Familiedrømme i Tranum: Josephine og Jeppe skifter byliv ud med naturskøn idyl
For to år siden åbnede der et surdejsbageri.
Sidste år er der dukket to nye restauranter op, og den lokale Brugs har planer om at udvide.
Alt dette sker i den lille by Tranum, der har knap 450 indbyggere, men som støt udvikler sig med opbakning fra både lokale og turister.
Vi har mødt det unge par Jeppe på 27 år og Josephine på 25 år, som netop har købt en parcelhusgrund i Tranum, hvor de er ved at få bygget deres drømmehus med en flot udsigt til marker og skov.
Fællesskabet trækker
Josephine og Jeppe bor til dagligt i en lejlighed i Aalborg, hvor Josephine arbejder som sygeplejerske.
Jeppe pendler dagligt de cirka 40 minutter i bil fra Aalborg til Brovst. Ikke bare for at arbejde, men også for at spille fodbold i Tranum, hvor han er vokset op. Og han er langt fra den eneste.
”Vi er rigtig mange fra Aalborg, der følges til træning og kamp i Tranum. Flere af de andre på holdet kommer også her fra området, og de har trukket nogle af deres venner og medstuderende i Aalborg med sig.
Vi har det bedste fællesskab her i klubben, og det er værd at køre efter,” fortæller Jeppe.
Jeppe har i flere år drømt om at flytte tilbage til barndomsbyen Tranum. Fællesskabet og sammenholdet, ikke bare i fodboldklubben, men også i resten af byen, har stor betydning for ham.
”Jeg har ikke set eller hørt om andre byer med så få indbyggere, der kan holde en byfest og lave 120.000 kr. i overskud på en uge. Det fortæller lidt om, hvor meget man støtter op om tingene her i lokalsamfundet, og hvor mange ildsjæle her er.
De stærke frivillige kræfter har blandt andet stået bag etableringen af den populære vandrerute Tranum-Fosdalen, skaterbanen og padelbanen,” uddyber han.
Jeppe glæder sig rigtig meget til at flytte til Tranum.
”Det bliver en del nemmere, når vi flytter hertil, hvor stadion er 500 meter væk”, siger Jeppe og kigger ned mod fodboldbanerne. ”Jeg kan faktisk sidde heroppe fra terrassen og følge med i kampene dernede,” siger han med et smil.
Lokal børnepasning med fokus på det enkelte barn
Parret drømmer om at skabe en familie i Tranum og lægger vægt på de lokale pasningsmuligheder til deres kommende børn.
”Her er en lille, lokal skole, hvor der ikke er så mange børn i klasserne og mere fokus på det enkelte barn,” forklarer Jeppe, der selv har arbejdet på en større skole.
”Herudover har institutionerne nogle rigtig gode udendørs faciliteter og de bruger blandt andet skovlegepladsen og den omkringliggende natur,” tilføjer Josephine.
Samtidig er det trygt at vokse op i et mindre lokalsamfund, hvilket de begge husker fra deres egen barndom.
”Børnene kan trygt cykle ned i byen, til fodbold eller til en legeaftale. Man kender sandsynligvis også forældrene til børnenes kammerater, og hjælper gerne hinanden med hentning osv.”
Skoven og Vesterhavet i baghaven
Josephine var tidligere meget afvisende overfor at flytte til en lille by som Tranum.
”Det har taget Jeppe 5 år at overtale mig,” griner hun.
”Jeg er vokset op i Thorsø mellem Randers og Århus, en by på størrelse med Brovst med butikker osv. Og dét syntes jeg var for småt. Tranum var derfor slet ikke en mulighed i min verden”.
Efter at have set på huse i flere af forstadsbyerne til Aalborg og talt med kollegaer, familie og venner, lod Josephine sig dog overtale til at kigge nærmere på de byggegrunde, der var til salg i Tranum.
”Vi snakkede med et par byggefirmaer og begyndte at se på tegninger, og drømmen om et nybygget hus på en grund med udsigt over marker begyndte at vokse – også for mig,” fortæller Josephine, der nu glæder sig til at flytte.
”Vi kommer til at bo lige ved siden af skoven, hvor vi glæder os til at gå en masse ture og finde kantareller. Her findes også et af de flotteste udsigtspunkter, jeg nogensinde har været på, hvor du kan se ud til havet, der ligger blot 5 minutters kørsel herfra og med en nyetableret cykelsti hele vejen,” siger hun.
Der er ikke mange huse til salg i Tranum, men man kan stadig købe byggegrunde med udsigt til fornuftige priser. Jeppe og Josephine har givet 465.000 kr. for deres 1.388 kvm. store byggegrunde på Ejstrupvej.
”Man får meget for pengene. Det er ikke meget dyrere for os at bo her i et nybygget hus i forhold til, hvad vi giver for at bo til leje i Aalborg, og så er det vores eget,” slutter Jeppe af.