således også her på MigogAalborg. Læs mere om det her.

Den kan købes i Aalborg

Nu er Thagaard-isen så på markedet.

“Vi har mærket en stor interesse for at få isen på markedet, og nu er vi klar,” siger Kommerciel Direktør Christian Brink, Premier Is/Mejerigaarden, i en pressemeddelelse.

Han påpeger, at mange faktorer spiller ind, når man skal lancere en helt ny is i et nyt samarbejde.

“Da der er tale om en speciel is i forhold til normalen, har Thisted Bryghus skullet producere smagsingredienserne, isen har skullet produceres, produktet skal godkendes af fødevaremyndighederne og så videre.

Det er baggrunden for, at alle har måttet vente,” siger Christian Brink.

Thagaard-isen er baseret på smagene fra Thagaard-øllen, der er en del af Nationalpark-serien fra Thisted bryghus.

“Vi glæder os over samarbejdet med Premier Is, og en øl-is er et helt nyt marked for os. Vi glæder os til at se, hvad øl-isen måske fører med sig af andre projekter i fremtiden, siger Bryggeridirektør Aage Svenningsen, Thisted Bryghus.

Thagaard-isen kan købes i udvalgte MENY-butikker over hele landet. Her i Aalborg kan du altså finde den i Kennedy Arkaden og på Otto Mønsteds vej 1 ved City Syd.

Sådan smager den

Processen for at lave øl-issen er en meget omfattende og detaljerig proces.

I forsommeren plukkes de ny-udsprungne birkeblade og de lysegrønne granskud i skoven tæt på Nors Sø i Nationalpark Thy.

På Thisted Bryghus bliver de naturlige aromaer fra skoven indfanget, når man brygger den milde og friske Thagaard Øl.

Øllet udgør en særdeles spændende og sansebehagende smagsingrediens, og bidrager med lette aromaer af pebermynte og citrus i Thagaard Isen.

Smagsoplevelsen understreges af den cremede flødeis, der har sin oprindelse fra danske landmænd, hvis køer leverer fløden til de lækre og velsmagende flødeisvarianter fra Mejerigaarden og Premier Is i Thy.

MigogAalborg Shop

Har du i øvrigt set, at MigogAalborg lige har lanceret en webshop med lave priser på kvalitetsprodukter?

Tjek det ud her – eller klik på billedet

JØRN gentager succes: Julefrokost med udsigt over Limfjorden

Skrevet af: Emil Kjær Jørgensen

Hvis der er én restaurant i byen, som kan prale af den helt perfekte placering, kan det næsten kun være Restaurant JØRN.

Den er placeret i den arkitektoniske perle, Utzon Center, tæt ved både fjord og by.

I de helt unikke omgivelser serverer de dagligt elegante frokostretter, med sans for både detaljer og smag.

Om torsdagen har de stor succes med deres Wine & Dine, hvor de serverer lækker aftensmad til hverdagspris. Det kan du læse meget mere om her.

Sidste år lancerede Restaurant JØRN deres helt særlige form for julefrokost, som var yderst populær.

”Julefrokosten sidste år var en stor succes, så det vil vi selvfølgelig gerne gentage. Det bliver med mange af de samme elementer,” fortæller køkkenchef, Tina Jakobsen, til MigogAalborg.

Foto: Restaurant JØRN
Foto: Restaurant JØRN

God mad i godt selskab

De fleste har nok stiftet bekendtskab med den vilde julefrokost, hvor mad og drikke indtages i bizarre mængder, og skandalerne står i kø.

Hos JØRN vil man gerne tilbage til rødderne, hvor det handler om at hygge sig med god mad og socialt samvær.

”Med al respekt for de julefrokoster med fuld musik på anlægget og dans på bordene, holder vi det lidt mere low key og hyggeligt hernede. Der skal være plads til at snakke og nyde hinandens selskab, selvfølgelig med god mad og drikke involveret.”

Julefrokostmenuen kan deles af selskaber fra minimum otte personer, imens man i ro og mag kan nyde hinandens selskab i den hyggelige restaurant – og selvfølgelig udsigten udover den smukke Limfjord.

Uden trængsel og alarm

Som man kender det fra JØRN, er maden anrettet let og elegant, så man ikke bliver overmæt og oppustet bare ved synet af de mange julegodter.

”Vi vil gerne skabe en oplevelse, hvor alle sanser bliver forkælet. Maden er lavet fra bunden med de bedste råvarer, og de rammer vi serverer det hele i er jo en fryd for øjet,” siger Tina og fortsætter:

”Maden serveres ved bordet, som en slags siddende buffet. På den måde kan gæsterne holde samtalen kørende og koncentrere sig om at hygge sig, mens maden bliver serveret.”

Et besøg på Restaurant JØRN er altid karakteriseret ved de bedste råvarer, og det gælder også, når det kommer til dem med procenter i.

”Vores juleøl er fra Fur Bryghus, og vores snaps er fra Nordisk Brænderi, som virkelig leverer noget af den højeste kvalitet på markedet.”

Lokale råvarer af høj kvalitet

De lækre julespecialiteter kan nydes for 350 kr. pr. person (fra otte personer).

Julefrokost hos JØRN tager imod aftenreservation (fra otte personer) på fredag og lørdage fra 9. november til 15. december. Det er også muligt at bestille bord andre dage i ugen. Her dog min. 20 personer – eller alternativt til frokost, alle ugens dage fra 11-15.

Menuen består af otte retter, som alle er lavet på lokale råvarer af høj kvalitet:

Menu:

Stegt sild – æggecreme – løg

Gravad laks – sennepsdressing – dild

Bagt laks – håndpillede rejser – citron

Grov leverpostej – svampe – bacon – rødbede

Julemedister – sennep – æbleflæsk

Rosastegt andebryst – rødkål – andesauce

Braiseret svinenakke – kartofler – tyttebær

Risalamande – mandler – kirsebærsauce

Danske oste – chutney – oliven – kiks

Serveres med rugbrød og surdejsbrød

Du finder info om bordbestilling og mere info her.